Billede af brandalarm taget af avXperten

Sådan Placerer du din Brandalarm Korrekt! (Brandalarm Guide)

Mange mennesker har investeret i en brandalarm. Det er rigtigt fornuftigt, men det kan desværre også give en følelse af falsk tryghed, hvis brandalarmen ikke er placeret ordentligt eller hvis den ikke bliver tjekket jævnligt.

De fleste brandalarmer har en test-knap, hvor man kan teste om alarmen virker og om batterierne er gode. Men husker du at bruge dem? Test alarmknappen jævnligt – mindst hvert halve år.

Det er også vigtigt at støvsuge brandalarmen jævnligt. Ellers risikerer du, at sensoren ikke registrerer røg eller varme ordentligt, og så virker brandalarmen ikke.

Allervigtigst er det at placere brandalarmen ordentligt. Derfor har vi lavet denne guide, der hjælper dig med at placere en brandalarm bedst muligt.

Guide: Placering af brandalarm

De fleste brandalarmer virker ved, at en sensor registrerer røg. Hvis brandalarmen registrerer røg begynder den at hyle og alarmerer på den måde boligens beboere.

De værste brande der ender i ulykke er dem, der starter om natten. Hvis man ikke bliver alarmeret kan man dø af røgforgiftningen eller brænde inde. Derfor er sikkerhed og placering af brandalarmen noget man skal tage alvorligt.

En god grundregel er at brandalarmen skal hænge så højt som muligt i et rum!

Hæng din brandalarm på loftet eller på en flade højt oppe i rummet. Røg og varme stiger op og samler sig under loftet, så derfor er det højeste punkt i rummet det bedste sted at registrere brand.

Uanset om din brandalarm er optisk eller termisk gælder det altså om at få en placering højt i rummet.

Sørg også for at hænge brandalarmen med sensoren nedad eller udad. Det kan være fristende at lægge brandalarmen oven på et skab, så man slipper for at skrue den fast, men så registrerer en optisk sensor kun det område der er mellem skabet og loftet.

Er der forskel på hvilken type alarm jeg skal bruge i forskellige typer rum?

Det er der. I det hele taget er det en god idé at have en alarm i alle rum, uanset hvilken type, men man kan godt tale om, at nogle typer alarmer er bedre til nogle typer rum.

De optiske alarmer er de mest almindelige. Optiske brandalarmer sender optiske signaler ud i rummet, som registreret synlig røg. Med andre ord allerede inden røgen når hen og rører ved sensoren. Derfor er optiske alarmer velegnede til børneværelser og soveværelser, da man ikke registrerer synlig røg, mens man sover.

Termiske brandalarmer reagerer ikke på synlig røg, men udelukkende på temperaturforøgelse. Derfor er en termisk alarm praktisk til fx køkkenet, hvor der fx kan opstå røg fra ovnen, der ville udløse en optisk alarm.

Det samme gælder pejsestuen eller fyrrummet hvor der naturligt udvikles røg eller damp, der ville aktivere en optisk røgalarm – også selvom der reelt ikke er fare på færde.

Andre typer af alarmer

Det er også muligt at få en gasalarm og kuliltearlm, hvis du har behov for dette. Alarmer bliver hele tiden smartere og smartere, og man kan faktisk få det, der hedder en smart home alarm, som kan styres via Wi-Fi, og man kan nemmere holde styr på flere alarmer på samme tid. Er du interesseret i nogle af disse, så tjek vores andre alarmer ud her:

Vi har også lavet en komplet køberguide til, hvordan du finder den bedste brandalarm. Du kan læse vores uddybende artikel her » Bedste Brandalarm

Er det nok med én brandalarm?

Det allerbedste ville være at have brandalarm i alle rum. Men det er ikke altid realistisk, især i store huse.

Selv i de mindste lejligheder er én brandalarm nok lige i underkanten. Vigtigst er det at placere alarmer i de rum, hvor der er størst mulighed for at brand kan opstå.

Placér alarmerne så de let kan høres i de rum, hvor du befinder dig mest. Især er det vigtigt, at alarmen kan høres i de rum hvor familien sover.

I huse med flere etager er det vigtigt at der er i hvert fald én brandalarm på hver etage. Hvis man bor i et hus med flere etager kan der være fare for at en brand opstår i kælderen, mens man selv sover på øverste etage. Så kan der gå alt for længe inden brandalarmen på etagen går i gang – uanset hvor godt den er placeret.

I sådan et tilfælde skal du måske overveje at købe seriekoblede brandalarmer. Seriekoblede alarmer er trådløst forbundet med hinanden. Hvis brandalarmen i kælderen registrerer røg starter sirenen i alle husets sammenkoblede alarmer og på den måde starter brandalarmen på øverste etage med det samme.

Hvor tæt skal brandalarmerne hænge?

De gælder om at få en god dækning af boligen, så en brand bliver opdaget uanset hvor den opstår. Ideelt set bør der ikke være mere end 10 meter mellem to brandalarmer.

Placér for så vidt muligt brandalarmen i midten af rummet. Hvis du placerer alarmen i nærheden af vinduer, udluftningsventilatorer og døre kan luftcirkulationen blæse røgen væk, så den ikke registreres i tide.

I smalle trapperum bør alarmen placeres øverst oppe ved den øverste etage. Har du en meget lang gang kan der placeres en brandalarm i hver ende af gangen.

Test dine alarmer jævnligt

Det er meget vigtigt at kontrollere sine brandalarmer jævnligt. Start en rutine med at teste brandalarmen på en fast dag én gang om måneden. Det er vigtigt at høre om sirenen virker både for at sikre sig at batteriet er opladet og for at sikre sig at sensoren virker.

De fleste brandalarmer kører på batteri, men man kan også få alarmer der er tilkoblet elnettet. Det er lidt en smagssag.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg