Billede taget af avXperten personale

5 Bedste Luftkølere til prisen » (Den Ultimative Køberguide)

Når solen bager ned, har vi brug for afkøling. Det kan være svært at skabe et godt indeklima og en behagelig temperatur, når man sidder i en lummer lejlighed og ingen vind rører sig.

Så bliver det nødvendigt med noget ekstra ventilation. Med en ventilator kan man flytte luften rundt i rummet, men temperaturen forbliver den samme.

Du har måske allerede været i gang med at kigge efter mobile aircondition enheder, der hjælper dig med at styre temperaturen i et værelse. Det er smart, men det kræver også en del installation af udsugningsslange og lignende … og så er de ikke helt billige, hverken i drift eller indkøb.

Men er der så alternativer?

Ja - det er der heldigvis. Med en luftkøler får du en mobil ventilator, der kan blæse kold luft ud i rummet.

Derfor har vi lavet denne guide, der hjælper dig med at finde den bedste luftkøler til dit behov

Bedste luftkøler [Køberguide]

Der findes mange forskellige slags ventilatorer:

Fælles for disse er, at de virker ved at skabe større luftcirkulation i rummet. De kan ikke køle luften ned, men fordi luften bevæger sig mere, får det en afkølende effekt når vinden rammer kroppen.

En ventilator skaber en Wind Chill Factor, som er en indikator for hvordan afkølingen føles, når vinden blæser varmen væk fra overfladen af din hud. En ventilator blæser altså varmen væk fra din hud, hvilket opleves som afkølende.

En luftkøler er en slags ventilator, der ud over at skabe luftcirkulation afkøler luften inden den bliver blæst ud i rummet. Det er ikke ”rigtig” aircondition, da man ikke kan styre temperatursænkningen, men en luftkøler er dog mere effektiv end en almindelig ventilator. Samtidigt har en luftkøler den fordel, at man ikke skal til at føre udsugningsslanger og lignende, som man skal med et airconditionanlæg.

Bedste luftkøler til hjemmet

Når du kigger efter luftkøler er der et par ting, du skal kigge efter.

En luftkøler virker ved at cirkulere luften gennem en vandtank, så luften bliver køligere. Når luften blæses ud igen (som i en ventilator) føles luften mere kold.

Nogle luftkølere har et rum til en is-pakke. Når du skal bruge luftkøleren kan du tage din is-pakke ud af fryseren og lægge den ind i luftkøleren. Når ventilatoren tændes blæses luften hen over isen og trækker derefter den afkølede luft ud i rummet, så værelset bliver afkølet.

Andre luftkølere fungerer uden is, men ved at trække tør, varm luft ind, der derefter føres gennem en fugtet måtte. Måtten absorberer varmen, og fugten i måtten fordamper og afkøler luften et par grader, så du kan nyde en opkvikkende og forfriskende brise. Selvom temperaturen er høj, føles det stadig behageligt og afkølende.

Det kan også være værd at overveje strømforbruget

Som en tommelfingerregel kan man sige at jo større enheden er fysisk, desto større strømforbrug har den. Her er en meget generel oversigt over det typiske strømforbrug i de forskellige typer ventilator:

Ventilator typeEffekt/Watt
USB-ventilator2,5 - 5 W
Bordventilator20 - 45 W
Gulvventilator30 - 80 W
Tårnventilator40 - 50 W
Luftkøler50 - 100 W
Aircondition800 - 1400 W

En USB ventilator kan kører for under 1 kr. om dagen, hvorimod en Aircondition kan blive en dyr affære, hvis den er i gang hele dagen, og den kan godt løbe op på mere end 40 kr. 

Vil du vide mere om, hvor meget strøm en ventilator bruger, og hvad det koster? Se læs vores artikel » Hvor meget strøm bruger en ventilator?

Stil luftkøleren ved et åbent vindue

Et godt råd er at holde vinduer og døre åbne, når du bruger luftkøleren. Luftkøleren virker nemlig bedre jo mere luftcirkulation, der er i værelset.

Luftkøleren fungerer bedst, hvis du stiller den i nærheden af et åbent vindue.

Det eneste vedligehold er at du skal fylde en bakke med vand og/eller is, før du bruger den. Husk at tømme bakken igen efter brug, så du får frisk vand hver gang.

Få et bedre indeklima

Luftkølere er effektive til at skabe et godt indeklima på varme dage. Luftkøleren skaber et bedre indeklima, da ventilatorerne benytter luften og cirkulerer den rundt, så luften afkøles og renses.

Det er dog vigtigt at påpege, at luftkøleren ikke er et airconditionanlæg. Den kan ikke afkøle et lokale på samme måde som et airconditionanlæg, som fysisk vil kunne sænke temperaturen med flere grader (ligesom et køleskab).

En luftkøler er dog mere effektiv end en almindelig ventilator. Samtidigt har en luftkøler den fordel, at man ikke skal til at føre udsugningsslanger og lignende, som man skal med et airconditionanlæg.

Der findes mange alternativer til, hvordan man kan bekæmpe varmen om sommeren. Vi har skrevet en lang artikel om, hvordan du finder den bedste ventilator. Læs om de mange muligheder ved at følge linket » Bedste ventilator 

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg