billede af opvaskemaskine taget af avXperten

Guide til afkalkning af opvaskemaskine » Sådan gør du

Det kan være hjælpsomt med en opvaskemaskine som vasker beskidte tallerkener samt bestik rent, og du kan spare tid og penge ved at have en.

Men hov, hvad er det, der er hvide pletter på glassene - glaspest, og der kommer ligeså hvide belægninger på andre ting i opvaskemaskinen.

Det er tid til at afkalke din opvaskemaskine, og jeg vil hjælpe dig på vej.

Hvordan afkalker man en opvaskemaskine? For at afkalke en opvaskemaskine bruges afkalkningsmiddel i form af tabs, væske eller citronsyre. Dette hældes i sæbebeholderen, i en tom opvaskemaskine. Brug derefter et vaskeprogram på 60°C eller mere. Når opvaskemaskinen er færdig køres et nyt program, for at sikre al afkalkningsmiddel er ude.

Hvis du har lyst til at lære mere om hvordan og hvorfor en opvaskemaskine skal afkalkes, så læs med videre, hvor jeg også vil fortælle om hvor ofte du bør afkalke din opvaskemaskine.

Hvordan afkalkes en opvaskemaskine?

Før du begynder at afkalke din opvaskemaskine, så skal den være tom, men du kan med fordel lade nogle glas med glaspest blive i, da afkalkningen kan få gøre dine glas rene igen.

For at afkalke en opvaskemaskine, skal du bruge et afkalkningsmiddel.

Du kan selv vælge hvilken slags afkalkningsmiddel du har lyst til at anvende, da det kan fås som tabs eller væske, og du kan også bruge citronsyrepulver eller eddike til afkalkning.

Hvis du bruger eddike, så er det vigtigt at du bruge den billige lagereddike uden farve, altså hvid eddike.

Følg instruktionerne på afkalkningsmidlet, og hæld det herefter i sæbebeholderen.

Hvis du anvender eddike, så hæld omkring en halv liter eddike ned i bunden af opvaskemaskinen, og hvis du bruger citronsyrepulver, så hæld ca. 1 spsk ned i sæbebeholderen.

Start herefter et vaskeprogram på høj temperatur.

Når din opvaskemaskine er færdig, så kør endnu et program, for at sikre at al afkalkningsmiddel er væk.

Der kan opstå giftige dampe, hvis syre og klor blandes, og derfor er det vigtigt at du kører et ekstra program, såfremt dit afkalknings- eller opvaskemiddel indeholder syre eller klor.

Vær opmærksom på at du vil kunne finde hvordan du specifikt skal afkalke din opvaskemaskine, hvis du læser brugsmanualen eller søger på modellen online, da forskellige opvaskemaskiner kræver forskellige metoder.

Producenten af opvaskemaskinen kan have anbefalet hvilket afkalkningsmiddel, der bør anvendes til din opvaskemaskine.

Hvorfor skal en opvaskemaskine afkalkes?

En af grundene til at en opvaskemaskine skal afkalkes, er på grund af vandet i Danmark indeholder kalk.

For meget kalk i en opvaskemaskine kan medføre kalkpletter, forringet opvaskeevne, og et øget energiforbrug.

Når der løber vand igennem din opvaskemaskine, så kan der med tiden hobe sig kalk op, hvilket kan forringe vaskeevnen og påvirke din opvaskemaskines energiniveau, som vil øges, da kalk kan blokere for vandtilførslen, hvilket medfører at din opvaskemaskine skal arbejde ekstra hårdt, for at få din opvask ren.

Du vil kunne komme ud for at der pludseligt er kalkpletter på din opvask, mere specifikt glaspest på dine glas.

Det ser ikke specielt indbydende ud med glaspest, og det kan være endda være helt pinligt at invitere gæster over, hvor ens glas ser snavsede ud fordi der er kalkpletter på dem.

Hvis uheldet er ude, og du har fået glaspest på dine glas, så kan du med fordel tage de glas ind i opvaskemaskinen imens den afkalker, hvilket måske kan komme glaspesten til livs.

Glaspest er dog ikke ensbetydende med at du skal afkalke din opvaskemaskine.

Du kan med fordel tjekkeom der er fyldt salt på, salt hjælper nemlig med at kalk ikke sætter sig.

Afkalkning af din opvaskemaskine, kan være en vigtig del af selve vedligeholdelsen, så hvis du gerne vil have din opvaskemaskine i mange år, så bør du passe godt på den, og afkalke den regelmæssigt.

Hvor ofte skal en opvaskemaskine afkalkes?

Du bør afkalke din opvaskemaskine 1-2 gange om året, men hvis du bor et sted hvor der er meget hårdt vand, så bør du afkalke din opvaskemaskine 1. gang hver 3. måned.

At vandet er hårdt betyder kort sagt, at der er meget kalk i vandet.

Hvis du ikke anvender salt i din opvaskemaskine, så bør du også afkalke din opvaskemaskine hver 3. måned, og endnu oftere hvis du samtidig bor et sted hvor vandet et meget hårdt.

Hårdhed er inddelt således:

  • 0-4 er meget blødt
  • 4-8 er blødt
  • 8-12 er middelhårdt
  • 12-18 er temmelig hårdt
  • 18-24 er hårdt
  • 24-30 er meget hårdt
  • 30 og derover er særdeles hårdt

For at se præcist hvor hårdt vandet er, i den kommune du bor i, så kan du klikke her.

Hvis du bor i en kommune, hvor vandet er blødt eller middelhårdt, så behøves du ikke afkalke så ofte, som hvis du boede et sted hvor vandet var hårdt eller meget hårdt, og derfor kan det være vigtigt at vide hvor hårdt det vand du anvender er. 

Læs også: Så ofte bør du rengøre opvaskemaskinen (Komplet Guide)

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg