Alt om Ethernet! - Lær om Ethernet-forbindelser her

Du har højst sandsynligt hørt eller set ordet Ethernet før, men har måske undret dig over hvad det egentlig betyder? Er det bare et andet ord for internet?

Hvad er Ethernet? Ethernet er en type kommunikationsprotokol, der forbinder computere inden for det, der kaldes et "Local Area Network (LAN)". Et LAN forbinder forskellige enheder inden for et hjem eller bygninger. Oftest bruges det til at forbinde enheder til enten en router eller et modem, for at få internetadgang. 

Ethernet kan umiddelbart virke en smule forvirrende og det er måske også lidt svært at forholde sig til - læs videre i artiklen for at blive klogere på emnet og finde ud af hvad det egentlig betyder for dig.

Hvad er Ethernet?

Ethernet er en kommunikationsstandard der blev udviklet i de tidlige 80’ere til at netværke computere og andre enheder i et lokalt miljø, såsom et hjem eller en bygning.

Dette lokale miljø er defineret som et LAN (Local Area Network - på dansk Lokalt Netværk), og det forbinder lokale enheder sådan at de kan snakke sammen, opbevare og dele informationer med andre i netværket. 

Ethernet er et trådet system der startede med at bruge coaxial kabler og er derefter blevet opgraderet til at bruge “Twisted Pair” (TP - på dansk “Snoet Par”) kobberledninger og Fiber Optiske ledninger.

Teknisk set definerer Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Ethernet som Protokol 802.3.

Men “Ethernet” er noget nemmere at sige og det er højst sandsynligt også det navn du har hørt før.

Et LAN - i modsætning til WAN - Wide Area Network (på dansk Bredt Netværk), som strækker sig udover et større geografisk område - er et forbundet netværk af computere eller enheder i et lille område, som for eksempel dit kontor, din skole eller bare dit hus derhjemme. 

Du er måske endda forbundet til et LAN når du læser denne artikel - det eneste Ethernet ikke er, er trådløst.

Hvad bruger man Ethernet til?

Normalt bliver Ethernet kabler brugt til at give internetforbindelse og forbinde enheder til lokale netværk.

Det er dog ikke altid at det er nødvendigt med en kabelforbindelse, hvis du bare surfer rundt på nettet i din webbrowser eller ser nogle Youtube videoer - så vil en WiFi-forbindelse være helt i orden. 

Det samme gælder for streaming tjenester - hvis du eksempelvis ser Netflix på den standard 1080p kvalitet (og ikke den tilkøbte 4K), så er der højst sandsynlig ingen grund til et Ethernet kabel.

Det største behov for et Ethernet kabel er dog hos dem som spiller online videospil. 

Faktorer som ventetid (latency) og interferens er utrolig vigtige, da det oftest er få sekunder der kan afgøre om du vinder eller taber et spil - her kan en stabil kabelforbindelse være med til at nedsætte disse faktorer drastisk. 

Ethernet for dig

Ethernet er altså en hel kommunikationsmetode i sig selv og er i virkeligheden noget mere kompleks end først antaget - hvilket måske kan virke forvirrende.

Dog er dette måske ikke så relevant for dig i hverdagen.

For de fleste brugere der benytter sig af Ethernet derhjemme, betyder Ethernet mere eller mindre bare kablet der går fra din router, modem eller udgang i væggen og ind i din enhed, så du kan få internetadgang.

I dag forbindes og betegnes Ethernet mere eller mindre bare som kablet, som også ofte bliver kaldt LAN- eller endda bare internetkablet.

Sådan sætter du dit Ethernet op med 4 simple steps

#1 

Find Ethernet-porten på din computer eller bærbare computer. 

Du finder ofte porten på bagsiden af en stationær computer eller på siden af en bærbar computer - den er formet til at passe til stikket på et standard netværkskabel. 

#2 

Indsæt den ene ende af netværkskablet i Ethernet-porten, tryk derefter let indtil du hører et klik. 

Dette betyder, at kablet er tilsluttet sikkert.

#3 

Sæt den anden ende af netværkskablet i et “LAN” eller “Netværk” port i routeren eller Ethernet stikket i væggen. 

Routere har ofte nummererede porte på bagsiden af enheden, hvilket svarer til numrene på det tændte display på forsiden. 

Routeren registrerer automatisk din computer eller bærbare computer og viser et tilslutningslys for Ethernet-portnummeret.

#4 

Se ikonet for at se netværksforbindelsens status i computerens proceslinje, oftest i bunden. 

Når du har forbindelse til et kabelforbundet netværk, modtager din computer automatisk internetadgang uden yderligere konfiguration.

Fordele ved Ethernet via kabel

Til mange ting i dagligdagen vil et WiFi signal højst sandsynligt være godt nok, især på grund af standarden af hastigheden folk i dag har derhjemme, men der er alligevel nogle fordele at hente ved brug af et kabel, som måske er værd at overveje for dig.

Stabilitet af signalet

WiFi signaler bliver rent faktisk sent igennem radiofrekvenser

Hvis du nogensinde har kørt igennem en tunnel imens du har lyttet til radio, så ved du også at der kan opstå støj og afbrydelser ved disse radiofrekvenser.

Det samme gælder for Wi-Fi - med kabelforbindelse er dette ikke et problem.

Uden afbrydelser er dit internet mindre tilbøjeligt til at opleve langsomme hastigheder eller måske endda af du bliver koblet helt af - hvilket er vigtigt hvis du overføre store mængder data til en kunde eller hvis du sidder midt i en Call of Duty eller FIFA turnering.

Derudover er du også fri for at skulle dele internethastigheden mellem flere enheder, hvis de hver især har deres eget kabel.

Fleksibilitet og sikkerhed

Selvom du har med kabler at gøre, har du stadig fleksibilitet til at overføre data fra op til 100+ meter. 

For virksomheder er den kontrol og sikkerhed som Ethernet giver er svær at slå, for med en fysisk forbindelse bevarer du kontrollen over hvem der er tilsluttet dit lokale netværk.

Det giver altså ikke kun mere data til brugerne, men hjælper også mod uønskede sikkerhedsbrud.

Med et WiFi-netværk der kan tilsluttes udefra bygningens vægge er det automatisk nemmere for mulige trusler at trænge ind på virksomhedens netværk.

Ulemper ved Ethernet via kabel

WiFi har et ry for at være let tilgængeligt.

Når du bruger WLAN (Wireless Local Area Network - på dansk Trådløs Lokalt Netværk), skal du mere eller mindre bare bruge en modem-router kombination og så er du klar.

Pris

Jo større og mere kompleks dit kabelforbundet netværk er, jo mere koster det også.

Hvis du kun bruger et Ethernet kabel til din Xbox eller Playstation, betaler du kun for det enkelte kabel.

Men hvis du eksempelvis er en mindre virksomhed der ønsker at have et sikkert, stabilt og privat netværk har du brug for bl.a. firewalls, servere, delere og måske endda en professionel til at opsætte alt dette - så kan det ende med at blive en forholdsvis dyr omgang.

Mobilitet 

Du mister automatisk noget bevægelig- og frihed hvis du kun har en Ethernet forbindelse.

De fleste enheder som smartphones, tablets eller andre bærbare spilsystemer fungerer nemlig for det meste kun med WiFi, eftersom det kan være svært at inkludere en Ethernet indgang i enhed der er tyndere end selve Ethernet stikket.

Ethernet kabler - bedste Ethernet kabel til dig

Det mest almindelige kabel er Category 5 (CAT5) der understøtter både traditionelt og Fast Ethernet.

Derefter er der Category 5e og Category 6 (CAT5e og CAT6), disse kabler understøtter også Gigabit Ethernet.

Jo højere CAT-tallet er, jo flere snoninger per centimeter er der, hvilke tillader højere hastigheder. 

For de fleste vil kabler mellem CAT5-6 være mere end rigeligt til dagligt brug i hjemmet.

Ønsker du en mere detaljeret guide omhandlende Ethernet kabler kan du læse vores artikel specifikt til dette her.

Historien bag Ethernet og hvordan det virker

Som nævnt tidligere kommer Ethernet kabler enten som coaxialkabler, som dog ikke er særligt almindeligt længere udover fra ældre installationer, Twisted Pair (TP) og Fibernet.

De mest almindelige er TP kabler.

Ethernet TP kabler bruger RJ-45 8 Pin Connectors i begge ender af kablet, som bruges til at sende eller modtage data i enten halv- eller fuld duplex mode.

Halv duplex mode sender data i en retning af gangen, hvorimod fuld duplex tillader data at blive sendt i begge retninger på samme tid.

Fuld duplex i Ethernet kan opnås ved at bruge to ledninger der tillader at data bliver sendt i begge retninger samtidigt. 

Fiber optiske ledninger bruger glas eller plastik fibre som ledninger med lysimpulser til at overføre data - dette har gjort det muligt at Ethernet kan bevæge sig på længere distancer med højere hastigheder.

Fiber optiske kabler bruger flere forskellige typer af tilslutninger, der variere alt efter dine behov. 

Nogle af de forskellige typer er SFP (Small Form Pluggable) og SC (Subscriber Connector eller Standard Connector). 

For at kunne bruge fiberkabler i et Ethernet netværk der bruger TP kabler, skal du bruge en Ethernet til fiber konverter, der tillader dit netværk at gøre brug af den højere hastighed som fiberkabler kommer med, og forlænger distancen som Ethernet netværket kan nå. 

Data Link laget

Data Link laget kan deles op i to sektioner: Logical Link Control (LLC) og Media Access Control (MAC).

LLC etablerer veje for data på Ethernettet, så det kan sendes mellem enhederne.

MAC bruger hardware adresser der er tildelt til Network Interface Cards (NIC) til at identificere specifikke computere eller enheder for at vise kilden og destinationen af dataoverførsler.

Ethernet overfører data pakker i dette Data Link lag ved at bruge en algoritme kaldet CSMA/CD (Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection).

CSMA/CD bruges som standard for Ethernet, til at nedsætte data kollusion og øge succesraten af dataoverførsler. 

Algoritmen tjekker først om der er trafik på netværket - hvis der ikke er nogen, sender den det første stykke information ud for at se om der opstår en kollision.

Hvis det første stykke er succesfuldt overført, så sender den flere stykker af informationer ud mens den stadig tester for kollisioner. 

Hvis en kollision opstår, beregner algoritmen en ventetid og begynder derefter processen forfra indtil hele overførslen er gennemført.

Twisted Pair vs Fibernet

Fibernet er en forholdsvis ny metode inden for internetadgang derhjemme og hos virksomheder. 

Når det kommer til fibernet, så er det ofte hastigheden som folk værdsætter - og det er der også en grund til.

Som nævnt tidligere består fibernet, også kaldet lysledere, af tyndt glas eller plastik fibre på størrelse med et hår.

De leverer data via optisk fiber, hvilket altså vil sige at de transporterer data med lysets hastighed - uanset om du downloader eller uploader ting.

I teorien kan man få en utrolig høj hastighed med det nyeste CAT8 kabel, som går helt op til 40 Gbit med 2000 MHz.

Dette er dog langt fra nødvendigt i den almene husstand, da den generelle hastighed ligger omkring 150-200 Mbit men kan gå helt op til 1 Gbit, som efterhånden bliver mere normalt.

Disse hastigheder bliver, som nævnt tidligere, opnået med det mest almindelige CAT 5-6.

Dette afhænger dog af distancen hvorpå dataen skal overføres. 

Her er Fibernet en del hurtigere og kan i teorien give hastigheder op til 200+ Gbit (faktisk var der en gruppe i Holland der fik helt op til 255 Terabit).

Dog er dette igen langt fra nødvendigt og den generelle hastighed for Fibernet ligger omkring 1 Gbit.

Dette er uanset distancen.

I og med at Twisted Pair sender data via kobbernet og Fibernet gør det gennem lys, så kan Fibernet altså heller ikke blive forstyrret af elektromagnetiske bølger og er derfor også mere sikkert - til gengæld er fibernet også en del dyrere.

Vi har på vores Youtube kanal spurgt vores følgere om hvor hurtigt internet de selv har, og her har størstedelen svaret 201-999 Mbit.

Kabel vs WiFi

WiFi er på mange punkter ekstremt godt og ikke mindst praktisk.

WiFi er efterhånden i mange husstande godt nok til at kunne klare de fleste ting, hvad end det gælder arbejde, browsing, streaming og måske endda også gaming.

Men man kan ikke komme udenom at kabelforbindelse bare er bedre til stort set alting der kræver internet - nogle gange er fordelene måske ikke specielt store, men andre gange er de til gengæld uundværlige. 

Der er forskel på den teoretiske hastighed på WiFis og så den faktiske hastighed der bliver puttet ud.

Der kan være flere faktorer der er skyld i dette, bl.a. kan tykke vægge, distance, flere enheder på samme forbindelse ad gangen og andre generelle forstyrrelser fra eksempelvis metal enheder.

Teoretiske hastigheder varierer fra:

  • Minimum 11 Mbit 
  • Maksimum 1300+ Mbit

Dette afhænger af hvilket WiFi standard du har.

Faktiske hastigheder varierer fra:

  • Minimum 2-3 Mbit
  • Maksimum 100+ Mbit (300+ Mbit, uden forstyrrelser over kort distance med den nyeste standard)

Trådløse forbindelser er også sårbare over for svage forbindelser og høj ventetid (latency).

Hvis du bare sidder og browser på internettet lægger du måske ikke mærke til det, men folk der sidder og spiller online video spil vil helt sikkert.

Derudover vil hastigheden på en WiFi forbindelse stort set altid være langsommere end en stabil kabelforbindelse.

Ethernet delere

Har du eksempelvis kun en enkelt Ethernet udgang i den ene ende af huset eller bare på dit værelse, men ønsker at bruge det til flere enheder kan en Ethernet deler være en god løsning.

Der findes forskellige delere men de mest populære er enten en Ethernet splitter eller en Switch. 

Måden disse fungerer på er, at du sætter det primære Ethernet kabel fra routeren, modemet eller udgangen i væggen ind i den anviste indgang i splitteren eller Switchen, hvorefter du kan tilslutte de øvrige Ethernet kabler - herefter fordeler den selv internettet på de tilsluttede enheder. 

Både Ethernet splitter og Switches kan du finde hos avXperten.


 

 

Betalingskort

Samlet score: 4.9 af 5

avXperten
Menu Kontakt
Kurv
Søg