Billede af switch taget af avXperten

HUB, Router og Switch - Lær forskellene med vores nemme guide!

Når du skal få forskelligt netværksudstyr såsom computere, telefoner og printere til at kommunikere sammen, er hubs, routere og switches de enheder, du bruger til at forbinde dem.

Alle tre typer enheder kan i teorien udføre mange af de samme funktioner, og det kan være forvirrende, fordi du måske støder på forskellige navne, der bruges om det samme udstyr.

Hvad er forskellen på en hub, switch og router? En hub udsender data til alle enheder, mens en switch dirigerer data effektivt. En router forbinder netværk, administrerer trafik og leverer ofte Wi-Fi. Hubs og switches er til kablede forbindelser.

I dette indlæg vil jeg gå mere i dybden om, hvad forskellen på de tre enheder er.

Du kan eventuelt se denne korte video, hvor min kollega fortæller mere om, hvilken switch du bør vælge.

Er der forskel på en hub, en switch og en router?

Når det handler om opsætningen af computernetværk, er det afgørende at forstå de forskellige enheders roller og funktionalitet for at skabe et effektivt og sikkert netværk.

Hubs, switches og routere udgør nogle af de grundlæggende komponenter i et netværk, og de tjener hver deres formål i styringen af datatransmissioner.

Selvom de tre enheder ved første øjekast kan forekomme ens, er deres funktionaliteter, drift og indvirkning på netværkets ydeevne væsentligt forskellige.

Hvad er en Netværkshub?

En netværkshub og en switch er næsten identiske, og de fleste hubs i dag fungerer som switches. Alle switches kan agere som hubs, men ikke alle hubs har switch-funktionen.

En hub anvendes typisk i LAN-netværk (Local Area Network) og har flere porte. Når en datapakke ankommer til en port, kopieres den til de øvrige porte, så alle enheder på LAN'et kan se alle pakker. Hubben fungerer som et fælles forbindelsespunkt for enhederne i netværket.

I et virksomhedsmiljø fungerer en hub ofte som den centrale enhed, som alle computere i netværket er forbundet til. Men mens en switch kan identificere de individuelle computere på netværket, fungerer hubben mere som en simpel centerenhed, der sender samme data til alle computere i netværket.

Derfor kan alle computere i netværket modtage data, og det er op til dem selv at beslutte, om de ønsker at acceptere modtagelsen.

Hvad er en Netværksswitch?

En netværksswitch, ligesom en hub, er i stand til at håndtere data, men den adskiller sig ved at have kendskab til de specifikke adresser, hvortil bestemt data skal sendes. 

Den er i stand til at afgøre, hvilken computer data er beregnet til. Navnet "switch" indikerer denne funktion - nemlig at skifte mellem signaler til individuelle computere. 

Man kan også betragte en hub som en "dum" enhed, da den simpelthen videreformidler modtaget data til alle tilsluttede enheder. 

I modsætning hertil er en switch "semi-intelligent", da den forstår, hvilke enheder der er tilsluttet på hvilke typer forbindelser.

Du kan læse mere om switches i dette indlæg: Netværks Switche: Hvilken skal jeg vælge?

Hvad er en Router?

En router fungerer som den enhed, der deler din internetforbindelse, så flere enheder kan være på det samme netværk.

Mens det er muligt at være på et netværk uden adgang til internettet, vil routeren typisk forbinde netværket til internettet, hvorefter signalet bliver fordelt af en switch eller en hub i opsætningen.

Internetforbindelsen kan komme enten fra et kabel eller trådløst fra en sendemast. En Wi-Fi router kan modtage internet-signalet og skabe trådløst internet i et område omkring enheden.

En router er i virkeligheden en lille computer, der styrer netværkstrafikken. Den etablerer normalt forbindelsen mellem et lokalt netværk og internettet, såsom LAN (Local Area Network), WAN (Wide Area Network) og/eller ISP (Internet Service Provider) netværk.

Med andre ord fungerer routeren som den elektroniske enhed, der forbinder dig til verdenen.

Når du abonnerer på en internetforbindelse hos din udbyder med en specifik download- og uploadhastighed, er det routeren, der sikrer, at forbindelsen lever op til de aftalte krav baseret på signalet, som udbyderen sender.

Routeren er også ansvarlig for, at alle enheder taler samme sprog. Når du indtaster en webadresse i browserens adressefelt, sørger routeren for at forstå dette og sender dig til den ønskede hjemmeside.

Derfor kan det siges, at routeren er den mest "intelligente" enhed i en netværksopsætning.

Hvis du ønsker at vide mere om routers, så kan du læse mere her: Hvad er en Router? Bliv klogere med vores guide!

Hvad er forskellen på en Hub og en Switch?

En switch er mere intelligent og selektiv med hensyn til dataoverførsel, mens en hub blot gentransmitterer data til alle dens porte. Som et resultat heraf er switches mere effektive og anvendes generelt mere i moderne netværk end hubs. 

En switch kan forbinde flere computere inden for et LAN-netværk, mens en hub blot forbinder flere Ethernet-enheder sammen i et netværk. På grund af sin højere ydeevne er en switch typisk også en lidt dyrere enhed.

Hvad er forskellen på en Switch og en Router?

Routeren opererer på et endnu højere niveau end en switch. Routeren adskiller sig markant fra switchen, da dens opgaver er anderledes. 

Det er ikke kun portene, der er i fokus, men også dens evne til at fordele datapakkerne til andre netværk.

Routeren er også mere sofistikeret og fungerer som en mellemstation mellem flere typer netværk. 

En switch arbejder på datalink-laget og forbinder enheder i det samme lokale netværk, mens en router arbejder på netværkslaget og forbinder forskellige netværk ved hjælp af IP-adresser.

En switch bruges kun til kablede netværk, mens en router også kan oprette forbindelse til det trådløse netværk.

Da en router dermed har flere funktioner end en switch (og en hub), er prisen typisk også højere.

Hvad er forskellen på en Hub og en Router?

Som tidligere nævnt, indeholder en hub kun de grundlæggende funktioner af en switch, hvilket gør forskellen mellem en hub og en router endnu mere markant. 

En hub forbinder enheder i det samme lokale netværk (LAN), hvorimod en router forbinder på tværs af forskellige netværk, såsom fra LAN til WAN (Wide Area Network) eller internettet. 

En hub transmitterer data til alle porte, mens en router tager intelligente beslutninger om, hvordan og hvor data skal sendes mellem forskellige netværk. 

En router er derfor mere avanceret og giver større kontrol og sikkerhed over datatransmissionen i et netværk sammenlignet med en hub.

Hvilken enhed skal jeg købe?

Du bør vurdere både dine aktuelle behov og forventede fremtidige krav, når du vælger netværksudstyr. Uanset hvilken enhed du vælger til dit netværk, skal du sikre dig, at den kan opfylde alle de nødvendige funktioner.

Når det kommer til ydeevne, anbefales en trådløs router, da den muliggør tilslutning af forskellige enheder til netværket. En switch er også en fremragende løsning og fås med flere porte til en relativt lav pris og med høj ydeevne. 

Det skal bemærkes, at alle switches også fungerer som hubs, så du vil typisk finde enhederne i samme kategorier.

I sidste ende er det dine behov og antallet af enheder, der skal tilsluttes, der afgør, hvilken enhed du skal vælge, hvor mange porte den skal have, og ikke mindst, hvilken hastighed den kan overføre data med.

Hvis du planlægger at bruge din netværksswitch i forbindelse med et eksternt netværk, såsom internettet, skal du være opmærksom på, at dens hastighed aldrig kan overstige den, som din internetudbyder har leveret.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg