Så Meget Koster en Gamer PC i Strøm! +(5 Sparetips)

Hvis du har undret dig over hvad det ca. Koster at have dit gamer-setup kørende, så er du kommet til det rette indlæg. I dette indlæg vil jeg kort forklare, hvad det koster i strøm, at have en gamer PC kørende. Følg med her. 

Det koster en gamer PC i strøm? En gamer PC bruger ca. 1.400 kWh om året. Elprisen pr. kWh i Danmark er ca. 2.25 kr pr kWh, så det er ca. 3.200 kroner pr. År for at have en gamer PC kørende hver dag i et år. Prisen variere selvfølgelig alt efter hvor meget tid du bruger på din gamer PC.

Hvis du vil vide mere om strømforbruget så følg med her, hvor jeg bl.a. Vil forklare hvordan du kan skære ned på elforbruget og hvilke computerdel bruger mest strøm.

Så meget fylder din gamer PC på elregningen

Ifølge en undersøgelse foretaget af to amerikanske forskere fra Lawrence Berkeley National Laboratory, viser det sig at elektronisk tilbehør udgør ca. 20% af elregningen.

Dog er det kun ca. 2.5% ud af de 20% der udgør gamer PC’ere, hvor de resterende procenter er fra almindelige computere, bærbare og tablets.

Selvom det ikke lyder som så meget, så skal du have i mente, at de fleste familier i dag har mere end to bærbare og to tablets pr. Husstand.

Så selvom de 2.5% ikke lyder så meget, så er det faktisk bare fordi at bærbare-computere og tablets dominere antallet af gamer PC’ere pr. Hjem.

Kigger man lidt nærmere på det, så viser undersøgelsen også, at en gamer PC koster så meget i strøm, som seks almindelige computere på samme tid.

Sådan finder du du af hvad det koster for dig

For at regne ud hvad din pris er, kræver det at du ved hvor meget watt din PC bruger.

Der findes en hjemmeside, hvor du blot kan plotte dine dele ind og så vil siden regne ud hvor meget watt din computer bruger. Du kan finde hjemmesiden her.

Udover antallet af watt, så skal du også finde ud af hvor mange timer du gennemsnitlig bruger på computeren. Når du har begge tal, så kan du lave beregningen.

Herunder er et eksempel på en udregning:

Jeg har fundet ud, at min PC bruger 329 watt og jeg bruger gennemsnitligt 4 timer om dagen på min computer. Jeg har lavet beregningen udfra en elpris på 2,25 kr. pr. kWh

329 (Watt) x 4 (antal timer) = 1.316 Wh (Watt timer)

1.316 (Watt timer) / 1.000 = 1,316 Kilowatt pr. Time (kWh)

1,316 (kWh) x 2,25 kr. (Elprisen) = 2,96 kr. Pr. Dag

2,96 kr x 365 = 1.080 kr. Pr år. Koster det mig med mit forbrug.

Beregningen er kun taget ud fra PC’ens forbrug. Derudover kan der være skærme, højtaler osv. Der også bruger strøm, så derfor kan dit forbrug være højere end beregningen foroven.

5 måder at sænke strømforbruget i din gamer PC

Der findes mange metoder til at spare lidt på elregningen. En af de mest effektive og fremtidssikre, er at kigge ind i selve computeren.

Det kan være at det er på tide at skifte nogle af de gamle dele ud med nye og bedre dele, som faktisk også kan være mere energibesparende.

#1 - Fjern pauseskærmen

Hvis du efterlader din computer i så lang tid, at pauseskærmen kommer frem, så skal du faktisk bare slukke den helt.

Mange tror at, når en computer er på pauseskærm, så er det fint og den bruger ikke så meget strøm. Det er dog kun halvdelen af sandheden.

Det koster faktisk mere i strøm end du tror, for en computer at stå og vise animationer for ingens nytte.

Hvis du ikke ønsker at slukke computeren helt, fordi det kan tage noget tid at starte den op igen, så vil jeg anbefale at fjerne animationerne på pauseskærmen.

Så vil skærmen bare går på standby-mode, hvis den ikke er aktiv noget tid. Så sparer du stadig strøm og kan hurtigt hoppe på, hvis du skal bruge computeren igen.

#2 - Sluk computeren helt

Hvis du ikke skal bruge din computer i mere end 15 minutter, så anbefaler jeg, at slukke den helt. Det giver computeren lidt tid til at “slappe af” og køle ned.

Sådan beskytter du også din computere på den lange bane. Du giver nemlig komponenterne lov til at køle ned i noget tid, så chancen for overophedning bliver formindsket.

Når du slukker computeren helt, så frigiver computeren også hukommelsen, som faktisk kan gøre din computer lidt hurtigere. Det gælder også for bærbare.

#3 - Opgrader computerens komponenter

Computerkomponenter udvikler sig nærmest fra måned til måned. Så hvis du har en gammel computer, så har du sikkert også gamle dele, der kan skiftes ud.

Hvis du virkelig holder af din computer, så meget som din kæreste, eller hvis det ER din kæreste, så kan det være at du en gang imellem skal forkæle den med nye dele.

Hvis din computer tager MINUTTER om at starte op, så vil jeg kraftigt anbefale dig til at skifte din harddisk ud med en SSD-harddisk.

En Solid State Drive er det seneste form for lagringsenhed og er op til fem gange hurtigere end de typiske HDD harddiske. Du kan læse lidt mere om SSD på vores webshop.

Udover harddisken, så kan det være at du også skal kigge på din CPU. Det er faktisk det komponent, som sluger mest strøm ud af alle komponenterne.

CPU’en er hjertet i computeren, som også kunne trænge til en udskiftning en gang imellem. Det er helt sikkert noget, som du også vil kunne mærke forskel på.

#4 - Energimærke på gamerskærme

For at gøre dit setup mere energivenligt, så burde du kigge på energimærker, når du skal vælge en ny computerskærm. Det kan faktisk ændre lidt på elregningen.

Der findes desværre ikke så mange skærme med et godt energimærke, da gamerskærme er netop til, for at yde det maksimale og hæve gamer oplevelsen.

Det er faktisk samme princip med sportsbiler. Jo hurtigere de er, jo mere kræver de. 

Hvis du alligevel godt kunne tænke dig, at gøre lidt ved energiforbruget, så kig efter energimærket “Energy star”, som er ekstern energimærke udover de normale.

#5 - Energislugende computerkomponenter

For at en gamer PC kan yde dens bedste og trække de grafiktunge spil, så kræver det nogle kraftfulde komponenter og de er ikke helt billige i strømforbruget.

Her er en kort oversigt over hvor meget watt komponenterne ca.

CPU (processor)

55 - 155 watt

GPU (Grafikkort)

25 - 350 watt

HDD (harddisk)

0.7 - 9 watt

SSD (harddisk)

0.6 - 3 watt

RAM (hukommelse)

2 - 5.5 watt

Computer blæser

0.6 - 3 watt

Hvis du regner komponenterne forneden sammen, så bruger de allerede tilsammen 525 watt på maksimum.

Hvis du også skal have minimum en skærm, tastatur og mus koblet til, så kan du godt regne med at du minimum skal have en 750 watts strømforsyning til at trække det.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg