DVI: Digital Visual Interface

Hvad er DVI?

Denne artikel om DVI belyser hvilke ting du skal være opmærksom på før du anskaffer dig et DVI kabel, samt giver dig et indblik i brugen af DVI kabler og DVI kablets baggrund.

Digital Visual Interface er en teknologi, til overførsel af ukomprimerede video data. DVI kabler bruges primært mellem en computer og et fladskærms TV eller en projektor.

Der findes flere forskellige typer af DVI stik. En type stik til digitale forbindelser (DVI-D) og en til både analoge og digitale forbindelser (DVI-I).

Den 100% digitale DVI-D bruges når to digitale apparater skal sammenkobles. F.eks. et grafikkort som sammenkobles med en fladskærm.

Det analoge/digitale DVI-I stik er bagud-kompatibel med f.eks. RGB-5 (oftest HD15 eller 5 x BNC stik) og samtidig kunne bruges til digitale forbindelser.

Det mest anvendte er DVI-D stikkene, da de overfører et 100% digitalt signal, og er i stand til at vise billedet i nøjagtig samme opløsning og kvalitet som det blev afsendt fra F.eks. computeren.

DVI overfører digital video med en båndbredde op til hele 7.4 Gbps ved dual stik. Derudover er DVI delvist kompatibel med HDMI (dog kun video, da DVI ikke understøtter lyd-overførsel). Du kan finde HDMI til DVI Kabler her, og HDMI til DVI med lyd her.

Officielt logo

Det officielle logo for DVI ser således ud:

DVI logo

Baggrund

DVI er udviklet af Digital Display Working Group (DDWG) i 1998. Formålet med udviklingen af DVI var at udvikle en standardiseret forbindelsesform for overførsel af digital video mellem PC og skærm.

Den første version af DVI (Version 1.0) var klar i Foråret 1999. Man kunne nu overføre ukomprimeret live digital video.

DVI understøtter PC opløsninger op til 2048x1536 (4:3 format) og HDTV opløsninger op til 720p og 1080i (HDTV opløsninger over Singlelink kabler).

DVI er efterhånden mere og mere brugt til forbrugerelektronik, f.eks. digital video forbindelsen fra DVD afspiller til fladskærms TV eller projektor.

Grunden til at et DVI kabel overfører billedet i så høj kvalitet er, at de data som overføres bliver overført i ukomprimeret tilstand. Derved undgår man at der bliver "pillet" ved dataene, og de bliver derfor vist i samme høje kvalitet i det apparat som skal vise billedet, som den kvalitet der blev afsendt af f.eks. computeren eller lign. 

Ting du skal vide før du anskaffer et DVI kabel

Da der er flere typer for DVI stik, er det vigtigt at du kontollerer at stikket i dine apparater er det samme som stikket i det kabel du vil anskaffe.

Vær også opmærksom på at DVI udelukkende overfører video data. Dvs. at lyden ikke bliver overført gennem DVI kablet. Lyden skal overføres gennem f.eks. et phonokabel eller et optisk kabel.

DVI kabler fungerer optimalt ved et kabeltræk på max 10 meter. Hvis det er nødvendigt at have et kabeltræk på over 5 meter, er det stærkt anbefalelsesværdigt at bruge et højkvalitetskabel, da signalet ellers kan blive forstyrret og/eller forringet. 

DVI stik

DVI stik

Pin 1

TMDS Data 2- Digital red - (Link 1)

Pin 2

TMDS Data 2+ Digital red + (Link 1)

Pin 3

TMDS Data 2/4 shield

Pin 4

TMDS Data 4- Digital green - (Link 2)

Pin 5

TMDS Data 4+ Digital green + (Link 2)

Pin 6

DDC clock

Pin 7

DDC data

Pin 8

Analog vertical sync

Pin 9

TMDS Data 1- Digital green - (Link 1)

Pin 10

TMDS Data 1+ Digital green + (Link 1)

Pin 11

TMDS Data 1/3 shield

Pin 12

TMDS Data 3- Digital blue - (Link 2)

Pin 13

TMDS Data 3+ Digital blue + (Link 2)

Pin 14

+5V Power for monitor when in standby

Pin 15

Ground Return for pin 14 and analog sync

Pin 16

Hot plug detect

Pin 17

TMDS data 0- Digital blue - (Link 1) and digital sync

Pin 18

TMDS data 0+ Digital blue + (Link 1) and digital sync

Pin 19

TMDS data 0/5 shield

Pin 20

TMDS data 5- Digital red - (Link 2)

Pin 21

TMDS data 5+ Digital red + (Link 2)

Pin 22

TMDS clock shield

Pin 23

TMDS clock+ Digital clock + (Links 1 and 2)

Pin 24

TMDS clock- Digital clock - (Links 1 and 2)

C1

Analog red

C2

Analog green

C3

Analog blue

C4

Analog horizontal sync

C5

Analog ground Return for R, G and B signals 

avXpertens DVI produkter

Klik her for at se vores udvalg af DVI kabler og tilbehør 

Nyttige links

Her kan du finde yderligere informationer om DVI:

en.wikipedia.org/wiki/DVI

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg