Billede af router taget af avXperten

9 tips til bedre WiFi i hjemmet

Oplever du udfordringer med signalstyrken i dit trådløse netværk? Så har jeg samlet 9 gode tips, som alle kan være med til at forbedre dit WiFi signal.

Hvordan kan jeg forbedre mit WiFi signal? Der er flere ting, som du kan gøre for at forbedre dit WiFi signal i dit hjem. For eksempel bør du placere din router højt og centralt i din bolig. Hvis du har en større bolig, så kan en repeater også være en mulighed.

Ønsker du at forbedre dit WiFi signal? Så læs med her, hvor jeg giver 9 gode råd til hvordan du kan forbedre dit signal.

1. Placér routeren højt

Hos mange er WiFi routeren ofte gemt af vejen bag sofaen, en reol eller en kommode. Men det kan faktisk være med til at forringe dit WiFi signal.

Øverst på en reol ville være en udmærket placering, hvis det vel at mærke er en høj bogreol. 

Dette skyldes, at en WiFi router sender signalet i en nedadgående retning, frem for en opadgående retning.

Hvis routeren placeres nær gulvet, vil der ikke være så stærkt signal i sofaen eller på skrivebordet, som der ellers ville kunne være.

Placeres routeren derimod øverst på bogreolen eller en anden høj placering, vil der være et bedre signal der, hvor du oftest bruger din computer, tablet eller anden enhed, som skal på nettet.

2. Routerens placering - jo tættere på jo bedre

Det trådløse signal er stærkere, jo tættere på routeren du er. Sørg derfor for at placere routeren centralt i boligen.

De fleste trådløse routere udsender signalet omnidirektionelt. Det vil sige, at der er en eller flere antenner, som alle sender signalet lige meget i hver retning. Altså, udsendes signalet i en cirkel omkring routeren.

Hvis routeren placeres midt i boligen, er der derfor mest mulig signalstyrke til rådighed i boligen.

Du bør også overveje, hvilke materialer routeren skal sende signalet igennem. 

Beton svækker signalet mere end gips. Derfor er det værd at tænke over, om du placerer routeren i et rum med beton eller stenvægge, eller i et rum, hvor væggene er lavet af gipsplader.

En trådløs router er ikke særlig glad for hverken metal eller mikrobølger. Derfor er køkkenet sjældent den mest optimale placering for en trådløs router.

3. Tjek frekvensbånd

På de fleste WiFi-enheder har du mulighed for at vælge imellem en høj og en lav frekvens. De typiske valgmuligheder er 5 GHz og 2,4 GHz.

Jeg anbefaler, at hvis du har mulighed for at vælge 5 GHz, at du primært benytter denne frekvens til dine enheder, f.eks. din smartphone, smart-TV eller din computer.

2,4 GHz kan også være tilstrækkeligt, men dette frekvensbånd giver ofte en lavere hastighed, og er af den årsag oftest brugt som et gæstenetværk.

4. Få styr på antennerne

Hvis routeren har en eller flere eksterne antenner, kan du pege dem i den retning, som du ønsker at kunne modtage signalet i.

Antennerne sender signalet ud til siden i en cirkel. Hvis du vil have bedre signal på 1. sal, kan du ligge en eller flere af antennerne ned.

Når WiFi antennerne ligger ned, sender de signalet op og ned i stedet for til siderne, som de gør, når antennerne er placeret lodret.

Hvis routeren har to eksterne antenner, og du vil kunne fange signalet både i stueetagen og på 1. sal, kan du med fordel vende den ene antenne lodret og den anden antenne vandret.

Hvis du har brug for at sende signalet meget langt væk, kan du bruge en såkaldt direktionel antenne, som kun sender signalet i én retning.

Når signalet kun skal sendes i én retning, er der mere signal at gøre godt med. Derfor kan en direktionel antenne ofte sende signalet længere væk end en omnidirektionel antenne.

5. Kvaliteten på din trådløse router

Hvis du har fået udleveret en router af din internetudbyder, kan du tjekke om kvaliteten på routeren er høj nok.

Flere udbydere udleverer nemlig routere i klasse G. Er det tilfældet, kan du med fordel skifte routeren ud med en router i klassen N eller AC.

Herunder får du en hurtig gennemgang af de tre klasser:

G: Understøtter en maksimal hastighed på 54 mbps og udsender signalet på den meget trafikerede 2.4 Ghz frekvens.

N: Er i stand tl at udsende signalet med en hastighed på til 300 mbps ved at bruge 2 antenner eller helt op til 450 mpbs med 3 antenner.

En router i klasse N kan udsende signalet både på 2.4 Ghz frekvensen og på den mindre trafikerede 5 Ghz frekvens.

AC: Nyeste skud på stammen hedder AC og er i stand til at udsende signalet med en hastighed på op til 1 Gbps, altså omkring 20 gange hurtigere end klasse G.

En router i AC klassen sender signalet ud på 5 Ghz båndet.

Det er værd at bemærke, at ikke alle enheder, tablets osv. kan modtaget et signal udsendt fra en router i AC klassen.

Du kan finde ud af, hvilken klasse din routere har ved at se i manualen eller bagpå/under routeren.

Se efter om der står 802.11G, 802.11N eller 802.11AC

6. Gør brug af Access Points

Et Access Point er en enhed, der ved hjælp af en kablet forbindelse, øger signalstyrken til dit Wi-Fi. Dette kan ofte resultere i højere hastighed, og en mere stabil forbindelse.

Et Access Point minder meget om en normal router, men har ikke helt samme formål, og skal i stedet anses som en form for forlænger til signalstyrken i din Wi-Fi forbindelse.

En normal router har du typisk tilsluttet i nærheden af dit modem, og herfra sender den et trådløst signal ud, så du har Wi-Fi, men den er ikke altid kraftig nok, især ikke til større boliger.

Nogle gange er en enkelt router ikke nok til at skabe forbindelse i hele dit hjem, og i disse tilfælde kan du bruge flere Access Points placeret i flere rum i de fjerne ender af huset.

Ved at gøre dette, sikre du en god internetdækning i hele hjemmet.

Du kan læse mere om Access Points i vores indlæg Hvad er et Access Point? Vi er eksperter - (Access Points Guide)

7. Genstart routeren

Måske kan noget så simpelt som at genstarte routeren gøre underværker. Hvis en router har været tændt i lang tid, kan den sommetider miste ydeevne.

Tag strømstikket ud, vent 10 sekunder, og sæt det i igen. Routerens lysdioder blinker, på en anderledes måde end de plejer, i alt fra 10 sekunder og op til et par minutter.

Når dioderne ser normale ude igen, kan du prøve at få forbindelse til routeren igen.

Bemærk: Du bør ikke bruge det lille reset-hul, som findes på de fleste trådløse routere. Hvis du bruger reset-hullet, vil routeren blive indstillet til fabriksindstillinger, og din netværksopsætning vil være tabt.

8. Hold uvedkommende væk

Hvis det trådløse net er langsomt, kan det være fordi, at der er uvedkommende personer, som bruger netværket.

Er der ikke en adgangskode på dit trådløse netværk, kan hvem som helst koble sig på netværket og bruge løs af din internetforbindelse.

Hvis naboen bruger din internetforbindelse til at streame Netflix, downloade store filer eller lign., kan det dræne hele din forbindelse og ikke efterlade noget til dig selv.

Det vil også være dig, som er hovedmistænkt, hvis uvedkommende personer bruger din til forbindelse til noget ulovligt, såsom at downloade piratkopier af film eller serier.

Det kan du undgå ved at sætte adgangskode på det netværk, som din trådløse router sender ud.

Adgangskoden skal indstilles i routerens indstillinger. Fremgangsmåden varierer fra router til router, men de fleste routere har en nem browser-baseret tilgang, hvor alle indstillingerne kan ændres. Du kan se dette i din routers manual.

9. Brug en Wi-Fi repeater/forlænger

Hvis der er problemer med rækkevidden af det trådløse signal, og ovenstående tips ikke hjælper, kan det være en ide at anskaffe en trådløs repeater.

En repeater kaldes også en WiFi forstærker og er en enhed, som opfanger det eksisterende trådløse signal, og sender det videre rundt i boligen.

Ved at bruge en repeater kan du derved forlænge rækkevidden på det trådløse netværk.

Det er vigtigt at placere repeateren inden for rækkevidden af den oprindelige trådløse router, da repeateren skal kunne opfange signalet for at kunne sende det videre.

For at repeateren kan få adgang til dit trådløse netværk, skal adgangskoden for netværket indtastes, første gang repeateren benyttes.

De fleste repeatere har en nem og hurtig guide, så opsætningen kan klares på få minutter.

Hvis disse tips ikke hjælper, så kan det være at du skal overveje at bruge en kablet forbindelse.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg