Billede af HDMI kabel taget af avXperten

Er HDMI Bedre End DVI? Lær forskellen og styrkerne her

Hvad er egentlig bedst? Er det HDMI eller DVI? Det får du svar på i den artikel, hvor vi kigger på fordelene og ulemperne ved de forskellige kabler. Inden vi gør dette, definerer vi dog lige, hvad HDMI og DVI er.

I denne artikel vil vi fokusere på lighederne mellem og forskellene på HDMI og DVI. Artiklens endelige mål er at give et bud på, hvilket af kablerne der er bedst.

Det er dog langt fra sikkert, at du har helt styr på, hvad HDMI og DVI præcist refererer til, og derfor indleder vi artiklen med definitioner af de to kabeltyper.

Liste over nyttige links

Hvad er HDMI?

HDMI er en forkortelse for ’High-Definition Multimedia Interface’. Der er tale om en kabelstandard, som så dagens lys for første gang i 2002. 

HDMI er en 100 % digital teknologi, som bruges til at overføre lyd- og billedata. Hvis du gerne vil have billederne på din computerskærm over på din TV-skærm, vil det formentligt være et HDMI-kabel, du har brug for.

Da HDMI-standarden kom, var målet, at kablet skulle afløse SCART og DVI, og den sætning bygger fin bro til det næste afsnit.

Siden HDMI så dagens lys for første gang i 2002, er kablet blevet forbedret mange gange. I dag er den nyeste version 2.1. Herunder følger en oversigt over alle de versioner af kablet, der findes:

  • Version 1.0
  • Version 1.1
  • Version 1.2
    • Version 1.2a
  • Version 1.3
  • Version 1.4
  • Version 2.0
    • Version 2.0a
    • Version 2.0b
  • Version 2.1

Hvad er DVI?

DVI står for Digital Visual Interface. Der er tale om en teknologi, der kan overføre video og data. Som regel benytter man DVI-kabler til at forbinde en computer med enten et TV eller en projektor.

Der findes to forskellige typer DVI-stik, nemlig DVI-D og DVI-I. DVI-D er udelukkende til digitale forbindelser, mens DVI-I både er til analoge og digitale forbindelser. Herunder kan du se forskellen på et DVI-D kabel og et DVI-I kabel.

aperture

Man bruger den 100 % digitale DVI, hvis to digitale apparater skal sammenkobles. Det kunne være et grafikkort, der skal sammenkobles med en fladskærm.

Det mest anvendte DVI-stik er DVI-D, da den stiktype overfører et 100% digitalt signal og stort set altid er i stand til at vise billedet i samme opløsning og kvalitet, som det er på den enhed, hvor det afsendes fra.

DVI overfører digital video med en båndbredde op til 7.4 Gbps ved dual stik. Derudover er DVI delvist kompatibel med HDMI (dog kun video, da DVI ikke understøtter lyd-overførsel).

Forskellen på Single Link og Dual Link

Når man taler om DVI-stik, er det også nødvendigt at nævne Single og Dual Link. Linktypen har betydning for, hvilken hastighed kablet kan overføre signaler med, og derfor også, hvor høj opløsning de billeddata, man overføre, kan være i. 

Det lyder lidt komplekst, men herunder finder du en illustration, der forhåbentligt overskueliggør og letter din forståelse:

Hvilket stik er så bedst?

Okay… Så HDMI og DVI er sådan lidt same same but different? Det kan man til dels godt sige. Det er i hvert fald indiskutabelt, at HDMI og DVI har en række fællestræk. Der er dog også forskelle. 

Hvis man skal overføre både video- og lyddata, nytter det ikke at bruge et DVI-stik, da dette ikke kan overføre lyd. Dog er der en række opgaver, som både et HDMI- og DVI-stik vil kunne klare uden problemer.

  Derudover er det værd at nævne, at HDMI er blevet forbedret adskillige gange, og de nyere HDMI-kabler er DVI-kablerne overlegne i forhold til overførsel af billeddata. 

Med et HDMI-kabel i enten version 2.0 eller 2.1 kan man nemlig uden problemer overfører billeddata i 4K, mens de bedste DVI-kabler maksimalt tillader at overføre billeddata i 2048 x 1536 pixels. 

Når man taler om kabler, er det også nødvendigt at kigge på muligheder inden for længde. DVI-kabler er begrænset til forholdsvis korte kabeltræk, da standarden kun er tiltænkt at være maksimalt 5 meter. 

Det er dog muligt at købe forlængerkabler, så man kan trække kablet længere. Med et standard DVI-kabel vil man kunne trække kablet op til 7-8 meter uden at få problemer, men hvis man ønsker et endnu længere kabel, er det nødvendigt at anskaffe sig et DVI-kabel af højeste kvalitet, hvis man vil undgå forringet billedkvalitet og udfald. 

Signalet i HDMI-kabler bliver også udfordret, hvis det skal rejse over mange meter. Det anbefales, at man undgår HDMI-kabler på over 10 meter. 

Hvis et langt HDMI-kabel er et krav grundet ens opsætning af elektronik, skal man købe et aktivt kabel. Et sådant kabel har nemlig en indbygget forstærker, som benytter den strøm, som kablet overfører, til at styrke signalet, og dette sikrer, at forbrugeren får det maksimale ud af kablet. 

Sidst, men ikke mindst er det værd at nævne, at HDMI er kompatibel med væsentlig flere enheder, end DVI er, og dette kriterium bør vægte tungt, når man skal vælge mellem enten et DVI- eller HDMI-kabel. 

Hos avXperten mener vi, at i hvert fald de nyere versioner af HDMI-kablerne er bedre end DVI-kabler. Der er nemlig ikke rigtig nogen områder, hvor indenfor DVI er bedre, mens HDMI-kablerne har følgende fordele

  • Kan ikke blot overføre billeddata, men også lyd 
  • Kan overføre billeddata i 4K 
  • HDMI er kompatibel med flere enheder, end DVI er

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg