Lær alt om Bluetooth! (Vi Guider Dig fra Start til Slut!)

I dette indlæg får du vores komplette guide til den vidunderlige Bluetooth teknologi som findes i utallige produkter i dag.

Vi går over de forskellige Bluetooth specifikationer, hvordan det hele fungerer samt eksempler på enheder med Bluetooth og meget mere.

Hvad er Bluetooth? Bluetooth er navnet på den teknologi som sikrer stærke trådløse forbindelser mellem især smartphones/computere samt Bluetooth headset/højttalere. Teknologien sikrer trådløse forbindelser mellem diverse enheder gennem en “parring” som sikrer kvalitetsprodukter helt uden lange frustrerende kabler.

Bluetooth er en teknologi som uden tvivl er kommet for at blive.

Læs videre i dette indlæg hvis du ønsker meget mere info omkring Bluetooth, og hvad der egentlig gør det så effektivt.

Bluetooth oprindelse - Danske rødder?

Mange danskere især kender måske historien om hvordan Bluetooth teknologien fik sit navn.

Navnet stammer nemlig fra den gamle danske konge Harald Blåtand, som forenede de danske stammer til et samlet rige.

Denne forening kan sammenlignes med Bluetooth teknologien, da den også bruges til at forbinde forskellige enheder med hinanden.

Den gamle nordiske tradition ses også i Bluetooth logoet, som består af gamle nordiske runer.

Logoet er runekombinationen som svarer til Harald Blåtands nordiske initaler.

Bluetooth har været med til at skabe helt nye og unikke muligheder, og har sikret udviklingen for de mange populære trådløse enheder som de fleste bruger i et vist omfang den dag idag.

Udviklingen af Bluetooth teknologien startede tilbage i 1989 hvor Nils Rydbeck fra Ericsson Mobile i Sverige ville udvikle en teknologi der gjorde det muligt at bruge trådløse headsets sammen med deres telefoner og andre enheder.

Samme år udgav de den første version af teknologien, som hurtigt blev kendt verden over.

I 1997 fik Örjan Johansson ansvaret for udviklingen, og var med til virkelig at sætte gang i udviklingen, og gøre Bluetooth til den teknologi vi stadig bruger til utallige enheder i dag.

I dag er det “Bluetooth Special Interest Group” eller blot “SIG” som står for udviklingen af Bluetooth teknologien.

Hvordan fungerer Bluetooth?

Mange har helt sikkert hørt om Bluetooth, da navnet ofte er en del af forskellige produktnavne som fx et “Bluetooth headset”.

Dog er det de færreste som rent faktisk ved hvordan denne smarte teknologi helt konkret fungerer.

Bluetooth er en trådløs teknologi som giver dine enheder som fx smartphones, computer og tablets mulighed for at kommunikere med diverse enheder.

Helt specifikt bruger Bluetooth radiobølger til at kommunikere med andre enheder og forbinde dem med hinanden.

Disse radiobølger kommunikere med mange forskellige frekvenser som er anderledes fra dem vi kender fra radio og fjernsyn samt telefoner.

For at to enheder kan kommunikere ved hjælp af bluetooth skal de først “parres”.

Dette gøres typisk ved enten at trykke på en knap en bluetooth enhed, eller i din telefons eller computers indstillinger.

Efter enhederne er parret, kan de frit bruges sammen til fx at spille musik fra din computer til en trådløs højttaler.

Den funktion som bruges til at parre diverse Bluetooth enheder kaldes “Piconet” og er et navn for et specielt kort distance netværk som i bund og grund kan sammenlignes med WiFi.

Modsat WiFi giver dette Piconet dog ikke internetforbindelse, men er i sig selv en forbindelse som blot forbinder enheder trådløst.

Det som gør Bluetooth smart og fordelagtigt, er at forbindelsen fungerer dynamisk.

Det vil sige, at selvom du går uden for rækkevidde af fx din Bluetooth højttaler, vil den med det samme du er indenfor rækkevidde igen, koble sig på din telefon eller computer igen.

Dermed skal du blot forbinde enhederne én gang, og derefter vil de selv forbinde såfremt du er indenfor rækkevidde, hvilket sparer en masse tid med at forbinde hver gang du vil bruge dine Bluetooth enheder.

Du kan læse meget mere om hvordan Bluetooth helt konkret fungerer i vores blogindlæg: “Sådan fungerer Bluetooth”.

Når to enheder er parret, skifter de mange tusinder af gange i sekundet frekvens, hvilket er med til at sikre at der ikke forekommer ustabile eller usikre forbindelser.

Bluetooth er med tiden gået fra at være en temmelig ustabil teknologi, til at være den førende teknologi når det gælder trådløse enheder.

Forskellige Bluetooth versioner over årene

Siden den første lancering har Bluetooth banet vejen for utallige produkter, og fungeret som fundamentet for en stor industri.

Der er sket mange ændringer i teknologien over årene, og i starten var teknologien knap så fordelagtig, men dette er bestemt ikke tilfældet i nyere tid.

Nedenfor får du en tabel over de mange ændringer som Bluetooth har foretaget over årenes løb:

Bluetooth Version

Udgivelses år

Specifikationer/ændringer

Bluetooth 1.0 og 1.0B

1999

Første officielle version af Bluetooth. Der var mange problemer i starten som gjorde at deres potentielle kunder bakkede ud, da teknologien ikke var som lovet.

Bluetooth 1.1

2002

Lang række ændringer og rettelser som gjorde teknologien mere interessant for diverse producenter igen. Bedre signal styrke.

Bluetooth 1.2

2005

Store forbedringer. Hurtigere forbindelse, højere overførselshastigheder, mere stabile forbindelser uden forstyrrelser, Forbedret lyd i form af ny audiokanal.

Bluetooth 2.0 + EDR

2005

Øget data overførsel(helt op til 3 mbit/s) + Formindsket energiforbrug ved dataoverførsel.

Bluetooth 2.1 + EDR

2007

Tilføjelse af "secure simple pairing"(SSP) som gjorde det nemmere og hurtigere at forbinde enheder, samt skærpet sikkerhed herved.

Bluetooth 3.0 + HS

2009

Større opdatering som b.la. sikrede teoretiske hastigheder på hele 24 Mbit/s.

Bluetooth 4.0

2010

Også kaldet "Bluetooth Smart" grundet fokus på smartphones og andre smartenheder. Forbedringer især i forhold til energiforbrug, hastigheder samt stabilitet i forbindelser.

Bluetooth 4.1

2013

En softwareopdatering som handlede mest om brugervenlighed, interface opdateringer m.m.

Bluetooth 4.2

2014

En opdatering fokuseret på "Internet of things" med forbedringer til især: Sikkerhed, Smart home produkter og datapakke overførselshastighed samt sikkerhed.

Bluetooth 5

2016

Yderlig fokus på "Internet of things" - udvidet signalstyrke samt nye algoritmer til at forbedre sammenspil af smartprodukter i hjemmet.

Bluetooth 5.1

2019

Stor teknisk opdatering. Forbedrelser af b.la. responstider, interaktioner, tracking og meget mere.

Bluetooth 5.2

2020

"Low Energy" eller "LE" opdatering. Nye strømbesparende funktioner som sikrer længere batteritid på diverse enheder.

Bluetooth er en teknologi som stadig bliver udviklet konstant, og der er stadig plads til forbedringer.

Noget som især arbejdes på, er selve overførselshastigheden, som i forhold til standarderne for internet i dag er forholdsvis begrænset i Bluetooth teknologien.

Bluetooth bruges fortsat i langt de fleste trådløse enheder og giver os mulighed for at undgå utallige kabler som vikler sig ind eller går i stykker på anden vis.

I næste sektion får du nogle eksempler på populære produkter som gør brug af Bluetooth teknologi.

7 Eksempler på enheder med Bluetooth

Der findes efterhånden en ufattelig lang række produkter som på en eller anden måde bruger Bluetooth teknologien.

Udover de nedenstående produkter bruger noget som fx den nyeste Chromecast version også Bluetooth til en hvis grad.

Dog er det primært produkter som headsets, earphones, mus/tastatur, højttalere og diverse bluetooth modems som gør brug af teknologien, men der dukker hele tiden nye produkter op som har integreret Bluetooth.

Bluetooth højtaler

En af de absolut mest populære Bluetooth produkter må siges at være de mange Bluetooth højttalere.

Der findes i dag ufattelig mange forskellige Bluetooth højttalere, og det er der en god grund til.

Det er nemlig yderst fordelagtigt at bruge en højtaler som ikke er afhængig af ledninger.

Dette sikrer b.la. At du uden problemer kan nyde din musik eller din lydbog i det fri, det eneste du behøver er nemlig højtaleren og din smartphone.

Ved hjælp af Bluetooth kobler du din smartphone til din højttaler, og kan fx spille musik fra iTunes, Spotify, YouTube eller andre tjenester du foretrækker.

Bluetooth højttalere findes i alle former og størrelser, lige fra helt små håndholdte til de helt store som de populære “Soundboxes” som især bruges til udendørs fester og festivaler.

Bluetooth headphones/headset

Ligesom de smarte Bluetooth højttalere er et lækkert Bluetooth headset eller headphones/earpods osv. Et utrolig populært Bluetooth produkt.

Et godt eksempel er de yderst populære AirPods fra Apple, som mange mennesker er begyndt at bruge i nyere tid.

Med et Bluetooth headset har du mulighed for at føre samtaler, lytte til musik eller lydbøger og alt andet du kunne forestille dig.

De kan altid bruges på farten, og hvis man køber et Bluetooth headset i forholdsvis god kvalitet kan de uden problemer holde strøm i helt op til 24 timer og derover i udvalgte modeller.

Bluetooth transmitter

En Bluetooth transmitter kan sammenlignes med de smarte WiFi modems, som kan bruges til at give din computer adgang til WiFi selvom dens netværkskort ikke er egnet til det.

Med en Bluetooth transmitter kan du nemlig skabe et Bluetooth signal i en enhed som ikke har indbygget Bluetooth.

På den måde kan du afspille eller lytte til musik fra en enhed som slet ikke har Bluetooth, og overfører det til en anden enhed med Bluetooth.

De bruges ofte til at skabe et FM signal eller lignende også selvom du ikke har et FM signal i din telefon.

Du kan også få en Bluetooth modtager til din bil, som giver dig mulighed for at tale i telefon håndfrit, også selvom din bil ikke har indbygget Bluetooth.

Bluetooth transmitters er helt perfekte til dig som ikke har en nyere bil med Bluetooth, og kan i stedet blot skabe et FM signal som du kan koble dig på med din telefon og afspille musik eller tale i telefon på denne måde.

Bluetooth dongle

Med en Bluetooth dongle får du et redskab til at skabe et Bluetooth signal i din computer, hvis den ikke har indbygget Bluetooth.

En Bluetooth dongle kaldes også en Bluetooth adapter og bruges helt konkret til at tilslutte enheder til din computer trådløst ved hjælp af det Bluetooth signal der skabes.

Du kan eksempelvis afspille musik på din Bluetooth højttaler fra din gamle bærbar, eller måske bruge et smart Bluetooth headset eller Bluetooth tastatur og mus til din computer, selvom den ikke har Bluetooth indbygget.

Du sparer en masse penge på at købe en ny computer, og kan i stedet blot bruge disse billige Dongles/adapters for at skabe et signal mellem dine Bluetooth enheder.

Bluetooth receiver

Hvis du har et lidt ældre musikanlæg, og ønsker at afspille musik fra din telefon ligesom med de moderne højttalere, så er en Bluetooth receiver det perfekte værktøj til dig.

Med en Bluetooth receiver får du nemlig mulighed for at give dit gamle stereoanlæg et Bluetooth signal, som sikrer at du nemt og enkelt kan lytte til musik fra din telefon på til gamle anlæg.

Du kobler blot receiveren til dit anlæg, og parre derefter din telefons Bluetooth signal med receiverens, og derefter afspiller lige det du vil, og vil kunne høre lyden i dit anlægs højttalere.

Bluetooth tastatur og mus

Et trådløst tastatur og mus er helt enkelt bare rart at have.

Du sparer besværet med ledninger som vikler sig ind i dit computer setup, og kan frit bevæge mus og tastatur som du har lyst.

Du kan eksempelvis sidde længere væk end normalt, eller endda koble din computer til din fjernsynsskærm og sidde i sofaen med dit tastatur og mus.

Når det kommer til gaming er en trådløs mus måske ikke det oplagte, da præcisionen ikke er helt den samme som i en mus med ledning.

Men når det kommer til arbejde eller generel brug af computer, kan det være yderst fordelagtigt at bruge trådløst tastatur og mus med Bluetooth.

Bluetooth i Smartphones

Når vi snakker enheder med Bluetooth kan man vidst ikke komme udenom smartphones.

I dag har stort set alle smartphones nemlig indbygget Bluetooth, som gør dem i stand til at kommunikere med alle de andre Bluetooth enheder nævnt i dette indlæg, samt mange flere.

Tilbehør i form af headsets, højttalere, smartwatches osv. Er alle i direkte samspil med smartphones, og skaber en bred mulighed for at nyde musik, film, lydbøger m.m. på den måde du foretrækker.

Trådløse enheder med Bluetooth er fortsat et voksende marked, og udviklingen stopper næppe.

Det er nemlig meget mere fordelagtigt at bruge effektive trådløse enheder, da du ikke skal bøvle med diverse stik og kabler som vikler sig sammen.

Bluetooth rækkevidde - hvad er begrænsningen?

Rækkevidden er noget som er yderst vigtigt når vi snakker Bluetooth enheder.

Med et trådløst headset er det fordelagtigt at signalet er stærkt, selvom du bevæger dig 20-30 meter væk fra den enhed du spiller musik fra.

Over årene er signalstyrken og rækkevidden blevet forbedret betydeligt.

I dag kan de fleste moderne bluetooth headset, højttalere osv. afspille musik uden problemer op til mellem 20-30 meter fra den enhed som du afspiller fra.

Der er dog stadig nogle problemer, da nogle former for bygningsværker blokere en betydelig del af bluetooth signalet, hvilke kan betyde at signalet forringes betydeligt.

Hvis du bor i en lidt ældre bygning, kan det sagtens være at selvom der står på indpakningen at rækkevidden er op til 20 meter, at den i virkeligheden kun kan række op til 10 meter.

De fleste vil dog kunne nyde den fulde effekt af signalstyrken, og undgå besvær med diverse ledninger.

Der findes forskellige klasser af Bluetooth signalstyrke, som egentlig har eksisteret i mange år, men som ikke har været mulig at integrere i de mindre enheder i starten.

I dag kan man sagtens få gode signalstyrke indbygget i selv de allermindste enheder.

Her får du en tabel over rækkevidden i de forskellige Bluetooth klasser, samt deres signalstyrke:

Bluetooth Klasse

Transmission styrke (mW)

Rækkevidde

1

100

ca. 100 meter

1.5

10

ca. 20 meter

2

2.5

ca. 10 meter

3

1

ca. 1 meter

4

0.5

ca. 0.5 meter


Er Bluetooth sikkert?

Generelt når vi snakker produkter der bruger radiobølger, er en række forbrugere meget bekymrede når det kommer til om disse produkter er sikre.

Når det gælder Bluetooth, er der ingen tegn på at de på nogen måde er skadelige for dit helbred.

Den form for radiobølge som Bluetooth gør brug af, har nemlig ingen negativ effekt.

Derudover er Bluetooth kun aktiveret så længe du er inden for rækkevidde af dine parrede enheder.

Det eneste “farlige” ved Bluetooth forbindelser, er at de kan bruge strømmen på din telefon eller tablet hurtigere end normalt.

Derfor er det anbefalet at du slukker for din telefons eller tablets bluetooth signal fx om natten, eller hvis du ikke skal bruge dine Bluetooth enheder.

Kan man blive hacket med Bluetooth?

Der har førhen været en række hackerangreb forbundet med Bluetooth signaler, men sidenhen har producenterne af diverse Bluetooth produkter samt udviklerne af Bluetooth teknologien lavet ændringer som har gjort teknologien utrolig sikker.

Det er nærmest umuligt at være offer for et hackerangreb med Bluetooth i dag.

Det ville nemlig kræve at den “hacker” som udfører angrebet skulle være indenfor rækkevidde af de Bluetooth enheder du forsøger at parre.

Der hvor der er størst chance for at blive offer for et bluetooth-hackerangreb er i offentlige foranstaltninger, hvor du bør være en smule mere forsigtig med hvilke enheder du kobler dig på.

Det skal dog siges at selvom du kobler dig på offentlige bluetooth enheder, er chancen for at du bliver offer for et hackerangreb ufattelig lille.

Hvis du på din telefon opdager at der er en anmodning om at forbinde til en enhed du ikke kender, kan du blot ignorere denne, hvis du har mistanke om at det kunne være en potentiel hacker.

Alt i alt er det yderst svært at udføre cyberangreb på Bluetooth forbindelser, og hvis du ikke bare accepterer alle tilfældige anmodninger på din telefon, er der ingen fare for at du nogensinde bliver et offer for sådanne angreb.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg