Dolby Vision guide - Her lærer du: (Hvad Dolby Vision er)!

Hvis du har fulgt lidt med i tech nyheder på det seneste, så har du måske bemærket at mange nye teknologiske enheder kommer med Dolby Vision. 

Hvad står HDR for? HDR står for High Dynamic Range og det er et format der er i nogle kamera, TV’er og andre skærme og er en teknologi der bruges til film skabelse for bedre billedkvalitet.

Lær mere om hvad Dolby Vision er, hvordan du får det og hvad HDR egentlig er, ved at læse videre her i indlægget.

Hvad er HDR?

For at forstå hvad Dolby Vision er, skal man først forstå hvad HDR (High dynamic range) er. 

HDR skaber dybere mere livlige farver, som skaber mere dybde og fremhæver skygger, så man får et rigtig skarpt billede med farver der skiller sig ud hver i sær og giver en mere naturtro oplevelse af billederne. 

HDR gør også brug af en bredere farvepalette, så det kan blive mere tro til virkelighedens farver og igen hjælper det til at skabe liv og dynamik i billederne.   

Det giver dig en bedre oplevelse end et typisk standard billede og sørger for at du bliver mere draget af billedet og gør oplevelsen mere livlig. 

HDR formatet bliver skabt af flere forskellige udbydere og findes derfor i forskellige versioner, hvor Dolby Labs producere står bag en version under navnet Dolby Vision HDR. 

Hvad er Dolby Vision?

Dolby Vision er et HDR (High dynamic range) format, som er udarbejdet af Dolby Labs. 

Hvis du går til Dolbys hjemmeside, vil du kunne se forskelle i billedkvalitet, i forhold til standard billeder oppe imod Dolby Vision. 

Her prøver de at give dig en fornemmelse for hvordan det fungerer også selvom du ikke har en skærm der understøtter HDR, så du kan se om det er noget for dig. 

Man kan også tydeligt se at standard billedet giver en mere flad fornemmelse og udvisker farverne, hvor derimod Dolby Vision viser farverne i mere dybde og med mere klarhed i farverne og skyggerne. 

Dolby Vision er dynamisk metadata og derfor sørger formatet for at lysstyrken ændre sig scene efter scene, så lysstyrken er så korrekt som mulig hele filmen igennem. 

Formatet er i 12 bit, hvilket giver 68.7 milliarder farver at gøre godt med, selv om 12 bit endnu ikke er nået TV markedet endnu. 

Dolby Vision eller HDR10?

Valget imellem Dolby Vision HDR og HDR10 er nok i bund og grund mest op til smag og behag, men der er dog lidt forskelle og ligheder ved de to formater.

Der findes også en nyere version af HDR10 som hedder HDR10+ men dette format er endnu ikke lige så udbredt som HDR10 og Dolby Vision, men vi har selvfølgelig inkluderet den i vores sammenligning

Vi starter med lighederne: 

  • De tre formater kræver at TV’et det ses på, har minimum 4K opløsning.
  • Formaterne kræver også alle, en skærm der kan levere en bred farvevifte.
  • De kræver også TV paneler og komponenter der kan klare minimum 10-bit farvedybde, for at opnå godt resultat. 

Så nåede vi til forskellen: 

  • Dolby Vision har på nuværende tidspunkt 4.000 nits lysstyrke. 
  • HDR10 og HDR10+ har 1.000 nits lysstyrke. 
  • Dolby Vision og HDR10+ gør brug af dynamisk metadata, så den ‘kommunikere’ med TV’et og sørger for at filmen bliver spillet så korrekt som muligt på TV’et i de helt rigtige farver og lysstyrke i de forskellige scener. 
  • HDR10 er i modsætning en statisk metadate og vælger det lyseste punkt i filmen og spiller hele filmen i den lysstyrke. 

Derudover er der forskel i hvor høj bit formaterne er, så herunder kan i se hvor høj bit de hver især har og se hvor mange farvemuligheder det giver dem. 

HDR10+
HDR10Dolby Vision
Bit10 bit10 bit12 bit
Farver1.07 Milliarder farver1.07 Milliarder farver68.7 Milliarder farver

Selv om det lyder vildt at at der er så stor forskel i farver på 10 bit og 12 bit og du måske tænker at Dolby Vision jo må være det bedre valg, da det har 67 milliarder flere farver end de andre formater, så er det fordi der endnu ikke rigtig, findes enheder der kan afspille så mange forskellige farver, at det ikke kan komme til syne endnu. 

I bund og grund prøver Dolby Vision at være en Premium version af HDR og prøver at komme TV teknologien i forkøbet, ved at udvikle et format som det meste teknologi i dag ikke kan håndtere, men i stedet håber på at være den standard de ny TV’er skal kunne leve op til fremover. 

Som sagt så er det nok en smagssag hvilket format man foretrækker og man skal være klar over at der også er stor forskel fra film til film, i forhold til hvilket format der tager sig bedst ud. 

Dolby Vision har dog udvist stor detalje fremhævelse i mørkere områder af film, hvor HDR10 ikke ser ud til at kunne frembringe de mørkere detaljer lige så godt. 

Kvaliteten bunder dog også ud i hvor høj TV’ets nits er, hvis den eksempelvis kun understøtter HDR i 300 nits, så nærmer den sig slet ikke Dolby Vision HDR eller HDR10 standarden, hvor man som minimum gerne skal op på 1000 nits, for at nå HDR10 kvaliteten og 4.000 nits for at nå Dolby Vision. 

I fremtiden har Dolby Vision mulighed for at nå helt op til 10.000 nits i lysstyrke, men der findes endnu ingen enheder på markedet som dette vil kunne afspilles på. 

Der hvor HDR10 rigtig vinder over Dolby Vision er i forhold til tilgængeligheden, der er nemlig flere film og streaming tjenester der tilbyder HDR10 formatet end de gør Dolby Vision. 

Derudover er der også en del flere TV'er og andre enheder der tilbyder HDR10 end der er med Dolby Vision, selv om der klart er en stigning i Dolby Vision enheder, især i den lidt højere prisklasse. 

En af grundene til at HDR er så udbredt er nok fordi det er gratis for producenter at bruge, hvor imod Dolby Vision kræver betaling eller en licens, for at man må benytte det i sine produkter. 

Her får du en hurtig gengivelse af sammenligningerne, så det er lidt mere overskueligt: 

Dolby VisionHDR10HDR10+
Bit DybdeRigtig godGodGod
Nits LysstyrkeFantastiskRigtig godRigtig god
MetadataDynamiskStatiskDynamisk
TV'er og enheder der understøtterBegrænset, men voksendeRet GodtBegrænset
Tilgængeligt indhold (film, serier)Begrænset, men voksendeGodtBegrænset

Produkter med Dolby Vision

Mange nyere produkter har gjort brug af at implementere Dolby Vision og du kan herunder se nogle af de nyeste produkter der tilbyder Dolby Vision. 

Et af de nyeste produkter der understøtter teknologien er den nye iPhone 12 serie fra Apple, som har implementeret Dolby Vision til optagelse af film. 

Den nye iPhone 12 Pro og Pro Max kan endda filme i Dolby Vision, så det er næsten ligesom at have et highend professionelt kamera. 

Det gør iPhone 12 Pro og 12 Pro Max til de første smartphones der tilbyder denne mulighed. 

Sociale medier understøtter endnu ikke HDR så hvis du havde håbet på at dele dine iPhone optagelser i Dolby Vision HDR, så må vi desværre skuffe dig. 

HDR teknologien dukker op flere og flere steder, så det ville være underligt hvis vi ikke inden længe ser understøttelse for det på de sociale medier. 

Vil du vide mere om den nye iPhone 12 serie, så kan du læse vores indlæg iPhone 12 priser og lancering!, hvor vi dykker ned i de nye smartphones. 

Google's nye Chromecast med Google TV er også en ny enhed der understøtter Dolby Vision HDR. 

Det samme gør Google’s Chromecast Ultra, som er forgængeren til Google Chromecast med Google TV

Google Chromecast er en dongle til TV’et så man kan streame fra sin telefon, tablet eller computer til sit TV, dog er den nye Chromecast med Google TV lidt mere som en lille TV boks, ligesom Apple TV er. 

Du kan læse meget mere om Google med chromecast i vores indlæg Alt om nye Google Chromecast med Google TV


Når vi nu snakker om Apple TV, så har den nyeste generation af Apple TV også understøttelse for Dolby Vision  

Den nye Xbox Series X og Series S kommer også til at understøtte Dolby Vision, når Dolby Vision HDR gaming lanceret ti 2021. 

I vores indlæg Lanceringsdato for Xbox Series X og Xbox Series S i Danmark, kan du lære meget mere om de 2 nye Xbox konsoller. 

Udover disse nye produkter nævnt, så er der en række TV’er der tilbyder Dolby Vision formatet og derfor skal man kigge på specifikationerne når man køber nyt TV, hvis man ønsker Dolby understøttelse. 

Her er en oversigt over hvilke TV bokse der kan afspille de forskellige HDR versioner. 

HDR10Dolby VisionHDR10+
Apple TV 4K 32GB og 64GBJaJaNej
Chromecast UltraJaJaNej
Chromecast med Google TVJaJaJa
UHD Blu-RayJaJaJa

Sådan ser du Dolby Vision på streaming tjenester og film

Ikke alle film er understøttet Dolby Vision og heller ikke alle Streaming tjenester tilbyder streaming i Dolby Vision HDR eller HDR. 

Herunder kan du se en liste over hvilke faktorer du skal have i orden for at kunne streame i Dolby vision og se hvilke af de mest kendte streaming tjenester der tilbyder Dolby Vision og hvordan du kan streame i det format. 

Her får du de overordnede regler for at se Dolby Vision på alle streamingtjenester.

  • Den eller de skærme du vil se Dolby Vision på, skal også understøtte Dolby Vision. 
  • Hvis du ser det igennem en TV boks som Apple TV eller Chromecast med Google TV, skal denne også understøtte Dolby Vision.  
  • Du skal også have en stabil internetforbindelse på minimum 25 megabit pr. Sekund.
  • Husk at indstille streaming kvaliteten til ‘Høj’ eller tilsvarende i indstillinger hos streamingtjenesten, det er typisk under Dataforbrug.  

På Netflix kan du streame mange film i HDR og Dolby Vision, men det kræver at du har det abonnement der understøtter HDR og Dolby Vision. 

Netflix laver mange af deres Original titler I Dolby Vision HDR, så hvis man vil være sikker på at finde en film eller serie i Dolby Vision, kan man kigge efter Netflix’s original titler. 

Disney+ tilbyder streaming i Dolby Vision på mange af deres titler og giver dig i mange tilfælde muligheden for at vælge imellem Dolby Vision HDR og HDR10  

Det er også muligt at finde Dolby Vision indhold på Amazon Prime, men der er ikke nær så meget som på Netflix. 

Streamingtjenesten HBO Nordic tilbyder endnu ikke streaming i HDR, så hvis man har håbet på at skulle se nogle af deres shows i HDR, er dette desværre endnu ikke en mulighed.

Vi kan nok forvente at der vil komme mere og mere indhold i Dolby Vision HDR og HDR generelt, så der skal nok komme gode muligheder for at se film i HDR. 

Her får du en lille oversigt over hvilke populære streaming tjenester og digitale film udbydere der tilbyder de forskellige formater.

HDR10Dolby VisionHDR10+
NetflixJaJaNej
Amazon VideoJaJaJa
Google Play FilmJaJaJa
Apple FilmJaJaJa
HBONejNejNej
Disney+JaJaJa

Husk at det ikke er alt indhold der kan ses i HDR og alle versioner af HDR, dette er blot en guide til streaming tjenester der har noget indhold der kan streames i HDR.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg