Alt om GaN teknologi » Sådan Virker det (Guide)

I dette indlæg vil jeg forklare om hvad GaN teknologi er, hvordan du kommer til at kunne bruge det, samt hvilke fordele og ulemper, som der er ved GaN teknologien.

Hvad er GaN teknologi? GaN teknologi henviser til anvendelsen af halvledermaterialet Gallium Nitride, som i stigende grad bliver brugt til en række elektroniske enheder og systemer. GaN er mere effektivt og er i stand til at håndtere højere spændinger og temperaturer end de traditionelle materialer som silicium.

Hvis du vil vide meget mere om GaN teknologi, hvordan det helt præcist virker, hvordan det kan komme til fordel for dig, samt hvilke fordele og ulemper der er ved GaN teknologien.

Hvordan virker GaN Teknologi?

GaN teknologien henviser til anvendelsen af halvledermaterialet Gallium Nitride, som nu i stigende grad bliver brugt i elektroniske enheder og systemer.

Halvledermaterialer er typer af materiale, der har egenskaber af både isolatorer og ledere af elektrisk strøm, afhængigt af visse betingelser.

Der findes mange forskellige halvledermaterialer, men Gallium Nitride viser sig som et af de bedste, da den har et meget bredt båndgab.

Du kan herunder se hvorfor et bredt båndgab er vigtigt for et halvledermateriale:

 • Højere gennembrudsspænding - Materialer med et bredere båndgab kan modstå højere elektriske felter før de bryder ned, hvilket gør dem gode i højspændingsapplikationer.
 • Højere driftstemperaturer - Materialer med et bredere båndgab kan fungere ved højere driftstemperaturer, før de nedbrydes.
 • Højere effektivitet - Materialer med et bredere båndgab fungerer ved en højere frekvens, og med et mindre strømtab, hvilket gør dem mere effektive.

Derfor er et bredere båndgab bedre når det gælder halvledermaterialer, hvilket gør at GaN teknologien fungerer virkelig godt.

Dette kan GaN Teknologi blive brugt til

GaN teknologien bruges i en del forskellige ting, da det har en bedre ydeevne end andre halvledermaterialer.

Herunder vil du kunne finde en liste for hvilke ting du kan finde GaN teknologien i:

 • Strømforsyninger til kraftige enheder - GaN enheder anvendes til krævende strøm-elektroniske applikationer som for eksempel strømforsyning, omformere og motorstyring. De anvendes også i elektriske køretøjer, hvor de giver en høj effekttæthed og effektivitet.
 • Radiofrekvens-forstærkere - GaN enheder bruges i radiofrekvens forstærkere til trådløs kommunikation samt radar og satellitkommunikation. GaN enheder sørger for en høj udgangseffekt, høj effektivitet og en høj radiofrekvens.
 • LED-belysning - GaN enheder bruges i faststofbelysning, såsom indendørs og udendørs, billygter og baggrundsbelysning i skærme. GaN enhederne giver en høj lysstyrke samtidig med at de er energieffektive og har en lang levetid.
 • Forbrugerelektronik - GaN teknologi anvendes også i normale forbrugerprodukter. Dette er for eksempel bærbare computere, smartphones, højttalere og tablets. Her giver GaN teknologien blandt andet produkterne en bedre energieffektivitet, og derfor også et lavere strømforbrug.
 • Medicinske apparater - GaN teknologien bruges også i forskellige medicinske apparater, som for eksempel en MRI-maskine.
 • Opladere - GaN teknologien bruges også i opladere til både smartphones, tablets og computere. GaN teknologien gør, at opladeren kan blive mindre, samt generelt bruge mindre strøm på en opladning.

GaN teknologiens energieffektive funktioner er altså enormt brugbare i mange forskellige elektroniske apparater, da teknologien er meget energieffektiv, og derfor kan gøre de fleste elektroniske apparater mere bæredygtige blandt andet.

Fordele og Ulemper ved GaN Teknologi

Som du kan se er der en lang række gode ting ved GaN teknologien, men den har også faktorer der er negative.

Derfor er der herunder lavet en listet, hvor du kan se fordele og ulemper ved den populære GaN teknologi:

Fordele ved GaN teknologi:

 • Effektivitet - GaN har lavere modstand og kan fungere ved højere spændinger, hvilket resulterer i højere effektivitet og lavere effekttab sammenlignet med siliciumbaserede halvledere.
 • Effekttæthed - GaN har en højere effekttæthed, hvilket betyder at det kan håndtere mere strøm i en mindre pakke.
 • Størrelse og vægt - Grundet den høje effekttæthed, er det også muligt at gøre apparater med GaN teknologi mindre, end hvis der brugt andre halvledermaterialer.
 • Drift ved høje temperaturer - GaN teknologien kan klare højere temperaturer end andre halvledermaterialer, hvilket gør det bliver mere stabilt og øger levetiden.

Ulemper ved GaN teknologi:

 • Produktionsomkostninger - Produktionsomkostninger ved at lave apparater med GaN teknologi er forholdsvis høje, og derfor kan produkter med teknologien også være dyrere. Produktionsomkostningerne forventes dog at blive lavere, når teknologien bliver mere udbredt.
 • Kompleksitet - GaN teknologien har et mere komplekst design end andre lignede teknologier, og bliver derfor sværere at producere i større omfang.
 • Portspænding - GaN teknologien kræver en højere portspænding end andre lignende teknologier, og er derfor sværere at få i kredsløb med andre komponenter.

Alt kunne tyde på, at GaN teknologien er et stort skridt i den rigtige retning, både rent teknologisk, da det åbner mange nye muligheder, men også bæredygtig hvor det kan være med til at sænke det generelle strømforbrug.

Dog er ulemperne ved GaN teknologien, at den endnu ikke er så udbredt endnu, og derfor kan det både være dyrt at producere, og at købe som forbruger.


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søg