Læs her, Hvad Dual Link-DVI betyder - Komplet DUAL LINK guide

Læs her, Hvad Dual Link-DVI betyder - Komplet DUAL LINK guide

baseret på 0 bedømmelser

Med et DVI-kabel kan du overføre digital video mellem en computer og en skærm. Men et DVI-kabel er ikke bare et DVI-kabel.

Der findes både et type DVI-I, DVI-D og DVI-A-kabel og DVI-D og DVI-I findes i både en Dual Link og en Single Link variant.

I denne DVI Dual Link guide forklarer vi dig præcis hvad forskellen er.

Hvad er Dual Link DVI?

Hvad er Dual Link DVI?

DVI står for Digital Video Interface og det første du skal være opmærksom på, er at kablet kun overfører video/billede og ikke lyd.

Der findes flere forskellige typer af DVI-stik. En type stik til digitale forbindelser (DVI-D) og en til både analoge og digitale forbindelser (DVI-I). Der findes også en endnu ældre version, der er rent analog (DVI-A), men det bruges næsten ikke i dag.

Er stikkene ens?

Nej - De forskellige typer DVI-stik har ikke lige mange pins, så derfor skal du være meget opmærksom på, præcis hvilken type DVI din enhed understøtter.

Når du kigger efter DVI-kabel skal du derfor også tjekke hvor mange pins DVI kablets stik har. For at gøre det mere overskueligt skelner man mellem DVI Dual Link og DVI Single Link.

Er stikkene ens?

DVI Dual-link og Single-link – hvad er forskellen?

Det vigtigste at holde sig for øje er, at der findes tre forskellige DVI-standarder: DVI-A, DVI-I og DVI-D. Ud af disse findes DVI-I og DVI-D desuden i to varianter: Single Link og Dual Link.

Det vil altså sige at der findes 5 slags DVI-stik (se illustration).

  • DVI-I (Single Link)
  • DVI-D (Single Link)
  • DVI-I (Dual Link)
  • DVI-D (Dual Link)
  • DVI-A (Analog)

Forskellen er altså hvor mange pins stikket har og hvilke signaler stikkets pins kan overføre. DVI-D kan eksempelvis ikke overføre analoge signaler, da det mangler de 4 pins, der indeholder det analoge signal.

Hvordan virker DVI?

Hvordan virker DVI?

DVI-stik findes altså i tre forskellige udgaver: DVI-A (analog), DVI-D (digital) og DVI-I (integreret – altså både analog og digital).

Både DVI-I og DVI-D-stik har to forskellige datahastigheder, som man kalder Single Link og Dual Link.

SÅDAN ER ET DVI STIK OPBYGGET

Et Single Link DVI-stik har 18 pins. De forskellige pins bære forskellige signaler. Nogle af disse pins indeholder RGB-videosignalerne. Andre bærer forskellige data signaler.

Single Link stik understøtter op til 165 MHz og 1,65 Gbps båndbredde. De understøtter opløsninger op til 1920 × 1200 ved 60Hz.

Et Dual Link stik har 24 pins. Dual Link stik fordobler antallet af RGB pins gennem parallelle forbindelser, hvilket muliggør 2Gbps båndbredde.

Dual Link understøtter højere opløsninger op til 2560 × 1600 ved 60Hz. Dual Link-stik er desuden fuldt ud bagud kompatibel med Single Link mens et Single Link stik aldrig understøtter Dual Link-forbindelser.

Bliv rigtig klog på DVI-A, DVI-I og DVI-D

Bliv rigtig klog på DVI-A, DVI-I og DVI-D

Hvis du vil være rigtig skarp på forskellene på DVI, så kend forskel på disse tre typer.

DVI-A

DVI-A stik har 17 (12 + 5) pins og ingen Dual Link variant. DVI-A bærer kun analoge signaler.

På ældre analoge skærme vil du typisk finde VGA-stik. Derfor er DVI-A-stik ret sjældne. DVI-A-kabler fungerer både med DVI-A- og DVI-I-stik.

DVI-D-kabler med Han-stik passer muligvis i et DVI-A Hun-stik, men vil ikke fungere, da de ikke bærer nogen analoge signaler.

DVI-D

DVI-D stik kan kun overføre digitale videosignaler.

Single Link DVI-D-stik har 19 pins (18 + 1) og Dual Link DVI-D-stik har 25 pins (24 + 1).

DVI-D-kabler fungerer både med DVI-D- og DVI-I-stik. Desuden understøttes HDMI- og DisplayPort videosignaler gennem en adapter, dog uden ekstra funktioner, som fx lyd.

Bemærk, at DVI-D Hun-stik ikke fungerer med DVI-A Han kabler eller DVI-I Han-kabler, da disse stik har de yderligere 4 analoge stifter, som DVI-D mangler.

DVI-I

DVI-I Single Link har 23 pins (18 + 5) og Dual Link har 29 pins (24 + 5).

DVI-I-stik konverterer ikke analoge og digitale signaler, men understøtter både digitale eller analoge signaler - bare ikke begge på samme tid. Hvis et videokort, skærm og kabel alle har DVI-I-forbindelser med muligheden for at understøtte både analoge og digitale signaler, skal man vælge hvilken type, man vil bruge. Det kan godt skabe lidt problemer.

DVI-I-stik fungerer med alle tre DVI-kabeltyper. Et DVI-I-kabel med Han-stik passer dog ikke i et DVI-D Hun-stik på grund af de ekstra analoge pins.

Vi har skrevet flere artikler om DVI kabler.

Hvis du vil vide mere, så læs nogle af disse relateret blogindlæg »

Varer nævnt i dette indlæg

Skriv en kommentar
E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg
Over 11.500
Varer på lager
Robotstyrede priser
Sikrer dig en god pris
60 dages returret
Vi hjælper altid!
Dag-til-dag levering
Alle hverdage, året rundt
E-mærket
Godkendt siden 2007