Billede af lamineringsmaskine taget af avXperten

Den Bedste Lamineringsmaskine (Sådan spotter du kvalitet)

Med en lamineringsmaskine kan du forsegle vigtige dokumenter eller fotos mellem to lag beskyttende plastik, der limes sammen så dokumentet er fuldstændigt indesluttet og beskyttet mod væsker og lignende.

Du kan fx laminere opskrifter, så de er lette at tørre af med en våd klud efter brug.

Men hvad skal man kigge efter, når man skal købe en laminator? Vi har lavet denne guide, der hjælper dig med at spotte den bedste lamineringsmaskine.

Mulighederne er mange med en lamineringsmaskine

Nedenfor finder du vores mest populære lamineringsmaskine lige nu:

[Guide] Bedste Lamineringsmaskine

En lamineringsmaskine er et fantastisk redskab til at gøre dine dokumenter mere holdbare, ved at skabe en form for skjold rundt om dem, ved hjælp af plastik.

Ud over selve lamineringsmaskinen skal du bruge plastlommer – såkaldte lamineringslommer, som du placerer dokumentet inde i, før du limer lommen sammen omkring dokumentet.

Du kan altså omslutte dine papirdokumenter i et lag slidstærkt plastik, så du ikke skal bekymre dig om spildt kaffe eller andre former for uheld eller skader.

Mange bruger lamineringsmaskiner til oplysningsopslag, som kan hænge udendørs i al slags vejr. Med et lag af plast sikrer du netop, at dine papirdokumenter kan hænge i nærmest uendelig tid, da materialet virkelig er robust.

Lamineringsmaskiner bruges både i kontormiljøer samt i private hjem. Mange nyder godt af lamineringsmaskiner i hjemmet, da de også er fantastiske til at beskytte yndlingsopskrifter og andre vigtige papirdokumenter eller billeder.

6 Tips: Hvad er vigtigt at kigge efter på en lamineringsmaskine?

Når du skal ud og købe en lamineringsmaskine, er der nogle ting, som du kan bruge til at sammenligne lamineringsmaskinerne med hinanden. Her er 6 tips til, hvad du kan overveje, så du finder den helt rigtige.

  1. Hvordan laminerer den papiret?
  2. Hvor hurtigt arbejder den (hvor mange kan den trykke i minuttet)?
  3. Hvor hurtigt er den klar (opvarmet) til brug
  4. Hvilke papirformater passer den til?
  5. Hvor tykke ark kan den laminere?
  6. Er det let at få lamineringslommer til den?

Hvordan fungerer en laminator?

En lamineringsmaskine forsegler dine papirdokumenter inde i et stykke plastik. Der findes to former for laminering, som typisk kaldes for varm laminering og kold laminering.

VARMLAMINERING

Den mest almindelige lamineringsmetode kaldes for varmlaminering. Når man laminerer dokumentet bruges varme til at forsegle plastiklommen omkring papiret.

Processen foregår ved disse enkle trin:

  1. Du placerer dit papirdokument i en lamineringslomme
  2. Tænd for lamineringsmaskinen og lad den varme op
  3. Når maskinen er varm, placeres lommen/dokumentet i maskinens åbning
  4. Maskinen trækker dit dokument igennem og varmer lamineringslommen op
  5. Dit dokument er forseglet

De varme lamineringsmaskiner er velegnede til generel brug, og kan uden problemer bruges til papirdokumenter, billeder, visitkort og lignende.

KOLDLAMINERING

Til de lidt mere følsomme dokumenter findes der en alternativ laminering, som kaldes for koldlaminering.

Her bruges der i stedet for varme vægt til at presse plastlagene sammen omkring dokumentet.

Processen er lidt anderledes:

  1. Du placerer dit dokument i en lamineringslomme
  2. Dokumentet placeres i maskinens åbning
  3. Her bruger maskinen en “rullefunktion” til at presse de to lag plastik tæt sammen
  4. Dit dokument er forseglet

Den kolde form for laminering kan du med fordel bruge til elementer som ikke tåler varme, som fx ældre blækdokumenter.

I praksis er de varme lamineringsmaskiner dog så sikre i dag, at 99% af alle dokumenter tåler processen uden at tage skade. De lamineringsmaskiner vi bruger i dag er mere eller mindre automatiske, hvilket sikrer, at dit lamineringsarbejde bliver perfekt næsten hver gang.

I gamle dage var det ikke unormalt at man selv skulle kontrollere varmen på sin lamineringsmaskine, hvilket skabte problemer, da det ikke altid var let at finde den perfekte temperatur.

Moderne lamineringsmaskiner er meget bedre til at finde den rette temperatur, og de fleste gør det helt automatisk med forudindstillede funktioner.

Se en kort video til en Lamineringsmaskine, der kan lave varm og kold laminering i A3 og A4

Hvor meget og hvad skal du laminere?

Det næste du skal spørge dig selv om er hvad dit behov for at laminere reelt er.

Skal du blot bruge lamineringsmaskinen engang imellem til at forsegle et billede, eller skal du bruge den dagligt til at lave mange lamineringer?

Hvis du skal lave mange lamineringer dagligt bliver det vigtigt, hvor hurtigt maskinen varmer op, og hvor mange lamineringer den kan lave i minuttet. Hvis den er for langsom, bliver det irriterende at vente på, hvis du skal lave mange lamineringer.

Hvis du kun skal laminere en sjælden gang, er det ikke noget problem hvor hurtig den er.

Hvilken størrelse vil du laminere i?

Du skal også overveje hvilket format du gerne vil kunne laminere i.

Det typiske format er papirdokumenter i A4-størrelse. Det er størrelse som almindelige dokumenter har. Vil du gerne kunne laminere større dokumenter skal du kigge efter en lamineringsmaskine, der også kan laminere i større formater som fx A3.

Kig efter hvilke papirformater lamineringsmaskinen passer til. Det er ikke kun højde/bredde på dokumentet der kan være forskel på. Der kan også være forskel på hvor tykke ark maskinen kan laminere.

Har du overvejet at tage produktfotos og laminere disse? Så kan du også det. Vi har skrevet en guide til, hvordan du nemt kan lave dine egne produktfotos. Læs den her » Tag dine egne produktfotos

Hvad nu hvis jeg gerne vil laminere noget, der ikke lige er A4 format?

Du kan sagtens laminere noget i et ukurant format, og så selv tilklippe det forseglede dokument efter laminering. Du skal blot vælge en størrelse lamineringslommer, der er store nok til dokumentet – der skal helst være et stykke plastik på alle sider af dokumentet, så begge sider kan smelte sammen.

Vil du gerne laminere dokumenter større end A3 bliver maskinerne meget dyrere og større, og lamineringslommerne er sværere at finde.

Gode tips til brug af lamineringsmaskine

Når du laminerer er det ofte en god ide at føre den lukkede del af lamineringslommen ind i din lamineringsmaskine først, da dette sikrer den bedste laminering, samt formindsker risikoen for, at dit dokument sidder fast i maskinen.

Pas på, at dit dokument ikke bliver ført for hurtigt eller for langsomt igennem maskinen. Lad maskinen følge sit eget tempo, og forsøg ikke at trække eller presse dokumentet hurtigere igennem.

Hvis du bruger varmlaminering, skal du sikre dig, at temperaturen ikke er for høj eller for lav. Hvis den er for høj, kan der komme varmebobler i plastikken, eller endda skader på selve dokumentet. Er temperaturen for lav, vil forseglingen ikke holde, hvilket betyder, at du skal starte forfra med lamineringsarbejdet.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg