Alt om Dampkogere » (Dét kan den bruges til)

Du har muligvis hørt venner eller familiemedlemmer snakke om deres nye smarter “dampkoger”.

I dette indlæg vil jeg forklare hvorfor en dampkoger er så smart, samt hvordan den overhovedet fungerer og hvad man bruger den til.

Hvad er en dampkoger? En dampkoger bruger vanddamp fra kogende vand til at tilberede forskellige madvarer. Dampkogere er især populære til grøntsager og fisk, og er utrolig gode til at tilberede mad og holde på så mange vitaminer og mineraler som muligt.


Læs meget mere om fordelene ved en dampkoger længere nede i dette indlæg, hvor jeg også går igennem nogle af de forskellige funktioner du kan forvente af en dampkoger.

Hvad kan man bruge en dampkoger til?

En dampkoger er en type enhed man bruger til at lave dampkogt mad, og kan faktisk bruges til flere ting end man skulle tro.

Man kan dampkoge mange forskellige former for madvarer, ja faktisk næsten alle rå typer mad som fx:

  • Fisk
  • Grøntsager
  • Oksekød
  • Kylling
  • Æg
  • Skaldyr
  • Dumplings
  • Og meget mere

Dampkogning er en meget neutral og naturlig måde at tilberede mad på, da det ikke kræver nogen former for fedtstoffer eller lignende, men udelukkende bruger vanddamp.

Det er også med til at sikre at fx dine grøntsager holder godt på deres vitaminer og mineraler, og ikke bliver udkogte og mister disse gode næringsstoffer.

3 Forskellige typer af dampkogere

Der findes en række forskellige dampkogere, som hver især har det tilfælles at de kan dampkoge utallige madvare.

De er dog meget forskellige i forhold til hvordan de rent faktisk tilbereder maden, samt hvordan de fungerer, læs med herunder.

#1 - Elektrisk dampkoger

En elektrisk dampkoger er typisk den version som mange vælger, da den ofte er den største og mest pålidelige version.

Denne type dampkoger har ofte plads til store mængder mad, som den kan tilberede hurtigt og effektivt.

Denne version skal tilsluttes en stikkontakt, og har typisk et elektronisk display med knapper, hvor du kan vælge forskellige programmer til din madlavning.

#2 - Dampkoger til mikroovn

Dampkogere fås også i versioner som kan sættes i mikroovnen, ligesom man kender det fra riskogere.

Denne type dampkoger er ofte en eller flere små plastikbeholdere, samt en vandbeholder i bunden som fyldes med koldt vand.

Man tilføjet blot madvarene i de forskellige rum, og vand i den nederste beholder, og sætter hele samlingen i mikroovnen.

I mikroovnen vil vandet hurtigt bringes i kog, og maden vil blive tilberedt hurtigt og nemt.

#3 - Bambus dampkoger

En dampkoger i bambus, er en meget traditionel asiatisk version af dampkogere, som ikke bruger elektronik overhovedet.

Denne type dampkoger har været brugt i ufattelig mange år, til at lave diverse asiatiske madretter.

Den kræver at man selv koger vand, og dernæst tilføjer det i en beholder i bunden af bambus dampkogeren.

Dernæst stiger dampen op og tilbereder den mad man har liggende på en lille bambusrist.

Denne type dampkoger er ofte utrolig billig og flot, men er også den mindst effektive da den tager forholdsvis lang tid både at sætte op men også om at tilberede maden.

Sådan bruger du en dampkoger

De forskellige typer af dampkogere bruges på lidt forskellig vis, men heldigvis er de alle meget nemme at bruge.

De mest simple at bruge, men også ofte minds effektive, er bambus og mikroovns versionen.

Dampkogeren i bambus skal blot fyldes med kogende vand i bunden, og derefter kan du placere den mad du ønsker at dampe på det øverst panel, og vanddampen vil stige op nedefra og tilberede din mad.

Versionen til mikroovnen kan variere lidt afhængigt af mærket, men typisk skal du blot følge instrukserne som blot indebærer at tilføje dine madvarer, samt en bestemt mængde vand, og derefter sætte beholderen i mikroovnen i et bestemt antal minutter.

Den elektriske variant er også utrolig nem at bruge, og kan fx bruges på følgende måde:

  1. Start med at fylde vand i vandbeholderen, der vil typisk være en markering som viser hvor meget der skal fyldes i.
  2. Placer dine madvarer i de forskellige lag i dampkogeren.
  3. Hvis du har en dampkoger med flere dampkamre, kan du med fordel opdele kød og grøntsager.
  4. Vælg program på dampkogeren, og brug enten den forudindstillede timer, eller sæt din egen timer efter præference.
  5. Når timeren er færdig, vil maskinen give et signal, så du ved at din mad er klar.
  6. Lad maden køle af en lille smule inden du spiser det(det kan være utrolig varmt)

5 Smarte funktioner i dampkogere

Herunder kan du læse meget mere om smarte funktioner du kan finde i de elektriske typer af dampkogere, altså dem som ikke skal i mikroovnen eller manuelt fyldes med kogende vand.

#1 - Dampkoger med flere dampkamre

Fordelen ved an af de store elektriske dampkogere, er helt sikkert at de kan fås med mange dampkamre.

Dette giver dig mulighed for at tilberede forskellige madvarer på samme tid, uden at deres smage og dufte bliver blandet sammen.

Dermed kan du fx både lave fisk, kylling, kartofler og grøntsager på samme tid, så det hele er klar til at spise samtidigt.

#2 - Dampkoger med “hold varm” indstilling

En funktion som kan fjerne en del stress fra madlavningen, er en dampkoger med en såkaldt “hold varm” funktion.

Som navnet indikerer, gør denne funktion at du kan lade maden være i dampkogere efter tilberedning, uden at det bliver koldt.

Maden vil blive holdt lun i længere tid, så du fx kan klare et uforudset ærinde inden du skal spise din tilberedte mad.

#3 - Smarte standardprogrammer til nem madlavning

Hvis du ikke er den store kok i et køkken, kan du heldigvis lade en dampkoger klare det meste for dig.

Mange af de elektriske varianter kommer med en række standardprogrammer til forskellige madretter.

Du kan fx få forudinstillede programmer til madvarer som:

  • Fisk
  • Grøntsager
  • Kylling
  • Wok
  • Skaldyr

Det eneste du skal gøre, er blot at tilføje vand i beholderen, din valgte madvare, og derefter vælge det passende program og trykke start.

#4 - Timerfunktion - lad maden klare sig selv

Hvis du er typen som har mange bolde i luften på en normal hverddag, kan aftensmaden især være meget stressende at få ordnet.

Med en dampkoger kan du bruge en timerfunktion, både til at tage tid på selve tilberedningen, men også til at indstille et bestemt tidspunkt hvor madlavningen skal gå i gang.

På den måde kan du eksempelvis tilføje diverse ingredienser, men indstille dampkogeren til først at starte en time senere.

Dette er en helt genial måde at planlægge og tilrettelægge din aftensmad, så den er klar præcis når du ønsker det, og du kan tillade dig at ordne andre ærinder imens.

#5 - Aftagelige beholdere - nemt at gøre rent

Dampkogere har typisk beholdere i plastik eller glas, som er utrolig nemme blot at afmontere og enten vaske i hånden eller i opvaskemaskinen.

Selve maden er kun i kontakt med disse beholdere, så du skal ikke bekymre dig om at gøre resten af maskinen ren.

Det kan klares på meget få minutter, og så er din dampkoger så god som ny igen.

Er dampkogt mad sundere?

Grunden til at du måske har hørt at “dampkogt mad er sundere” er at denne måde at tilberede fx grøntsager på, holder utrolig godt på alle vitaminerne og mineralerne.

Når man fx steger grøntsager på en pande, blander man det ofte rundt hvilket kan gøre at nogle af disse mineraler og vitaminer slipper ud.

I dampkogeren ligger de helt stille, og bliver blot tilberedt med vanddamp som ikke gør noget ved de gode mineraler og vitaminer.

Dampkogte grøntsager og fx fisk og kød er meget sundt, men kun en smule sundere end at tilberede det på andre måder, som fx på panden eller i ovnen.

Ofte stillede spørgsmål og svar om dampkogere

Kan en dampkoger bruges til kød?

Dampkogere bruges især til at dampe grøntsager og fx kartofler, men kan også sagtens bruges til kød. Dampkogere kan tilberede fx fisk, kylling og andet kød og gøre det utrolig lækkert og sundt.

Hvor meget strøm bruger en dampkoger?

Har man at gøre med en elektrisk dampkoger, bruger de typisk omkring 800-1200W i timen, hvilket i kr. Og øre svarer til omkring 2-3 kroner i timen. Dampkogere er dog typisk ikke igang i en time ad gangen, og tager typisk ikke mere end 20-30 minutter at færdiggøre maden.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg