Alt om Energimærker » Få det fulde overblik (Guide)

Energimærker er at finde i forskellige typer, og det kan være lidt rodet at finde rundt i.

Overordnet set findes der nemlig to ordninger, som begge blot kaldes “energimærket” men dækker over helt forskellige ting.

Der findes først og fremmest energimærker til huse/bygninger, som ser således ud:

Energimærker til Huse og bygninger

Derudover findes der også en energimærke-ordning til elektroniske enheder, som ser således ud:

Energimærker til elektroniske produkter

De to ordninger minder meget om hinanden i udseende, men dækker som sagt over helt forskellige områder; henholdsvis huse/bygninger og elektroniske produkter.

Læs videre herunder, hvor jeg dykker ned i komplette forklaringer til de to energimærke-ordninger, så du kan få det helt komplette overblik.

I tvivl om hvor meget strøm koster generelt? Læs mit indlæg: "Guide til strømpriser" her.

Energimærke til huse/bygninger

Energimærket til huse/bygninger er en utrolig vigtig ordning, da den giver indblik i hvor økonomisk huset er, rent energimæssigt.

Rangordningen giver et større indblik i hvor dyrt det fx ville være at opvarme huset om vinteren, hvor et godt energimærke fortæller dig som forbruger, at huset/bygningen er billig at holde varm.

Der kan være enorme forskelle på prisen på at holde et hus varm som er i energiklasse A2020 vs et hus som ligger nede i E til G rangeringerne.

Som eksempel kan du forvente at forskellen på fx energimærke A2020 og G kan være næsten 10x så stor.

Det kan altså betyde, at hvis du fx betaler 3000 for varme og vand i et utrolig effektivt hus med energimærket A2020, kan det sagtens være at et hus med energimærke G kan koste helt op imod 30.000+ kr.

Det skyldes den helt grundlæggende teknologi der bruges, hvor langt de fleste nye huse bruger fjernvarme som er meget billigere end fx et gammelt oliefyr.

Prisen for fjernvarme kan dog også være meget forskellig, på tværs af de forskellige “gode” energimærker.

Det afhænger helt af husets størrelse, hvor effektive alle enhederne er i boligen, samt prisen for vand/varme de gældende måneder.

Hvordan får man energimærket sit hus?

Der findes et hav af virksomheder i Danmark som fungerer som såkaldte “energikonsulenter” og er kvalificerede til at angive boliger et energimærke.

Grunden til at det er så vigtigt, er at du er påkrævet at få informationer om en gælden boligs energimærke, når du fx vil købe et hus eller en lejlighed.

Det er ikke påkrævet at få energimærket sommerhuse samt lejligheder under 60 m2.

I nyere tid har vi som land en række krav nybyggede boliger skal overholde, og derfor findes energimærket for at opretholde informationer hertil.

Dette gælder dog ikke gamle boliger, da de blev bygget før disse krav blev sat i kraft.

De gamle boliger slipper dog ikke for at få tildelt et energimærke, og netop derfor ser man ofte at de får en utrolig lav rangering, typisk nede i E til G.

Energimærkning af dit hus kan øge salgsværdien.

Som husejer kan du vælge at opgradere forskellige tiltag i din bolig, så du kan få tildelt et bedre energimærke.

Dette kan øge værdien af huset betydeligt, faktisk op imod 500 kr.+ pr. Kvadratmeter, afhængigt af hvor meget du kan øge rangeringen med.

Energimærket fremgår næsten altid i opslag af huse på diverse mæglersider, og er derfor en utrolig vigtig del i salget af boliger landet over.

Det er sælgers ansvar at få tildelt boligen et energimærke.

I større boliger er energimærket et krav, og du som sælger har forpligtelsen til at få et energimærke tildelt din bolig, hvis det ikke allerede har et.

Energimærke til elektroniske enheder

Energimærket til elektroniske produkter bruges til at oplyse dig som bruger om enhedens egenskaber i forhold til energieffektivitet, samt andre forbehold.

Det er desuden et krav fra EU at samtlige elektroniske enheder skal have et energimærke, for at give forbrugerne rig mulighed for at lære mere om deres enheder.

Det første du måske lægger mærke til, er at din enhed har fået tildelt et bogstav, fra A til G

Dette bogstav er produktets rangering i forhold til samtlige andre lignende enheder på markedet.

Overordnet set giver dette et indblik i hvor energieffektiv enheden er, hvor A er det mest effektive, og G er det mindst effektive.

Sådan læser du energimærket til produkter

Moderne energimærker kan have en stor mængde forskellige ikoner og informationer på sig, som kan være lidt uoverskuelige hvis man ikke kender til dem.

Dette gælder især mere komplicerede hverdags enheder, som fx vaskemaskiner, tørretumblere osv.

Herunder får du et par hurtige guides til at læse og forstå informationerne på forskellige energimærker.

Sådan læser du energimærke til vaskemaskiner

Energimærker til vaskemaskiner
  1. QR Kode, du kan scanne denne for at åbne en detaljeret side med informationer om enheden.
  2. Producentens navn
  3. Model nummeret
  4. Energimærket/energiklassen som produktet har fået tildelt, i dette eksempel “B”.
  5. Energiforbrug pr. 100 driftcyklusser (i en vaskemaskine i dette eksempel)
  6. Information om den maksimale vægt maskinen kan vaske pr. Vask
  7. Tid det tager at kører et standard ECO 40-60 program igennem
  8. Vandforbrug oplyst i liter (Pr. program i ECO 40-60)
  9. Centrifugering klassificering
  10. Støjniveau når maskinen centrifugere, målt i decibel.

Husk på, at dette eksempel udelukkende dækker over en vaskemaskine.

Energimærket kan se meget forskelligt ud afhængigt af hvilken type enhed der er tale om, hvor nogen har væsentlig flere informationer end andre, hvilket skyldes deres grad af kompleksitet.

Sådan læser du energimærke til opvaskemaskine

Energimærker til opvaskemaskiner
  1. QR Kode, som kan scannes via din smartphone/tablet. Dette åbner en hjemmeside med detaljerede informationer om enheden.
  2. Navn på producenten af opvaskemaskinen
  3. Modelnummeret på opvaskemaskinen
  4. Energiklassen som opvaskemaskinen har fået tildelt
  5. Strømforbrug pr. 100 vaskecyklusser
  6. Information om opvaskemaskinens maksimum kapacitet
  7. Vandforbrug for 1 vaskecyklus
  8. Varighed pr. vaskecyklus
  9. Støjniveau, målt i decibel (dB)

Nyt vs gammelt energimærke til elektroniske produkter

Førhen havde vi energimærker der så således ud:

gamle energimærker

Problemet blev dog efterhånden, at næsten alle nye enheder fik utrolig høje rangeringer (A+++, A++, A+, A) osv.

Dermed så man hurtigt at rangordningen blev lidt rodet, da man fra EU’s side bare blev ved med at tilføje flere “+”er for at tilgodese nye effektive enheder år efter år.

Derfor er vi nu i gang med at udfase den gamle liste, og i stedet bruge en ny der kan se således ud:

Nyt energimærke

Denne nye ordning har mere plads til de forskellige enheder på markedet.

Det nye energimærkesystem har med vilje ladet de øverste mærker været helt tomme, så der er plads til nye enheder i fremtiden.

Vær opmærksom på, at hvad der kunne være klassificeret som en enhed med energimærke A+++ førhen, nu kun er C.

Det samme gælder alle de enheder du kender førhen, de vil alle sammen være faldet et par pladser for at passe ind i det nye system - på trods af at de ikke er ændret rent teknisk.

Det betyder ikke at enheden er dårligere end før, det betyder blot at de er kommet nye rangeringer til, i takt med at vores teknologi bliver mere og mere energivenlig.

Du kan sagtens komme ud for at nogle af de varer du køber online viser det gamle energimærke, men producenten faktisk har opgraderet deres fysiske varer med den nye ordning.

Udfasningen af de gamle energimærker begyndte i Marts 2021, men er stadig undervejs.

Der bliver taget højde for specifikke produktkategorier en efter en, så vi stille og roligt gå hen imod at have indkørt den nye ordning for alle produkter.

Det vil betyde at gennemsnitligt vil de enheder du køber ligge lavere, hvilket faktisk er en fordel, da det giver et mere realistisk billede over enhederne.

Det vil i større grad blive nemmere at se hvilke enheder der faktisk fortjener at ligge helt i top, modsat førhen hvor mere eller mindre alle moderne enheder lå helt i top og skabte et lidt mudret billede af hvilke enheder der egentlig var mest energivenlige.

Det svarer de gamle energimærker til i den nye ordning

Der kan hurtigt opstå lidt forvirring når du falder over de nye energimærker.

Det er nemlig ikke alle type enheder som bruger den nye ordning, og af den årsag kan det være utrolig svært at vide hvilket energimærke dit produkt egentlig har, hvis det stadig har et gammelt energimærke.

For at gøre det lidt nemmere, kan du herunder se en lille tabel som giver et bedre overblik:

Gammelt energimærke

Nyt energimærke

-

A

-

B

A+++

C

A++

D

A+

E

A

F

B

G

C

-

D

-

Som du kan se ud fra denne tabel, svarer det gamle energimærke A+++, som var det bedste, nu kun til energimærke C i den nye ordning.

Der er som tidligere nævnt, lavet plads til nye og effektive enheder i A og B rangeringerne, da vores elektroniske apparater fortsat bliver mere effektive i takt med udviklingen.

Det betyder altså med andre ord, at du ikke skal være bekymret hvis du støder på fx en el-pærer med energimærke C, D eller E i den nye ordning, da dette faktisk er rigtig gode energimærker stadigvæk.

Forskel på tildelelse af nye energimærker vs gamle

Udover at selve rangeringen skiftede i selve bogstaverne, samt at man fjernede de mange “+”er efter A’et, er selve metoden til at tildele forskellige enheder et energimærke også skiftet.

Eksempelvis, er vaskemaskiners strømforbrug målt årligt i det gamle system, men med det nye system laver man beregninger ud fra 100 vaske.

For fjernsyn er formularen til energiforbrug også skiftet, for at tage større højde for diverse interne komponenter, og ikke kun selve skærmen.

Nogle af de nye labels har heller ikke kun fokus på energiforbrug og besparelser som før, men har nu også ekstra information i forhold til miljøet - såsom hvor meget støj en vaskemaskine laver, eller hvor meget vand den bruger osv.

Alt i alt kan du forvente meget mere information fra de nye energimærker, så du nemmere kan vælge gode grønne løsninger når du shopper større elektroniske enheder til din bolig.

Vil du læse meget mere om strømforbruget i enhederne i din bolig, samt hvordan du kan spare på strømmen, kan du læse vores indlæg: "Sådan sparer du penge på strøm og får mindre elregning".

Er energimærket lovpligtigt?

For produkter, er det både lovpligtigt samt et EU krav at de får tildelt et energimærke.

Dette er for at tilgodese brugerne, så de kan få meget mere info omkring deres elektroniske enheder, så de i god tro kan vælge og bruge præcis de enheder de foretrækker.

Desuden viser det nye energimærke en større række miljømæssige tiltag, fx vandforbrug, støjforbrug osv.

Når det gælder energimærke til huse, er det også et krav i Danmark for samtlige nye og nogle gamle boliger når de skal sælges.

Der kan være eksempler på at nogle mindre lejligheder eller gamle huse ikke har et energimærke, men at sælge disse uden at angive det vil være utrolig svært, og de færreste ejendomsmæglere vil tillade at sælge uden disse oplysninger.

I langt de fleste tilfælde er energimærker dog både en god idé samt lovpligtigt, dog med få undtagelser, fx er det ikke alle sommerhuse som skal angive det, eller lejligheder under 60 m2.

Men når det gælder de fleste huse/bygninger, samt elektroniske produkter, er energimærket oftest påkrævet/lovpligtigt.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg