Er Aircondition og Varmepumpe det samme?

De kan ligne hinanden næsten til forveksling, nogle gange kan de endda næsten det samme, så det kan være lidt svært at se om aircondition og varmepumpe er det samme.

Er Aircondition og Varmepumpe det samme? - Nej, det er ikke det samme, men en type af varmepumper som hedder Luft til Luft varmepumpe, minder meget om et aircondition og har faktisk ofte de samme funktioner.

Læs med her i indlægget hvis du vil vide mere om, hvad forskellen egentlig er på aircondition og varmepumpe.

Hvad er en varmepumpe?

Først er det vigtigt at vi lige får fortalt, at der findes forskellige typer varmepumper, som fungere forskelligt og ser forskellige ud.

Der findes tre forskellige typer varmepumper:

  • Luft til luft
  • Jordvarmepumpe
  • Luft til vand

Selv om de er forskellige, så har de alle det samme formål, nemlig det at de alle skaber varme. 

Typisk giver mange varmepumper tilskud fra staten, så længe der altså er penge i statens tilskud-kasse.

Det fremgår typisk af produktbeskrivelsen om en varmepumpen giver ret til tilskud fra staten.

Selv om varmepumpen ser ud til at være en dyr løsning, så vil de faktisk over kort tid have tjent sig selv ind, i det som du ellers kommer til at spare på din varmeregning.

Nogle varmepumper kan nemlig nærmest halvere din varmeregning, men besparelsen kommer selvfølgelig også an på hvilken form for varme du havde før.

Selv om varmepumper bruger el, så bruger de ikke lige så meget som andre opvarmningsmuligheder der benytter el til at varme med og gør dem derfor billige i brug.

Alle former for varmepumper anses for at være billige og gode muligheder for opvarmning af hjem.

Derudover anses de også som mere miljøvenlig end mange andre varmekilder, såsom olie-, gas- og el- varme, det er blandt andet også derfor man kan få tilskud fra staten til at købe nogle typer varmepumperne.

Du kan læse mere om de forskellige typer varmepumper i afsnittet herunder. 

Luft til luft varmepumpe

Luft til luft varmepumpe er den billigste af varmepumpe typerne og er også den varmepumpe der kræver mindst plads, installering og vedligeholdelse.

En luftvarmepumpe kræver at man får installeret en blæser ude foran sit hjem, ved en ydermur og den anden del af anlægget indvendigt, som er den del der fordeler varmen ud i rummet.

Typisk vælger man at sætte varmepumpen indendørs hvor det er et større areal, så som stuen.

Luft til vand varmepumpe

En luft til vand varmepumpe fungere sådan at at luft bliver taget ind igennem en blæser der sidder udendørs og så bliver det varmet op i en tank og brugt til varme i radiatorer, gulvvarme og vand til vandhaner.

En luft til vand varmepumpe kan ofte virke i op til ca. 15 år, men kan både have kortere eller længer levetid afhængig af vedligeholdelsen på varmepumpen.

Jordvarmepumpe

Denne type varmepumpe er nok den som minder mindst om et airconditionanlæg.

Denne type varmepumpe er ikke for alle, eftersom at det kræver et stort grundareal at få installeret jordvarmepumpe, da den ligger som rør under jorden.

Derfor hvis du har et mindre grundareal, kan du altså ikke vælge denne løsning.

Jo større din bolig er, jo større et areal skal du bruge til jordvarmepumpen, da du har mere indendørs areal der skal opvarmes.

Jordvarmepumpen er uden tvivl den varmepumpe som koster mest at købe og få installeret.

Jordvarmepumpen er også den type varmepumpe som har den længste levetid og kan klare omkring 20 år.

Hvad er aircondition?

Et aircondition anlæg består af en udendørs installation med en blæser og en indendørs installation af anlægget som puster kølig luft ind i rummet.

Aircondition køler luften i et lokale ved hjælp af nogle rør med en særlig kølervæske, der fordamper og køler luften.

Den trækker altså luft ind udefra og køler den af, inden den sender luften videre ind i et rum.

Der findes dog også en anden type aircondition, som er en flytbar version der ikke kræver nogen installation.

Det mobile aircondition, kan man bare placere i et rum og så kræver det ellers at der er udgang til et vindue.

Den har brug for adgang til et vindue, fordi den fungere sådan at den tager den varme luft i et lokale og på samme vis som et normalt aircondition, køler den luften ved hjælp af kølende væsker og fordamper den varme luft.

Derfor skal anlægget af med den overskydende varme, som den gør ved at man føre aftræksslangen ud af et vindue.

I mange tilfælde kan både almindelig aircondition og mobilt aircondition, også bruges til at varme med. 

Typisk funger det ved at man kan indstille den til en særlig temperatur og altså ikke ved at du kan sætte den til bare at varme. 

Det betyder altså at hvis du sætter den til en temperatur der er højere end den temperatur der allerede er i rummet, så begynder den at varme. 

Forskellen på aircondition og varmepumpe

Hvis man snakker varmepumpe generelt, så er forskellen stor, men hvis man derimod sammenligner aircondition med luft til luft varmepumpen, er der stor lighed.

Den type varmepumpe der minder mest om et airconditionanlæg, er nemlig en luft til luft varmepumpe.

Udseendemæssigt ligner de to også hinanden, ved at de har en udendørs installation og en indendørs installation.

En luft til luft varmepumpe er lavet til at varme, men kan i mange tilfælde også køle, hvor et aircondition er lavet til at køle men kan i mange tilfælde også varme, på den måde minder de meget om hinanden.

Også Luft til vand varmepumpen kan ofte bruges til både at varme og køle, ligesom luft til luft varmepumpen kan, men den køler vand i stedet for luft, så derfor fungere den ikke helt som et aircondition. 

Hvis man vil bruge en varmepumpe som aircondition, altså sætte den til at køle i stedet for at varme, så benytter den mere el ved at køle end den gør når den varmer.

Det koster nemlig mere på elregningen at køle end det gør at varme med en luft til luft varmepumpe.

I et land som Danmark, vil det nok ikke have den helt store betydning i private hjem, hvor de fleste måske kun har brug for at køle et par uger om sommeren.

Faktisk bliver et aircondition nærmest til en varmepumpe, når et aircondition kan varme, da det får samme funktion som en luft til luft varmepumpe. 

Så der er ikke den store forskel mellem luft til luft varmepumpe og aircondition, især ikke når det gælder airconditions der kan varme, så er de faktisk det samme. 

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg