Bedste Oplader til Batterier » Genopladelige VS. Engangs

Hvis du har elektronik, der bruger meget batteri kan du spare rigtig mange penge med en god batterilader og genopladelige batterier.

Men hvilken skal du vælge? Her har vi lavet en guide til hvordan du finder den bedste oplader til batterier.

Hvor meget afhænger af oplader og hvor meget af batterier?

Skal man finde den bedste oplader til genopladelige batterier kræver det både en god oplader og gode genopladelige batterier.

Men hvad er en god oplader? To af hovedkriterierne er, at den skal kunne oplade batterierne hurtigt (det afhænger af opladeren) og få batterierne til at holde på strømmen i lang tid (det afhænger af batterierne).

En god oplader sørger for at batteriet oplades skånsomt og effektivt.

Hvor mange batterier skal du oplade samtidigt?

Har du en enhed der bruger mange batterier, som fx en Boombox, skal du bruge en oplader, der kan oplade alle batterierne på samme tid. Genopladelige batterier bliver bedst opladet, hvis de bliver opladet på samme tid og til samme styrke.

Hvis du ved at du skal bruge din Boombox i weekenden, så vent med at oplade dem til fredag i stedet for at oplade dem mandag og lade dem ligge.

Genopladelige batterier taber (ligesom alle andre batterier) langsomt strømmen, så hvis du vil være helt sikker på at have dem mest friske batterier, så vent med at oplade dem til lige før, du skal bruge dem.

Skal du i stedet bruge opladeren til at oplade et batteri til fjernbetjeningen engang imellem, kan du snildt nøjes med en oplader til få batterier.

Lad være med at overoplade batteriet

De fleste gode opladere har en indikator, der viser hvornår batterierne er fuldt opladet. Når den lyser grønt bør batterierne fjernes, så de ikke overoplades. Hvis genopladelige batterier bliver siddende i en tændt oplader i lang tid begynder de at aflade.

Nogle opladere fås med overopladningsbeskyttelse eller afladningsfunktion, så opladeren holder op med at oplade, når batterierne er opladet. Det sikrer også at det genopladelige batteri får længere levetid og kan bruges flere gange.

Undgå at batteriet bliver for varmt og lad være med at tage det ud af opladeren før batteriet er helt opladet. På den måde sikrer du længere batteri-levetid.

Fordele og ulemper ved hurtig opladning

Nogle opladere reklamerer med, at de kan oplade et batteri på få timer. Det kan være rigtigt smart, hvis du står og skal bruge et batteri her og nu.

Ulempen er, at man skal holde ekstra øje med at batteriet ikke overopheder på grund af den hurtige opladning. En almindelig ”langsom” oplader er mere skånsom ved batteriet, da strømtilførsel typisk er lavere end ved en hurtig oplader.

Du skal derfor afgøre med dig selv, hvor tit du har brug for at kunne oplade et batteri hurtigt. Hvis det er sjældent kan du med fordel vælge en almindelig oplader.

Hvilken type batterier skal du bruge?

Det første du skal afklare er selvfølgeligt dit behov. Er det batterier til din DAB-radio er det typisk AA eller AAA-batterier.

AA og AAA-batterierne er nogle af de mest bruge batteri-typer i verden. Lige i hælene på dem kommer C- og D-batterier samt 9V batterier.

Det gode ved disse batteri-typer er at der findes mange opladere til dem, så du kan let finde en oplader til disse typer batterier, og har derfor også et stort udvalg at vælge imellem.

Her kan du begynde at se efter ekstra features, som fx at opladeren har en skærm, hvor du kan følge opladningen af hvert batteri i procent og andre specielle features.

Skal den kunne oplade flere typer batterier på samme tid?

Har du mere specielle behov som fx at du gerne vil kunne oplade flere typer batterier samtidigt, skal du nærlæse hvilken type batterier en oplader virker med, samt om den kan oplade batterierne samtidigt.

Mange batteriladere virker til flere typer batterier, men kræver at du oplader én type ad gangen.

Vil du gerne oplade specialbatterier skal du først undersøge, om det i det hele taget er en batteri-type, som også findes som genopladelige batterier.

Det er typisk kun de mest brugte batteri-typer (som vi har nævnt her), der også laves som batterier, der kan genoplades.

Bedste oplader til AA batterier

Hvis du har en enhed der bruger AA batterier har du altså fine muligheder for at finde en god oplader. Men hvad skal du kigge efter?

Skal batterierne bruges til en enhed, der bruger lidt batteri over lang tid (som fx en fjernbetjening) skal du have et batteri, der er god til at holde på strømmen.

Eller skal du bruge batteriet til en enhed, der bruger megen strøm i kort periode (som fx en Flash) skal du bruge et kraftigere batteri, der ikke behøver kunne holde på strømmen i lang tid.

Tjek på batteriet hvor stor kapacitet det har. Kapaciteten angiver den mængde strøm, som batteriets celler kan gemme. Kapaciteten er typisk angivet i milliampere-timer (mAh).

Jo større mAh batteriet kan gemme, desto mere strøm kan den oplades med, og derved virke i længere tid i en enhed.

Vil du vide mere om mAh? Så læs vores dybdegående artikel herom: Hvad er mAh? Vi gør det enkelt at forstå

Genopladelige batterier VS. engangsbatterier

Her er det måske på sin plads at slå fast, at det kun er genopladelige batterier, der kan oplades i en batterilader. Almindelige batterier kan ikke genoplades i en oplader og virker kun én gang.

Genopladelige batterier har godt af at blive afladet helt engang imellem, så et par gange om året skal du lade det blive helt tømt inden du lader det op igen. Du har måske hørt om batterier med hukommelses-effekt. Det betyder at hvis du kun aflader batteriet halvt hver gang inden du oplader igen, ”glemmer” batteriet at det har yderligere hukommelse til rådighed. Det forringer batteriets kvalitet.

Hvis du ved, at du ikke skal bruge batteriet i en længere periode, så lad det op, før du gemmer det væk.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg