Bundkort/Motherboard - Sådan vælger du rigtigt (Guide)

Når du skal vælge et motherboard til din computer, er der mange ting du skal holde øje med. Motherboardet skal nemlig være kompatibelt med alle de andre komponenter i computeren.

I dette indlæg vil jeg forklare hvad du skal være opmærksom på, når du køber motherboard, hvordan du ser hvilket motherboard du har og meget mere.

Hvad skal du være opmærksom på, når du vælger motherboard? Dit motherboards opgave er at få alle komponenter i computeren til at arbejde sammen. Derfor er det vigtigste at kigge efter, når du skal vælge motherboard kompatibiliteten med de andre komponenter. Visse komponenter til computere fungerer nemlig kun sammen med specifikke motherboards.

Hvis du vil vide meget mere om motherboards, og kompatibiliteten i motherboards, så læs med i indlægget herunder.

Motherboard kompatibilitets oversigt

Når du vælger hvilket motherboard du skal have, er det meget vigtigt at være opmærksom på hvilke komponenter der er kompatible med motherboardet.

Specielt er det vigtigt at den socket der er i motherboardet passer med den CPU, som du gerne vil bruge. CPU’er passer nemlig kun en bestemt type socket, så derfor er det vigtigt at have styr på dette.

Herunder vil der være en fuld liste over hvilke komponenter du skal være opmærksom på er kompatible med det motherboard du vælger:

 • CPU - På motherboardet sidder der en socket, hvor CPU’en skal være. CPU’er passer kun til bestemte typer sockets, afhængigt af modellen, og derfor skal du være sikker på at dit motherboard har den socket som er kompatibel med din CPU. Har du fx en AMD Ryzen CPU, er det utrolig vigtigt at den socket der er i dit bundkort rent faktisk passer til den.
 • RAM - Motherboards er ikke kompatible med alle typer og størrelser af RAM. Derfor er det vigtigt, at undersøge hvilke typer og størrelser af RAM der er kompatible med motherboardet.
 • Grafikkort - Grafikkort bliver tilsluttet motherboardet igennem et PCI Express slot. Motherboardet skal være kompatibelt med det dedikerede grafikkort før det kan tilsluttes.
 • Lagerplads - Lagerpladskort skal også være kompatible med motherboardet, før de kan virke. Her skal du finde ud af hvilke connectors der passer til motherboardet.
 • Strømforsyning - Strømforsyningen skal kunne give nok strøm til motherboardet, samt resten af komponenterne i computeren.
 • PC kabinet - Du skal være sikker på at der fysisk er plads til dit motherboard inde i dit PC kabinet. Nogle motherboards kan være meget store, så derfor er det vigtigt at der er plads til dem i PC kabinettet.

Sådan ser du hvilket Motherboard du har

Hvis du er i tvivl om hvilket motherboard der er i din computer, så er der flere forskellige måder at tjekke dette på.

De forskellige måder hvorpå du kan finde ud af hvilket motherboard der er i din computer vil være listet herunder:

#1 - Brug kommandoprompt

Det første du gør er at skrive “cmd” i dit windows søgefelt på din computer. Derefter trykker du enter, og du vil få en sort tekstboks op.

I denne tekstboks kopierer du denne tekst ind, “wmic baseboard get product,Manufacturer” og trykker enter.
Når du har gjort det, så vil der i tekstboksen blive skrevet hvilket motherboard der sidder i din computer.

På billedet herunder kan du se hvordan det ville se ud:

#2 - Åbn din computer

Der er også en mulighed for at åbne dit PC kabinet og kigge på motherboardet. Dette vil dog være mere tidskrævende end den første løsning.

På selve motherboardet vil der stå, hvem der har produceret det, samt hvilken model det er.

Hvis du ikke har kendskab til hvordan du åbner dit PC kabinet, kan denne løsning ikke anbefales.

Dette vil oftest også være meget sværere at gøre på bærbare computere, og det kan ikke anbefales at åbne en bærbar computer, medmindre du har en stor viden indenfor området.

#3 - Kig i systemoplysninger

Den sidste metode til at finde ud af hvilket motherboard der er i din computer er ved at kigge i dine systemoplysninger.

Dette gør du ved at skrive “systemoplysninger” i dit windows søgefelt, hvorefter du trykker enter.

Her vil der komme en boks frem, hvor du kan se alle oplysninger om din computer. Herunder vil der være et billede, som viser hvordan dette vil se ud:

Sådan vil siden se ud. Der er i dette billede markeret hvilket motherboard, der er i computeren med en rød boks.

Sådan skifter du dit Motherboard

At skifte et motherboard/bundkort er forholdsvis kompliceret, og det er klart nemmest hvis du har en grundlæggende forståelse for hvor alle komponenterne i computeren skal sidde.

Herunder vil der være en step by step guide til hvordan du skifter dit motherboard ud:

 1. Det første du skal gøre, er at åbne for dit PC kabinet. Nogle PC kabinetter kan klikkes op, mens der ved andre skal bruges en skruetrækker.
 2. Når PC kabinettet er åbnet, skal alle komponenterne, som er tilsluttet motherboardet, frakobles. Dette skal gøres med forsigtighed, så der ikke er nogen af komponenterne, der tager skade i processen.
 3. Når alle komponenterne er frakoblet motherboardet, skal alle skruer, skrues ud af motherboardet, så du kan fjerne det.
 4. Fjern herefter den gamle “template", og udskift den med den nye “template”, der er fuldt med dit nye motherboard.
 5. Nu kan du sætte det nye motherboard i dit PC kabinet og skrue det fast, og derefter sætte alle dine komponenter tilbage i motherboardet.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg