Her er de BEDSTE DVI-kabler - Sådan vælger du kvalitet!

Med et DVI-kabel kan du overføre digital video mellem en computer og en skærm. Men skal du ud og købe et nyt DVI-kabel, kan udvalget hurtigt blive forvirrende.

Hvad er forskellen på DVI-I og DVI-D? Hvad bruger man en DVI-adapter til? Hvad skal man med et DVI-forlænger kabel? Er der lyd i DVI?

Alt det giver vi et svar på i denne guide der hjælper dig med at købe det bedste DVI-kabel.

Er det ikke bare et HDMI-kabel med et andet stik?

Nej – DVI-kablet har lidt flere år på bagen. Det betyder dog ikke, at det nødvendigvis er en dårligere løsning end HDMI. Det kommer an på hvad du gerne vil sammenkoble.

DVI og HDMI kan forskellige ting, og det kan sagtens være den bedste løsning at vælge DVI frem for andre former for forbindelseskabler. Vil du tilslutte din computer til en skærm eller til en projektor, så du kan vise billedet fra computeren på skærmen, er DVI en klassisk og god løsning.

DVI står for Digital Video Interface og det første du skal være opmærksom på, er at kablet kun overfører video/billede og ikke lyd. Hvis du gerne vil overføre et signal med både lyd og billede, skal du yderligere bruge et separat lydkabel.

DVI er derfor perfekt til undervisning, hvis du fx skal vise et diasshow eller projicere en power point op på en større skærm.

Vi har skrevet en uddybende artikel om HDMI vs. DVI. Læs den her » Er HDMI bedre end DVI?

Skal jeg vælge DVI-I eller DVI-D?

Der findes flere forskellige typer af DVI-stik. En type stik til digitale forbindelser (DVI-D) og en til både analoge og digitale forbindelser (DVI-I). Der findes også en endnu ældre version, der er rent analog (DVI-A), men det bruges næsten ikke i dag.

Den 100% digitale DVI-D bruges når to digitale apparater skal sammenkobles. Fx et grafikkort som sammenkobles med en skærm. Det analoge/digitale DVI-I stik kan bære både det digitale og analoge signal.

Det mest anvendte er DVI-D kabel, da det overfører et 100% digitalt signal, og derfor er i stand til at vise billedet i nøjagtig samme opløsning og kvalitet som det blev afsendt fra computeren. Med et DVI-D kabel er du sikker på at et flot og skarpt billede via det digitale signal.

Leder du derimod efter et kabel, der både understøtter digitalt og analogt signal, så skal du bruge et DVI-I kabel.

En ting at være opmærksom på, når du skal finde den bedste kvalitet, er at når du benytter en overførsel som udelukkende er digital, bibeholder du den originale kvalitet. Med DVI-I kan man risikere, at signalet bliver konverteret fra et analogt signal for derefter at blive konverteret tilbage til et digitalt signal.

I langt de fleste tilfælde vil et DVI-D kabel derfor være det rigtige valg, med mindre du har et specifikt formål, som du ved kræver DVI-I.

Sådan vælger du den helt rigtige DVI-kvalitet

De forskellige typer DVI-stik har ikke lige mange pins, så derfor skal du være meget opmærksom på, præcis hvilken type DVI din enhed understøtter.

Et DVI-I kabel med hanstik kan fx ikke benyttes med enheder der har et DVI-D hunstik, da DVI-D standarden ikke har de fire pins, der bærer det analoge system.

Når du kigger efter DVI-kabel skal du derfor også tjekke hvor mange pins DVI kablets stik har. For at gøre det mere overskueligt skelner man mellem DVI Dual Link og DVI Single Link.

DVI Dual-link og Single-link – Nu bliver jeg forvirret?

Det vigtigste at holde sig for øje er, at der findes tre forskellige DVI-standarder: DVI-A, DVI-I og DVI-D. Ud af disse findes DVI-I og DVI-D desuden i to varianter: Single Link og Dual Link.

Det vil altså sige at der findes 5 slags DVI-stik (se ovenstående illustration).

  1. DVI-I (Single Link)
  2. DVI-D (Single Link)
  3. DVI-I (Dual Link)
  4. DVI-D (Dual Link)
  5. DVI-A (Analog)

Du kan læse mere om forskellen i bloggen » Hvad er Dual link DVI.

Hvis du ikke kan læse på din enhed hvilken type DVI den bruger, kan du tælle pins, og derved finde det helt rigtige stik.

Understøtter DVI HD-opløsning?

Ja - det kan det godt. Single Link-varianterne af DVI-D og DVI-I kan bære på et signal til en enkelt skærm op til 1920 x 1200 ved 60 Hz.

Dual Link- varianterne kan bære signal nok til en enkelt skærm med en opløsning op til 2560 x 1600 ved 60 Hz.

DVI understøtter PC opløsninger op til 2048 x 1536 (4:3 format) og HD tv-opløsninger op til 720p og 1080i (HDTV-opløsninger over Single-link kabler).

Jeg har meget langt mellem computer og skærm – gør det noget?

Hvis du skal bruge et langt DVI-kabel kan du overveje at købe et DVI-forlænger kabel. Det er en god løsning hvis du fx ønsker at forbinde en stationær computer i ét rum med en skærm i et andet.

Det kan også være du gerne vil forbinde en projektor til en bærbar computer. Lige meget hvad kan en forlænger levere en fremragende løsning på problemet med for korte DVI-kabler.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg