Er segboard ulovlige i Danmark? » Find alle reglerne her!

Der virker som om der hele tiden kommer nye elektriske køretøjer på markedet for tiden og det er derfor blevet super populært at anskaffe sig et, blandt andet er segboards blevet meget populære over de sidste par år. 

Hvad kan et segboard? Et segboard er et elektrisk drevet køretøj som kan balancere dig, kun på to hjul og køre dig derhen du ønsker, ved at du styre den med din egen kropsbalance. 

Ejer du et segboard eller har du tænkt dig at anskaffe et, men er måske i tvivl om de danske regler for brug af segboard, så læs med her hvor vi blandt andet tager dig igennem de danske regler for segboard kørsel og hvad du skal gå efter når du vælger et segboard. 

Segboard regler

I Danmark er det lovligt at køre på segboard på offentlige veje, såfremt at man overholder en række krav. Kravene til segboards er de samme som til elektriske skateboards. 

Du kan se en liste med de krav du skal overholde herunder.  

  1. Din promille må ikke være over 0,5, som er den samme grænse der er for bilister og du må ikke være påvirket af ulovlige stoffer. 
  2. Du skal være fyldt 15 år for at du må køre på segboard på offentlig vej, uden opsyn fra en voksen. 
  3. Børn under 15 år skal være under opsyn af en voksen, som skal have styr på barnets kørsel.
  4. Du skal køre med lys på, det gælder både om dagen og natten. Lyset skal sidde synligt på føreren af segboardet eller på segboardet selv. Man skal bruge bruge hvidt eller gult lys foran og rødt lys bagpå, ligesom med andre køretøjer. 
  5. Udover lys skal du også bære synlige reflekser, eller have reflekser synligt på dit board. Du skal have en hvid refleks foran, en rød refleks bagpå og en hvid eller gul refleks på hver side.  
  6. Segboardet skal være CE-Godkendt og må maks. veje 25kg og være 1,2 meter lange og 70cm brede.
  7. På et segboard skal man følge cykelreglerne, så man skal holde sig på cykelstier, der hvor der er det og holde øje med og følge skiltning for cykler og cykelsignaler. 
  8. Du skal vise tegn når du stopper eller skal dreje. 
  9. Du må ikke køre på fortov eller gåstier og ligesom cyklister må du ikke køre over i et fodgængerfelt. 
  10. Segboardet må ikke kunne køre hurtigere end 20km/t, hvis man vil køre på offentlige steder. 
  11. Udenfor bygrænser må du kun køre på strækninger med cykelsti og hvor hastighedsgrænsen ikke når over 50 km/t. 

Du kan se alle reglerne og anbefalinger på Rådet for sikker trafik’s hjemmeside

Hvis du ikke overholder ovenstående regler kan du risikere at få en bøde ved overtrædelse af trafik reglerne og du kan få bøder på samme vis som cyklister, hvis du ikke overholder færdselsreglerne. 

Kører du ulovligt på segboard kan du risikere at din forsikring ikke vil dække hvis du er involveret i en ulykke. 

Anbefalinger til sikker segboard kørsel

Selvom det er lovligt for børn at køre på segboard i trafikken med følge af en voksen, der har styr på barnets kørsel, så anbefales det ikke at børn under 15år får lov til at køre på segboard på trafikerede steder. 

Det anbefales at du øver dig i at køre på segboardet et sikkert sted, før du bevæger dig ud i trafikken på det, det gælder selvfølgelig også at du skal lære dine børn at stå på det, hvis du tager dem med ud i trafikken på et segboard. 

Her er det vigtigt at du kan kører stabiliseret på segboardet og at du har lært at bremse både sikkert og hurtigt, da det kan blive nødvendigt at kunne ude i trafikken, da der kan ske mange uforudsigelige ting.

Man bør også lære at give tegn ved stop og sving, samt lære skiltning og færdselsregler gældende for cyklister, inden man tager ud i trafikken på ens segboard. 

Det anbefales selvfølgelig også her at man bruger Cykelhjelm, ikke bare når man er ude i trafikken, men også når man køre andre steder, i tilfælde af at man skulle falde. 

Især for børn anbefales det også at man bruger hånd, knæ og albuebeskyttere også på mere sikre steder som, legepladser og andre udendørs opholdssteder. 

Er Segboard Gokart lovlig?

Hvis du har et Gokart tilbehør til dit segboard er det ikke de samme regler der gælder, som hvis du kører på segboardet alene. 

Det er nemlig ikke lovligt at køre på segboard med gokart tilbehøret påsat, ude på offentlige veje, da størrelsen og dimensionerne på køretøjet bliver ændret med sådan et tilbehør på. 

Her skal man holde sig til private grunde (hvor man har lov til at være) eller eksempelvis legeplads områder, hvis man vil køre med segboardet som en gokart. 

Du kan læse meget mere om segboard gokart i vores indlæg Segboard gokart til børn - Sådan fungere det (Guide)

Hvilket Segboard skal jeg vælge?

Som sagt skal du følge de danske regler for segboards hvis du har tænkt dig at benytte dit segboard på offentlige steder. 

Derfor er det vigtigt at du kigger efter CE godkendte segboards, da disse er godkendte til offentlig kørsel i Danmark. 

Den danske lovgivning om CE godkendte segboards er lavet da der har været tilfælde med segboards der er tippet forover eller brudt i brand pga. for billig fremstilling. 

Derfor er det også en god ide at sørge for at dit segboard er CE godkendt lige meget hvad, så du ved at standarden på dit segboard er i god kvalitet og sikkerhed, også selvom du ikke skal køre på offentlig vej med det. 

Du skal som sagt også sørger for at den opfylder vægt og mål kravene (25kg, 1,2m længde og 70cm bredde), samt hastighedskrav på maks. 20 km/t. 

De fleste segboards kører med en hastighed på op til 15 km/t, så det burde ikke være svært at finde en der opfylder det krav. 

Så kan du også kigge på opladningstid, altså hvor længe den holder batteri og hvor længe det tager for den om at oplade batteriet, hvis dette er vigtigt for dig, hvis du skal bruge den til transport middel. 

En anden vigtig ting at tjekke, er vægtkapaciteten på segboardet, da segboards har en vægt grænse for førerens vægt og derfor skal du sikre dig at segboardet kan understøtte din kropsvægt.   

Du finder segboards godkendt til offentlig kørsel i Danmark på linket her: https://www.avxperten.dk/segboard/

Segboard eller hoverboard (er der forskel?)

Man kan godt gå hen og blive lidt forvirret over hvad forskellen på hoverboard og segboard er, hvis man står og kigger på dem side om side, så er der en forskel? 

Nej der er ingen forskel på segboards og hoverboards, det er altså bare to forskellige navne til samme ting, de kan altså nøjagtig det samme og har samme formål. 

Den eneste forskel er i forhold til hvilken producent der laver dem og hvad de vælger at kalde det lille smarte køretøj. 

Der kan dog også være forskel på hvilket ord bliver brugt mest i de forskellige verdensdele og derfor er segboard måske det ord du har hørt mest, da det er det mest almindelige ord for køretøjet i Danmark. 

Faktisk findes der endnu flere navne til dette elektriske board, hvor balance board også er blandt et af dens navne.

Da et balance board også kan være et bræt man øver balance på, skal man altså lige være opmærksom hvis det bliver skrevet på ønskelisten, så det er det rigtige der bliver købt.

Derfor gælder altså de samme regler for segboards og hoverboards, da det er helt det samme. 

Mange kommer også til at forveksle segboard med en segway, men det er ikke det samme, segboardet er blot inspireret af en segway. 

En segway har et styr og er typisk meget større og har noget større hjul end et segboard, men i bund og grund gør de det samme, kører frem og tilbage og drejer ved hjælp af balance. 

Det er dog næsten de samme regler der gælder segways og segboards, udover dimensionerne på køretøjerne. 

Vi anbefaler at du tjekker reglerne om dit elektriske køretøj på hjemmesiden for Rådet for sikker trafik. 

Vil du vide mere om segboards? Så læs vores indlæg Hvad er et segboard? Få vores komplette guide til segboards!

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg