Alt om F-stik ? » [Lær om de forskellige typer F-stik her]

Er du i tvivl om hvilket stik du skal sætte i dit TV, før du kan se dine tv kanaler? Du ved nok så meget at, du skal bruge et antennekabel, men er der et specifikt kabel? Få svaret her.

Hvad er et F-stik? Et F-stik også kendt som en F-connector, er det stik du ser for enden af et antennekabel til enten et fjernsyn eller internet router. Det består af et HAN og et HUN stik som bruges til at overføre forbindelse fra stikdåsen til enheden.

Hvis du vil vide mere om hvad det er eller hvordan det samles, så læs med her, hvor du også kan læse lidt om de forskellige typer af F-stik.

Hvad er et coax-kabel?

Et coax-kabel er en forkortelse for koaksialkabel og bruges ofte i forbindelse med internet- og tv forbindelser. Det bliver i dansk tale også bare kaldt et antennekabel.

Når du bestiller internet til dit hjem og får at vide, at du kan få internet via coax, så betyder det egentlig bare, at du kan få dit internet gennem antennekablet.

Coax-kablet er et fleksibelt kabel, der udover internet og og TV også bruges til telefoni. I dag er det dog de færreste der bruger kablet til telefoni, da fastnet telefonerne er ved at fase ud.

Måden coax-kablet kommer ind i husene på, er at de bliver ført ind under jorden oftest til den nærmeste husmur ud mod vejen. Her sidder der en lille boks, som kaldes stikdåsen.

Det er også stikdåsen du typisk får signalet fra og det er her din router er koblet til via et coax-kabel, hvis du selvfølgelig har internet via coax.

Fra stikdåsen går det ud til et af de mange teknikskaber, som du nok har set ude foran vejen et sted. De kan både være mørkegrønne eller grå og der står oftest udbyderens navn på.

Hvis du er ved eller skal til at bygge et nyt hus på en ny grund, så skal du selv sørge for at kontakte diverse udbydere for at få det ført ind i huset, når det engang når så langt.

Coax-kablet er altså det kabel, man forbinder F-stikket med, før det kan bruges til at blive tilsluttet til f.eks. TV'et.

HAN og HUN stik

Hvis du har arbejdet lidt med kabler før, så ved du også, at der oftest er et HAN og et HUN stik og det er ingen undtagelser med F-stikket.

Hvis du skal købe et antennekabel til dit nye TV, så skal du bruge et stik med et HAN og HUN stik.

HAN stikket med den lille spids skal sættes i TV’et. Pas på du ikke knækker spidsen.

Hun stikket med den hule cylinder skal sættes i stikdåsen, som oftest hænger på væggen ved knæhøjde et sted i dit hjem.

De forskellige typer af F-stik

Der findes mange forskellige typer af F-stik. Her er kort en beskrivelse af de mest populære.

Crimp F-stik

Disse F-stik er ikke så populære længere, da der er kommet andre bedre alternativer. Stikket kræver kalibreret værktøj, for at blive monteret og det er ikke alle der har det.

Har man ikke lige sådan et værktøj, så bruger man som regel andre alternative værktøjer, som ender med at gøre installationen tvivlsomt.

Stikket giver hex-punkter der hvor det bliver sat fast på kablet. Det gør det sårbart over for fugt i fremtiden.

Twist-on F-stik

Dette F-stik er meget populært i blandt gør-det-selv folk, da det kan skrues fast uden værktøj.

Det er derfor ikke så holdbart og signaltab kan forekomme.

Derudover er de meget følsomme ved brug af tykke kabler og er trækaflastning. Så hvis du er installatører, så burde du ikke bruge dette stik.

Kompression F-stik

Dette stik er det klart det mest holdbare stik lige nu. Uden det rette værktøj, kan det slet ikke monteres, så der bliver ikke lavet nogle tvivlsomme installationer med dette.

Da værktøjet som bruges til dette stik, ikke skal kalibreres løbende, så slipper du også for et fremtidigt vedligeholdelses beløb på værktøjet.

Derudover er der en lille gummiring i kablet, der sørger for at holde fugten ude, som bl.a. Var et problem hos Crimp-stikket.

Hvordan samler man et antennekabel

For at samle et antennekabel, skal du bruge et F-stik, antennekabel og en afisoleringstang. Hvis du ikke har en afisoleringstang, så kan den købes på vores hjemmeside.

Afisoleringstangen har knive, der sikrer at antennekablet afisoleres korrekt. Den kan indstilles til at afisolere forskellige tykkelser af kabler.

Du kan også bruge en tang, men det kan skade kablet, hvis du ikke er forsigtig med tangen og det kan resultere i, at du skal have fat i et nyt antennekabel eller helt ny installation.

Tag antennekablet og sæt det i afisoleringstangen, så et lille stykke af antennekablet stikker lidt ud af afisoleringstangen.

Drej derefter afisoleringstangen rundt om kablet, i den retning pilen viser på afisoleringstangen, indtil du føler at enden af antennekablet kan trækkes af.

Inde i antennekablets inderste led, er der en lille kap, som blot skal fjernes, hvis den ikke kom af med tangen. Derefter kan du nu skrue F-stikket fast på antennekablet.

Det er vigtigt at det aller inderste led i antennekablet, lige stikker lidt frem over kanten af F-stikket, så det kan stikkes i et HUN-stik.

Hvad er et godt antennekabel?

Et godt antennekabel kan have en stor indflydelse på din TV oplevelse. For at få mest ud af de mange tommer på TV’et, kræver det også et godt antennekabel.

Et normalt antennekabel er samlet med én løs plastikskærm, hvorimod de nyere kabler er af dobbeltskærmede kabler og er derfor ekstra holdbare overfor forstyrrelser.

Det er bygget af trådnet og folieret udenpå, så det er godt beskyttet imod radioaktiv støj osv. Selvom det er godt isoleret, så står det svagt overfor kraftige bøjninger.

Rigtig mange har det med at binde deres kabler op i strips. Hvis du også ønsker det, så skal du være ekstra opmærksom på ikke at stramme stripsen for meget.

Det kan resultere i at knække nogle af trådene inden i den dobbeltskærmede kabel. Så tænk dig godt om, hvilket antennekabel der vil passe bedst i din situation.

Du kan finde dobbeltskærmede antennekabler på vores hjemmeside.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg