På jagt efter Fibernet? » Her kan du få fibernet (GUIDE)

Mange danskere har allerede fået indført fibernet i deres hjem, men ved du egentlig hvad det er? I dette indlæg vil jeg forklare hvad fibernettet er og hvor du kan få det.

Hvor er der fibernet i Danmark? Stofa/Norlys dækker størstedelen af Jylland mens TDC dækker Sjælland. Det er de to leverandører af fibernettet, imens udbydere som, Fastspeed, Hiper og Kviknet lejere sig ind på de to leverandøreres fiberkabler. Derudover deler Stofa/Norlys & Energifyn dækningen på Fyn.

Hvis du vil vide hvordan processen er med etableringen, så følg med længere nede i indlægget, hvor jeg også vil lave en prissammenligning på diverse udbydere.

Hvad er fibernet?

Fibernettet er internet via optiske fiberkabler, som er lavet af glasrør på størrelse med et hårstrå. Da det er lavet af glas, tillader det hastigheden at strømme igennem hurtigere, da der ikke er så meget modstand.

Det betragtes af mange, som det bedste teknologi indenfor internettet lige nu, da hastigheden kan komme helt op på 10 gbps.

Dog er det kun muligt, at få 1000 mbit for privatpersoner lige nu, selvom det gerne skulle være mere end rigeligt for de fleste.

Fibernettet kan give dig den mest stabile forbindelse, da du modtager forbindelsen direkte fra et acceshus og ind til din router.

Dit internet bliver derfor ikke påvirket, af naboens forbrug i modsætning til de andre teknologier, som kommer typisk fra teknikskabene og som deler forbindelsen ud i nærområdet. 

Hvis du gerne vil vide mere om fibernettet, så har jeg også skrevet et mere detaljeret indlæg om det, som du kan læse her.

5 gode grunde til at vælge fibernet

  • Fremtidssikret teknologi da, det bliver konstant udviklet og flere og flere husstande i Danmark er ved, at få det etableret. Specielt nybygget boligområder, som får kablerne lagt ind på forhånd.

  • Højere hastigheder helt op til 10 gbps, hvorimod internet via. antennestikket maks kan komme op på 1000 mbit.

  • Større rækkevidde da fibernet er lavet af glas og er ikke nær så svag overfor forstyrrelser, såsom radiosignaler og andre luftbårne signaler.

  • Bliver ikke påvirket af andres forbrug, da forbindelsen kommer direkte fra et acceshus og ind til din fiberboks, så du deler den ikke med andre i nærheden.

Symmetriske hastigheder giver dig den samme upload hastighed som download. Hvorimod internet via antennestikket, har ofte mere download end upload.

Disse udbydere tilbyder fibernettet

I dag kan de fleste udbydere faktisk tilbyde dig fibernet, så du har lidt flere at vælge mellem, i forhold til et et par år siden.

Før i tiden, var det YouSee og Stofa/Norlys der havde magten over fiberen imens, de andre udbydere bare måtte sidde og kigge på.

Det blev dog åbnet op i løbet af 2019 og 2020, så de andre udbydere kunne leje sig ind på YouSee og Stofa/Norlys kabler, så vi i dag har en sundere konkurrence på markedet.

Selvom de fleste udbydere kan levere igennem andres kabler, så er prisen nødvendigvis ikke den samme. Tværtimod kan prisen stadig variere en del.

F.eks. Lejer Fastspeed sig inde på mange af de andre udbyderes kabler og endda tilbyde produktet til en billigere pris end, ejerne af kablet.

En af grundene til at de kan skære ned på prisen, er fordi de har skåret ned på andre omkostninger, såsom omkostninger til deres teknikere.

I modsætning til YouSee og Stofa, som har deres egne teknikere, som kører rundt for selskabet. Så lejer Fastspeed nemlig, eksterne til at udføre deres jobs.

Så i dag, burde du ikke kun gå efter den billigste forbindelse, men sammenlign dem med hinanden for, at se hvilke service du får med for prisen.

Når et nedbrud på internettet sker, så er det vigtigt at kunne få hjælp til, at få det op at køre igen. Ikke alle udbydere tilbyder kundeservice i weekenderne, så det er også værd at kigge på.

Prisen afhænger af det område eller kommune du bor i. Prisen er ikke fast for alle i landet, da det kan være, at du bor i et område/boligforening som har en særskilt aftale med en udbyder.

Forneden kan du se en tabel over priserne på fibernettet hos de forskellige udbydere. Priserne kan variere, alt efter hvilken adresse du bor på, men disse er standard prisen.

Udbyder

Maks hastighed

Pris

Yderligere services

Hiper

1000/1000 mbit

299 kr. pr. Måned

Fastspeed

1000/1000 mbit

349 kr. pr. Måned

Gratis tjenester i 2 mdr.

Kviknet

1000/1000 mbit

349 kr. pr. Måned

MaxSpeed Telenor

1000/1000 mbit

349 kr. pr. Måned

Altibox

1000/1000 mbit

399 kr. pr. Måned

Inkl. 1 Google Nest

YouSee

1000/500 mbit

399 kr. pr. Måned

Stofa

1000/1000 mbit

439 kr. pr. Måned

Antivirus + Wifi Garanti

EWII

1000/1000 mbit

449 kr. pr. Måned

Antivirus + Mesh udstyr

Priserne foroven er priserne ved udgivelsen af dette indlæg.

Hvem er den bedste udbyder?

Man kan ikke rigtig påpege, hvem der har den bedste fibernet, da de forskellige udbydere benytter sig af de samme kabler.

De parametre, som man vurderer udbyderne ud fra er ofte prisen og servicen, som kan være meget svingende hos de forskellige udbydere.

Det kommer også an på hvilken person du er og og dit behov. Nogle går mere op i prisen mens andre går mere op i servicen.

Er du en ung studerende og ikke har mange penge i lommen, så vil man vægte prisen højere end servicen, da de fleste unge i dag er relativ teknisk dygtige.

Er du f.eks. Pensionist og er ikke så teknisk, så vægter du måske servicen højere end prisen. Da det er vigtigt for dig, at kunne få hjælp, hvis nu dit internet går ned.

Det bedste sted at læse anmeldelser om diverse udbyder er på Trustpilot, hvor man læse om andres oplevelser med udbyderne.

Du skal dog være opmærksom på, at nogle udbydere såsom, Fastspeed, Kviknet og Maxspeed kun tilbyder internet og det er også det anmeldelserne drejer sig om.

Hvorimod udbydere som Stofa og YouSee også tilbyder TV-pakker og Telefoni, så nogle af anmeldelserne kan også være baseret på nogle af disse produkter.

Derfor er det ikke helt fair, at vurdere udbyderne ud fra deres anmeldelser på Trustpilot alene, hvis du specifikt er ude efter anmeldelser om udbydernes fibernet.

Forneden har jeg lavet en tabel over de udbydere med de bedste anmeldelser og højeste rating på Trustpilot, hvor 0 er værst og 5 er bedst.

Udbydere

Rating (0-5)

Antal af anmeldelser

Fastspeed

4,7

14.077

Hiper

4,5

11.221

Kviknet

3,9

1.829

Ewii

3,9

1.686

Maxspeed Telenor

3,8

26.109

Altibox

3,6

596

YouSee

2.9

32.798

Stofa

2,5

13.235

I tabellen foroven kan, du f.eks. Se at YouSee har næsten dobbelt så mange anmeldelser, som nogle af de andre udbydere.

Det skyldes bl.a. At YouSee har i løbet af de sidste par år, været i nogle shitstorme, som har fået kunderne til at gå til Trustpilot for at ytre deres utilfredshed.

Shitstormene handlede dog mest om YouSees valg om, at fjerne nogle vigtige kanaler fra deres Tv-pakker og prisstigninger. Dog ikke så meget om deres fibernet.

Fastspeed har i løbet af sin korte levetid, allerede formået at få den højeste rating på 4,7 ud af 5.

Læser du deres anmeldelser igennem, så er de fleste af dem positive, hvor de yder godt kundeservice og hurtig opkobling uden teknisk besvær.

Når du læser anmeldelser på Trustpilot, så skal du være opmærksom på, at nogle udbydere inviterer deres kunder til, at give dem en anmeldelse.

Hvorimod andre ikke aktivt gøre noget, for at få deres anmeldelser. Fastspeed er et af de udbydere, som har inviteret deres kunder til at give dem en anmeldelse.

Sådan finder du ud af om du kan få fibernet

Der er flere måder at finde ud af om du har mulighed for at få etableret fibernet på din adresse.

#1 Du kan starte med at tjekke hjemmesiden Tjekditnet.dk for at finde ud af hvilket internetteknologi og hastighed, som du kan få på din adresse.

    Du skal blot indtaste din adresse og hjemmesiden vil finde de udbydere, som kan levere på din adresse samt teknologi og hastigheder.

    Hjemmesiden er dog ikke altid opdateret med de nyes adresser i Danmark, så hvis du f.eks. Er ved at bygge hus i et nyt område, så er det ikke sikkert, at det er blevet opdateret endnu.

    #2 Hvis Tjekditnet.dk ikke oplyser noget om din adresse, så kan du ringe rundt til diverse udbydere for, at høre om de har mulighed for at levere noget på din adresse.

    #3 Er du lige flyttet ind på en ny vej, så kan du benytte lejligheden til, at hilse på naboerne og samt høre hvilken udbyder der har og hvad deres oplevelse er med dem.

      Etablering af fibernettet (Trin for trin)

      Måden etableringen fungerer på, kan ske på flere måder, alt efter hvilken udbyder det er og om der er gjort klar til det på din adresse.

      Normalt bliver processen også forklaret til dig ved bestillingen, men hvis du gerne vil vide hvordan min process hos Stofa/Norlys var, så læs videre hernede.

      1. Du ringer ind til udbyderen og finde ud af om der er fiber på din adresse. Hvis ja, så finder i sammen ud af hvilken hastighed, der passer bedst til dit behov.

        2. Hvis det viser sig at, fiberen ligger klar ude ved vejen, så skal der lægges tomrør ned i jorden, så fiberen kan blive skudt ind til din grund.

        Hvis tomrørene allerede er lagt, så skal fiberen bare skydes ind uden den helt store gravearbejde.

        Du kan også være så heldig, at fiberen allerede er ført ind til din grund og stikker lidt op af jorden.

        Hvis du er i tvivl, så kan udbyderen hurtigt finde ud af hvor fiberen ligger i forhold til huset.

        3. Udbyderen sender derefter en tekniker ud for, at få blæst fiberen ind til huset. Det kan være, at der skal noget borearbejde til hvis nødvendigt.

        4. Efter at det er blevet ført ind til huset, så skal teknikeren ind for, at montere fiberboksen, som også er en router der bliver placeret fast på væggen.

        5. Teknikeren kører selvfølgelig ikke før alt spiller hos dig.

        6. Hvis rækkevidden eller hastigheden ikke stemmer helt overens med hvad du forventede, så har jeg et par tips til at forbedre din hastighed eller rækkevidde.

          E-mærket

           

          Betalingskort
          avXperten
          MenuKontaktKurvSøg