8 skridt til bedre billeder

8 skridt til bedre billeder

baseret på 0 bedømmelser

Du kan tage gode billeder med stort set alle kameraer, hvis du ved hvordan du benytter det. Om du bruger en mobiltelefon eller et spejlreflekskamera, så kan du sagtens få gode billeder, hvis du sætter dig ind i de muligheder, dit kamera byder på.

Her får du nogle tips til hvordan du tager bedre billeder med det kamera du har. 

Smartphone

Smartphone

De fleste smartphones i dag har et kamera indbygget, og de bedre modeller tilbyder også høj opløsning. For at få det bedste ud af de billeder du tager med din mobiltelefon, bør du overveje følgende tips.

Bagkameraet er altid bedre end frontkameraet

Har din telefon et kamera indbygget, er der højst sandsynligt to af dem. Et på bagsiden og et på forsiden. Kameraet på bagsiden har altid bedre opløsning end det på forsiden, så hvis du tager billeder med din telefon, så brug det på bagsiden. Højere opløsning giver altid pænere billeder.

Brug ikke zoom

Mobiltelefonkameraer bruger kun digital zoom, og det giver ikke gode billeder, hvis du bruger den type zoom. Zoomer du for meget ind på det du vil tage et billede af, bliver det grynet og utydeligt. Så lad være med at bruge zoom funktionen på dit kamera. Gå i stedet tættere på det du vil tage billeder af.

Brug ikke blitzen

Blitzen på en mobiltelefon er ikke det samme som en blitz på et kamera. Det er et LED-lys, lidt ligesom en LED-pære, og det giver ikke gode billeder at bruge det. Billedet bliver som regel overbelyst og tager du billeder af mennesker og dyr får de hurtigt røde eller lysende øjne. Undlad derfor at bruge blitzen og find i stedet en naturlig lyskilde til at oplyse billedet med.

Brug apps til at redigere dine billeder

Det kan altid betale sig at redigere dine billeder, før du lægger dem ud på nettet til offentlig skue. Der er mange forskellige apps du kan installere på din telefon, der kan hjælpe dig med at gøre dine billeder lidt bedre.

Øvelse gør mester

Tag mange billeder af det samme motiv og gerne fra forskellige vinkler. Chancen for at få et godt billede ud af det er langt større hvis du tager flere billeder. Øv dig på at tage billeder og slet dem du ikke er tilfreds med.

Spejlreflekskamera

Spejlreflekskamera

Er du den lykkelige ejer af et spejlreflekskamera, så kan du tage nogle fantastiske billeder hvis du sætter dig ind i, hvordan kameraet virker, og hvilke metoder du kan benytte til at gøre dine billeder endnu bedre.

Tag få billeder

Til forskel fra et mobilkamera, så er chancen for at få et godt billede i første forsøg større med et spejlrefleks kamera. Det kan dog stadig betale sig at tage et par ekstra billeder af samme motiv, så du har noget at vælge imellem senere.

Brug dine ben i stedet for at zoome

Vil du gerne tæt på dit motiv, så flyt tættere på det du prøver at fotografere. Er det ikke muligt, så brug kun den optiske zoom. Selv om de fleste kameraer i dag har digital zoom også, så giver denne funktion sjældent gode billeder.Det kan også godt betale sig at slå automatisk zoom fra og så zoome det manuelt, da du på den måde får stillet skarpt på dit motiv uden at der er noget andet der distraherer og måske får kameraet til at zoome ind på noget forkert lige når du tager billedet.

Skift imellem forskellige vinkler

I stedet for altid at tage billeder stående, så prøv at sætte dig ned, sæt dig på hug, drej kameraet lidt for at få lidt skæve vinkler, eller læg dig ned. Det kan give et helt andet perspektiv og dermed mere spændende billeder.

Overvej lyset

Når du tager billeder udendørs i sollys, så overvej hvor lyset kommer fra. Du kan sagtens tage billeder i modlys, men det betyder som regel at det du tager billeder af kommer til at fremstå som en silhuet. Det kan også have sin charme, men er måske ikke lige hvad du ville opnå.Brug blitzen til at oplyse et ansigt, hvis du tager et billede i modlys, og ellers sørg for at solen står skråt bag dig, så dem du tager billeder af ikke kniber øjnene sammen, men samtidig bliver godt belyst.

For at undgå silhuetter, så sørg for ikke at tage billedet imod et vindue, når du tager billeder indendørs.

AvXperten forhandler alt, hvad du skal bruge til det kamera, heriblandt tasker til kameraobjektiv, hukommelseskort, kamerabatterier og lysstativer.

Beskæring af billeder

Beskæring af billeder

Der er et hav af redigeringsværktøjer på nettet, både gratis, billige og dyre, så alt efter hvor meget du har tænkt dig at investere, så kan du få en app eller et program der kan hjælpe dig med at beskære dine billeder.

Hvordan du beskærer et billede er meget individuelt, men det kan altid betale sig at beskære et billede før du offentliggøre det. Det er lidt en smagssag, men der er dog nogle regler indenfor billedredigering, der hjælper dig til at gøre et billede mere attraktivt.

Du kan blandt andet benytte dig af det gyldne snit. Del dit billede op i 9 felter, adskilt af 4 linjer. Der hvor linjerne krydser, det er de gyldne snitpunkter. Vi oplever et billede som harmonisk, hvis de vigtige detaljer befinder sig i snitpunkterne.

Så har du taget et billede af en person, så kan du med fordel beskærer billedet, så personens ansigt er i et af snitpunkterne, altså ikke midt i billedet eller helt ude til siden. Det samme gælder vandrette linjer så som en horisont.

Der er mange andre sjove måder at beskære et billede på, så det er bare om at prøve sig frem. Alt efter hvilket program eller hvilken app du bruger, så er der som regel nogle forudindstillede muligheder.

Vær opmærksom på baggrunden

Baggrunden i det billede du tager kan have stor indflydelse på dit motiv. Tager du portrætter, så er det en god ide at have en ensfarvet baggrund, og helst en lys baggrund. Du kan eventuelt hænge et lagen op bagved den person du tager billeder af, for at få en ensartet baggrund. Samtidig vil en lys baggrund kaste lyset tilbage imod kameraet, hvilket giver et skarpere billede.

Har du ikke mulighed for at hænge noget op bagved personen, så sørg for at rydde baggrunden så meget som muligt, så der ikke er for meget der distrahere fra det der er vigtigt for billedet.

Tager du landskabsbilleder, så husk på lysindfaldet og brug manuel zoom for at fokusere på hvad der er vigtigt i stedet for at have tillid til den automatiske zoom.

Sørg så vidt muligt for ikke at tage billeder med solen direkte foran dig. Mange spejlreflekskameraer giver mulighed for at fastlåse den optiske zoom ved at trykke udløserknappen en anelse ned.

Dette kan bruges hvis du vil tage et billede ud over et landskab, hvor solen hænger lavt på himlen. Fokuser på noget i nærheden, tryk knappen lidt ned og så flyt fokus tilbage til solen før du tager billedet. Dermed fastholdes både belysning og zoom, og du kan få et flot billede ud af det. Det kræver lidt øvelse, men kan være det hele værd, når du får fanget et godt billede.

Mangler du noget udstyr til at tage bedre billeder? Så tag et kig på vores fotoudstyr!

Poser for kameraet

Poser for kameraet

Skal du tage billeder af andre, eller skal andre tage billeder af dig, så er der nogle små ting du kan huske på for at se bedre ud på billeder, og at posere er ikke så fjollet som det måske lyder.

  • Det er meget fremme i øjeblikket at lave trutmund og knibe øjnene sammen, men det ser ikke pænt eller naturligt ud. Brug dit flotte smil i stedet for.
  • I stedet for at kigge direkte ind i kameraet, så fokuser på et punkt bagved fotografen eller ud til siden. Det ser mere naturligt ud.
  • Stå eller sid med siden lidt til kameraet, ret ryggen og træk skuldrene lidt tilbage. Det giver en flottere holdning.
  • Hold ikke vejret. Det får dig til at se anstrengt ud på billedet. Træk vejret normalt.
  • Ved du ikke hvor du skal gøre af dine hænder, så hold et eller andet. Stå for eksempel med en taske eller din telefon i hånden, hvis det får dig til at slappe mere af.

Udfordre dig selv når du tager billeder

Kan du godt lide at tage billeder af mennesker og situationer, så ved du også godt at du ikke er herre over hvordan situationen udvikler sig.

Én måde at tage gadebilleder på er ved at bruge din mobiltelefon og lade som om du hører musik eller snakker i den, alt imens du tager billeder af verden omkring dig.

Brug sjove vinkler og lysindfald til at få spændende billeder, sæt dig på en trappe eller en mur og hold øje med dine omgivelser og tag billeder hen af vejen. Hold øje med situationen og vær parat til at tage flere billeder af udviklingen.

Undgå klicheer" hvis du kan. Tænk på alle de billeder du har set af den Lille Havfrue. De er stort set alle ens. Find en ny måde at tage billedet på, hold øje med dine omgivelser og fang de sjove øjeblikke, der kan give fantastiske billeder.

Hold kameraet stille når du tager billeder

Hold kameraet stille når du tager billeder

Et billede kan hurtigt blive rystet hvis du ikke passer på, og det er synd hvis du mister et godt motiv på den måde. Du kan sætte kameraet på en mur eller en stol eller en stolpe, hvis du ikke har et kamerastativ ved hånden, så du kan sikre dig et roligt og skarpt billede.

Det gælder især hvis du tager billeder med meget lidt lys.

Lær dit kamera at kende

Uanset om du bruger et spejlreflekskamera, et almindeligt digitalt eller manuelt kamera, eller kameraet i din telefon, så sæt dig ind i hvad det kan. Læs om det i brugsvejledningen, afprøv de forskellige indstillinger, og bliv dus med de manuelle indstillinger.

Det er, i sidste ende, fotografen og ikke så meget kameraet, der tager billederne. Øvelse, opfindsomhed og tålmodighed er vejen frem til det flotte billede.

Varer nævnt i dette indlæg

Skriv en kommentar
E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Over 11.500
Varer på lager
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
30 dages returret
Vi hjælper altid!
Dag-til-dag levering
Alle hverdage, året rundt
E-mærket
Godkendt siden 2007