Hvad betyder HDMI? Få den komplette forklaring her
Mange har efterhånden stiftet bekendtskab med, hvad et HDMI-kabel er. Der er dog store forskelle på, hvordan de forskellige versioner af HDMI er, samt hvilke grænseflader og stik der er kompatible med hvad. Læs en grundig forklaring om HDMI her.
Hvad betyder HDMI? HDMI er en forkortelse af High-Definition Multimedia Interface. Det betyder, at det er en grænseflade for forskellige kommunikationsformer, altså multimedie. HDMI-teknologien er en af standarderne, når det kommer til at overføre data i form af billede og lyd i høj kvalitet.
Det var en meget hurtig gennemgang af, hvad HDMI betyder. Udviklingen af denne teknologi har dog været rigtig stor, og et HDMI-kabel er ikke længere blot et HDMI-kabel. I takt med dette, bliver terminologien også sværere at forstå, og derfor vil vi gerne kaste lys over HDMI.
Så hvis du vil vide mere om, hvordan teknologien har udviklet sig til det bedre, hvilke kabler du skal vælge, hvad de koster og hvilke muligheder HDMI generelt giver dig, så læs med her.
Indholdsfortegnelse
Hvad er HDMI?
HDMI er en grænseflade(interface). En grænseflade er en kontaktflade, hvor to genstande møder hinanden. Indenfor elektronikkens verden, er det der, hvor man forbinder to enheder. Det sker ofte via et kabel, men trådløse forbindelser bliver mere er mere udnyttet. Så her er det selve måden, hvor enhederne kommunikerer med hinanden på.
Hvad bruges HDMI til? HDMI blev oprindelig lavet til at erstatte scart-kablet. Det blev lavet som en komprimeret udgave, for at gøre designet bedre, men efterhånden som det blev udviklet, kunne det også overføre både billede og lyd i højere kvalitet end scart, altså i HD og det er nu standarden, når man kobler eksterne enheder til sit fjernsyn.
HDMI bruges til overførsler af billeder, lyd, data og nu også internet! Der er derfor mange elektroniske enheder, som benytter sig af teknologien. Nogle eksempler er: TV, PlayStation, Xbox, stationære computere, bærbar computere, ChromeCast, DVD-afspillere, højttalere, mobiltelefoner, projektorer og mange andre apparater.
Som kort nævnt, åbner den nyeste udgave af HDMI op for, at man kan overføre internet via kablet. Derudover, understøtter de nye kabler også 3D, og ikke nok med 100% surroundsound og 4K, så kan de nyeste kabler overføre signaler i både 5K og 8K opløsninger. 10K er på trapperne.
Hør kort historien bag HDMI, og tag et sundhedstjek på dine egne kabler, og se hvordan de forskellige versioner har udviklet sig over tiden. Der er meget værdi at hente, hvis du optimerer dine kabler i takt med dine enheder.
- Hør vores forklaring af HDMI-stik her:
Historien om HDMI
Tilbage i april år 2002 begyndte en sammenslutning af syv virksomheder et samarbejde, som skulle lave en ny standard for av-kabler. Det var blandt andet for at udskifte scart-kablet og DVI, Digital Visual Interface, med et smartere kabel, som både skulle kunne overføre billede og lyd.
Du kender måske nogle af de syv grundlæggere af HDMI:
- Hitachi Maxell, Ltd.
- Koninklijke Philips Electronics N.V
- Lattice Semiconductor Corporation (Silicon Image)
- Panasonic Corporation (Sanyo Electric)
- Sony Corporation
- Technicolor S.A.
- Toshiba Corporation
Versioner af HDMI
Det kan være svært at følge den udvikling, som HDMI har taget, men producenterne har prøvet at gøre det hele lettere ved at give versionerne et nummer, efter den rækkefølge de er kommet på markedet i. Derudover er stiktyperne efterfulgt af et bogstav, hvor der ses en forklaring længere nede.
HDMI version 1.0
Den første version af HDMI udkom d. 09 december 2002. Det var et komprimeret scart-kabel, som primært skulle konkurrere med DVI, og som de har overhalet for længst sidenhen.
Den første version udkom med to forskellige stiktyper, type A og type B, men det var primært type A-stikket, som blev solgt, og det er også den mest kendte den dag i dag.
Version 1.0 blev lavet til at håndtere en båndbredde på 4,9 Gbps gennem en tilslutning, som supporterede både lyd og billede. Den kunne vise op til 165Mpixels/sek (1080p ved 60 Hz eller UXGA). Derudover understøttede den 8 kanaler af 192kHz/24-bit audio.
HDMI version 1.1
Den første version var så god, at de ikke behøvede at komme med en ny udgave før maj 2004. Der blev kun lavet få ændringer i specifikationerne, og så blev der tilføjet support til DVD-Audio, hvilket gav et meget bedre lydformat.
HDMI version 1.2
Version 1.2 udkom i august 2005, og denne udgave lavede et noget større spring, end dens forgænger havde lavet. Der blev tilføjet DSD (Direct Stream Digital), som betød, at man kunne transmitterer Super Audio CD.
Man begyndte allerede her at konkurrere med DisplayPort-kablet, som var på vej med et kabel rettet mod computerverdenen. Derfor begyndte HDMI-producenterne at fokusere mere på PC-markedet, hvilket er blevet en succes sidenhen, men de kæmper stadig mod DP-kablet.
Allerede i december 2005 kom HDMI med tilføjelsen 1.2a. Her blev der lavet en bedre indbyrdes kompatibilitet mellem produkterne og CEC (Consumer Electronic Control) funktionerne blev forbedret.
HDMI version 1.3
Denne udgave af HDMI blev ikke nogen stor succes, da den udkom i juni 2006. Der gik heller ikke lang tid før de havde endnu en opdatering, som hed HDMI 1.3a, som blev modificeret til at være et lidt bedre kabel.
Der var dog en masse nye specs, som blev tilføjet, og som blandt andet understøttede Deep Colour. Derudover kom den nye micro stiktype C.
For at teste blev der også lavet versionerne HDMI 1.3b, 1.3b1 og 1.3c, men disse blev ikke kendte af forbrugerne.
HDMI version 1.4
Maj 2009 udkom version 1.4, som var en kæmpe opgradering i forhold til 1.3 modellen. Så det havde umiddelbart hjulpet at lave alle de foregående tests. Den nye model supporterede både 3D understøttelse, ethernet, og kunne sende lyd retur gennem kablet.
Marts 2010 udkom HDMI 1.4a, og i oktober 2011 udkom HDMI 1.4b. Endnu engang blev de forskellige specifikationer blot opdateret til det bedre, og når man køber kabler hos avXperten, kan man altid blot klikke på produktet for at se mere info og funktioner.
Alle disse versioner skulle dog være bagudkompatible med dit udstyr, så selvom du ikke har behov for at bruge kabler, som kan vise i 4K opløsning, virker de nye kabler stadig ligesom de gamle kabler, med dit nuværende grej.
HDMI version 2.0
2.0 Blev lanceret i september 2013 og bliver også kaldt HDMI UHD, hvor UHD står for Ultra High Definition. Modsat de 8 lydkanaler, som der var på den første udgave af HDMI, kommer version 2.0 med op til 32 audio channels.
HDMI 2.0a blev lanceret i april 2015 og HDMI 2.b kom på markedet i marts 2016. Igen har HDMI sørget for, at alle deres kabler er bagudkompatible, hvilket vil sige, at man stadig kan bruge de nye kabler med sit gamle udstyr, men så får man selvfølgelig ikke alt det optimale ud af selve kablet.
HDMI version 2.1
Fremtiden er her, og HDMI version 2.1 blev udgivet i januar 2017. Den øget båndbredde gør, at de nye kabler tilbyder, at man kan se i opløsninger i 8K og 10K samt 4K120. Derudover er der blevet introduceret en ny kabel-kategori, som hedder Ultra High Speed som supportere 48G båndbredde.
De forskellige HDMI stiktyper
Som om, at der ikke var nok forskellige specifikationer at holde øje med i de forskellige versioner af HDMI, så skal du altså også være opmærksom på, hvilken stiktype du skal have dine HDMI-enheder til at passe med.
Der er i skrivende stund 5 forskellige stiktyper, hvor type A og B, har været med fra starten. Type C blev lanceret med HDMI version 1.3 og de nyeste D og E kom i takt med HDMI version 1.4.
Overførselshastigheden på de forskellige typer af stik afhænger ikke af størrelsen, og der er kun lavet forskellige udgaver i forhold til udformning og anvendelse. Så specifikationerne passer altså til den version af HDMI, som stikket er udgivet sammen med.
HDMI type A
Et HDMI type A han stik har dimensioner på 13.9 mm x 4.45 mm og hunstikket har dimensioner på 14 mm x 4.55 mm. Dette er størrelsen på et standard HDMI-stik, som de har lavet fra begyndelsen, men selve funktionerne er dog blevet meget opgraderet sidenhen.
Dette stik kender man især fra TV og computere, men også utrolig meget andet elektronisk udstyr. Grundet kravene til design, bliver der lavet mindre kabler, som kan det samme, eller der bliver lavet få udgange af HDMI-porte. Dette problem kan nogen gange løses med en HDMI-switch.
HDMI type B
Et HDMI type B-stik har målene 21.2 mm x 4.45 mm og er større end selve standarden. Det bliver dog ikke benyttet i nogle produkter.
HDMI type C
HDMI type C kaldes også HDMI mini, fordi det er en mini-udgave af type A-stikket. Det har målene 10.42 mm x 2.42 mm, men har lige så mange pins som type A.
HDMI type D
HDMI type D kaldes også for HDMI micro, da det er den mindste udgave af type A-stikket. Det har målene 5.83 mm x 2.20 mm og bliver brugt i til mindre apparater som smartphones og kamera.
HDMI type E
HDMI type E har eksisteret siden version 1.4 og er blevet lavet med henblik til automotive-branchen, og har applikationer til at holde skidt og fugt væk fra at beskadige grænsefladen.
Det er dog klart type A, C og D, som er de mest kendte af HDMI-standarderne.
Hvilket HDMI kabel skal man vælge?
Vi har samlet nogle af de hyppigste spørgsmål, som er en god idé at overveje inden man køber et kabel:
1) Hvor langt skal kablet være?
2) Skal kablet understøtte 4K?
3) Skal kablet være aktivt? (Hvis dit kabel skal være længere end 10 meter)
4) Hvilken stiktype?
5) Skal kablet bruges til gaming?
Det vigtigste er selvfølgelig at finde et kabel, som har de specifikationer, som passer til resten af dit udstyr. Da HDMI er bagudkompatibel, kan det dog være en fordel at købe et nyere kabel, hvis noget af det andet elektroniske udstyr skal udskiftes i en nær fremtid.
Hvis du vil læse mere om HDMI-kabler, se produktinfo samt se vores udvalg, så følg dette link: HDMI-kabler.
Vi prøver løbende at give mere vejledning, når det kommer til, hvilket HDMI-kabel man skal vælge. Du kan derfor se, hvor langt et HDMI-kabel må være, hvis du følger linket til dette blogindlæg: Hvor langt må et HDMI-kabel være?
- Se vores video om, hvad der er vigtigt, når du skal vælge et HDMI-kabel
HDMI, DisplayPort og DVI
Hvis du skal tilslutte en grænseflade til en monitor, kan der være en frygtelig masse udgange. Flere kan både tage HDMI, DisplayPort og DVI.
Vi har også prøvet at afdække dette eventuelle problem ved at skrive andre blogindlæg, som belyser bedre, hvilken af de tre ovenstående grænseflader, der er bedst.
Se eventuelt dette blogindlæg:
Hvis din monitor ikke er kompatibel med det kabel, som dit andet apparat, som skal tilsluttes er, findes der også muligheder for dette. Her kan du få kabler og adaptere, så de forskellige teknologier kan arbejde sammen. Et eksempel er DP til HDMI.
DisplayPort til HDMI virker på den måde, at du kan tilslutte din DisplayPort udgang og videre over til et apparat, som er kompatibel med HDMI-teknologien. Det kan enten gøres med et kabel eller en adapter, og ved at bruge en af disse komponenter, kan du konvertere signalet.
Hvad koster et HDMI-kabel?
Hos avXperten har vi HDMI-kabler der koster fra 14 DKK og helt op til mere end 1800 DKK. Derfor er det vigtigt at finde et HDMI-kabel, som passer til det man skal bruge, så man ikke kommer til at bruge unødigt mange penge på et kabel.
Da et HDMI-kabel varierer meget i pris, er vi altid klar til at give en god vejledning om, hvilket HDMI-kabel du skal vælge.
Muligheder med HDMI
Nogen gange kan du få meget mere ud af dine enheder, hvis du enten skifter til det rigtige kabel, eller hvis du køber nogle komponenter til dit elektroniske udstyr, som giver dit grej ekstra værdi.
Hvis du nu skal omforme et kabel, vise det samme indhold på flere skærme, eller du skal styrke et signal, så kan du prøve at se, hvad nogle af vores andre HDMI-produkter kan gøre.
Du kan klikke ind på alle nedenstående underkategorier, hvis du leder efter flere muligheder til, hvad man kan med HDMI.
- HDMI-adapter
- HDMI-splitter
- HDMI-switch
- HDMI-extender
- HDMI-lyd-extractor
- HDMI-repeater
- HDMI-vægdåse
- Trådløs HDMI
- Løse HDMI-stik
Jeg håber, at ovenstående blogindlæg afhjælp dig med spørgsmålet, hvad betyder HDMI, samt gav dig et godt indblik i, hvad denne grænseflade egentlig er for en størrelse.
Udviklingen bliver utrolig interessant at følge, da specifikationerne hele tiden bliver optimeret utrolig meget, og især trådløse forbindelser bliver bare bedre og bedre.