DVD vs Blu Ray » Komplet sammenligning (Guide)

Selvom mange er begyndt at se film og TV-serier på det store udvalg af forskellige streamingtjenester, så er der stadig nogle der køber deres film og serier på DVD eller Blu-Ray, og måske har du undret dig over, hvad forskellen er på en DVD og en Blu-ray?

I dette indlæg vil jeg fortælle dig om, hvad forskellen er mellem DVD og Blu-Ray, samt give dig en sammenligning af disse forskelle.

Hvad er forskellen på DVD og Blu-Ray? Forskellen på DVD og Blu-Ray er bl.a. at Blu-Ray tilbyder en bedre billedopløsning, samt en bedre lydkvalitet end DVD. Blu-Ray bruger blå laserteknologi, hvilket betyder at der kan gemmes mere data på disken, end på en DVD, hvor der bruges rød laserteknologi, da bølgelængden for blå er kortere.

Hvis du vil vide meget mere om hvad DVD og Blu-Ray er, samt hvordan de adskiller sig fra hinanden, så læs videre herunder.

Hvad er DVD?

DVD er en forkortelse for ‘Digital Versatile Disc’ og er en optisk disk, der kan bruges til datalagring, samt en platform for multimedier.

DVD’en var en erstatning for VHS-båndet, som førhen var det der blev brugt, når man skulle optage eller se film.

Det som du nok kender DVD disken mest for, er dens anvendelse til afspilning af film og TV-serier.

DVD bruger rød laserteknologi til at brænde og læse data på disken, hvilket betyder at der bliver brugt en laser, som har en bølgelængde på 650 nm.

Bølgelængden har en betydning for, hvor meget data der kan brændes på disken, jo længere bølgelængden er, desto mindre data vil der kunne brændes på disken.

En DVD disk tilbyder omkring 4,7 GB lagring på en enkeltlagsdisk, og omkring 8,7 på en dobbeltlagsdisk.

Hvad er Blu-Ray?

Blu-Ray er det nyeste inden for optisk diskformater, som vi bruger til at se film samt TV-serier fra en disk, og er designet til at skulle erstatte DVD’en.

Generelt kan en Blu-Ray disk indeholde mere data, give en bedre billedopløsning og give dig en bedre lydoplevelse, end en DVD kan.

Blu-Rays navn stammer fra den blå laserteknologi, som Blu-Ray bruger til at brænde og læse data på disken.

Den blå laser der bliver anvendt til Blu-Ray, har en bølgelængde på 405 nm, mens DVD bruger en bølgelængde på 650 nm, hvilket gør laseren rød.

Da Blu-Ray bruger en kortere bølgelængde, betyder det at det er muligt at brænde mindre stykker data ind i disken, hvilket gør at der er plads til mere data på disken, da det fylder mindre, desuden bliver det også muligt at læse data, der står tættere sammen.

En Blu-Ray disk tilbyder op til 25 GB lagring på en enkeltlagsdisk, hvorimod en dobbeltlagsdisk tilbyder 50 GB, hvilket betyder at der er mere lagringsplads til blandt andet film i en høj billedopløsning.

4 forskelle mellem DVD og Blu-Ray?

DVD og Blu-Ray diskene bruges begge til at lagre blandt andet film og andet video materiale.

Diskene for DVD og Blu-Ray ser umiddelbart ens ud, men det er heller ikke i diskens udseende at de største forskelle ligger.

Herunder vil jeg gennemgå 4 punkter, hvor DVD og Blu-Ray adskiller sig fra hinanden.

#1 - Lagringsplads

Et af de punkter, hvor DVD og Blu-Ray virkelig adskiller sig fra hinanden, er hvor meget lagringsplads der er på diskene.

En DVD disk tilbyder på en enkeltlagsdisk omkring 4,7 GB lagring, mens der vil være omkring 8,7 GB lagring på en dobbeltlagsdisk.

En Blu-Ray disk tilbyder 5 gange så meget lagringsplads, som en DVD.

På en Blu-Ray disk er der 25 GB lagring tilgængeligt på en enkeltlagsdisk, mens der på en dobbeltlagsdisk er 50 GB lagring.

#2 - Billedopløsning

Billedopløsning betyder, hvordan billedet af det du afspiller ser ud på din skærm, og er ofte noget mange går op i, da de ikke ønsker at se film og TV-serier i en dårlig opløsning.

Billedopløsningen bliver målt i enheden pixels, som er små kvadrater af lys, som tilsammen skaber det billede du ser på din skærm.

Jo flere pixels, desto bedre vil billedet på din skærm kunne blive, da de pixels som er til stede vil komme til at stå tættere sammen.

Når det kommer til billedopløsningen for DVD og Blu-Ray, så er Blu-Ray betydeligt bedre end DVD.

En DVD har en billedopløsning på 720 x 480, hvilket svarer til 345.600 pixels, der er med til at skabe billedet på din skærm, hvorimod en Blu-Ray har en billedopløsning på 1920 x 1080, hvilket svarer til 2.073.600 pixels.

#3 - Lydkvalitet

Kvaliteten af lyd er et andet punkt, hvor DVD og Blu-Ray adskiller sig fra hinanden.

Hvis en god lydkvalitet er vigtig for dig, når du skal se film og TV-serier, så kan du med fordel vælge Blu-Ray.

En DVD understøtter 3 lydformater, der er Lineær PCM, Dolby Digital og DTS, mens Blu-Ray understøtter endnu flere lydformater, blandt andet Dolby Digital Plus, DTS-HD og Dolby TrueHD.

Hvis du har et set-up derhjemme af højttalere der understøtter de samme lydformater som Blu-Ray, kan du opnå at få lyd, der minder om det i biografen.

#4 - Laserteknologi

DVD og Blu-Ray bruger begge det der hedder ‘laserteknologi’, som er det der bruges til at læse og brænde data på disken.

Forskellen er at DVD bruger rød laserteknologi, som arbejder med en bølgelængde på 650 nm, mens Blu-Ray bruger blå laserteknologi, der bruger en bølgelængde på 405 nm.

En kortere bølgelængde betyder, at den kan læse information der står mere tæt, samt brænde data tættere på hinanden.

Herunder kan du se en sammenligning af de forskelle der er mellem DVD og Blu-Ray.

DVD

Blu-Ray

Opbevaringskapacitet

En DVD disk tilbyder omkring 4,7 GB lagring på en enkeltlagsdisk, og omkring 8,7 på en dobbeltlagsdisk

En Blu-Ray disk tilbyder op til 25 GB lagring på en enkeltlagsdisk, hvorimod en dobbeltlagsdisk tilbyder 50 GB

Billedopløsning

720 x 480 opløsning

1920 x 1080 opløsning

Dataoverførselshastighed

54 Mbps

10,08 Mbps

Laserteknologi

Rød laserteknologi med en bølgelængde på 650 nm

Blå laserteknologi med en bølgelængde på 405 nm

Afspiller kompatibilitet

En DVD disk kan afspilles både på en DVD og Blu-Ray afspiller

En Blu-Ray disk kan kun afspilles på en Blu-Ray afspiller

Anvendelse

DVD anvendes til film og alle type videoer

Blu-Ray anvendes til datalagring, High-definition video, PlayStation 3,4 og 5 spil, samt Xbox One og Xbox Series X og S spil

Pris

Ofte billigere end en Blu-Ray

Ofte dyrere end en DVD

3D understøttelse

Understøtter ikke 3D

Understøtter 3D

Ofte stillede spørgsmål

Kan man afspille DVD på en Blu-Ray afspiller?

Hvis du har en DVD som du gerne vil afspille, men kun har en Blu-Ray afspiller, kan du sagtens afspille din DVD på Blu-Ray afspilleren, da en Blu-Ray afspiller også understøtter DVD.

Hvorimod en DVD afspiller ikke understøtter en Blu-Ray disk, hvilket betyder at du skal bruge en Blu-Ray afspiller for at afspille en Blu-Ray disk.

Hvad er den største forskel mellem DVD og Blu-Ray?

Den største forskel der er mellem DVD og Blu-Ray er, hvor meget data der kan lagres på diskene.

Som udgangspunkt kan en Blu-Ray disk lagre 5 gange mere data end en DVD, da der bruges blå laserteknologi i stedet for rød, hvilket betyder at der bruges en mindre bølgelængde, når der brændes data på disken, samt når dataen læses.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg