Billede af HDMI kabel taget af avXperten

HDMI-splitter med lyd! » Komplet Køberguide til HDMI-splitters

Hvis du står og mangler en løsning til at vise det samme billede fra en enhed, men gerne vil vise dette på mere end én skærm, så er du kommet til det helt rette indlæg.

Hvad er en HDMI-splitter? En HDMI-splitter gør det muligt at vise det samme billede på flere skærme. Du kan få HDMI-splittere med alt lige fra 2 udgange og helt op til 16 udgange. En HDMI-splitter er en perfekt løsning til at dele dit HDMI signal både med billede og lyd.

Du skal huske, at en HDMI-splitter ikke er det samme som en HDMI-switch. En HDMI-switch er nemlig det modsatte, hvor du kan omdanne flere HDMI-signaler til én modtager. I HDMI-switchen kan du så vælge, hvilket signal der vises på skærmen.

Læs meget mere om HDMI-splittere, og hvorfor de kan være en fantastisk løsning til skærm-setuppet enten på arbejdet, eller derhjemme.

Se også vores fulde guide til HDMI-kabler, herunder:

Hvordan virker en HDMI-splitter?

En HDMI-splitter virker ved at tage lyd- og billedsignalet fra én enhed, eksempelvis en DVD-afspiller, og dele eller “splitte” det op, så det samme signal kan vises på 2 eller flere skærme.

Har du derfor en HDMI-splitter med 2 udgange, så kan du slutte to skærme til HDMI-splitteren og se signalet på begge skærme. Det samme er tilfældet, hvis du har en HDMI-splitter med hele 16 udgange. Så kan du slutte 16 skærme til HDMI-splitterne, og de vil alle sammen få det samme lyd- og billedsignal fra, i dette eksempel, DVD-afspilleren.

De fleste HDMI-splittere fungerer samtidig også som en signalforstærker, så du ikke skal gå på kompromis med kvaliteten på dit signal.

Hvornår skal man bruge en HDMI-splitter?

Vi har efterhånden anskaffet os rigtig mange produkter, som benytter sig af HDMI-teknologien - især i vores private hjem.

En HDMI-splitter giver dig muligheden for at bruge et signal fra f.eks. din TV-boks og til flere skærme end din hovedskærm.

På den måde kan du altså vise de samme billeder og den samme lyd på flere skærme og give alle vennerne eller familiemedlemmer mulighed for at se indhold flere skærme.


Hvis du f.eks. har et TV-setup, der gør det vanskeligt for alle at se indholdet, kan du med fordel integrere en ekstra skærm samt en HDMI-splitter i hjemmebiografen for at sikre, at alle får det optimale udsyn.

Derudover bliver en HDMI-splitter især brugt steder som virksomheder, institutioner og sportshaller, hvor man gerne vil have det samme billede op på mange skærme. Det kan eksempelvis være infoskærme, som der skal vise præcis det samme på alle skærme, hvilke der kan være ret så mange af.

Hvornår skal man ikke bruge en HDMI-splitter?

Som vi også allerede gjorde opmærksom på i begyndelsen af dette blogindlæg, så findes der andre produkter, der let kan forveksles med en HDMI-splitter.

Hvis du f.eks. gerne vil kunne se flere signaler på din skærm, end den har HDMI-indgange til, så skal du ikke have fat i en HDMI-splitter. Du skal derimod derimod anskaffe dig en HDMI-switch, som af nogle også kaldes en HDMI-hub.

Hvad er en HDMI-hub/HDMI-switch?

Smart TV’er skal i dag være ultratynde og nærmest gå i ét med væggen, og derfor er der heller ikke særligt meget plads til mange indgangsporte.

Et typisk smart TV i dag har gerne ikke flere end bare HDMI-porte, hvilket måske vil være fint for de fleste.

Hvis du får dine TV-kanaler gennem en TV-boks og derudover ejer en Chromecast eller et Apple TV og en DVD-afspiller, jamen så har du nok i bare tre HDMI-porte.

Men hvis du nu også godt kan lide at spille PlayStation, Xbox, Nintendo eller måske dem alle tre, så er de tre HDMI-porte i smart TV’et langt fra nok.

I disse tilfælde har du ikke brug for en HDMI-splitter, men derimod en HDMI-switch, som også kaldes en HDMI-hub, fordi den fungerer som samlingspunkt for alle de HDMI-stik, der skal tilsluttes én HDMI-port i smart TV’et.

Men hvad er så en HDMI-switch? En HDMI-switch er en lille boks, der kan samle flere signaler og føre dem videre til én skærm. Det smarte er, at flere enheder kan tilsluttes den samme HDMI-port via HDMI-switchen, som kun viser signalet fra den valgte eller den aktive enhed.

En HDMI-switch kan have fra alt to og helt op til fem ekstra tilslutninger, og kan fås både med og uden strømforsyning samt med og uden automatisk styring.

Hvad er forskellen på en HDMI-splitter og en HDMI-switch?

Selvom HDMI-splitter og HDMI-switch kan minde en lille smule om hinanden til forveksling i forhold til deres navne, så kunne de to stykker AV-udstyr faktisk næsten ikke være mere forskellige.

En HDMI-splitter og en HDMI-switch kan siges at være hinanden diamentrale modsætninger.

En HDMI-splitter deler ét signal ud til flere skærme.

En HDMI-switch samler flere signaler til én skærm.


Dette er den helt store forskel på en HDMI-splitter og en HDMI-switch.

Kan en HDMI-splitter bruges som en HDMI-switch?

Som vi netop har forklaret, så er en HDMI-splitter og en HDMI-switch to vidt forskellige ting, men ikke desto mindre er nogle HDMI-splittere bygget, så de kan fungere både en HDMI-splitter og en HDMI-switch.

Det vil sige, at HDMI-splitter/switchen fungerer begge veje, så du kan skifte mellem de to funktioner.

Hvis du har en DVD-afspiller og en TV-boks tilsluttet til dit smart TV via dette udstyr, så kan vælge, om det TV-bokssignalet eller DVD-afspillersignalet, der skal vises på skærm, når udstyret er tændt som HDMI-switch. Når udstyret så er tændt som HDMI-splitter, kan du vende den om og tilslutte eksempelvis TV-boksen til både et smart TV og en projektor.


Så selvom HDMI-splitter og en HDMI-switch ikke er det samme, så kan de være det, hvis man anskaffer sig den rigtige type. Du kan finde en HDMI-splitter/switch 2-vejs på avXpertens webshop.

Andre HDMI-betegnelser, du vil støde på

I din jagt på en HDMI-splitter, eller en HDMI-switch for den sags skyld, vil du uden tvivl støde på en række forskellige HDMI-betegnelser, som alle sammen kan være nyttige at vide, hvad betyder.

Vi har derfor samlet en kort liste over de mest væsentlige, så du er klædt godt på til at forstå det hele.

HDMI-adapter

Skulle du være så uheldig, at din enhed ikke er kompatibel med HDMI, så kan du omforme enhedens signal ved hjælp af en adapter.

Det kan være, at du har et DVI-, Scart-, VGA- eller USB-stik, som skal omformes fra eller til et HDMI-stik, så dit udstyr kan kommunikere med nogle af dine andre enheder.

I avXpertens webshop kan finde mange forskellige HDMI-adaptere:

HDMI-extender

Et HDMI-kabel er egentlig fremstillet til at fungere optimalt over en forholdsvis kort afstand. Så du har brug for at forbinde to enheder over længere afstande, vil HDMI-signalet blive svækket.

Dette problem kan løses med en HDMI-extender, der gør det muligt at forlænge HDMI-signalet op til 60 eller 100 meter via netværkskabler.

HDMI-extenderen er en omformer, som gør det muligt at koble et HDMI-kabel til et netværkskabel, der er meget bedre til at sende signaler over længere afstande.

HDMI-repeater

En HDMI-repeater er ligesom en HDMI-extender også et godt redskab til at forlænge sit HDMI-signal.

Du benytter en HDMI-repeater til at forlænge et signal, så det ikke mister kvalitet. HDMI-kabler kan normalt kun sende et signal i en længe af 25 meter, før det bliver svækket. Derfor er det rigtig smart at bruge en HDMI-repeater, som gør sådan, at signalet bliver gentaget og dermed ikke mister sin styrke.

HDMI lyd-extractor

En HDMI lyd-extractor kan ekstrahere lyd fra HDMI-signalet og sende den til anden kilde end den, som billedet kommer til.

Dette er smart, hvis billedsignalet fra HDMI-kablet skal sendes til smart TV’et, mens lyden skal sendes til HiFi-anlægget i stedet for. HDMI lyd-extractoren sørger for, at lyden bliver fordelt helt synkront, så der ikke er forsinkelser og afvigelser på lyd og billede.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg