Alt om Bit og bytes » Forståelig guide (Lær forskellen)

Den almene betegnelse for data er i dag noget befolkningen bliver opdraget med, uden som sådan at tænke mere over det. Men hvad er forskellen egentlig? Læs med i denne artikel, hvor jeg dykker ned i detaljerne og lærer af hvad eksperterne har at sige om emnet.

Hvad er en bit? Bit er en forkortelse af binært ciffer. En bit er den mest basale computer data der findes. Den har 2 funktioner, 1 eller 0. En enkelt bit er i sig selv ikke særlig brugbart, men når der anvendes flere bits, forøges mulighederne eksponentielt, og dermed kan de sammen beskrive mere avanceret data. 

Bits, bytes og andre lignende termer som omhandler formidling og opbevaring af data, kan meget forståeligt være lidt vanskeligt at lære.

Læs med i resten af indlægget herunder, hvor jeg vil forsøge at gøre det så nemt at forstå, som muligt.

Hvad er forskellen på bits og bytes?

Den primære forskel mellem bits og bytes er størrelsen af information af data de indeholder.

En bit er den mindste enhed af computer hukommelse, med en kapacitet af to variabler (1 og 0). En byte består af 8 bits, og indeholder 256 forskellige variabler.

Bits bliver brugt til formål for at oversætte bogstaver, tal og tegn som vi kender dem til det binære sprog (kombinationer af 0 og 1) som en computer forstår.

I dag anvendes betegnelsen bits primært i forbindelse med grænsefladehastighed, mens bytes bliver anvendt til at beskrive størrelsen af oplagret data.

Eksempler på anvendelse af bits i nutidens teknologi:

  • 32-bit og 64-bit styresystemer/programmer til PC.
  • 8-bit, 16-bit, 24-bit og 32-bit lydfiler (.wav lydfiler).
  • 100 Mbit internet hastighed.

De ovenstående eksempler er nogle af de anvendelser af bits vi regelmæssigt støder på i hverdagen, og her bliver bits brugt til at beskrive hvor meget data der kan anvendes per sekund.

Eksempler på anvendelse af bytes i nutidens teknologi:

  • 500 MB download.
  • 2 TB harddisk.

Bytes bliver i stedet anvendt til at beskrive størrelsen af dokumenter, spil, programmer, harddisks osv.

Alt oplagring af data er principielt beskrevet i bytes, men fordi filer efterhånden er blevet større og mere avanceret, er der blevet lavet de yderligere betegnelser Kilobytes, Megabyte, Gigabyte og Terabyte for at gøre beskrivelsen af størrelser mere overskuelige.

Konceptet med forkortelserne er tilsvarende til afstandsmåling i centimeter, meter og kilometer.

Bit

Byte

Størrelse

En bit er den mindste enhed af data tilgængelig på en computer.

En byte består af 8 bits.

Indhold

Maksimalt 2 værdier kan blive beskrevet af en bit

En byte kan holde op til 256 forskellige værdier.

Oplagring

Udelukkende 0 og 1 kan oplagres i computerens hukommelse.

Hele alfabetet og andre specialtegn er tilgængelig for oplagring.

Forkortelse

Lille b.

Stort B.

Forskellige størrelser

Kilobit (kb), Megabit (Mb), Gigabit (Gb) og Terabit (Tb).

Kilobyte (KB), Megabyte (MB), Gigabyte (GB), Terabyte (TB).

Hvor meget er 1 MB data?

1 Megabyte er tilsvarende til 1.024 Kilobytes eller 1.048.576 bytes. Se størrelsesguiden nedenfor, for yderligere information omkring størrelser af data.

Bits

Bytes

Kilo

1.024 b

1.0.24 B

Mega

1.048.576 b, eller
1.024 kb

1.048.576 B, eller
1.024 KB

Giga

1.073.741.824 b, eller
1.024 Mb.

1.073.741.824 B, eller
1.024 MB.

Tera

1.099.511.627.776 b,
eller 1.024 Gb.

1.099.511.627.776 B,
eller 1.024 GB.

Hvad betyder 8 bit?

Selv de mest basale funktioner i en computer, såsom at skrive et enkelt bogstav, vil kræve 8 bit, da hvert bogstav i alfabetet, tal og diverse tegn vil kræve sin egen funktion i en kombination af 0 og 1 tal.

Formlen for antallet af tilgængelige funktioner i en kombination af bits er = 2n hvor n er antallet af bits. Formlen beskriver at antallet af funktioner vil blive fordoblet for hver bit der tilføjes.

8-bit er en betegnelse som normalt anvendes til at beskrive hardware eller software i en æra hvor computere højst kunne oplagre og arbejde med 8 bits per data blok.

Dette resulterede en række begrænsninger som resulterede i langsomme computere med simplificeret grafik og lyd.

Hvordan betegnelsen helt grundlæggende forstås indenfor teknologien, er en computer, hardware, software eller fil der maksimalt er i stand til at anvende 28 = 256 data ad gangen. Dog forstås det oftest blot som forældet teknologi den dag i dag.

Hvornår blev 8 bit anvendt?

8-bit teknologien blev anvendt i de første udgaver af personlige computere igennem 70’erne og 80’erne.

Kapaciteten af disse computere havde adskillige begrænsninger i forhold til software, eftersom processoren var begrænset til udelukkende kunne arbejde med 256 data enheder ad gangen.

Det vil svare til kun at kunne læse 256 tegn i et dokument ad gangen, inden du skal vente på at computeren får loadet det næste stykke tekst af 256 tegn.

Du husker nok mest 8-bit teknologien fra gamle arkade spil maskiner som fx PacMan og Mortal Kombat såvel som den første række spil konsoller der blev lanceret, Nintendo Entertainment System (NES) og Atari 2600 såvel som de klassiske Gameboys med de verdenskendte spil Mario Brothers og Pokémon.

I dag ses teknologien mest blandt gamere der replicerer grafik og lyd fra datidens teknologi.

Dette kaldes pixel art og bliver primært lavet på grund af nostalgien der medfølger, da disse gammeldags spilkonsoller er noget generationen millennials er opvokset med.

Her er nogle eksempler på kendte 8-bit spil fra fortiden:

  1. Super Mario Bros
  2. Mortal Kombat
  3. Pac Man
  4. Final Fantasy
  5. Pokémon
  6. The Legend of Zelda
  7. Mega Man
  8. Space Invaders
  9. Skate or Die
  10. Contra

8-bit er i dag mere eller mindre forældet når der udvikles computer/konsolspil, dog sker det som sagt stadig, at enkelte virksomheder eller personer udvikler spil bygget på 8-bit, grundet nostalgiske årsager.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg