Billede af USB-C taget af avXperten

Hvad er USB-C? » Læs alt om USB-C her « (Komplet Guide)

Har du undret dig over hvorfor de traditionelle USB kabler så småt bliver erstattet med USB-C? Find ud af hvorfor i indlægget herunder.

Hvad er USB-C? USB-C er en 24-pin USB port der fremstår som den nye industrielle standard indenfor USB stik. USB-C er et meget alsidigt kabel med op til 2 gange højere hastighed end de hurtigste USB-A stik. De kan bruges til at overføre filer, oplade telefoner, og til at forbinde ekstern hardware såsom mus, tastatur, harddisk, skærm osv.

Læs med herunder hvis du vil lære mere om USB-C, hvor jeg graver ned i detaljerne omkring USB-C og sammenligner med tidligere USB stik såvel som Thunderbolt.

Generelt om USB stik

USB er en forkortelse for Universal Serial Bus.

Det er en industriel standard for kabler, stik og kommunikationsprotokoller, udviklet af bl.a. IBM og Microsoft og oprindelig lanceret i 1996.

Lanceringen af USB stikket var revolutionerende. At sådan et lille kabel kunne erstatte datidens tykke og stive kabler med øget funktionalitet var banebrydende.

I dag bliver USB stik anvendt til mange forskellige formål, og er et kabel som du næsten ikke kan undgå at støde på i din hverdag.

Din printer, computer, mus, tastatur og smartphone er et par eksempler på hvor USB stik bliver brugt.

Du tænker måske at din printer bruger et andet kabel end din mus til computeren?

Det er til dels også rigtigt, men det er fordi der findes en række forskellige typer af USB stik på markedet i dag.

I billedet herunder har jeg lavet en oversigt over de mest anvendte USB stik, hvor du kan se deres navn og hvordan de ser ud. Og jeg er sikker på at du kan genkende mindst 1 af dem som du bruger på daglig basis.

USB typer

Siden lanceringen af det første USB stik i 1996, er der blevet udviklet videre på teknologien for at forbedre hastigheden af kablerne.

Dermed findes der efterhånden også mange forskellige versioner af USB stik. I tabellen herunder har jeg lavet en oversigt over de forskellige versioner og deres maksimale hastighed.

Version

Max. hastighed

USB 1.0

12 Mb/s

USB 2.0

480 Mb/s

USB 3.0

5 Gb/s

USB 3.1

10 Gb/s

USB 3.2

20 Gb/s

USB4

40 Gb/s

Du kan lære mere om de forskellige typer af USB stik i videoen herunder.

Om USB-C

USB-C, også kendt som Type-C, er den seneste type af USB stik på markedet i dag.

Dette USB stik blev lanceret tilbage i 2014, kort tid efter USB 3.1 blev offentliggjort.

Stikket blev udviklet af USB-IF (USB Implementers Forum), som er en stor gruppe af developers, heriblandt Microsoft, Apple, Dell, ASUSTek, HP, Intel og mere end 1000 andre virksomheder.

Ligesom de tidligere versioner af USB stik, er USB-C en industriel standard for at overføre både data og strøm i et kabel.

De tidligere USB typer bliver brugt til forskellige formål. Du ser oftest USB-B i printere, USB-B Micro i ældre smartphones, USB-A i computere.

Det har resulteret i mere restaffald end nødvendigt, da USB stikkene alligevel ikke var så universale som de kunne være.

USB-C er et forsøg på at gøre USB stik mere universale. Målet med USB-C er, at alle enheder der bruger USB i fremtiden skal bruge dette stik.

På den måde mindsker de spild af materialer fordi kablerne bare ender med at ligge i skabet og ikke bruges til noget, såsom kablerne til din tidligere telefon, printer osv. gør i dag.

Teknisk info omkring USB-C

USB-C er det hidtil hurtigste USB stik på markedet, og tilbyder en hastighed der er mere en dobbelt så hurtig som dens seneste lillebror USB-A med USB 3.1 teknologi.

Stikket består af et 24-pin connector system med et symmetrisk stik så du nærmest ikke kan sætte stikket forkert i.

Det er 3 gange så mange pins som du finder i USB-A, hvilket forklarer en del hvorfor USB-C understøtter en højere hastighed.

Du kan finde USB-C med forskellige hastighedsgrænser. De findes med både 5 Gb/s, 10 Gb/s, 20 Gb/s og 40 Gb/s.

De forskellige hastighedsgrænser skyldes at diverse producenter med tiden er begyndt at udnytte potentialet i USB-C kablet mere og mere.

Det har de gjort ved at tilføje flere databaner i portene for at udnytte de 24 pins som er til rådighed i kablet.

40 Gb/s kan du opnå med den nyeste version af USB til dato, USB4.

Læs også: Alt om USB4 « Lær om fremtiden for USB (Nem Guide)

Der findes mange forskellige betegnelser for de forskellige versioner af USB 3.x.

Det kan være meget misledende og forvirrende, fordi det man oftest ser som USB 3.0 i princippet hedder USB 3.2 Gen 1.

Derfor har jeg opstillet en tabel herunder med en oversigt over de forskellige versioner af USB 3.x, så du kan følge med uden at blive rundtosset.

Standard

Oftest nævnt som

Max. hastighed

USB 3.2 Gen 1

USB 3.0

5 Gb/s

USB 3.2 Gen 2

USB 3.1

10 Gb/s

USB 3.2 Gen 2x2

USB 3.2

20 Gb/s

USB 3.2 og nyere versioner vil i øvrigt kun være tilgængelige for USB-C, mens de tidligere versioner også er tilgængelige som fx. USB-A of USB-B Micro.

På grund af de forskellige navne kan du dog stadig godt støde på USB-A produkter som påstår at understøtte USB 3.2.

Her skal du bare vide at de mener USB 3.2 Gen 1 eller Gen 2, og at kablet ikke understøtter en højere hastighed end 10 Gb/s.

Er USB-C det samme som Thunderbolt 3?

USB-C og Thunderbolt 3 virker måske som det præcist samme kabel? Det kan jeg godt forstå, for de ser også fuldstændig ens ud.

Forskellen er at navnene beskriver 2 vidt forskellige ting.

USB-C er selve typen et USB stik, og grunden til at Thunderbolt 3 og USB-C ligner så hinanden så meget, er fordi Thunderbolt 3 bruger USB-C stik.

Thunderbolt 3 er ikke et stik i sig selv, men teknologien der ligger bag anvendelsen af stikket.

Det kan sammenlignes lidt med hvordan der både er forskellige typer af USB stik (fx. USB-A, USB-C) samt forskellige versioner af USB teknologien (fx. USB 3.1, USB 4).

Men hvad er forskellen på Thunderbolt 4 og USB4 så?

Konceptet med Thunderbolt er at indgangen skal kunne bruges til alt. Til at oplade din computer, tilslutte en skærm, høre musik, printe et dokument osv.

Det er selve Thunderbolt teknologien der eksempelvis gør det muligt kun at have et enkelt stik tilgængelig i en computer.

De understøtter begge 40 Gb/s som max. hastighed, USB4 vil dog tilbyde mindre fleksibilitet.

USB 4 bruger samme stik som Thunderbolt, men her vil du ikke kunne tilslutte fx. en computermus i indgangen der er beregnet til at oplade din PC.


Læs også: Alt om Thunderbolt 4! » Næste Generation af Superkabler

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg