Billede taget af avXperten personale

Bedste Internet Kabel - Køberguide til Internetkabler

Der har været en stor udvikling inden for internettilslutning de seneste år. De fleste af os bruger dagligt mobilen og Notebooks til at koble sig på trådløst netværk. Men selv om trådløst netværk er bekvemmeligt, er det slet ikke så stabilt og hurtigt som en kablet forbindelse.

Der er mange valgmuligheder, når det kommer til, hvilket internet kabel du skal vælge.

Derfor har vi lavet en køberguide til hvordan du finder det bedste internet kabel, der passer til netop dit behov.

Vil du skippe de lange forklaringer, og blot have en hurtig løsning til godt internet?

Se her de mest normale og populære typer netværkskabler, som dækker alle behov:

Internet kabel, netværkskabel, patchkabel … Hvad er det bedste?

Et internet kabel kaldes også for netværkskabel, patchkabel, ethernet-kabel, PDS-kabel eller RJ45-kabel.

Terminologien kan være lidt drilsk, men i bund og grund dækker alle navnene over det samme – kabel der bruges til at lave en kablet forbindelse mellem din computer og den enhed, der modtager internetsignalet.

Den betegnelse du oftest vil støde på er internet kabel og netværkskabel. Det er sammen med ethernet-kabel den helt generelle betegnelse for kabler til internet-signaler.

Du kan også støde på betegnelsen Patchkabel og RJ45-kabel. Disse betegnelser bruges til at fortælle at kablet kommer med stik (RJ45 stik). Det betyder dog ikke at netværkskabler eller internet kabler ikke har stik.

En grundregel er at internet kabler, der bruger betegnelsen Patchkabel og RJ45-kabel altid har stik, mens internet kabler, netværkskabler og ethernet-kabler KAN have stik (og oftest har det med mindre de kommer i helt lange længder).

Patchkabler er oftest kortere kabler, der bruges i patch panel, hvor du har mange forskellige kabler samlet. Derfor kan du få patchkabel i mange forskellige farver, så det er lettere at holde styr på din netværksinstallation (mere om det senere).

Du kan også støde på betegnelsen PDS-kabel. Det er igen det samme som netværkskabler, men PDS-kablerne sælges typisk uden stik og i større længder på praktiske ruller eller i boks beregnet til professionelle brugere og installatører, hvor man selv kan klippe den længde af, man skal bruge.

Vi vil nu hjælpe dig med at finde det bedste internet kabel til dit behov.

Skal du bruge dit internet kabel til gaming? Så vi også skrevet om, hvordan du finder det bedste kabel til dette. Læs eventuelt vores artikel: Bedste Internet Kabel til Gaming

Her får du en guide til at finde det rigtige internet kabel

Nu kender du forskel på kabel-betegnelserne. I det følgende får du en guide til, hvordan du finder det bedste internet kabel.

Du skal starte med at gøre dig nogle overvejelser om hvor langt et kabel du skal bruge, hvor hurtigt det skal være, om det skal bruges udendørs eller indendørs og om der er megen interferens i området hvor kablet skal bruges.

Jeg skal bruge et internet kabel til mit kontor, hvad skal jeg vælge?

Internet kabler fås i størrelser helt ned til 0,25 meter og helt op til over 300 meter.

De kortere længder bruges typisk hvis din computer står lige i nærheden af routeren, mens de helt lange kan bruges til at føre et internet signal mellem to huse.

Hvis din computer står i samme rum som internet-stikket eller routeren vil et kabel under 5 meter typisk være helt fint.

Du kan også overveje om du skal have et kabel i en bestemt farve, der matcher væg/gulv og om kablet evt. skal være helt fladt, så det kan føres under et gulvtæppe.

Flad Netværkskabel UTP Cat6 - Sort ?

Du kan også få internet kabel med praktisk vinkel på stikket, så det kan bruges selvom computeren står helt op ad væggen og der småt med plads ved porten. I sådan et tilfælde kan det måske også være en ide at vælge slim kabel, der er tyndere end normale internet kabler.

Slim Netværkskabel UTP Cat6 - Hvid ?

Jeg skal bruge mange kabler, og jeg vil gerne selv sætte stik på, hvad skal jeg vælge?

Som før nævnt fås internetkabler i længder på over 300 meter, som typisk kommer på en spole eller i en kasse, hvor det er let selv at klippe lige præcis den længde af, som man skal bruge.

Internet kabel kan også bruges til at lave én lang forbindelse – fx mellem to huse og netværkskabel fås i skærmede udgaver, der er sikrede mod sollys, fugt og temperaturer.

Netværkskabel S-FTP Cat6 - Udendørs ?

Cat 5, Cat 6, Cat 7, Cat 8 - Hvor hurtigt et kabel skal jeg vælge?

Noget af det vigtigste at sætte sig ind i er hvilken kategori (Cat) internet-kablet er certificeret i. Det er vigtigt, da kategorien fortæller noget om dataoverførselshastighed og båndbredde.

Her får du oversigt over forskellen mellem de forskellige kategorier.

CAT 5

Internet kabel i kategori Cat 5e understøtter 1Gbps med frekvens på 100-250MHz. Køber du et Cat 5e kabel er du garanteret, at det understøtter 1Gbps hastigheder over 100m.

CAT 6

Internet kabel i kategori Cat6 understøtter en båndbredde på 250 MHz og hastigheder på op til 10Gbps op til 50 meter og omkring 2Gbps derover. Netværkskabel UTP Cat6 kan give en dataoverførselshastighed på helt op til 1000 Mbps.

Køber du et Cat 6 kabel er du garanteret, at det understøtter op til 10Gbps hastigheder op til 50m og omkring 2Gbps på længere distancer.

CAT 6a

Internet kabel i kategori Cat6a understøtter en båndbredde på 500 MHz og hastigheder på 10Gbps. Cat6a er derfor velegnet til lidt mere krævende installationer, der fx skal overføre 4K Ultra HD video eller spil der kræver stor båndbredde.

CAT 7

Internet kabel i kategori Cat7 understøtter en båndbredde på 600 MHz og hastigheder på op til 10Gbps over 100 meter. Netværkskabel Cat7 kan give en dataoverførselshastighed på helt op til 1000 Mbps.

Cat7 er derfor velegnet til meget krævende installationer, hvor der skal overføres store mængder data hurtigt som fx 4K Ultra HD video eller spil der kræver stor båndbredde.

På kortere distancer kan du opnå hastigheder på 40Gbps ved 50m eller hele 100Gbps over 15m. Netværkskabel Cat 7 har så høje specifikationer, at det altid vil være skærmet.

CAT 7a

Internet Kabel Cat 7a er meget kraftig skærmet med folieskærmet lederpar og flettet yderskærm. I modsætningen til Cat7 kablet understøtter dette netværkskabel op til 1000Mhz båndbredde som anvendes til højhastighedsnetværk samt 10Gbps.

CAT 8

Internet kabel Cat 8 understøtter en båndbredde på 2000MHz og hastigheder på op til 40Gbps over 100 meter. Cat 8 kabel har så høje specifikationer, at det i praksis altid er skærmet.

Derfor kan man generelt sige at for den helt normale bruger er Cat 5, Cat6 og Cat 6a mere end rigeligt. Har du lidt større behov for hurtigere internet kabler over længere afstande kan du overveje Cat 7 eller Cat 8, men generelt er disse til brugere, der har mere specifikke krav til interferens og båndbredde.

Oversigt over Internet Kabler

Her får du en praktisk hurtig oversigt over kategoriernes hastigheder og båndbredde.

KategoriHastighedMax båndbredde
Cat5100 Mbps over 100 m100 MHz
Cat5e1 Gbps over 100m.100 MHz
Cat610 Gbps over 55m250 MHz
Cat6a10 Gbps over 100m500 MHz
Cat710 Gbps over 100m600 MHz
Cat840 Gbps over 100m2000 MH

Hvor godt skal mit internet kabel være skærmet?

Nu tænker du måske at det letteste bare er at købe det dyreste og hurtigste kabel, men faktisk kan det være en idé at finde det kabel, der passer til netop dit formål - samtidigt med at det kan spare dig for en god portion penge.

Skal du fx bruge internet kablet til en hjemmeinstallation er det smartest at bruge uskærmet kabel, da det er blødere at arbejde med.

Skal du derimod bruge internet kabel i en installation sammen med mange andre kabler, så der er megen interferens, er det smartere at vælge et skærmet kabel.

Der findes mange forskellige betegnelser for hvordan internet kabler et skærmede eller ikke skærmede. Der er tre hovedvarianter:

  • Uskærmet internet kabel
  • Internet kabel med én skærm
  • Dobbeltskærmet internet kabel

Du kan støde på skærm betegnelser som fx UTP, STP, S-FTP, F-UTP, U-FTP og mange flere. Her får du en lille guide til, hvordan du hurtigt afkoder, hvad betegnelserne dækker over.

Fælles for alle internet kablerne er TP (Twisted Pair) betegnelsen. Den dækker over lederne i kablet, som i et internet kabel er parsnoede. Har internet kablet betegnelsen UTP betyder det derfor at kablet er uskærmet (Unshielded Twisted Pair).

Har internet kablet betegnelsen FTP eller STP er kablet skærmet. De forskellige bogstaver forklarer hvordan skærmen er placeret inde i kablet. Er det FTP har internet kablet en ydre skærm rundt om alle lederne. Er det STP sidder skærmen rundt om de individuelle ledere.

Hvis du ser et kabel, der betegnes med flere bogstaver som fx F-UTP eller U-FTP er det blot en måde at yderligere specificere hvor kablets skærm sidder.

Det kan igen udvides til dobbeltskærmet kabel, som betegnes S-FTP. Dette internet kabel er dobbeltskærmet og udstyret med en samlet folieafskærmning samt individuelt skærmede indre ledere. Dobbeltskærmen beskytter kablet mod udefrakommende støj, der ellers kan have stor indflydelse på både overførselshastigheden og datastrømmens integritet.

Skærmet eller uskærmet internet kabel?

Få hjælp i denne video til at finde ud af om du skal vælge et skærmet- eller et uskærmet internet kabel.

Her kan du blive rigtig skarp på skærmning:

Uskærmet U-UTP

Uskærmet (U-UTP) har flertråds fleksible indre ledere og er blødere at arbejde med end de skærmede STP kabler.

U/UTP står for Unfoiled / Unshielded Twisted Pair og betyder at kablet hverken har en ydre folieskærm eller skærm om hver enkelt twisted pair leder. Et U/UTP kabel er typisk meget blødt og let at arbejde med. Et uskærmet kabel som dette er desuden en smule tyndere end de skærmede kabler.

Skærmet F-UTP

Dette netværkskabel er et skærmet kabel udstyret med én skærm.

Når man klassificerer et netværkskabel skelner man mellem om skærmen sidder som en samlet ydre skærm rundt om alle lederne (F-UTP) eller om skærmen sidder inderst rundt om hver af de indre ledere (U-FTP).

Med andre ord har U-FTP kabler separat skærm om hver leder, så man helt udelukker interferens mellem de indre ledere, mens F-UTP har en ydre skærm, der beskytter mod interferens fra andre kabler. Begge typer kalder man skærmet kabel.

Man kan også gå skridtet længere ud og købe et dobbelt skærmet kabel (S-FTP) som bruges til installationer, hvor der er ekstra megen interferens.

Et skærmet kabel er typisk lidt hårdere end et U-UTP uskærmet kabel, men stadig blødt nok til at det er let at arbejde med. Et kabel med én skærm som dette er desuden en smule tykkere end de uskærmede kabler.

Skærmet U-FTP

Dette netværkskabel er et skærmet kabel udstyret med én skærm.

Når man klassificerer et netværkskabel skelner man mellem om skærmen sidder som en samlet ydre skærm rundt om alle lederne (F-UTP) eller om skærmen sidder inderst rundt om hver af de indre ledere (U-FTP).

Med andre ord har U-FTP kabler separat skærm om hver leder, så man helt udelukker interferens mellem de indre ledere, mens F-UTP har en ydre skærm, der beskytter mod interferens fra andre kabler. Begge typer kalder man skærmet kabel.

Man kan også gå skridtet længere ud og købe et dobbelt skærmet kabel (S-FTP) som bruges til installationer, hvor der er ekstra megen interferens.

Et skærmet kabel er typisk lidt hårdere end et U-UTP uskærmet kabel, men stadig blødt nok til at det er let at arbejde med. Et kabel med én skærm som dette er desuden en smule tykkere end de uskærmede kabler.

Dobbeltskærmet S-FTP

Dette netværkskabel er et dobbeltskærmet udstyret med en samlet folieafskærmning samt individuelt skærmede indre ledere.

Når man klassificerer et netværkskabel skelner man mellem om skærmen sidder som en samlet ydre skærm rundt om alle lederne (F-UTP) eller om skærmen sidder inderst rundt om hver af de indre ledere (U-FTP). Begge typer kalder man skærmet kabel.

Man kan også gå skridtet videre ud og købe et dobbelt skærmet kabel (F-FTP) som dette, som bruges til installationer, hvor der er ekstra megen interferens.

F-FTP henviser til at netværkskablet har både ydre og indre skærm. Det vil sige at de indre ledere er parvis skærmede, samtidigt med at hele kablet er skærmet med en ydre folie.

Denne type skærm er derfor velegnet til de allermest krævende industriinstallationer, hvor man skal have mange kabler tæt på hinanden, uden at der må opstå elektromagnetiske forstyrrelser.

Skal jeg vælge solid eller bløde (stranded) kabler?

Solid eller blød (stranded) internet kabel er udtryk, der henviser til kablets ledere eller sagt med andre ord bæreren af internet-signalet. Bløde kobberkabler, der også kaldes strandede kobberkabler består af flere tynde kobberkabler. Solid ledningsledere er faste ledere, der består af én enkelt, tyk kobberledningsleder.

Når du kigger efter netværkskabel vil du altså støde på betegnelser, der angiver om netværkskablerne er Solid eller Blød (stranded).

Disse navne henviser altså til at netværkskablets indre ledere er en samlet tyk leder (Solid) eller om der er tale om flertråds tynde ledere (Blød).

Jeg skal lave en større installation i et rackskab, hvad er det bedte internet kabel til det?

Skal du bruge internet kabel til en netværksinstallation i fx et kontormiljø eller lignende, er netværkskablerne tit samlet i en switch i et rackskab. Har man en switch med 24 porte, kan kabelrodet hurtigt blive uoverskueligt.

Derfor kan det være en idé at købe netværkskabel i forskellige farver, så man lettere kan holde styr på, hvilke kabler, der hører til hvilket område.

Netværkskabler fås i mange forskellige farver som blå, gul, grøn, lille, violet og orange, men de mest benyttede er de hvide og de grå netværkskabler.

Du kan også få sorte netværkskabler, som mange bruger for at markere, at kablerne kan bruges udendørs.

Er stikket ligegyldigt?

Nej du skal selvfølgelig også overveje kvaliteten af stikket. Med et netværkskabel uden stik kan du selv montere dine stik efter behov, men det kræver lidt mere øvelse.

Du kan få vinklede stik til steder, hvor der ikke er så meget plads, og du kan få stik i forskellig farve, som også hjælper dig med at holde styr på mange kabler. Nogle stik kan også låses, så man ikke kommer til at trække dem ud af stikket ved en fejl.

Læs vores indlæg om montering af RJ45 stik med en tilhørende video ? Montering af RJ45 stik 

Find netværksstik her ? Netværksstik

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg