Billede af TV taget af avXperten

Fjernsyn og Afstand » Myter og Fakta: Få styr på størrelsen!

De fleste producenter af fjernsyn har visse, råd når det gælder den korrekte afstand til fjernsynet.

Dette er primært for at sikre, at du får det maksimale ud af det billede, dit fjernsyn kan tilbyde.

Hvad er den korrekte afstand at se fjernsyn fra? Den korrekte afstand at se fjernsyn fra afhænger af, hvilken type fjernsyn du har. Full HD-fjernsyn og Ultra HD/4K-fjernsyn har forskellige specifikationer, der gør at de har forskellige afstande.

Samsungs anbefalede afstand til TV afhængig af skærmstørrelse:

Full HD Afstand: 1 meter fra skærmen pr. 25”.

UHD Afstand: 1 meter fra skærmen pr. 39”.

Afstand1 meter2 meter3 meter4 meter
Full HD TV25"50"75"100"
UHD TV39"78"117"156"

Hvis du går og er bekymret for om dine øjne tager skade når du ser fjernsyn, er der heldigvis gode nyheder.

Moderne fladskærme er nemlig helt ufarlige når det gælder dine øjne, og du kan faktisk sidde så tæt på din skærm som du har lyst til.

Grunden til at nogle personer tror at det kan være farligt at sidde for tæt på skærmen, skyldes de gamle billedrørsfjernsyn, som bestemt kunne irretere øjnene.

I dag bruger langt de fleste dog fjernsyn som OLED, QLED, AMOLED og andet, og alle disse moderne former for fjernsyn er altså helt ufarlige i forhold til afstanden du sidder fra dem.

Den eneste grund til at man bør sidde en bestemt afstand fra sit fjernsyn, skyldes i stedet billedkvaliteten.

Du får nemlig meget bedre billedkvalitet når du sidder væk fra fjernsynet, da de mange pixels bliver sværere for dine øjne at se, og dermed giver et mere skarpt og naturligt billede når du sidder væk fra skærmen.

Hvis du vil se fjernsyn i et mindre rum, hvor du evt. ikke har plads til store TV-borde eller skænke, kan du med fordel bruge et vægbeslag eller tv-ophæng og på den måde skabe en længere afstand, når du ser fjernsyn.

Afstanden mellem dig selv og dit fjernsyn er vigtigere, end mange tror.

Læs videre i dette blogindlæg, hvis du ønsker mere info omkring de korrekte afstande i din TV-opsætning.

Hvorfor er TV Afstand Vigtig?

Afstanden mellem dig og dit TV er meget vigtigt, da det danner grundlaget for selve kvaliteten af billedet i dit fjernsyn.

Større fjernsyn kræver især, at du sidder tilpasseligt langt væk, så billedet får den ønskede effekt, som producenten har tiltænkt.

Hvis du sidder for tæt på dit fjernsyn, kan de mange pixels blive mere tydelige, hvilket kan skabe et mere “firkantet” billede, som forringer den overordnede billedkvalitet.

Derfor er det vigtigt, når du indretter din stue, soveværelse eller andre rum, hvor du ønsker at se fjernsyn, at du tænker over afstanden mellem dig selv og dit fjernsyn.

Myte: Man får dårlige øjne af at sidde tæt på fjernsynet

Lige meget hvad dine forældre eller venner har fortalt dig, tager man faktisk ikke skade af at se fjernsyn helt tæt på skærmen.

Michael Larsen, som er professor i øjensygdomme, kan fortælle, at grunden til, at fx små børn foretrækker at sidde helt tæt på fjernsynet, er, fordi de vil have hele deres synsfelt udfyldt, når de skal følge med i det program, der kører i fjernsynet.

Det er uvidst, hvordan myten er opstået, men et godt gæt kunne være, at ældre mennesker ofte er langsynede, og derfor også tror, at børnene har vanskeligheder ved at se ordentligt på mindre afstande.

Hvis man arbejder aktivt, som fx på et job hvor en computerskærm er indblandet, kan øjene blive påvirket i højere grad.

Men når man ser fjernsyn, er det som regel en afslappet aktivitet, og dette påvirker altså ikke øjnene på en negativ måde.

De ideele afstande afhængig af TV-størrelse

Overordnet set er din personlige preference selvfølgelig ikke ens med alle andre.

Dog har producenterne af de mange tv-mærker nogle ideele afstande, når det gælder den optimale TV-oplevelse.

Disse afstande kan følges for at opnå den ønskede kvalitet, men hvis du har personlige præferencer, som gør, at du foretrækker andre afstande, betyder det intet, hvis dette er, hvad du foretrækker.

Dette er især gældende, da ikke alle producenter er enige om de helt præcise afstande, når du skal se fjernsyn, men de er dog forholdsvis tætte på hinanden overordnet set.

Her er Panasonics svar på de korrekte afstand afhængig af TV-størrelse samt type af TV:

Panasonic

TV-størrelse

Enhedsdimensioner

Afstand FHD

Afstand UHD/4K

65"

145 x 90 cm

4,10 m

2,50 m

58"

130 x 65 cm

3,70 m

2,20 m

55"

124 x 73 cm

3,50 m

2,10 m

50"

112 x 65 cm

3,20 m

1,90 m

49"

111 x 64 cm

3,00 m

1,80 m

43"

97 x 57 cm

2,70 m

1,60 m

40"

90 x 51 cm

2,50 m

1,50 m

32"

73 x 44 cm

2,00 m

1,20 m

24"

56 x 34 cm

1,50 m

0,90 m

Som du kan se, svarer Panasonics mål nogenlunde til de mål, som blev vist fra Samsung i starten af dette indlæg.

Disse afstande er som sagt de minimumsafstande, fabrikanten foreslår for at opnå det bedste billede på dit fjernsyn, afhængig af hvilken type fjernsyn der er tale om.

Du bør dog selv prøve dig frem og finde den afstand, hvor du opfatter det bedste billede. Prøv at justere afstanden både frem og tilbage, indtil du finder den foretrukne kvalitet, som passer dig. 

Som hovedregel skal du huske på, at større fjernsyn kræver længere afstand. Vær derfor altid klar over begrænsninger i det rum, du ønsker at se fjernsyn.

Lav mål på forhånd, så du ved, hvilke størrelser fjernsyn dit udvalgte rum maksimalt kan håndtere, og undersøg hvilke fjernsyn der passer til dine specifikke mål.

Monter dit Fjernsyn på Væggen for at spare plads

Hvis du har lidt svært ved at opnå de omtalte afstande, kan du med fordel gøre brug af et TV beslag, som sikrer, at du kan opnå den maksimale afstand fra dig selv og dit fjernsyn i det udvalgte rum.

Når du hænger dit fjernsyn på væggen, øger du afstanden i forhold til at bruge TV-borde eller -skænke, som tager en del af afstanden, da fjernsynet som regel er et stykke ude fra væggen, når det er placeret på disse møbler.

Hvis du derimod hænger dit fjernsyn på væggen, får du ikke bare mere afstand, men også et mere stilrent udseende i din TV-opsætning.

Hos avXperten har vi udarbejdet et blogindlæg, som indeholder relevant information om TV-ophæng og vægbeslag samt hvordan man monterer disse.

Læs vores blogindlæg “Montering af Vægbeslag til Fladskærm - Vigtig Info!” for mere info.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg