Billede taget af avXperten personale

Cat 5, Cat 6, Cat 7 eller Cat 8? Komplet Netværkskabel guide

Hvilket netværkskabel skal jeg vælge? Det er det evindelige spørgsmål, som alle der skal til at føre et netværkskabel må stille sig selv.

Cat5, Cat5e, Cat6, Cat6a, Cat7, Cat7a og Cat8. Det kan være svært at overskue hvad betegnelserne reelt dækker over.

Der er forskel på netværkskablernes hastighed, hvilket jeg herunder vil illustrere.

Billede: Oversigt over netværkskablers hastighedBillede: Oversigt over netværkskablers hastighed

Derfor har vi lavet denne komplette netværkskabel guide, der sætter fokus på forskellene ved netværkskablernes kategoribetegnelser.


Læs videre i dette indlæg for at få meget mere information omkring internetkabler, samt hvilken typer man vælge imellem.

Vil du slippe for de lange forklaringer, kan du med fordel vælge nedenstående type netværkskabel, som typisk er den de fleste normale husstande samt arbejdspladser gør brug af:

Skal jeg vælge Cat 5 eller Cat 6 netværkskabel – eller noget helt tredje?

I dag kobler de fleste sig på deres hjemmenetværk trådløst, da det er bekvemmeligt og for det meste ret stabilt. Selvom trådløse routere og Wi-Fi dongles hele tiden bliver bedre, er man endnu ikke nået så langt, at trådløst netværk er lige så stabilt og hurtigt som en kablet forbindelse.

Der vil altid gå lidt hastighed tabt med en trådløs forbindelse og der er altid en risiko for, at signalet på en trådløs forbindelse kan være ustabilt.

Skal man til at føre netværkskabel i en bolig vil man gerne fremtidssikre netværket, så man ikke skal til at lave det om efter et par år. Spørger du professionelle vil de sige at de kigger efter den længde kablet skal føres og hvor stor interferens, der vil være omkring kablet. Interferens opstår hvis der fx ligger mange kabler op af hinanden.

Når man kigger på udvalget af netværkskabler bliver det hurtigt uoverskueligt. Skal man vælge Cat 5, Cat 6, Cat 7, Cat 8 eller varianter af disse? Skal man vælge skærmet eller uskærmet netværkskabel?

Er Cat5 nok til mit behov eller skal man gå i den helt anden grøft og købe de allerdyreste Cat8 kabler til et almindeligt hjemmenetværk? (Spoiler - Det skal man ikke! Det er de decideret uegnede til.)

Hvorfor har netværkskabler kategorier?

De kabler vi i dag kalder netværkskabler startede som elektrisk kabel, hvor to ledninger er snoet om hinanden, som er beregnet til elektrisk kommunikation. 

Et parsnoet kabel eller Twisted Pair kabel er designet til at mindske elektromagnetisk interferens mellem parret og et eksternt genereret elektromagnetisk felt fra fx et andet kabel.

Efterhånden som kablerne blev bedre og bedre og fik nye karakteristik gav man dem kategori-betegnelser som fortalte noget om hastigheder og båndbredde, samt hvor langt de kunne lede signalet.

I praksis vil du aldrig støde ind i Cat 1 - Cat 4 kabler i dag. Du kan måske finde dem som telefonkabel, men til netværksbrug vil du ikke finde andet end Cat 5 og op.

Her går vi i dybden med de kategorierne, så du kan se hvad forskellen på dem er og hvad de enkelte kablers styrker og svagheder er. 

Cat 5 eller Cat 6

Herunder vil jeg gennemgå hvad Cat 5, Cat 5e og Cat 6 er, så du kan få et bedre indblik i, hvad forskellen er mellem de forskellige netværkskabler.

Cat 5 netværkskabel

Cat5 er nok stadig det mest udbredte netværkskabel i Danmark. Derfor er det også det netværkskabel, du kan finde til rigtigt gode priser.

Kablet er godt til de fleste standardopgaver og har en max hastighed på 100Mbps over 100 m og en max båndbredde på 100 MHz.

Cat 5e netværkskabel

Cat 5e er en udviklet udgave af Cat 5 kablet, derfor hedder det Cat 5e for enhanced.

Internetkabelet i kategori Cat 5e understøtter 1Gbps med frekvens på 100-250MHz. Køber du et Cat 5e kabel, er du garanteret, at det understøtter 1Gbps eller 1000Mbps hastighed over 100m.

Kablet er designet med mindre interferens mellem lederne og understøttelse af Gigabit hastighed. Den øgede hastighed opnås ved at kablet bruger 4 par-ledere i stedet for 2.

Cat 6 netværkskabel

Cat 6 er overtageren til Cat 5e og derfor designet som det bedste ”allround” netværkskabel. Cat 6 kabel har højere kapacitet og er mere modstandsdygtig overfor udefrakommende støj.

Cat 6 kablerne har ændret lidt på designet i forhold til Cat 5 kablet. Det er noget tykkere og kan transmittere større mængder data end Cat 5 og Cat 5e, men kun over kortere afstande.

Internetkabelet i kategori Cat 6 understøtter en båndbredde på 250 MHz og hastigheder på op til 10Gbps op til 50 meter og omkring 2Gbps derover.

Cat 6 eller Cat 7

Herunder vil jeg gennemgå hvad Cat 6a, Cat 7, Cat 7a og Cat 8 er, så du kan få et bedre indblik i, hvad forskellen er mellem de forskellige netværkskabler.

Cat 6a netværkskabel

Cat 6a er en videreudviklet udgave af Cat 6 kabel, som har dobbelt kapacitet i forhold til det almindelige Cat 6 kabel. En anden fordel er, at man kan føre længere kabel uden at slække på datahastigheden.

Cat 6a har endnu tykkere plastikkappe end Cat 6 for at holde støj ude, så man skal være opmærksom på, at det kan være lidt mere besværligt at arbejde med.

Internetkabelet i kategori Cat6a understøtter en båndbredde på 500 MHz og hastigheder på 10Gbps. Cat 6a er derfor velegnet til lidt mere krævende installationer, der fx skal overføre 4K Ultra HD video eller spil der kræver stor båndbredde.

Cat 7 netværkskabel

Med Cat 7 netværkskablerne kommer du op i netværkskabler med meget stor båndbredde. Faktisk så høj, at der ikke er mange internetforbindelser, der overhovedet kan levere så store hastigheder. Derfor vil det i praksis ikke være relevant for den almindelige bruger.

Internetkabelet i kategori Cat 7 understøtter en båndbredde på 600 MHz og hastigheder på op til 10Gbps over 100 meter.

Cat 7 er derfor velegnet til professionelle og meget krævende installationer, hvor der skal overføres store mængder data, som fx 4K Ultra HD video eller spil der kræver stor båndbredde.

På kortere distancer kan du opnå hastigheder på 40Gbps ved 50m eller hele 100Gbps over 15m.

Man kan i virkeligheden sige, at da Cat 7 blev designet til at kunne yde 10Gbps over 100 meter, blev det i princippet overhalet indenom af Cat 6a kablerne, der opnåede samme hastighed, perfekt til den almindelige bruger.

Cat 7a netværkskabel

Cat 7a netværkskabel er meget kraftig skærmet med folieskærmet lederpar og flettet yderskæm. I modsætningen til Cat 7 kablet understøtter det op til 1000Mhz båndbredde som anvendes til højhastighedsnetværk samt 10Gbps.

Cat 8 netværkskabel

Cat 8 netværkskabler er nyeste skud på stammen af netværks kategorier, og det er udelukkende designet til netværks- og data-centre og professionelle installationer, hvor der er korte afstande fra server til switch.

Kablet er endnu ikke særlig udbredt og er derfor stadig meget dyrt.

Internet kabel Cat 8 understøtter en båndbredde på 2000MHz og hastigheder på op til 40Gbps over 30 meter. Cat 8 kabel har så høje specifikationer, at det i praksis altid er skærmet.

Der findes også Cat 8.1 kabler, der er designet til 25 / 40GBASE-T applikationer med et transmissionsområde på op til 30 meter og transmissionsydelse på op til 2 GHz (fire gange båndbredden på Cat 6a).

Generelt kan man sige at Cat 7, Cat 7a og Cat 8 kabler er uegnede til almindelig kontor kabling.

Hvilken kategori af netværkskabel skal jeg vælge?

Som man kan se af det ovenstående er Cat 5, Cat6 og Cat 6a mere end rigeligt til den almindelige bruger. I virkeligheden er det oftest hastigheden på din internetforbindelse, der vil fungere som flaskehals.

Er du professionel montør og har behov for at kunne lave hurtigere netværk kan du overveje Cat 7 eller Cat 8 kabler, men generelt er disse til brugere, der har mere specifikke krav til interferens og båndbredde.

Hastighedsforskelle på netværkskabler

Her får du en oversigt over hastighedsforskelle og båndbredde mellem de forskellige kategorier.

Max båndbredde er peak-hastigheden, altså maksimum klump af data man kan føre gennem kablet på én gang, og max dataoverførsel er den generelle hastighed over en given længde.

Netværkskabel kategori

Max dataoverførsel

Max båndbredde

Cat5

100 Mbps over 100 m.

100 MHz

Cat5e

1 Gbps over 100m.

100 MHz

Cat6

10 Gbps over 55m.

250 MHz

Cat6a

10 Gbps over 100m.

500 MHz

Cat7

10 Gbps over 100m.

600 MHz

Cat7a

40 Gbps over 30m.

1000 MHz

Cat8

40 Gbps over 30m.

2000 MHz

Det er værd at nævne at man sjældent kan forbedre et netværk ret meget ved at øge den maksimale dataoverførselshastighed med højere kategori kabler.

Det er typisk internetforbindelsen, der er flaskehalsen i netværket. Med andre ord hjælper det ikke at have et hurtigere lokal netværk, hvis din internetforbindelse alligevel er langsommere.

Er Cat 7 nødvendigt?

Når vi kommer op i de højere kategorier er det på sin plads at spørge om det i det hele taget er nødvendigt. For den helt almindelige bruger, selv dem med stort dataforbrug af 4K tv og online spil er de almindelige Cat 5 og Cat 6 kabler mere end rigeligt.

Netflix skriver selv at deres 4K UHD udsendelser kræver en forbindelse med 25Mbps, så her er selv Cat5 kabler rigeligt.

Med andre ord er det ikke nødvendigt at kigge på Cat 7 og højere, med mindre du har helt specifikke krav til kablerne.

Du kan godt blande forskellige kategorier netværkskabler i dit netværk, men husk at intet er bedre eller hurtigere end det svageste led. Derfor vil det heller ikke give mening at have Cat 7 kabler i hele sit netværk, hvis din router eller switch kun understøtter lavere hastigheder.

Selv hvis du har lynhurtigt 1000Mbit Fiberinternet kan de færreste servere (inkl. harddisken) udnytte disse hastigheder alligevel.

Derfor vil man i praksis ikke mærke forskel på om man bruger Cat 5e, Cat 6 eller Cat 7 kabler, da båndbredden i forvejen er højere end tilsluttet udstyr kan overføre.

Mere om netværkskabler

Hos avXperten har vi et kæmpe udvalg af netværkskabler, og vi har også skrevet rigtig mange artikler om disse. Hvis du vil blive virkelig skarp på netværkskabler, så kan du finde nogle relateret blogindlæg her:

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg