billede af mobil taget af avXpertens personale

1G, 2G, 3G, 4G og 5G? Forvirret? Vi Guider dig!

Hvis du, ligesom de fleste, er ejer af en smartphone eller i det hele taget bare en telefon, som er produceret i dette årtusinde, så har du også stiftet bekendtskab med det mobile netværk, som lige nu er udbredt i sin fjerde generation, populært også kaldet for 4G.

Rigtigt mange ved godt, hvad mobilt netværk er - i hvert fald i grove træk. De ved, at mobilt netværk er lig med hurtigt internet på farten uden brug af internet kabler overhovedet, og selvfølgelig at man typisk tilgår det med sin mobil, tablet eller 4G-modem og 4G-router.

Det hurtigste internet er selvfølgelig stadig med faste netværkskabler, dem kan du høre meget mere om lige her:

Men lad os alligevel for en god ordens skyld sikre os, at alle er med på, hvad der tales om, og få præciseret, hvad mobilt netværk er.

Hvad er mobilt netværk?

Hvad er mobilt netværk? Mobilt netværk er internet, der leveres via mobilmasterne til mobile enheder som smartphones, computere og tablets. Det fungerer ved, at den indbyggede antenne i den mobile enhed kobler sig på en mobilmast og kan dermed sende og modtage internetdata.

Selvom det først er i de senere år, at det mobile netværk er blevet en fast bestanddel af vores hverdag, så det en lang historie bag sig.

Det mobile netværk hedder som sagt lige nu 4G, men før det har der både været 3G, 2G og 1G, og disse tidligere versioner af det mobile netværk, vil vi nu gå mere i dybden med.

Hvad er 1G?

Historien om det mobile netværk starter helt tilbage i starten af 1980’erne helt præcist 1982. I dette årstal fik vi nemlig vores allerførste mobile netværk ved NMT, der stod for Nordisk Mobilnetværk.

Som navnet også antyder, dækkede netværket ikke bare Danmark men også Norge, Sverige og Finland. NMT var et analogt netværk, der gjorde det muligt at ringe til norske, svenske og finske telefonnumre til den samme takst, som man havde ringet til et dansk telefonnummer.

I 1982 var taksten for et opkald med mobiltelefon dog ret høj. Et opkald kunne koste helt op til 5 kr. i minuttet, så i begyndelsen var det kun folk som dyrlæger, læger og vognmænd, der anvendte mobiltelefoner, som på det tidspunkt i øvrigt også vejede omkring 6-8 kg.

NMT var som sagt et analogt netværk, der kun gjorde det muligt at tale sammen i mobiltelefon, men faktisk var rækkevidden per past meget længere, end den er i dag. Dog var NMT et åbent netværk, hvilket betød, at alle samtaler kunne aflyttes ved hjælp af en simpel radioscanner.

Hvad er 2G?

10 år skulle der gå, før afløseren for NMT var klar. I 1992 kom det digitale GSM-netværk, hvilket står for Global System for Mobile Communications, men er bedre kendt som 2G.

I Danmark var det et enormt teknologisk fremskridt at kunne få digital mobiltelefoni, og 2G-netværket var i det hele taget banebrydende. Mobiltelefonerne kunne nu kommes i lommen og blev udstyret med et Subscriber Identity Module-kort, populært kaldet SIM-kort, hvor man fik et unikt telefonnummer, som ikke fulgte telefonen, men SIM-kortet.

2G blev opfundet ikke så langt fra os, nemlig i Finland, som er hjemlandet for Nokia, der på det tidspunkt var verdens absolut førende mobilproducent.

Internettet, som vi kender det i dag, var ikke udbredt i 1992, men 2G kunne tilgå GPRS-netværket, hvis hastighed maksimalt kunne trække beskedne 0,5 Mbit/s. Senere blev det EDGE og WAP, men dette er først hen mod slutningen af 1990’erne, hvor det blev muligt at komme på en tekstbaseret browser på mobilen.

Det særligt banebrydende ved 2G var, at man nu ikke bare havde mulighed for at ringe og tale med hinanden, nej, nu kunne man også både sende SMS’er og MMS’er. Den første SMS blev også sendt i 1992, og i den stod skrevet ordene “Merry Christmas”. Der gik dog nogle år, før SMS’er blev udbredt, for det blev først muligt for forbrugerne i 1996 og MMS’er edda senere endnu.

At man kunne sende beskeder til hinanden synes at have været det helt store gennembrud for mobiltelefonen, da salget nu for første gang eksploderede, og der blev solgt millioner af mobiltelefoner i de efterfølgende år.

Egentlig havde man regnet med, at SMS’er mest ville blive benyttet af forretningsfolk, men, som vi ved nu, var det faktisk teenagere og unge mennesker, der tog SMS’en til sig, og skabte faktisk et helt nyt “sprog”; SMS-sproget med sine mange forkortelser.

En forbedring ved 2G var, at det ikke var et åbent netværk. De tekstbeskeder, man sendte til hinanden, var krypterede, hvilket betød, at ingen andre kunne læse med længere.

Selv den dag i dag er 2G-netværket stadig i brug, men det er dog ikke så meget. Det bruges udelukkende til tale og kun af de telefoner, som ikke er af typen smartphone, da disse alle er på de nyere 3- og 4G-netværk.

Hvad er 3G?

I det nye årtusinde begyndte danskerne for alvor at MMS’e på livet løs, ja, faktisk så voldsomt, at teleselskaberne fik behov for et nyt netværk.

Dette netværk blev 3G, som teleselskabet 3 i 2003 var det første til at udbyde herhjemme. De andre teleselskaber fulgte hurtigt efter. 3G-netværket kunne løse problemstillingen med det stigende internetbehov, der kun blev højere, da de nye smartphones også begyndte at gøre deres entré på markedet.

3G-netværket indeholder mange forskellige teknologier, UMTS, WCDMA, HSPA, HSPA+, 3G+, H+, 3.5G, eller Turbo 3G, der alle kan håndtere både data og tale, hvorfor 3G også kaldes det kombinerede tale- og datanetværk.

I forhold til 2G var 3G-netværket langt, langt hurtigere. 2G kunne trække en forbindelse på maksimalt 0,5 Mbit/s, mens 3G kom på først 32 Mbit/s og senere 64 Mbit/s. Derfor fik man også helt nye muligheder på telefonen, som f.eks. at surfe på nettet, streame musik og video, sende og modtage mails samt være på sociale medier via mobilen.

På den måde har 3G haft en kolonorm stor betydning for, hvordan vi benytter vores telefoner i dag, da netværket introducerede for de moderne “smart”-funktioner.

Den første smartphone, der i Danmark benyttede sig af 3G-netværket, var Apples iPhone fra 2008. Siden da er behovet for smart-funktioner på telefonen kun steget og med det også behovet for hurtigt internet. Derfor blev der ret hurtigt brugt nok atter et netværk, som kunne tage over dér, hvor 3G-netværket ikke længere var tilstrækkeligt.

Trods dette bliver 3G-netværket dog stadig brugt herhjemme en hel del og er endnu det største og mest udbredte mobilnetværk i Danmark. Netop derfor kan telefoner med adgang til et nyere mobilt netværk sagtens hoppe på 3G-netværket og endda noget endnu ældre, hvis man befinder sig et sted, hvor det nyere mobilnetværk endnu ikke er fuldt udrullet.

Det kan også være, at man har en lidt ældre smartphone, som er udstyret med et 3G-SIM-kort og derfor kun kan tilgå 3G-netværket. Det fleste med en smartphone i dag har dog adgang til den seneste generation af mobilt netværk; 4G.

Hvad er 4G?

I 2011 blev 4G klar til brug i Danmark, og det er stadig denne fjerde generation af mobilt netværk, vi anvender i dag. 4G kaldes også nogle gange for LTE (Long Term Evolution), 4G LTE eller 4G LTE Advanced, men det er alt sammen bare forskellige udviklinger af 4G, ligesom 3G også havde betegnelserne 3G+, H+ 3.5G, HSPA, HSPA+ eller Turbo 3G og 2G havde EDGE, E-GPRS eller også bare E.

4G leverer mobilt netværk med en hastighed på 71 Mbit/s i hele Danmark, men faktisk er netværket lavet til endnu højere hastigheder, hvorfor du kan opleve en forbindelse på mere end 71 Mbit/s med 4G.

Med 4G har vi fået en mobil netværksforbindelse, der er så hurtig, at det ikke kun er begrænset til at blive brugt i mobiltelefoner. Med et 4G-SIM-kort kan du også få dig et mobilt bredbånd via f.eks. et 4G-modem eller en 4G-router, og du kan også komme SIM-kortet direkte din tablet eller computer.

Alt dette kan du læse mere om i vores blogindlæg “Simkort Guide! (Alt om Simkort, Tablets og Smartphones her!)”.

Men 4G-netværket kan faktisk også bruges til mere end bare data. Siden 2017 har det også været muligt at tale via 4G, hvilket har betydet, at man forbindes på bare 1 sekund i stedet for op til 10 sekunder på 3G eller 2G. Dette har lukket mange af de huller i mobildækningen, der tidligere har været i Danmark.

Derudover kan 4G-netværket også bruges til såkaldt Wi-Fi-calling, hvor man kan bruge sin router som en mobilmast og dermed bruge 4G-netværket til få mobilforbindelse igennem.

Ligesom med 3G har 4G-netværkets udbredelse bare fået forbruget og behovet for data til at stige, hvorfor der da også allerede er udviklet en ny generation, nemlig 5G.

Hvad er 5G?

Det kommende supernetværk 5G er på trapperne og bliver netop nu testet, også i Danmark, hvor man fra politisk side har planlagt, at vi skal være i helt i front i forhold til anvendelsen af 5G.

5G er den femte generation af mobilt netværk, og når det bliver udrullet fuldstændigt, vil det give mulighed for ekstremt pålidelig kommunikation, hastigheder der er op til 100 gange hurtigere end i de nuværende 4G-net og håndtering af endnu flere brugere og enheder på samme tid.

Det vil også være muligt at få en 5G router, som gør det muligt at få trådløst internet i hjemmet helt uden installationer i væg eller andre kablede forbindelser. 

Udrulningen af 5G er allerede begyndt i 2019 i Danmark, men kun på testbasis. De første, som kommer til at nyde godt af 5G, er de større byer samt store fabrikker samt områderne langs transportkorridorer. På længere sigt forventes 5G at komme i hele landet, således at der vil være 5G alle de steder, hvor der er 4G dækning i dag.

Handlingsplanen for 5G i Danmark er offentligt tilgængelig, og den via dette link: 5G-handlingsplan for Danmark.

Det er forventet, at man med 5G kan åbne op for adskillige nye forretningsområder som f.eks.:

  • Automatisering og robotteknologi inden for landbrugs-, industri- og sundhedssektoren
  • Transportsektoren med avanceret kommunikation mellem køretøjer. Herunder bl.a. førerløse biler
  • Energisektoren med smart grids, aflæsning af målere, styring af el-nettet m.v.
  • Smart cities

Det forventes også, at man vil se flere IoT- enheder (Internet of Things), hvilket vil sige ting, som er kan styres via en internetforbindelse f.eks. Vaskemaskine, ovn, lys m.m., da 5G vil forbedre mulighederne for, hvad man kan gøre med dette.

Læs meget mere om den nye 5G standard i vores store blogindlæg: Hvad er 5G? Nu kommer det endelig til Danmark!

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg