Billede af HDMI kabel taget af avXperten

Hvilket HDMI-kabel til 4K? Få svaret her

Hvis du skal transportere billedsignal i 4K, er det ikke ligegyldigt, hvilket HDMI-kabel du vælger. Den opgave kan samtlige kabler nemlig ikke klare. I denne artikel fortæller vi, hvilke versioner af kablet du kan vælge og forklarer hvorfor. Derudover kommer vi ind på HDMI-kablets historie.

Med et HDMI-kabel kan du transportere lyd- og billedsignaler i høj kvalitet. Der findes dog mange forskellige HDMI-kabler, og det er ikke alle, som evner at transportere billedsignaler i 4K; det er faktisk kun de nyere kabler, der gør dette.

Hvilket HDMI-kabel til 4K? HDMI 2.0 og 2.1 er som de eneste versioner af HDMI i stand til at transportere billedsignaler i 4K ved 60hz. HDMI 2.0 blev frigivet i 2013, mens 2.1 kom til i 2017. De bliver dog hele tiden forbedret, og det er også muligt at få HDMI-kabler til 8K , men også 10K nu. 

Langt de fleste forhandlere af HDMI-kabler sælger ikke ældre kabler end 2.0, hvorfor du kan være ret sikker på, at dit HDMI-kabel vil kunne klare 4K, hvis du køber et nyt et slagsen. Du gør dog klogt i at undersøge dette til bunds, før du vælger at køre dankortet igennem.

Undgå for lange kabler til 4K

Når man transporterer 4K-signaler, vil datamængden, som ens kabel skal håndtere, være yderst stor, og jo længere signalet skal rejse, desto større er risikoen for forstyrrelse og signaltab.

Derfor bør du undgå alt for lange HDMI-kabler til transport af 4K-signaler. Hvis din opsætning af elektronik kræver, at du anskaffer dig et langt kabel, bør du anskaffe dig et såkaldt aktivt kabel.

Et aktivt HDMI-kabel har en indbygget forstærker, som benytter den strøm, som kablet overfører, til at styrke signalet. Dette medvirker til at mindske risikoen for signalforstyrrelser.

Hvis du vil vide mere om lange HDMI-kabler, har vi også skrevet et helt blogindlæg om dette. Læs det her: Guide: Hvor langt må et HDMI-kabel være? Max signal længde

Hvis du vil have andre gode råd med på vejen, når du skal vælge, hvilket HDMI-kabel du skal bruge, kan du se denne korte video om, hvad der er vgitigt, når man skal vælge et HDMI-kabel.

Hvad er 4K?

Måske undrer du dig over, hvad der gemmer sig bag betegnelsen 4K. I givet fald skal du ikke undre dig meget længere, da vi i dette afsnit beskæftiger os med netop dette.

4K er et udtryk, som man benytter til at beskrive opløsningen for en skærm. Andre udtryk, der også bruges hertil, er Full HD, HD og Ultra HD.

4K er fire gange større end Full HD. Derfor er en opløsning på 4K ualmindeligt skarp. En opløsning på 4K kan svare til 4096?×?2160 pixels. Dette varierer en smule efter format.

Vil du optage dine egne film i 4K? Så kan det være vores action kamera er noget for dig. Se en kort film om Nedis action kamera i 4K ultra HD her:

Findes der noget bedre end 4K?

Der findes rent faktisk en opløsning, som er højere end 4K. I dag kan man nemlig få 8K. Opløsningen for 8K er fire gange så høj som for 4K. Dog kan man sagtens diskutere, hvorvidt øjet overhovedet er i stand til at registrere, at billedet på et TV med 8K er skarpere end et på 4K. 10K og 12K er også ved at blive introduceret, men det er ikke så udbredt i skrivende stund, men udviklingen går utrolig hurtig inde for dette område.

Ligeledes er det værd at nævne, at meget af det audiovisuelle indhold, som produceres, slet ikke er i hverken 4K eller 8K, hvorfor det af gode grunde heller ikke kan vises i hverken den ene eller anden opløsning.

Find 8K HDMI-kabler her: Ultra High Speed HDMI 2.1 Kabler

Hvilke versioner af HDMI findes der?

Som nævnt indledningsvis findes der en række forskellige versioner af HDMI-kabler. Hvis du har en masse gamle HDMI-kabler derhjemme, er det ikke sikkert, at de vil være i stand til at transportere billedsignal i 4K.

Det er nemlig kun HDMI 2.0 og 2.1, der kan dette. Herunder følger en oversigt over de HDMI-kabler, der i skrivende stund findes:

  • Version 1.2
    • Version 1.2a
  • Version 1.3
  • Version 1.4
  • Version 2.0
    • Version 2.0a
    • Version 2.0b
  • Version 2.1

Hvad står HDMI for?

HDMI er en forkortelse for ‘High-Definition Multimedia Interface’. HDMI er en 100 % digital teknologi, der bruges til at transportere billed- og lydsignal. Da kablet kom, var det med henblik på at afløse SCART og DVI.

Alt gik efter hensigten, og i dag er det de færreste, som benytter sig af SCART eller DVI. Faktisk gætter vi på, at der nok skal være en del, som slet ikke aner, hvad et SCART- eller DVI-stik er.

HDMI sidder nemlig tungt på markedet, hvilket også hænger sammen med, at denne stiktype er kompatibel med mange forskellige enheder, for eksempel:

  • Computere
  • Konsoller
  • Blue-Ray-afspillere
  • Projektorer

Bemærk, at der findes forskellige HDMI-stiktyper

Det er sandsynligvis et almindeligt HDMI-kabel, du er på udkig efter, men faktisk findes der flere forskellige typer HDMI-stik. Herunder præsenterer vi de vigtigste.

HDMI A standarden

Dette stik er kendt som “det almindelige HDMI-stik” og vil sandsynligvis være det stik, som du er på jagt efter. A-han-stikket har følgende dimensioner: 13.9 mm x 4.45 mm, mens hunstikket har dimensionerne: 14 mm x 4.55 mm.

HDMI C standarden

Denne standard minder på mange områder om HDMI A; den er blot mindre. Stikket findes blandt andet i en række nyere HD-videokameraer. Stikket kaldes også for HDMI Mini.

HDMI D standarden

En endnu mindre udgave af HDMI A-stikket, end HDMI C er. Også denne stiktype findes i mange nye kameraer. Kaldes også for HDMI Mikro.

Historien om HDMI

HDMI blev opfundet i 2002 af syv forskellige virksomheder, der – nogle få måneder inden frigivelsen – havde meldt ud, at de ønskede at skabe et nyt av-kabel, der kunne erstatte SCART og DVI. Dette lykkedes i stor stil, og siden lanceringen i december måned 2002 er HDMI blot blevet mere og mere populært for hvert år. I dag har det stort set helt fortrængt SCART og DVI fra markedet.

De syv virksomheder, som skabte det første HDMI-kabel, er:

  • Hitachi Maxell, Ltd.
  • Koninklijke Philips Electronics N.V
  • Lattice Semiconductor Corporation (Silicon Image)
  • Panasonic Corporation (Sanyo Electric)
  • Sony Corporation
  • Technicolor S.A.
  • Toshiba Corporation

Afstand til fjernsyn med 4K

Afstanden mellem dig og dit fjernsyn er en af de vigtigste ting når det gælder billedkvaliteten.

Jo tættere du er på din skærm, jo mere sløret vil billedet opleves.

Derfor er det vigtigt at have en bestemt minimumsafstand mellem dig og dit fjernsyn, lær meget mere i vores video herunder:

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg