screenshot af duckduckgo taget via duckduckgo.com

DuckDuckGo? - Vær anonym på internettet, sådan gør du!

Google er nok noget langt de fleste personer i dag er bekendte med, og der foretages hver dag milliarder af søgninger i den populære søgemaskine.

Dog er Google og andre søgemaskiner ofte blevet kritiseret for deres tracking og overvågning af personers søgninger online.

I dette indlæg giver vi dig en masse info omkring en alternativ søgemaskine som markedsføre sig på at de på ingen måde tracker eller gemmer/sælger dine data når du bruger deres søgemaskine.

Hvordan fungerer DuckDuckGo? DuckDuckGo er en alternativ søgemaskine, som modsat de mange andre søgemaskiner, ikke tracker dine aktiviteter når du surfer online. Med DuckDuckGo får du en helt ny og anonym og dermed sikker browsing når du søger online.

Der er efterhånden en stor interesse i at kunne surfe helt anonymt. De store søgemaskiner, og især google fungerer nærmest som et overvågningskamera når vi befinder os online, og det er der flere og flere som ikke vil finde sig i længere.

Læs videre i dette indlæg for at få meget mere information omkring DuckDuckGo, og hvorfor det kunne være en oplagt løsning hvis du ønsker sikker og anonym onlinesøgning.

Hvad er DuckDuckGo?

Helt overordnet er DuckDuckGo en alternativ søgemaskine som sikrer en mere anonym og privat onlinesøgning.

Langt de fleste bruger Googles søgemaskine når de surfer online, men Google er efterhånden rimelig berygtede for at bruge private personers data til både at udvikle deres søgemaskine.

Der er et stigende antal personer som ikke ønsker at deres data bliver brugt eller solgt, og derfor har søgemaskiner som DuckDuckGo fået stor omtale i nyere tid.

Normale søgemaskiner, og hjemmesider for den sags skyld, får en bestemt mængde personlig data fra alle de brugere som besøger vores sider eller bruge søgemaskinen.

Denne data bruger siderne og virksomheder som Google til at analysere brugeradfærd, og der har sågar været tale om at de sælger disse oplysninger til diverse marketingsberuarer med formål om at lave mere målrettede annoncer til bestemte segmenter.

Denne måde at bruge personers data på er temmelig påtrængende, og for mange personer virker det som en overtrædelse af personlige oplysninger.

Som et godt eksempel har du måske lagt mærke til, at hvis du søger efter sko, tasker, computere eller andet, vil der pludselig dukke annoncer op rundt omkring som prøver at sælge noget du for nyligt har søgt på.

Grunden til at dette er muligt, er fordi disse sider og søgemaskiner bruger din data til at “skræddersy” hvilke annoncer der er synlige for enkelte brugere.

Nogle mennesker synes ikke dette er noget problem, da de jo egentlig er interesseret i disse produkter, men andre føler at det er yderst påtrængende og irriterende.

Sådan fungerer DuckDuckGo

Når du søger på DuckDuckGo vil dine oplysninger ikke blive sendt, eller brugt af hverken søgemaskinen eller de sider du besøger.

DuckDuckGo sender ikke dine oplysninger rundt til de sider du besøger, og gemmer heller ikke dine private søgninger i en stor database til fremtidig brug.

Med kryptering sikrer de at dine oplysninger hverken kan læses af dem selv, eller af diverse hackere og andre uvedkommende.

Derudover har DuckDuckGo også et samarbejde med en proxy, eller VPN kaldet “Tor”.

Når du bruger denne proxy sikrer du at de hjemmeside du besøger overhovedet ikke ved at du har besøgt dem.

De skal dog siges at brugen af VPN eller Proxy kan gøre din forbindelse meget langsom, da du bruger en ekstern IP adresse når du surfer, og dermed er din ping utrolig høj.

DuckDuckGo samler stadig en bestemt form for data, da de ligesom Google bruger diverse søgeterme for at udvikle deres søgemaskine og gøre den mere brugervenlig.

Forskellen er dog, at DuckDuckGo ikke gemmer hvem der har foretaget diverse søgninger, men blot bruger søgninger til at rette ting som stavefejl, tegnsætning og relevans.

Måden DuckDuckGo tjener penge på er gennem affiliate programmer til fx Amazon eller eBay.

De arbejder dog kun med sider som ikke bruger dine brugerdata, da det er imod deres egne principper.

Fordele ved DuckDuckGo

Vi har allerede nævnt en række fordele ved brugen af DuckDuckGo, men for at gøre det mere overskueligt får du i denne sektion et samlet overblik over alle de gode fordele du får ved brugen af DuckDuckGo.

Her har du en liste over fordele når du bruger den smarte DuckDuckGo søgemaskine:

  • Privat og sikker søgning. Med DuckDuckGo får du en søgemaskine som sikrer at dine søgninger forbliver private som de burde være. De bruger ikke dine personlige data, og gemmer den faktisk slet ikke ligesom de fleste andre søgemaskiner og hjemmesider. Den eneste form for data der blive brugt, er selve søgningen, som bruges til at analysere relevans og rette stavefejl og tegnsætning i deres samlede søgemaskine.
  • Ingen personlige målrettede reklamer. Mange søgemaskiner og hjemmesider bruger cookies til at opsamle relevant data for de personer der besøger udvalgte sider. Disse data bruges til at skabe og vise målrettede annoncer som har til formål at passe til den enkelte person for at øge salget. Dette er der ikke noget a med DuckDuckGo. Da de ikke gemmer dine personlige oplysninger, vil de reklamer du får vist ikke være målrettet direkte til dig, og på den måde kan du føle dig mindre påtrængt.
  • Ingen “social engineering”. Social engineering er et begreb som bruges omkring en opbygning af personers informationer med baggrund af deres færden online. Det er især noget som diverse hackere har brugt til at stjæle oplysninger. Dette begreb er også det som hjælper diverse sider og medier med at skabe de nævnte målrettede annoncer, og derfor virker det yderst invaderende for mange personer. DuckDuckGo bruger ingen social engineering teknikker i det indhold du får vist, og dermed kan du vide dig sikker på at dit privatliv bliver holdt udenfor din online aktivitet.
  • Du får samme søgeresultater som alle andre. Google og andre populære søgemaskiner har en algoritme som faktisk ændrer de søgeresultater der bliver vist afhængigt af hvem der søger. Dette gør de i et forsøg på at vise den enkelte person det indhold som de mener er meste relevant for dem. DuckDuckGo derimod, viser helt simpelt bare det præcis samme indhold ligegyldigt hvem der søger, for at skabe en mere ensartet og mindre påtrængende søgemaskine.
  • Søgeresultater på én side. Dette er lidt mere en brugervenlig funktion, og ikke som sådan noget at gøre med den anonyme og sikre søgefunktion. Den såkaldte “infinity scroll” funktion giver dig mulighed for at få alle dine søgeresultater på én enkelt side, hvor du frit kan rulle op og ned igennem de mange resultater, uden at skulle klikke videre til næste side.

DuckDuckGo vs. Google

Selvom DuckDuckGo umiddelbart lyder som den perfekte erstatning til Google og andre søgemaskiner, har den alligevel et par ulemper hvilket gør den mindre attraktiv end Google.

DuckDuckGo har en række gode funktioner, men Google må uden tvivl stadig kåres som den absolut mest fyldestgørende søgemaskine.

På Google får du utallige ekstra, og tilmed gratis funktioner som fx Google maps, Google Finance, Google Books osv.

Mange bruger Google til at arbejde og gemme filer i, da de har også har et enormt og gratis drev du kan gemme utallige filer i.

Du kan selvfølgelig kombinere de to, og blot bruge DuckDuckGo til at søge med, og stadig bruge alle googles mange ekstra programmer.

En anden ulempe, som faktisk også blev nævnt som en af fordelene, er at DuckDuckGo ikke gemmer dine søgninger personligt.

Dette er selvfølgelig en fordel for privatlivet, men når det gælder effektiv og relevant søgning, er det faktisk denne data som bliver brugt.

DuckDuckGo har ikke nær så meget data som Google endnu, og derfor er deres søgemaskine ikke nær så effektiv.

Du vil komme ud for at dine søgninger kræver flere ord for at være præcise, da DuckDuckGo godt kan blande diverse termer sammen, især hvis du søger på ét enkelt ord som fx er et navn for flere ting eller virksomheder.

Når det så er sagt, så er DuckDuckGo stadig voksende, og flere og flere vælger at bruge denne mere private form for søgemaskine, og dermed får de en større mængde data de kan bruge til at forbedre søgemaskinen.

Overordnet set er Google stadig langt mere populær end alle andre søgemaskiner, og deres brand virker nærmest uknækkeligt.

Google “overvåger” din færden online i form af deres algoritme som skaber unikt indhold afhængigt af hvem der søger og hvorfra.

Google har dog en enorm række bonusser hvilket er grunden til at de fleste ikke har skiftet til de mere private løsninger som DuckDuckGo.

DuckDuckGo er til dig som blot ønsker at være anonym når du søger online, men hvis du er vild med Google og dens meget komplette platform, kan du selvfølgelig stadig bruge den, hvis du ikke bekymre dig om at dine data bliver brugt og måske endda solgt.

Læs eventuelt også mange af vores andre informative indlæg som:

Hvem ejer DuckDuckGo?

DuckDuckGo er lavet af en mand ved navn Gabriel Weinberg, men ejes helt konkret af firmaet Duck Duck Go, Inc.

Firmaet er bosat i Paoli i Pennsylvania i USA og har omkring 70 ansatte.

Firmaets historie startede tilbage i September 2008 og brugte faktisk en lang række forskellige kilder for at udvikle deres søgemaskine til det den er i dag.

Gabriel Weinberg mente at kvaliteten af deres søgemaskine skulle optimeres, blandt andet ved at fjerne resultater fra sider som han mente var såkaldte “content mills”.

Disse content mills har til formål at pumpe en masse artikler ud, og grundet den store mængde er disse artikler ofte utrolig ringe og endda misinformerende.

De har kun til formål at skabe profit for siden, uden fokus på om det der står er 100% korrekt.

DuckDuckGo har den vision at skabe fremtidens søgemaskine, hvor der kun eksistere relevant information og nedsat mængde af promoveret indhold og andre former for reklamer.

Når det så er sagt, så findes der stadig reklamer i DuckDuckGo, da det er denne måde firmaet tjener penge på.

Firmaet er også i nyere tid begyndt med en lidt mere aggressiv markedsføring af deres service, som eksempelvis kan ses på de danske busstoppesteder som på dette billede:

De går dog ind for at reklamer altid skal være åbenlyse, og ikke være “gemte” i form af diverse artikler om “de bedste x produkter” som tydeligvis er betalt indhold, men foregiver at være et medie.

Man kan med få ord sige at DuckDuckGo koncernens mission er at skabe en mere transparent online tendens, hvor normale brugere ved hvad de bliver udsat for, og kan surfe med sikkerhed og vide at deres data forbliver private.

DuckDuckGo Download? Hvordan gør jeg?

Download DuckDuckGo

Det er utrolig nemt at starte med at bruge DuckDuckGo til dine fremtidige søgninger.

Det er nemlig blot en tilføjelse til din eksisterende browser, som kan tilføjes direkte fra deres egen hjemmeside.

Du kan blot trykke på ovenstående download knap eller besøge duckduckgo.com og herefter trykke på “Add” eller “Tilføj” knappen som ser således ud:

Når du trykker på denne knap vil du blive ledt videre til Chrome web store, hvor du igen skal trykke på “add” eller “tilføj” for at færdiggøre installationen.

Herefter vil dine fremtidige søgninger automatisk blive udført i DuckDuckGo, og du har dermed en mere privat søgning som sikrer dig imod diverse trackere og indsamling af personlig data.

DuckDuckGo kan hentes til de fleste browsers, heriblandt Google Chrome, Brave, Firefox, Internet Explorer, Safari og Opera.

Hvordan afinstallere man DuckDuckGo?

Hvis du af en eller anden grund ikke vil bruge DuckDuckGo længere, er det heldigvis næsten lige så nemt at fjerne som det er at installere den smarte udvidelse.

Afhængig af din browser skal du blot navigere hen til dine indstillinger for udvidelser, her finder du en liste over dine installerede udvidelser, og kan blot slette DuckDuckGo eller andre udvidelser du ikke ønsker.

Sådan sletter du DuckDuckGo i Google Chrome

Google Chrome kan være en smule forvirrende for nogle personer, da browserens indstillinger godt kan virke en smule kryptiske.

De er nemlig snu til at gemme der hvor du sletter diverse udvidelser, da det kræver at du klikker videre i en indstilling i hovedindstillingsvinduet.

Det er dog heldigvis meget simpelt trods dette, da deres mængde af indstillinger ikke er overvældende.

For at slette DuckDuckGo fra Google Chrome kan du følge denne korte guide:

  1. Tryk på de tre prikker, som er ikonet for indstillinger i Google Chrome, øverst i højre hjørne.
  2. Hold herefter musen over “flere værktøjer” for at åbne en ekstra menu.
  3. Klik i denne menu på “Udvidelser” for at åbne et vindue med alle dine installerede apps/udvidelser til Google Chrome.
  4. Find DuckDuckGo på listen og tryk på “fjern” for at afinstallere udvidelsen.

Sådan sletter du DuckDuckGo i Internet Explorer

Internet explorer er efterhånden lidt outdated i forhold til andre browsere, og derfor kan det være lidt mere vanskeligt at finde det vindue hvor du kan fjerne diverse udvidelser.

Følg denne korte guide for at fjerne DuckDuckGo fra Internet Explorer:

  1. Start med at trykke på værktøjsikonet oppe i højre hjørne af din Internet Explorer browser.
  2. Klik dernæst på “Administrer tilføjelsesprogrammer”.
  3. I venstre side ser du fanen “typer af tilføjelsesprogrammer” klik her på “søgemaskiner”.
  4. Du vil nu kunne se listen over dine installerede søgemaskiner, tryk på DuckDuckGo og klik “fjern” for at slette udvidelsen.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg