Alt du bør vide om HDCP

Hvis du har en tv-boks fra f.eks. YouSee eller Stofa, og har du problemer med at dit tv periodisk falder ud eller du ind imellem har billede uden lyd eller lyd uden billede, så kan det skyldes HDCP problemer. 

Hvad er HDCP?

HDCP står for ”High-bandwidth Digital Content Protection” og er et kopibeskyttelses-system, der skal forhindre at man ulovligt kopierer digitalt indhold.

Det er i samspillet mellem dit HDTV og TV-boksen, dvd-afspilleren eller et andet apparat, der gør sig gældende her. Begge dele skal nemlig kunne håndtere HDCP for at kunne afspille digitalt indhold som HD-kanaler eller dvd’er og Blu-ray.

Hvert apparat har en licens til HDCP, og understøtter begge apparater med HDCP, så kan de generelt godt snakke sammen ved at udveksle licenser.

Har du f.eks. et TV der ikke har HDCP på de digitale stik, og forbinder du en tv-boks fra f.eks. YouSee eller Stofa til den, så vil du ikke kunne se fjernsyn, da boksen så vil nægte at kommunikere med Tv’et, fordi det ikke har en licens.

Det kræves også at dit TV har HDCP for at vise f.eks. Netflix. 

Hvilke problemer kan det give?

Hvis du får problemer med at få et billede på dit TV, men du har lyd, så kan det skyldes den rækkefølge du har tændt dine apparater i. Tv’et skal nemlig være tændt før du tænder for f.eks. TV-boksen.

Dog kan det også skyldes at dit TV ikke har HDCP. Du kan eventuelt læse din brugervejledning igennem, eller kontakte enten forretningen, hvor du har købt dit TV eller selve producenten, hvis forhandleren ikke kan hjælpe.

Det er muligt at du kan nøjes med at opdatere dit TV’s firmware for at få det til at spille sammen med tv-boksen. 

Hvad kan du gøre ved det?

Ud over at opdatere firmwaren på dit TV, så kan du ikke gøre så meget andet. Du kan prøve at genstarte TV-boksen hvis signalet falder ud enten ved at billedet forsvinder, eller lyden forsvinder.

Som regel vil begge dele komme tilbage efter et par sekunder, og hvis de ikke gør, så genstart din TV-boks.

Du kan som en hovedregel godt gå ud fra, at dit TV kan håndtere HDCP hvis det er enten HD-Ready eller Full HD.

Du kan eventuelt bruge et scart-kabel i stedet for et HDMI-kabel hvis genstart af TV-boksen ikke hjælper, men det betyder dog at du ikke kan se HD-kanaler, da disse er krypteret med HDCP. 

Hvilke apparater har HDCP?

De fleste TV i dag, er HD-Ready eller Full HD og er derfor udstyret med HDCP. De fleste dvd-afspillere og harddiskoptagere, der er født med et HDMI-stik, kan som udgangspunkt også godt håndtere HDCP.

Flere og flere computerskærme understøtter det også, men der er en del grafikkort til computere der ikke gør, hvilket gør det stort set umuligt at afspille HDCP-beskyttet materiale på en computer. 

Hvorfor bruges HDCP?

Dem der laver film og spil er naturligvis berettiget til at beskytte deres indhold imod piratkopiering. Det er dyrt at fremstille begge dele og udbrede det, og de skal selvfølgelig også betales for deres arbejde.

Problemet er blot at HDCP typisk gør livet mere kompliceret end det burde være for lovlydige borgere, der har købt og betalt deres film og spil.

Og der er ingen hjælp at hente hvis man står med et TV der ikke understøtter HDCP. Rådet hedder generelt, at man så bare skal købe et nyt TV eller en ny afspiller.

Der burde være en løsning, der ville kunne få et ældre TV til at spille sammen med f.eks. en Blu-ray afspiller, men der er ikke nogen hjælp at hente fra producenterne af HDCP.

Den eneste måde at omgå problemet på en lovlig vis er at købe en billig HDMI splitter, som ignorerer HDCP systemet.

Vil du f.eks. bruge en Chromecast på en ældre skærm, så skal du forbinde Chromecasten med splitteren og så splitteren med skærmen og så virker det.

Det er ikke alle HDMI splittere der virker, så det er en god ide at undersøge hvad andre siger om den model du har fundet, før du køber den.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg