Billede af HDMI kabel taget af avXperten

HDMI Ekspert: Hvad er HDMI 2.0? Lær det hele her

I dette indlæg kan du lære, hvad HDMI 2.0 er. Ligeledes giver vi dig en oversigt over de forskellige HDMI-standarder, der på nuværende tidspunkt findes og kommer ind på, hvad man bruger HDMI til.

Et HDMI-kabel er ikke bare et HDMI-kabel. Der findes nemlig forskellige versioner af kablet. Det allerførste kabel hed HDMI 1.0, men det er ikke dette kabel, som er fokus i denne artikel. Det er i stedet 2.0-udgaven.

Hvad er HDMI 2.0? HDMI 2.0 blev lanceret den 4. september 2013 og kan bruges til overførsel af video- og lydsignaler. Versionen understøtter blandt andet 4K, 32 audio-kanaler og ‘Dual Screen’. Kablet er i stand til at transmittere data med 18 Gbit/s.

Ovenstående er det korte svar på, hvad HDMI 2.0 er. Hvis din hjerne knurrer sultent efter endnu mere information omkring HDMI 2.0, så skal du blot pudse læsebrillerne og læse videre. Herunder serverer vi nemlig en stor portion rygende og dampende information om HDMI 2.0.

Derudover vil vi også komme ind på historien om HDMI, samt hvilke HDMI-versioner der på nuværende tidspunkt findes.

Vil du høre en kort forklaring om, hvad HDMI-kabler er? Så se med i videoen her:

Hvad giver HDMI 2.0 dig mulighed for?

Specifikationerne for HDMI 2.0 lyder således:

  • Ultra HD - 4K - 4096 × 2160p opløsning i 50/60 Hz video
  • HDCP 2.2
  • HDR (High Dynamic Range)
  • YCBCR 4:4:4, YCBCR 4:2:2, YCBCR 4:2:00 understøttelse.
  • 32 audio-kanaler
  • 1536 kHz lyd understøttelse
  • 4 lydsignaler samtidigt
  • Dual Screen understøttelse (2 billeder samtidigt)
  • 21:9 format understøttelse
  • Data transmission: 18 Gbit/s

HDMI 2.0 er altid kompatibel med tidligere HDMI-versioner, hvilket betyder, at der ikke vil være noget problem i at benytte et HDMI 2.0-kabel i en HDMI 1.0-1.4-certificeret port. Tilmed understøtter HDMI 2.0 enhver funktion og mulighed, som de tidligere standarder har tilbudt.

Du skal derfor ikke være nervøs for at bruge HDMI 2.0 sammen med elektronisk udstyr, der har et par år på bagen.

Hvornår skal man bruge HDMI 2.0, tænker ud måske...

Det skal man, når man transporterer store billed- og lydfiler. Hvis man transporterer billeddata, som svarer til 4K, vil det være nødvendigt med minimum et HDMI 2-0-kabel. Kablet kommer ligeledes til sin ret, hvis man har et avanceret lydsystem.

Se en kort video, hvor vi forklarer, hvad der er vigtigt, når du skal finde det rette HDMI-kabel.

Blev fremvist på messe i Berlin i 2013

Den første gang, hvor HDMI 2.0 blev fremvist officielt, var på IFA messen i Berlin i 2013. HDMI 2.0 var første opgradering af HDMI standarden siden 2009, hvor 1,4-udgaven blev frigivet.

HDMI 2.0 er blandt andet relevant for dig, hvis du ejer et Ultra HD TV eller ønsker at transmittere 4K-data.

1.4 versionen understøtter dog også Ultra HD-opløsning. Dog har denne version ikke kapacitet nok til overførsel af Ultra HD opløsning i det antal billeder pr. sekund, som benyttes i almindelig tv- og film-produktion.

Hvad er HDMI 2.0a og 2.b?

I april i 2015 blev HDMI 2.0a lanceret, og i marts 2016 var det HDMI 2.0b’s tur til at ramme markedet. HDMI 2.0a har fået tilføjet understøttelse af HDR (high dynamic range), som findes til high-end-skærme.

HDMI 2.0b er en minimal opgradering af HDMI 2.0a. Forskellen beror på, at HDMI 2.0b indeholder en nyere HDR-teknologi, og at den indeholder support for HLG (Hybrid Log Gamma).

Se hele vores sortiment af HDMI-kabler her: HDMI-kabler

Eller... Find de nyeste Ultra High Speed HDMI 2.1 kabler her: Ultra High Speed HDMI 2.1 Kabler

Oversigt over samtlige HDMI-standarder

HDMI 2.0 er, som sagt, ikke den første HDMI-standard, der kom på markedet. Der var allerede frigivet række inden denne, og der vil uden tvivl også komme en række efter den. Faktisk er den næste i rækken allerede kommet. Det skete i slutningen af 2017, hvor HDMI 2.1 blev tilgængelig. Herunder følger en oversigt over de HDMI-standarder, som i skrivende stund, er udkommet:

  • Version 1.0
  • Version 1.1
  • Version 1.2
    • Version 1.2a
  • Version 1.3
  • Version 1.4
  • Version 2.0
    • Version 2.0a
    • Version 2.0b
  • Version 2.1

Hvad står HDMI egentlig for?

HDMI står for ‘High-Definition Multimedia Interface’, og der er tale om en 100 % digital teknologi, som kan benyttes til overførsel af ukomprimerede lyd- og billeddata. Da HDMI-standarden kom, var det som erstatning for SCART-kablet.

Et SCART-kabels funktion var også at transportere billed- og lydfiler. Dette kabel transporterede lyd og billeder analogt, mens et HDMI-kabel, som bemærket, klarer dette digitalt.

SCART-kablet endte med at blive udfaset, da det ikke var i stand til at transportere lyd- og billed-signal af samme høje kvalitet, som HDMI formåede.

Hvilke enheder benytter HDMI?

Der er rigtig mange forskellige enheder, som i dag benytter sig af HDMI. Herunder oplister vi en stor del af disse. Bemærk dog, at listen ikke er udtømmende:

Hvad er forskellen på de forskellige HDMI-kabler?

Som du kan se, er der udviklet forskellige versioner af HDMI-kablet. Hver eneste gang, der er kommet en ny udgave, er der sket forbedringer. De nyeste versioner vil stensikkert kunne opfylde dine behov, uanset hvor moderne teknologi du måtte have.

Det kan også sagtens være, at nogle af de ældre versioner af kablet vil være tilstrækkeligt for dig. Det afhænger lidt af, hvilke behov du har til dine HDMI-kabler.

Når du investerer i et HDMI-kabel, er der en række faldgruber, som du skal være opmærksom på. Der findes desværre nogle HDMI-kabler, som ikke er fremstillet i god nok kvalitet, hvorfor de kan have problemer med at håndtere en række signaler, uden at der opstår digital støj. Digital støj kan opleves som hvide, røde eller sorte prikker på billedet. I visse tilfælde vil det også bare vise sig i form af helt sort skærm.

Digital støj

Digital støj er naturligvis noget juks, som man skal forsøge at undgå. Hvis du vil undgå, at dit HDMI-kabel skaber problemer, er der en række områder, du bør være opmærksom på.

Du skal blandt andet være opmærksom på, hvor høj billedopløsning der skal transporteres. Hvis du har planer om at se 4K, bør du som minimum investere i en 2.0-udgave.

Når man kører med en høj opløsning, som for eksempel 4K, vil datamængden, som kablet skal håndtere, være rigtig stor. Jo længere signalet skal transporteres, desto større er risikoen for signaltab og forstyrrelse.

Derfor skal du også overveje kablets længde. Du bør investere i et kabel, der er så kort som muligt i forhold til opsætningen. Hvis opsætningen fordrer, at kablet skal være langt, er det meget vigtigt, at du investerer i et kabel af højeste kvalitet, hvis du vil undgå signaltab og forstyrrelser.

Forskellige HDMI-stiktyper

På nuværende tidspunkt findes der fem forskellige typer HDMI-stik, nemlig HDMI A, HDMI B HDMI C, HDMI D og HDMI E. Herunder beskriver vi de forskellige stiktyper nærmere.

HDMI A standarden

Dette stik er kendt som “det almindelig HDMI-stik”. Denne stiktype bruges i stort alt elektronisk udstyr i dag. A-han-stikket har følgende dimensioner: 13.9 mm x 4.45 mm, mens hunstikket har dimensionerne: 14 mm x 4.55 mm.

HDMI B standarden

Et HDMI type B-stik har målene 21.2 mm x 4.45 mm og er større end A-stikket. Man støder stort set aldrig på denne stiktype, så den er ikke så vigtig at kende.

HDMI C standarden

Denne standard minder på mange områder om HDMI A; den er blot mindre. Stikket findes blandt andet i en række nyere HD-videokameraer.

HDMI D standarden

En endnu mindre udgave af HDMI A-stikket, end HDMI C er. Også denne stiktype findes i mange nye kameraer.

HDMI E standarden

HDMI type E har eksisteret, siden HDMI 1.4 tilgængelig. Denne standard blev lavet med henblik på automotive-branchen, og den har applikationer til at holde skidt og fugt væk fra at beskadige grænsefladen.

Historien om HDMI

HDMI 2.0 er blot en lille del af den samlede HDMI-historie, der startede i 2002, hvor syv virksomheder indledte et samarbejde med henblik på at producere en ny standard for av-kabler.

Målet var at skabe et kabel, der kunne erstatte SCART og DVI, altså kabler, som overfører lyd og billed. Resultatet af samarbejdet blev HDMI 1.0, som blev lanceret i december 2002. Dette kabel var både SCART og DVI overlegent, hvad angår funktionalitet og kvalitet, og derfor formåede dette kabel at fortrænge de to andre fra markedet. I dag støder man stort set aldrig på hverken et SCART- eller DVI-kabel mere.

De syv virksomheder, som oprindeligt stod bag skabelsen af HDMI er følgende:

  • Hitachi Maxell, Ltd.
  • Koninklijke Philips Electronics N.V
  • Lattice Semiconductor Corporation (Silicon Image)
  • Panasonic Corporation (Sanyo Electric)
  • Sony Corporation
  • Technicolor S.A.
  • Toshiba Corporation

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg