Grafikkort Udsolgt? » (Læs Hvorfor du IKKE kan få fat i et)

Hvis du står og er i gang med at bygge en gamer PC, så har du nok også lagt mærke til, at de fleste nye grafikkort er udsolgte. I dette indlæg vil jeg forklare hvad dette skyldes.

Hvorfor er alle grafikkort udsolgte? Grafikkortene er udsolgte fordi efterspørgslen har været enorm før og igennem corona krisen. Derudover er der lige nu mangel på mikrochips, som bruges i kortene og andre apparater og store udfordringer med, at få kortene sendt ud fra fabrikkerne til butikkerne.

Hvis du vil vide mere om hvordan problemet opstod eller hvornår det opstod, så læs endelig videre, hvor jeg også vil forklare, hvad du kan gøre for at få fat på et grafikkort.

Alternativt kan du også se vores korte video herunder, hvor vi forklarer nærmere om emnet:

Hvordan opstod problemet med udsolgte grafikkort?

Problemet startede i 2020, hvor mange blev sendt hjem for at arbejde hjemmefra. Børnene blev ligeledes sendt hjem og måtte fortsætte skolegangen digitalt.

Det betød at, der pludseligt opstod kæmpe efterspørgsel på computere og andet IT-udstyr, så man kunne arbejde hjemmefra på bedste vis.

I og med butikkerne, restauranterne, barer osv. blev lukket, betød det at man skulle tilbringe næsten alt sin tid hjemme med familien, uden at kunne mødes med vennerne.

Det resulterede i at, mange købte spillekonsoller og computere, for at slå tiden ihjel derhjemme. For mange betød det også, at man måtte mødes virtuelt frem for fysisk.

Efterspørgslen på skærme, headsets, webcams osv. blev så stort, at mikrochip producenterne, slet ikke kunne følge med, hvilket næsten satte den digitale verden på hold.

Det gik pludseligt op for hele verden, hvor afhængige man var af disse mikrochips. I dag bliver alt smartere og smartere og kan flere ting, takket være tilføjelsen af disse mikrochips.

Da der er så stor en efterspørgsel på mikrochips, så prioriterede mikrochips-producenterne selvfølgelig dem, som vil betale mest for deres produkter, nemlig bilproducenterne.

Bilerne bliver mere avanceret og indfører flere smarte features, hvilket selvfølgelig også kræver mikrochips.

Derfor er grafikkortene ikke så let tilgængelige lige nu, da mikrochips bliver brugt til, at lave andet, som har en større værdi end grafikkort.

Lanceringen af nye grafikkort

Tech giganten NVIDIA afslørede at de ville lancere deres nye 3000-serie grafikkort i September 2020, men havde ingen idéer om hvad der ventede dem.

Grafikkortene blev udsolgt på bare få minutter efter, at de blev lanceret pga. Den længe venten på grafikkort og specielt NVIDIAs grafikkort.

Selvom disse grafikkort var prissat til ca. 4.000 kr. Pr. Kort, så var der altså ikke mange der tøvede med at købe dem alligevel. Det var nu ikke prisen der var problemet, men tilgængeligheden af disse kort.

Det betød at folk nu var på lige fod. Uanset hvor mange penge du havde, så havde det ikke en betydning for disse kort, medmindre du faktisk køber dem af andre til den dobbelte pris.

Ca. En uge efter lanceringen af 3080-grafikkortene, blev 3090-modellen sat til salg og det samme problem opstod. Næsten før de kom op hjemmesiderne, var de allerede udsolgte.

Det samme skete med både 3060 og 3070-serien fra NVIDIA. Problemet var at, folk havde installeret “robotter” til at stå klar på hjemmesiderne for at købe disse grafikkort.

Disse robotter var så hurtige, at de kunne nå, at tilføje 42 grafikkort i en kurv og køre bestillingen igennem, før normale mennesker kunne tilføje et enkelt grafikkort.

Det fik nogle af de store amerikanske elektronikbutikker til at tage sagen i egen hånd. De stoppede salget af grafikkortene på deres egne webshops og solgte dem kun i butikkerne.

Det gjorde at disse robotter, også kendt som scalpers, ikke længere bare kunne hamstre i stor mængder og der blev gemt nogle til folk ved fysisk fremmøde i butikkerne.

I slutningen af Oktober meldte AMD sig på banen med deres nye 6000-serie og meddelte, at de ikke ville have samme problemer som NVIDIA, da de havde produceret rigeligt af kort.

Det samme problem opstod dog alligevel. Lige så hurtigt som de blev sat til salg, så hurtigt var de væk igen. Endnu engang pga. Scalpers, som videresælger kortene til langt over den købte pris.

NVIDIA og AMD har sidenhen afsløret deres antal af grafikkort, som de har produceret og sendt ud til verden, var samlet 12 mio. Grafikkort, hvor NVIDIA stod for 80% af dem.

Kryptovaluta-boom

I slutningen af 2020 begyndte investeringer i kryptovalutaer, som bitcoin og Etherium at tage fart. Prisen på bitcoin steg fra ca. 63.000 kr til knap 190.000 kr. Hvilket gjorde det attraktivt.

Faktisk gjorde det det så attraktivt, at mange folk havde luret, at de kunne tjene en del ved, at “mine” bitcoins.

For at mine bitcoins, kræver det en computer, med et kraftigt grafikkort. Så igen opstod der stor efterspørgsel på dem.

Hvordan miner man kryptovaluta?

For at mine kryptovaluta, skal du bruge en computer. De fleste har faktisk flere computere kørende for at mine kryptovaluta.

Der bliver endda lavet specialbygget computere med flere grafikkort i en, for at arbejde hurtigere med de matematiske beregninger, som skal løses for at mine kryptovaluta.

Det er bl.a. Også derfor at, der er så stor en efterspørgsel på grafikkort lige nu. Forestil dig flere m² af et lager, som bruges udelukkende til at have disse computer kørende.

Hvordan ser situationen ud nu?

Hvis du stadig er på jagt efter et grafikkort, så ser det faktisk lyst ud for dig.

Kina har for nyligt valgt, at lukke ned for kryptovaluta-mining i landet.

Faktisk kan man allerede nu se på hjemmesider som Ebay, at en masse grafikkort blive sat til salg af kinesiske borger, dog stadig til en dyrere pris end købt for.

Jeg vil ikke anbefale at investere i kort, som er brugt til at mine, da disse kort nok er ret slidte og har mistet en del værdi og ydeevne.

Ca. 65% af verdens kryptovaluta-minere er fra Kina, så når disse personer endelig er lukket ned, så vil der være en masse slidte grafikkort til rådighed, for de desperate.

Mange af disse chip producenter har nu overvejet at flytte produktionen væk fra Kina. Et af dem er Intel, som har været i tale med både TSMC og Samsung om en aftale.

Haster det med et nyt grafikkort?

Hvis du allerede har købt alle dine dele, udover grafikkortet til computeren og venter bare på at det bliver din tur, så kan du godt komme til at vente lidt længere endnu.

Repræsentanter fra NVIDIA har været ude og oplyse, at det måske først er i slutningen af 2021 eller i starten af 2022, at efterspørgslen er normalt igen.

Hvis du ikke kan vente længere, så vil jeg anbefale dig til at købe nogle af de lidt ældre grafikkort fra 2000-serien eller den sene 10xx TI-serien, da de er de bedste bud lige nu.

Hvis du er fastbesluttet på at eje et af 3000-serien, så kan du overveje at købe en færdigbygget computer, da det er langt billigere for en privatperson, lige nu. 

Der findes i dag mange webshops, der tilbyder at bygge din computer for dig, hvor du stadig får mulighed for selv at vælge delene og her har du mulighed for at vælge en 3000-serie.

Grunden til at disse webshops har de nye grafikkort til rådighed, er at de som regel køber dem hjem i store mængder, så de har nok til, at kunne sælge dem i deres computere.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg