Dobbeltskærmet antennekabel - Hvad er det?

Der er ikke mange som stadig har behov for antennekabler, da de fleste er gået over til streamingtjenester, smart TV, eller bruger løsninger som ChromeCast eller Apple TV.

Men hvis du stadig har behov for et antennekabel, for at modtage et digitalt TV-signal, så kan det være fordelagtigt at bruge et dobbeltskærmet antennekabel.

Jeg vil i dette indlæg fortælle dig om hvad et dobbeltskærmet antennekabel er, og hvilke fordele det har.

Hvad er dobbeltskærmet antennekabel? Et dobbeltskærmet antennekabel er et højfrekvens tæt kabel af høj kvalitet, der sikrer det digitale TV-signal bliver leveret til fjernsynet sammen med det analoge signal. Det dobbeltskærmede kabel har både trådnet og folie yderst, så kablet er beskyttet mod udefrakommende støj.

Hvis du er en af dem som stadig har brug for et antennekabel, og gerne vil sikre dig at du får et af er af god kvalitet, så fortsæt med at læse.

Hvad bruges et dobbeltskærmet antennekabel til?

Et dobbeltskærmet antennekabel bruges til at modtage analogt og digitalt antenne signal, samt satellit og kabel TV.

Et antennekabel overføre forbindelsen fra eksempelvis et fællesantenneanlæg til dit fjernsyn eller din satellitmodtager, og dette vil gøre så du kan se tv kanaler fra din udbyder.

Et dobbeltskærmet antennekabel er rigtigt godt til at sikre signalet der overføres gennem kablet, så der kommer mindst muligt elektronisk støj, der kan forstyrre dit signal.

På den måde vil et dobbeltskærmet antennekabel give rigtig gode vilkår for at dit digitale signal, som du modtager gennem kablet, ikke forstyrres af andet elektronisk støj rundt om.

Når et antennekabel er dobbeltskærmet, muliggør det ofte at du kan grave kablet ned, uden at anvende tomrør, eftersom de fleste dobbeltskærmede antennekabler også er coax jordkabler, hvilket gør så kablerne kan bruges udenfor.

Dobbeltskærmede antennekabler kan have forskellige længder, og nogle steder kan du erhverve kabler i meter mål som for eksempel 1, 3, 5 eller 10 meter, men du kan også få kabler som er over 250 meter lange, hvis du måske har lyst til at trække kabler ud til et skur, garagen, eller noget tredje

Forskellige slags dobbeltskærmede antennekabler

Der findes flere forskellige slags dobbeltskærmede antennekabler, og alt efter hvor høj kvalitet du ønsker dit kabel skal være, så kan du vælge mellem disse kategorier.

  • A++
  • A+
  • A
  • B

Hvordan kablerne rangeres afhænger af ting som: afskærmning mod ekstern støj, tabt signal pr. meter, holdbarhed, ledeevne, osv.

Jeg anbefaler at du køber et kabel som minimum er klasse A, men jo højere klasse jo bedre kvalitet kabel får du, oftest følger prisen også med op.

Heldigvis er dobbeltskærmede antennekabler relativt billige.

Vinklet dobbeltskærmet antennekabel

Hvis du skal montere dit antennekabel bag et møbel, så kan det være en god idé at bruge et kabel med vinkel, som typisk er 90 grader vinklet.

Dette kan være smart hvis dit antennestik sidder lige der, hvor du vil have dit fjernsyn eller et andet møbel stående.

På den måde behøves du ikke rykke møblet længere ud fra væggen, eller skulle rode med en bøjet ledning.

Fordele ved et dobbeltskærmet antennekabel

Et dobbeltskærmet antennekabel har nogle fordele i forhold til normale antennekabler.

#1 Lever op til international standard

De fleste dobbeltskærmede antennekabler lever op til den internationale standard, og er markeret med CENELEC EN50083.

Dette betyder at kablet lever op til den internationale kvalitet, hvilket kan være vigtigt for at sikre et fejlfrit TV-signal.

#2 HF tæt

Med et dobbeltskærmet og HF tæt antennekabler, sikrer du dig bedst muligt mod udefrakommende støj fra eksempelvis andre sendemaster og 5G netværk.

Det at kablet er HF tæt, betyder at det er sikret mod forstyrrelser som kan forstyrre højfrekvente kanaler.

Et HF dobbeltskærmet antennekabel, vil derfor kunne give dig gode vilkår, for at det digitale TV-signal ledes hen til dit fjernsyn, uden der kommer et grumset billede og dårligt signal som er forstyrret af andre frekvenser.

#3 Stabil opbygning af kablet

Et dobbeltskærmet antennekabel har flere lag.

Antennekabler er eksempelvis typisk samlet med en løs plastikskærm i modsætning til dobbeltskærmede antennekabler.

Det dobbeltskærmede kabel har både trådnet og folie yderst, så kablet er beskyttet imod udefrakommende støj, og dermed vil kablet ikke kun være mere modstandsdygtigt over for frekvenser, men også mod generelt slid.

Du kan med fordel tjekke specifikationerne for kablet, da et kabel med en massiv kerne af kobber, vil være bedre til at lede signalet igennem, end et kabel som har knap så stor en kerne.

#4 Nogle kan bruges udendørs

Hvis du kun skal bruge dit antennekabel indendørs, så kan det stadig være en fordel med et som er dobbeltskærmet eftersom det sikrer mod støj.

Nogle dobbeltskærmede antennekabler kan bruges udenfor, og disse kaldes også for et coax jordkabel.

Et udendørs antennekabel, vil have en høj holdbarhed og en UV-modstandsdygtig PE-yderkappe, hvilket gør kablet modstandsdygtigt overfor vind og vejr.

#5 God til længere afstande

Såfremt du ønsker at trække kablet over længere afstande, indendørs eller udendørs, så vil jeg anbefale at du bruger et dobbeltskærmet antennekabel.

Digitale signaler er modtagelige over for elektronisk støj, og du kan mindske dette ved at bruge et dobbeltskærmet antennekabel.

Jo længere du skal trække kablet, jo mere elektronisk støj vil der typisk være, og når signalet skal sendes gennem et langt kabel, vil der derfor kunne forekomme flere forstyrrelser, end hvis det blev sendt gennem et kort kabel.

Læs også: Få det optimale ud af dit antennesignal - Læs hvordan her

Ofte stillede spørgsmål om dobbeltskærmede antennekabler

Kan man sætte dobbeltskærmede antennekabler sammen?

Hvis der bruges et HF tæt samlestik skulle det ikke være noget problem.

Du bør dog ikke sætte to forskellige kabler sammen, så hvis du har et dobbeltskærmet og normalt antennekabel, så kan det være smart at udskifte dit normale antennekabel med et dobbeltskærmet i stedet, for at sikre bedst mulige vilkår for et godt signal.

Hvilket dobbeltskærmet antennekabel stik skal jeg bruge?

Du skal højst sandsynligt bruge et antennekabel med F-stik, da det typisk er det som benyttes til fjernsyn og routere.

Ellers skal du benytte et han- og hunstik, for at forbinde antennestikket i væggen med andre enheder.

Læs også: Hvilke forskellige antennestik er der?

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg