Luftkølere og ventilatorer på lager - Se her! - Bliv kølet ned i sommervarmen.

Hvad skal man bruge til en pladespiller?

Du har nok allerede regnet ud at pladespilleren skal bruge nogle plader for at afspille lyd, men hvad kræver det egentlig mere?

Hvad skal man bruge til en pladespiller? - Renseredskaber er godt tilbehør til din pladespiller og plader, såvel som der findes tilbehør der kan forbedre lydkvaliteten på din pladespiller.

Læs med her i indlægget for at lære mere om tilbehør og redskaber til en pladespiller.

Hvad skal jeg bruge til en pladespiller?

Der er nogle ting du kan gøre for at forlænge livet eller forbedre kvaliteten af din pladespiller, men som ofte kræver tilkøb.

Nogle ting er til vedligeholdelse af din pladespiller og plader, mens andet tilbehør er for at skabe en bedre lyd. 

Her kan du se noget af det tilbehør som du kan anskaffe til din pladespiller for at få en bedre oplevelse og holde pladespilleren i live længe.

Rengøring af pladespiller og vinyl plader

Rengøring er en pladespiller og pladerne, må ikke undervurderes, da ophobning af støv og snavs kan ødelægge den gode lyd og med tid pladespilleren.

Dertil findes nogle hjælpemidler som er særligt udviklet til rengøring af pladespillere, så du ikke bruger skadelige kemikalier eller værktøjer.

Rensebørste til pladespiller

Der kommer nemt til at lægge sig et lag af støv og andre partikler på en pladespiller og bliver det ikke fjernet kan det forringe lydkvaliteten.

Derudover kan det også gå ud over levetiden og forkorte den hvis støv og snavs ophober sig i pladespilleren.

Derfor er det en god ide med en rensebørste til at fjerne støv og skidt, hvor den når nemmere ned i alle riller og kroge.

Når du fjerner støv skåner du nålen og skiven for ekstra slid, så de kan holde i længere tid.

De fleste rensebørster er desuden med til at fjerne statisk elektricitet fra din pladespiller, så lyden bliver forbedret.

Du kan også få små børster med karbonfiber til at rense eksempelvis nålen på din pladespiller og andre steder der kræver en mere detaljeret børste.

Rensevæske til vinylplader

Med en rensevæske til dine plader kan du sikre at dine plader for den rette og skånsom rengøring.

Når du renser dine vinylplader skal du nemlig være forsigtig med de produkter og redskaber du bruger, så du ikke ridser dine plader.

Derfor er det smart at bruge rensevæske og klude der er særligt egnet til rensning af vinylplader så du ikke ødelægger pladerne.

Når du renser dine vinylplader jævnligt, sørger du også for at lyden i pladen ikke er forringet på grund af snavs på pladen.

Lige så snart du røre ved en plade så overfører du også olie fra dine fingre over på pladen, som også kan forværre lyden af pladen.

Så en pladerens engang imellem kan altså give dig en bedre lyd og være med til at forbedre levetiden af dine plader.

Vinyl plade beskyttelse

Der er også tilbehør til dine plader, som kan være med til at beskytte pladerne mod unødvendig slid.

Plade sleeves

Du kan vælge at købe ekstra beskyttelse til dine plader for at nemmer undgå ridser.

Plade sleeves er en form for lomme som du kan lægge pladen i før du lægger den coveret til pladespilleren.

De skåner dine plader mod coveret som også i nogle tilfælde kan komme til at ridse, især hvis der kommer snavs ind i coveret.

Ridser kan nemlig ødelægge lyden på dine plader, både så de skratter eller mere seriøse ridser der kan gøre pladen ulæselig for pladespilleren. 

Cover sleeves

Ligesom du kan få beskyttende sleeves til dine plader, kan du også få det til dine pladecovers for at bevare deres tilstand.

Især hvis du er samler eller har sjældne, værdifulde plader eller plader af sentimental værdi, så kan du beskytte dem i et cover sleeve.

Så undgår du at coveret får ridser, fedtede fingre eller andet på, som kan være med til at ødelægge coveret.

Hvis du har plader af særlig høj værdi, bliver værdien forringet hvis coveret får skader.

Så med cover sleeves kan du bedre holde dine covers i en god tilstand, eksempelvis til hvis du har i tankerne at lave videresalg en dag.

Tilbehør til pladespiller

Nu er vi nået til alt det tilbehør som kan være med til at forbedre lydkvaliteten og her er der en del ting du kan gøre.

Plade-puck med vægt til pladespiller

Nogle benytter en form for vægte til at holde pladen mere jævn når den køre rundt og for at forbedre lyden.

Der er delte meninger om hvorvidt plade-pucks kan gøre den store forskel i lyden og du skal måske være audiofil for at opdage lydforskellen.

Dog kan vægten være med til at stabilisere pladen, hvilket kan hjælpe på at den ikke køre skævt rundt og risikere at blive ridset af nålen.

Især for tyndere plader, kan vægten være med til at sørger for at pladen kører fladt og ikke bølger.

Plademåtte

Plademåtte kendes også som slipmat og kan fås i mange forskellige materialer, så som læder, kork og filt.

Måtterne lægges på pladespilleren under pladerne og giver derfor forskelligt "glid" til pladen. 

De forskellige materialer kan være med til at give forskellig lyde, netop fordi pladerne vil køre forskelligt på de forskellige materialer.

Plademåtterne er derfor også en smagssag, hvor nogle vil fortrække et materiale frem for et andet og andre vil ikke have brug for en måtte.

Vaterpas

Det kan være en god ide at have et lille vaterpas til når du skal skal sætte din pladespiller op, så du kan sikre at den står helt lige.

Hvis pladespilleren står ujævnt kan det give en dårlig og ustabil lyd og faktisk slide på pladespiller nålen og pladerne du spiller.

Det kan nemlig ske hvis pladespilleren står skråt, at nålen også komme til at køre skævt og dermed bliver ødelagt med tid og måske også vil køre ridser i pladerne.

Derfor er det en god ide at sikre sig en jævn og stabil overflade til pladespilleren, hvor den står sikkert og uforstyrret fra vibrationer.

Store vaterpas som bruges til byggeri, kan være lidt for voldsomme til dette formål og det er derfor en god ide at finde en mindre, som ikke er for tung til at ligge på pladespilleren.

Anti shock underlag

Du kan få særlige underlag og fødder til pladespillere, som absorbere vibrationer som motoren eksempelvis kan lave.

Med anti shock underlag går vibrationerne fra motoren ikke ud i underlaget og forstyrre pladespillerens lyd.

Så hvis din pladespiller vibrere meget, eller noget i dine omgivelser gør det, så er et anti shock underlag ikke nogen dum ide.

Vibrationer fra gulve kan eksempelvis også gå i pladespilleren og gøre lyden rungende og skrattende. 

Plade adapter til pladespiller

Hvis du har plader med større hul i midten af pladen end typiske vinylplader har, så kan du få en adapter.

Adapteren konvertere din pladespiller, så den kan afspille denne type plader.

De minder meget om en plade puck, men sættes ikke ned over pladen, men sidder alligevel samme sted på pladespilleren, nemlig i midten.

Efter påsætningen kan pladen sættes ned over adapteren og herefter afspilles som en hvilket som helst anden plade.

Hos avXperten kan du se et udvalg af tilbehør til pladespiller samt en bred vifte af pladespillere

Møbel til pladespiller

Der findes møbler lavet specifikt til pladespillere, enten som står på jorden eller som skal monteres på væggen.

For nogle er det at foretrække hvis pladespilleren hænger på væggen, da den på den måde ikke er i forbindelse med jorden.

Hvis den står på et møbel som står på jorden kan der nemlig nemt gå rystelser i pladespilleren, når man eksempelvis går forbi, eller andet der skaber rystelser.

Dog skal man være opmærksom på hvordan hylden hænges op, da den skal hænge meget lige og have solide hyldeknægte som kan skabe god stabilitet.

Du bør også tjekke at hylden hænger som den skal, gerne med vaterpas engang imellem, så du ved at den stadig hænger stabilt, så du går den bedste lyd i din pladespiller.

Vælger du et møbel der står på jorden, så sørg for at den er stabilt bygget og ikke er vakkelvorn.

Er den ustabil eller står ujævnt vil den nemlig nemmere ryste og gå i lyden på pladespilleren.

Brug eventuelt vibration- og støddæmpende dupper til at sætte under møblet, for at tage de værste vibrationer.

Nogle møbler til pladespillere har indbygget plads til plader, så de kan stå sammen med pladespilleren til nem benyttelse.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg