Alle køb kan byttes til 15. marts 2022 - Bestil før 22. dec og få pakken før jul!

Alt om Bluetooth 5 » Bluetooth 5.0, 5.1 & 5.2 Guide

Bluetooth er en teknologi som bruges i utallige enheder i dag, og en af de nyeste standarder hedder “Bluetooth 5”.

Hvad er Bluetooth 5.0? Bluetooth 5.0 er en standard af bluetooth teknologi som blev lanceret i December 2016. Denne version fokuserer i stor grad på “internet of things” teknologi, og sikrer et stærkere bluetooth signal end nogensinde før. Bluetooth 5.0 har haft yderligere opdateringer, i form af 5.1 5.2 osv.

Udover Bluetooth 5.0 er der også kommet lidt flere versioner af Bluetooth 5, som jeg går mere i dybden med længere nede i dette indlæg.

Bluetooth 5.0 - Specifikationer og udgivelse

Bluetooth 5.0 standarden kom på markedet tilbage i 2016, og kom med en ny række specifikationer kontra den ældre 4.2 standard.

Bluetooth 5.0 har senere hen fået et par opdateringer, i form af 5.1, 5.2 og det nyere 5.3 som hver især tilføjer ekstra småting til standarden.

Mere kratfuld dataoverførsel

Bluetooth 5.0, og de fleste af dens efterfølgere i form af 5.1 og 5.2 er meget, meget hurtigere end de gamle Bluetooth 4 versioner, og specifikt 4.2 som førhen var brugt i mange bluetooth enheder.

I forhold til bluetooth 4.2, kan bluetooth 5.0 transmitere 8x så meget data, dobbelt så hurtigt og på op til 4x så lang rækkevidde.

Med andre ord, er 5.0 standarden altså meget hurtigere til at overføre data, og kan desuden gøre det over meget længere distancer end hvad hidtil var muligt.

Øget lydkvalitet

Bluetooth 5.0 kommer også med en øget lydkvalitet i de forbundne enheder, som kan mærkes i især bluetooth høretelefoner og bluetooth højttalere.

Dette skyldes også at teknologien er mere effektiv til at overføre signalet, da der i mindre grad går lydkvalitet tabt under overførslen af data/medier.

5.0 har også reduceret mængden af “lag” eller dårlig forbindelse som førhen kunne opstå, hvis du fx bevæger dig væk fra din bluetooth højttaler med telefonen i lommen.

Bedre signalstyrke og rækkevidde

Den meget længere rækkevidde på Bluetooth 5.0 har sikret at du i større grad kan rykke to parrede bluetooth enheder fra hinanden, uden at signalet går tabt eller bliver ustabilt.

Rækkevidden og signalstyrken er typisk en af de største fokusområder når en ny Bluetooth standard udvikles, da det er dette punkt som stadig sætter grænsen for hvad man kan bruge bluetooth til.

Med endnu bedre signalstyrke i fremtidige bluetooth standarder, kan man sagtens forestille sig at bluetooth kan bruges på utrolig store distancer, måske endda flere kilometer mellem diverse enheder.

Bluetooth 5.1 - Specifikationer og udgivelse

Bluetooth 5.1 udkom i 2019, 3 år efter 5.0, og var mere eller mindre en forlængelse og forbedring af 5.0.

5.1 standarden kom med en række nye specifikationer, heriblandt ting som:

  • Opdateringer til “sovetilstand” opfattelse af bluetooth signal
  • Bedre interaktion mellem bluetooth enheder
  • Bedre sikkerhed mellem signaler, større grad af kryptering m.m.

Udover disse ting, var der også nogle lidt større og vigtigere funktioner, som er nærmere beskrevet herunder.

Mere præcis lokationsteknologi

Bluetooth 5.0 er meget præcis til at finde området hvor en modtager befinder sig, men med 5.1 er dette blevet endnu mere perfekt.

For selvom bluetooth 5.0 er fin til det, kan versionen sjældent finde den helt præcise lokation.

Dette kan bluetooth 5.1 i meget større grad opnå, da bluetooth 5.1 bruger flere antenner til at finde den helt nøjagtige position af en bluetooth modtager og dermed sende signalet perfekt mod senderen, så der ikke går noget tabt.

Dette kan 5.1 teknologien faktisk gøre så præcist som ned til få centimeter, og vil stortset altid ramme den modtagende enhed helt perfekt med signalet.

GATT Caching - Øget genkendelse og hastighed til forbindelse

Noget nyt som kom med Bluetooth 5.1 er den såkaldte “GATT Caching” teknologi.

Denne teknologi har i større grad gjort det hurtigere for enheder, som allerede har været forbundet før, at forbinde sig igen.

Eksempelvis, hvis du har et par AirPods tilsluttet til din iPhone, vil de med 5.1 teknologien huske på dette, og lynhurtigt tilslutte så snart det er muligt.

Derudover bruger denne teknologi mindre strøm, da 5.0 teknologien førhen skulle tjekke om enheder var tæt på hinanden konstant.

GATT Caching lagrer i stedet denne data, hvilket bruger meget mindre strøm, og er meget hurtigere til at forbinde enhederne.

Enheder udsender og opfanger bluetooth signal hurtigere

En forskel fra den normale 5.0 bluetooth standard, er at 5.1 er væsentlig hurtigere til at opfange og forbinde bluetooth enheder.

Det skyldes, at enheder med Bluetooth 5.1 vil begynde at udsende bluetooth signal så snart de tændes, eller stopper med standby mode.

Det betyder altså at man ikke skal trykke på en bluetooth knap for at forbinde enheden, og i stedet vil signalet blot udsende indtil du parre en enhed til det.

En anden ting, er at signalet bruger en mere specifik kanal, så forbindelsen ikke bliver forstyrret af andre bluetooth enheder i nærheden.

Bluetooth 5.2 - Specifikationer og udgivelse

I december 2019, 11 måneder efter 5.1, udkom bluetooth 5.2.

Denne opgradering var faktisk forholdsvis vigtig, da den åbnede op for helt nye måder at bruge bluetooth enheder på.

Forbundet til flere enheder samtidigt uden at miste signal

En af de absolut største og bedste ændringer som kom med bluetooth 5.2, var muligheden for at være koblet på flere bluetooth enheder samtidigt.

Det betyder, at du fx kan koble dit bluetooth headset til både computeren, telefonen, fjernsynet og hvilken som helst anden enhed du ønsker, uden at forbindelsen bliver afbrudt på nogle af enhederne.

Dermed skal du ikke bekymre dig om at parre dine enheder hver gang, og kan blot tilslutte alle dine ønskede enheder én gang, og ikke tænke på det igen.

Mere optimeret strømforbrug

Mange nyudviklede bluetooth standarder har det tilfælles, at de alle forsøger at gøre strømforbruget i bluetooth enheder mere effektivt.

Det samme gælder bluetooth 5.2, som kom med en såkaldt “Low Energy Power Control” funktion.

Denne teknologi var faktisk allerede blevet introduceret med bluetooth 4, men var ikke så effektiv eller relevant på daværende tidspunkt.

Men med mange års udvikling, kom 5.2 endelig med denne øgede strømeffektive teknologi.

Denne teknologi bliver taget i brug i utallige tilfælde, både når du ser video, lytter til musik, og alt andet bluetooth 5.2 bruges til.

Flere bluetooth apps i brug på kryds og tværs

Udover at bluetooth 5.2 kan være forbundet mange enheder på samme tid, kan det også i større grad bruge utallige apps på din telefon, uden det forstyrre de enkelte forbindelser.

Det betyde, at det teknisk set er muligt at fx dine bluetooth øretelefoner både kan høre lyden fra et opkald, en youtube video, spotify og et mobil spil på samme tid uden at kun én af dem bliver prioriteret.

Det giver et meget mere effektivt signal, hvor du ikke kommer ud for at dine høretelefoner taber lyden fra diverse apps fordi du fx bliver ringet op.

Sammenligning af Bluetooth 5, 5.1 og 5.2

Der er ikke al verden til forskel for dig som helt normal bruger a Bluetooth når det kommer til de forskellige versioner af Bluetooth 5.

Forskellen er utrolig svær at mærke, da hver enkelt version tilføjer små ting, som for de fleste er svære at opfatte med mindre man skal bruge bluetooth til noget meget specifikt.

Herunder kan du se en sammenligning af diverse specifikationer mellem de forskellige Bluetooth 5 standarder:

Specifikationer

Bluetooth 5.0

Bluetooth 5.1

Bluetooth 5.2

Rækkevidde (udendørs/indendørs)

200m / 40m

200m / 40m

200m/ 40m

Overførselshastighed

2 Mbps

2 Mbps

2 Mbps

Frekvens

2.4 GHz

2.4 GHz

2.4 GHz

Sikkerhed

-

128-bit AES

128-bit

Latency

-

2 ms

2 ms

Strømforbrug

-

0.01 til 0.5 W

1 W

De nyeste standarder, altså 5.1 og 5.2 kan tydelig ses som havende et lidt større strømforbrug.

Det skyldes, at de hver især har tilføjet nogle nye teknologier, som typisk bruger mere strøm end enheder med bluetooth 5.0.

5.0 standarden har tilsyneladende også fortsat den største rækkevidde, hvilket kan være meget relevant til diverse brug.

Hvilken version af Bluetooth skal man vælge?

De produkter vi køber med bluetooth, har typisk en af de nyere standarder (såfremt produktet er lanceret efter en gælden standard er udgivet).

Mange enheder bruger fortsat ældre standarder af Bluetooth, da de er helt fine til almen brug.

Der hvor nogle gør brug af de nyeste standarder, er især i industrien, hvor det kan være meget vigtigt at have så stærkt et bluetooth signal som muligt, hvis man eksempelvis har diverse enheder på en fabrik som skal kommunikere med hinanden.

Du kan altid tjekke hvilken version af Bluetooth et produkt har ved at undersøge specifikationerne, eller i værste fald kontakte producenten hvis det ikke er oplyst.

De fleste af os bruger bluetooth i dagligdagen, om det er i vores bluetooth højtaler, chromecast, eller lytte til musik i vores bluetooth høretelefoner.

Vil du have den bedste løsning, er nyere bluetooth produkter typisk de bedste, da de ofte indeholder en af de nyester bluetooth standarder.

Bluetooth FAQ

Hvad kan man bruge bluetooth til?

Bluetooth er en teknologi som i stor grad har været med at at danne standarden for trådløse enheder som mange af os bruger i dag. Bluetooth gør det fx muligt at oprette forbindelse fra et par øretelefoner til din smartphone, helt uden ledninger. Bluetooth bruges i utallige trådløse enheder, og sparer en masse besvær med kabler.

Hvor langt rækker bluetooth?

De forskellige standarder af bluetooth har typisk forskellig rækkevidde. De nye bluetooth 5 standarder, har i teorien op til omkring 400 meters rækkevidde. Denne rækkevidde påvirkes dog meget afhængigt af hvilken enhed signalet bruges i, og typisk skal man ikke regne med meget mere end 20-50 meters rækkevidde, afhængigt af hvor man bruger signalet, og mellem hvilke enheder.

Hvad er forskellen på bluetooth 4 og 5?

Bluetooth 4 er en standard af bluetooth som stadig optræder i mange trådløse enheder, dog er den så småt ved at blive overtaget af den nyere bluetooth 5 standard. Bluetooth 5 er væsentlig mere effektiv end bluetooth 4 på de fleste punkter, heriblandt strømforbrug, overførselshastighed, rækkevidde, signalstyrke og meget mere.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg