Bedste LED Spots - Prøv vores LED-Spot guide!

Der findes mange forskellige typer LED spots til forskellige behov samt i forskellige prisklasser, så her får du en guide, der kan hjælpe dig til at finde det helt rigtige LED lys til dit hjem.

Led spots har en meget længere levetid end gammeldags halogenspots og er derfor mere miljøvenlige. Samtidigt er energiforbruget op til 90 % mindre. En anden fordel ved LED spots er at de ikke bliver så varme som gammeldags spots. Der er altså mange fordele ved LED spots, men hvilken LED spot pære skal du så vælge?

Hvilken LED spot der er bedst, afhænger af hvad du skal bruge den til. Skal den hænge i serie med andre spots eller skal den indbygges i loftet? LED spots har forskellige typer stift (sokkel til montering), så det er vigtigt at du finder den rigtige. LED spots har ligesom LED pærer forskellige specifikationer som fx farvegengivelse, lysstyrke (lumen), farve-gengivelse (RA) samt energiforbrug, som bør overvejes, før valget træffes.

Vær også opmærksom på, at hvis dine LED spots skal monteres skjult i loftet, så skal de efter loven monteres af en elektriker.

Tjek hvad du skal bruge af LED transformer / LED driver ?

De fleste LED spots kræver typisk 12V. Der findes dog specielle varianter, der kræver helt op til 40-50V. Driveren transformerer strømmen fra 230V til 12V.

Med en LED driver kan du desuden dæmpe belysningen indenfor et interval.

Vælg den rigtige sokkel

LED spots har typisk 2 pins som ben. Disse pins findes i 2 versioner. En ”Twist and Lock”-version og en med lige ben.

I ”Twist and Lock”-udgaven som fx findes på GU10-spots monteres pæren ved at skubbe den ind i fatningen og dreje den en omgang. I spots med lige ben som fx i GU4-spots skal pæren skrues fast i fatningen.

Der findes rigtigt mange varianter af begge typer LED spots, men de mest brugte er disse:

GU10 LED spots har en fatning der bruges i mange 230 volt spotlamper, hvor pæren er synlig. GU10 genkendes ved de to kraftige tapper på soklen, der sættes ind i fatningen.

En GU5,3 sokkel ligner i udformning de lidt større GU10 spots. Benene er dog spidse som på en stift pære, dog med tykkere ben og ikke så bøjelige. GU5,3 pæren kaldes også for MR16.

En GU4 sokkel ligner i udformning den lidt større GU5,3 sokkel. Benene er spidse som på en stift pære. GU4 pæren kaldes også for MR11. GU11 sokler bruges oftest i loftspots.

Man kan også få LED spots i en variant, der hedder LED downlight spots. Downlight spot indbygges typisk i loftpaneler og derfor er det meste af pæren skjult, så det kun er selve spottet der ses. En Downlight spot LED pære giver et behageligt og varmt lys og mange er sikret og vandtætte, så de kan bruges på badeværelser og andre rum med høj fugt uden at kortslutte.

Der findes også LED spot pærer med almindelig E27 og E14 sokkel. Det er LED pærer formet som spotpærer, men med E27 eller E14 fatning. Da pærerne har E27/E14 fatning kan de bruges i en lang række eksisterende fatninger med 220V, og du skal ikke til at installere transformer, som i et traditionelt spot system.

Vælg lysstyrke - lumen

Du skal vælge lysstyrke alt efter hvad du bruger LED spot pæren til.

Sidder spot pæren i serie med flere spots der fx belyser en reol, er det mest behagelige lys måske lidt blødere lys med en lav lysstyrke. Skal du bruge lyset til at læse ved, skal du i stedet vælge et klarere lys med højere lysstyrke.

Lysstyrken måles i lumen og synes du det er svært at forholde sig til hvor meget en lumen er, så er det de fleste steder angivet på den enkelte pære, hvad lysstyrken svarer til i gammeldags glødepærer.

Du kan læse flere detaljer omkring lumen, lux, kelvin og meget andet der bruges til at angive lys i vores blogindlæg: Hvad er Lux og Lumen? - få Lys på sagen!

Vælg Watt

Watt er udtrykket for, hvor meget energi en pære bruger.

Watt og lumen minder om hinanden, men bruges oftest i sammenspil for at give et klart billede af, hvor meget energi en pære bruger samt hvor meget lys, den producerer.

Som du kan se er det fleste LED spots energimærket A eller højere og bruger meget mindre energi end gammeldags halogenspots og glødepærer. Typisk vil en LED spot pære bruge under 10W, hvor en halogen pære eller glødepære ville bruge over 60W for at få den tilsvarende lysmængde.

Når du vælger LED spots er det en god ide at sammenligne effektivitet og energimærkning.

Sådan får du den bedste farvegengivelse med LED-Pære

LED spots giver typisk et lys der svarer til dagslys og svinge mellem varmt hvidt lys eller varmt hvidt lys. Som vi tidligere nævnte

De varme farver, som typisk findes i de fleste private boliger, ligger mellem 2700 og 3300 kelvin.

Kelvin (farvetemperatur)

Kelvin, også kaldet farvetemperatur, er et udtryk for, hvilken temperatur lyset i pæren udsender.

RA Værdi (Farvegengivelse)

RA-værdi, eller farvegengivelse, er et udtryk for hvor “ægte” lyset fremgår i forhold til naturligt dagslys. Der er altså tale om, hvorvidt en el-pære er i stand til at opnå naturtro lys, som ses i naturen. En RA-værdi går mellem 0 og 100, hvor 100 svarer til dagslys skabt af solen.

Vælg dæmpbar

I de fleste LED spots kan lyset hæves og dæmpes og fås i varianter, der både kan give varmt hvidt lys over i køligere hvidt lys.

Du kan også fås RGB LED spots med fuld farve. Her kan du udover det hvide lys vælge mellem flere millioner farver, som du kan skifte mellem.

Derfor bør du overveje Smart Home Wi-Fi Spots

De farvede LED spots sidder typisk i LED spot pærer med WiFi styring. Den nye type LED spots kan dæmpes ved hjælp af en app og din trådløse forbindelse.

Med din smartphone eller kan du styre lyset på din LED spot ved hjælp af stemmestyring eller med en app på din smartphone. LED spots understøtter typisk en stemmestyrings assistent som fx Amazon Alexa, Apple Home (Siri) eller Google Home Assistant.

Du kan lave planer for, hvornår dine pærer tændes eller slukkes, så det altid ser ud som om der er nogen hjemme, du kan justere farven på lyset fra sofaen, eller du kan parre LED spot pærerne med andre Smart Home enheder, som kan styres i serie.

Priserne på Wi-Fi Smart Home LED spots styrtdykker i disse år, så der er god mulighed for at prøve sig frem, også uden at købe sig fattig.

Se vores sortiment her ? Smart Home Belysning ? Eller se denne korte film, hvis du vil vide mere om, hvad en WiFi-pære er ?

Sammenlign levetid

LED spot pærerne har typisk en meget lang levetid på over 15000 timer, så de er utroligt miljøvenlige. Det er også meget praktisk, at du ikke skal rende og skifte pærer hele tiden.

Vil du vide mere om, hvad en LED pære er? Så er du altid velkommen til at kontakte vores dedikerede kundeservice på tlf 86 32 71 71 eller info@avXperten.dk

Du kan også få hjælp fra denne video til at lære endnu mere om, hvad en LED pære er

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg