Billede af router taget af avXperten

9 tips til bedre WiFi i hjemmet

Mange mennesker oplever udfordringer med signalstyrken i deres trådløse netværk.

Her er 9 gode tips, som alle kan være med til at forbedre dit WiFi signal. 

1. Placér routeren højt

WiFi routeren er ofte gemt af vejen bag sofaen eller i boghylden.

Boghylden er en udemærket placering, hvis det vel at mærke er en høj bogreol.

En WiFi router sender nemlig signalet ud og ned. Det betyder, at hvis den placeres nær gulvet, er der ikke så stærkt signal i sofaen eller på skrivebordet, som der kunne være.

Placeres den derimod i toppen af bogreolen eller en anden høj placering, er der bedre signalstyrke der, hvor man oftest bruger computer, tablet eller andre enheder, som skal på nettet. 

2. Ruterens placering - jo tættere på jo bedre

Det trådløse signal er stærkere, jo tættere på routeren du er. Sørg derfor for at placere routeren centralt i boligen.

De fleste trådløse routere udsender signalet omnidirektionelt. Det vil sige, at der er en eller flere antenner, som alle sender signalet lige meget i hver retning.

Signalet udsendes i en cirkel omkring routeren. Hvis routeren placeres midt i boligen, er der derfor mest mulig signalstyrke til rådighed i boligen.

Tænk også på, hvilke materialer routeren skal sende signalet igennem. Beton svækker signalet mere end gips. Derfor er det værd at tænke over, om man placerer routeren i et rum med beton eller stenvægge eller et rum, hvor væggene er lavet af gipsplader.

En trådløs router er ikke særlig glad for hverken metal eller mikrobølger. Derfor er køkkenet sjældent den mest optimale placering for en trådløs router.

Der findes gratis værktøjer på nettet og apps til smartphones, som kan analysere trafikken i dit nærområde. 

3. Vælg en anden kanal

Hvis du bor i et tætbefolket område, eller hvis du har problemer med signalstyrken, kan det være en god ide at ændre routerens kanal.

En router udsender det trådløse signal på et bestmet frekvensområde også kaldet en kanal.

Hvis der er mange routere i området, som alle sender på samme kanal, kan der nemt komme for meget trafik på netværket med dårligt eller intet WiFi signal til følge.

Ved at ændre kanalen kan du muligvis få kanalen helt for dig selv eller i det mindste slippe for at dele den med hele opgangen.

Jo færre routeren som benytter samme kanal som din router, jo bedre mulighed er der for dine enheder for at fange det signal, som din trådløse router udsender.

Kanalen ændres i routerens indstillinger. Det gøres forskelligt fra router til router og producent til producent, men kanalen kan ændres i alle nyere routere. 

4. Styr på antennerne

Hvis routeren har en eller flere eksterne antenner, kan du pege dem i den retning, som du ønsker at kunne modtage signalet i.

Antennerne sender signalet ud til siden i en cirkel. Hvis du vil have bedre signal på 1. sal, kan du ligge en eller flere antenner ned.

Når WiFi antennerne ligger ned, sender de signalet op og ned istedet for til siderne, som de gør, når antennerne er placeret lodret.

Hvis routeren har to eksterne antenner, og du vil kunne fange signalet både i stueetagen og på 1. sal, kan du med fordel vende den ene antenne lodret og den anden antenne vandret.

Hvis du har brug for at sende signalet meget langt væk, kan du bruge en såkaldt direktionel antenne, som kun sender signalet i én retning.

Når signalet kun skal sendes i én retning, er der mere signal at gøre godt med. Derfor kan en direktionel antenne ofte sende signalet længere væk end en omnidirektionel antenne. 

5. Kvaliteten på din trådløse router

Hvis du har fået udleveret en router af din internetudbyder, kan du checke, om kvaliteten på routeren er høj nok.

Flere udbydere udleverer nemlig routere i klasse G. Er det tilfældet, kan du med fordel skifte routeren ud med en i klasse N eller AC.

En hurtig gennemgang af de tre klasser/standarder:

G: Understøtter en maksimal hastighed på 54 mbps og udsender signalet på den meget trafikerede 2.4 Ghz frekvens.

N: Er i stand tl at udsende signalet med en hastighed på til 300 mbps ved at bruge 2 antenner eller helt op til 450 mpbs med 3 antenner.

En router i klasse N kan udsende signalet både på 2.4 Ghz frekvensen og på den mindre trafikerede 5 Ghz frekvens.

AC: Nyeste skud på stammen hedder AC og er i stand til at udsende signalet med en hastighed på op til 1 Gbps, altså omkring 20 gange hurtigere end klasse G.

En router i AC klassen sender signalet ud på 5 Ghz båndet.

Det er værd at bemærke, at ikke alle enheder, tablets osv. kan modtaget et signal udsendt fra en router i AC klassen.

Du kan finde ud af, hvilken klasse din routere har ved at se i manualen eller bagpå/under routeren.

Se efter om der står 802.11G, 802.11N eller 802.11AC. 

6. Brug hjemmets stikkontakter

Hvis det af den ene eller den anden grund ikke er muligt at overføre et trådløst signal fra punkt A til punkt B i boligen, kan et muligt løsningsforslag være et HomePlug.

Ved at bruge HomePlugs overfører du internetsignalet gennem elledningerne i dit eget hjem.

En typisk HomePlug løsning består af en sender og en modtager. Senderen placeres det sted, hvor internettet kommer ind i boligen.

Modtageren placeres i det rum, hvor internettet skal bruges. Signalet overføres fra sender til modtager, og hvis modtageren kobles (via kabel) til en trådløs router, kan der opfanges et trådløst signal ved punkt B.

Hør mere om hvilket type kabel du bør vælge i vores store guide til netværkskabler lige her:

En HomePlug løsning er en kablet løsning, men ved at forbinde kablerne med trådløse routere kan der skabes trådløst netværk over alt i boligen.

HomePlugs kan benyttes uanset, om der er flere sikringsgrupper i boligens el-installation.

Bor du en en etageejendom eller rækkebolig, er det en god ide at sikre forbindelsen med adgangskode for at sikre, at uvedkommende ikke får adgang til din internetforbindelse. 

7. Genstart routeren

Måske kan noget så simpelt, som at genstarte routeren gøre underværker.

Hvis en router har været tændt i lang tid, kan den sommetider miste ydeevne.

Tag strømstikket ud, vent 10 sekunder, og sæt det i igen. Routerens lysdioder blinker, på en anderledes måde end de plejer, fra 10 sekunder og op til et par minutter.

Når dioderne ser normale ude igen, kan du prøve at få forbindelse til routeren igen.

Bemærk: brug ikke det lille reset-hul, som findes på de fleste trådløse routere. Hvis du bruger reset-hullet, vil routeren blive indstillet til fabriksindstillinger, og din netværksopsætning vil være tabt. 

8. Hold uvedkommende væk

Hvis det trådløse net er langsomt, kan det være fordi, at der er uvedkommende personer, som bruger netværket.

Er der ikke adgangskode på dit trådløse netværk, kan hvem som helst koble sig på netværket og bruge løs af din internetforbindelse.

Hvis naboen bruger din internetforbindelse til at streame Netflix, downloade store filer eller lign., kan det dræne hele din forbindelse og ikke efterlade noget til dig selv.

Det vil også være dig, som er hovedmistænkt, hvis uvedkommende personer bruger din til forbindelse til ulovligheder.

Det kan du undgå ved at sætte adgangskode på det netværk, som din trådløse router sender ud.

Adgangskoden skal indstilles i routerens indstillinger. Fremgangsmåden varierer fra router til router, men de fleste routere har en nem browser-baseret tilgang, hvor alle indstillingerne kan ændres. Se i routerens manual.  

9. Brug en ekstra sender

Hvis der er problemer med rækkevidden af det trådløse signal, og ovenstående tips ikke hjælper, kan det være en ide at anskaffe en trådløs repeater.

En repeater kaldes også en WiFi forstærker og er en enhed, som opfanger det eksisterende trådløse signal, og sender det videre rundt i boligen.

Ved at bruge en repeater kan du derved forlænge rækkevidden på det trådløse netværk.

Det er vigtigt at placere repeateren inden for rækkevidden af den oprindelige trådløse router, da repeateren skal kunne opfange signalet for at kunne sende det videre.

For at repeateren kan få adgang til dit trådløse netværk, skal adgangskoden for netværket indtastes, første gang repeateren benyttes.

De fleste repeatere har en nem og hurtig guide, så opsætningen kan klares på få minutter.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg