Billede af internet kabel taget af avXperten

Alt om Fibernet (Danmarks Uafhængige Fibernet Forklaring)

Fibernet er efterhånden noget, de fleste ved, hvad er, og noget, mange også bruger.

I dette indlæg giver vi dig en guide til, hvad fibernet egentlig er, og hvorfor det kan være fordelagtigt at gøre brug af.

Hvad er fibernet? Fibernet er en form for internetforbindelse, som bruger optisk fiber, også kaldet lyslederkabler, til at overfører data ufattelig hurtigt. Fibernet er den hurtigste form for internet i dag og er især populær, da man med fibernet nemt kan opnå høje download og upload hastigheder som privatperson.

Ved hjælp af en fibernet-forbindelse og et tilhørende LAN kabel får du en internetforbindelse i topkvalitet.

Hør mere om hvilken type netværkskabel du skal bruge til de høje hastigheder:

Læs videre i dette indlæg, hvis du ønsker meget mere info omkring, hvad fibernet egentlig er samt hvilke fordele du får med den smarte teknologi.

Hvordan fungerer fibernet?

Fibernet er en af de absolut mest foretrukne måder at overføre data på i dag.

Fibernet bruges især til at opnå de allerhøjeste internet hastigheder og sikrer en utrolig stabil og effektiv forbindelse i forhold til de gamle bredbåndsløsninger.

Fibernet overfører data ved hjælp af optisk fiber, hvilket vil sige, at data bliver overført via lys. Kablerne, som bruges til fibernet, er utroligt små og lige så tynde som et menneskehår.

Denne opbygning af kablet betyder, at kablerne er i stand til at overføre data med lysets hastighed.

Disse små kabler er ofte samlet i tusindvis i et større fiberkabel, som kan indeholde mange forskellige fiberforbindelser.

De store fiberkabler indeholder en ufattelig mængde data, og derfor kan man eksempelvis opnå internethastigheder på helt op til 1 Gbps og derover.

Fiberkablerne bliver også kaldt lyslederkabler, da dataen som bekendt bliver transporteret ved hjælp af lys.

Disse lyslederkabler har en helt ufattelig kapacitet.

Da der er tale om overførsel via lys, er der næsten ingen begrænsninger. I teorien kan én enkelt lysleder overføre data fra over 1,5 milliarder mennesker, som bruger internettet på samme tid.

For at få fibernet kræver det ofte, at du monterer en fiberboks i din bolig, hvilket udføres af din internetudbyder.

Grunden til dette er, at fiberkablerne kræver, at der er en fiberboks i hver “ende”, altså en fra din bolig og en fra din internetudbyders hovedstation i området.

Danmark er godt med i fibernettets udvikling

I Danmark, mere præcist på Danmarks Tekniske Universitet, er der blevet forsket meget i fibernet og dets udvikling.

DTU var de første til at overføre data med en hastighed på hele 1 million Mbit/s, hvilket er en helt ufattelig hastighed.

Det svarer til, at du ville kunne downloade mellem 50 og 80 computerspil (afhængigt af størrelsen) I SEKUNDET!

Måden de gjorde dette på, var netop ved hjælp af lyslederteknologi, som også er udgangspunktet i fibernet.

Derfor er fibernet og lyslederkabler blevet et stort fokusområde for internetudbydere, da potentialet nærmest er uendeligt.

Vi ser allerede i Danmark, at man kan få utroligt hurtige internetforbindelser til meget fordelagtige priser, og disse priser vil nok falde yderligere i takt med udviklingen af fibernet.

Hvorfor vælge fibernet?

Fibernet er i konstant udvikling og bliver for hver dag, der går, mere og mere udbredt i både Danmark og hele verden.

Det virker helt klart til, at fibernet er en teknologi, som er kommet for at blive, og inden længe vil være den primære type internetforbindelse i de fleste husstande.

Fordele ved fibernet

Fibernet er utrolig hurtigt, og du kan med de høje hastigheder spare en masse tid, når du downloader diverse film, lydbøger og meget andet.

Her har du en hurtig sammenligning over, hvor lang tid det tager at downloade diverse film med både en hurtig fibernet forbindelse og en standard bredbåndsforbindelse:

Medie type

Størrelse

Download tid med bredbånd (20 Mbps)

Download tid med fibernet (1000 Mbps)

En sang på 3-4 minutter

4 MB

1.5 Sekunder

0.03 Sekunder

5 minutter lang video

30 MB

13 Sekunder

0.2 Sekunder

9 timer lang lydbog

110 MB

46 Sekunder

0.9 Sekunder

45 minutter TV show

200 MB

1.5 Minutter

1.7 Sekunder

45 Minutter TV show i HD

600 MB

4 Minutter

5 Sekunder

2 timers film

1-1.5 GB

10.5 Minutter

8 Sekunder

2 timers film i HD

3-4.5 GB

32 Minutter

25 Sekunder

I ovenstående skema har vi sammenlignet downloadhastigheder mellem en typisk bredbåndsforbindelse på 20 Mbps op imod en kraftig fibernetforbindelse på 1000 Mbps. 

Som du kan se, er forskellen meget stor, og du kan med en effektiv fibernet forbindelse spare en masse tid på dine downloads. 

Dog skal det lige nævnes, at langt de færreste har en fibernethastighed på 1000 Mbps endnu, men der går næppe længe, før hastigheder på dette niveau bliver den nye standard. 

På nuværende tidspunkt er fibernet typisk mellem 100 Mbps og helt op til 5000 Mbps i de mest ekstreme tilfælde. 

Det er dog meget normalt at have fibernet med hastigheder på 300 Mbps og derover. 

Udover at være hurtigt, er fibernet også utroligt stabilt, og selvom man er mange brugere på samme forbindelse, vil man ikke kunne mærke ustabilitet, ligesom man kan opleve det ved normalt bredbånd.

Er der ulemper ved fibernet?

Selvom fibernet efterhånden er blevet mere mainstream, når det gælder internetforbindelser, er der stadig et par ulemper ved den ellers smarte teknologi.

Afhængigt af hvor du bor, kan det kræve et temmelig stort arbejde og dermed penge at få installeret fibernet i din bolig.

Det er nemlig ikke alle byer, som har en af internetudbydernes station, og derfor kan der forekomme store udgravninger efterfulgt af nedgravning af fiberkabler.

Derudover, hvis du bor længere ude på landet og væk fra byen, er det måske slet ikke muligt at få fibernet.

Det vil simpelthen ikke kunne betale sig for udbyderen at lave disse lange forbindelser med fibernet, da det har store omkostninger.

En anden ulempe, som dog efterhånden er ved at være forsvundet, er prisen på fibernet i forhold til normalt bredbånd.

Priserne på fibernet er stadigvæk en smule højere end bredbånd, men udviklingen peger i retningen af, at fibernet inden længe kommer ned i de samme priser som almindeligt bredbånd.

Overordnet set er ulemperne ikke store i forhold til de fordele man får ved at bruge fibernet.

På vores blog har vi et hav af blogindlæg som kan svare på alle dine tekniske spørgsmål, læs eksempelvis nogle af vores blogindlæg som:


Er der forskel mellem fibernet og bredbånd?

Fibernet og almindeligt bredbånd er to vidt forskellige teknologier, og derfor er der også stor forskel på, hvilken man bruger.

Som vist tidligere i dette indlæg er fibernet langt hurtigere end bredbånd og kan opnå de allerhøjeste internethastigheder nogensinde.

Da fibernet stadig er forholdsvist nyt, er der gode chancer for, at det i de kommende år vil blive endnu hurtigere og mere tilgængeligt for de fleste husstande.

Dog grundet den store omvæltning det kræver at få fibernet, er der stadig mange, som gør brug af almindeligt bredbånd.

Afhængigt af din internetudbyder, kan det desværre også være tilfældet, at du slet ikke kan få fibernet til din bolig, og derfor må nøjes med bredbånd, indtil der sker ændringer.

Her er nogle af de største forskelle mellem fibernet og bredbånd på nuværende tidspunkt:

Fibernet

Almindeligt bredbånd

Hastighed

Utrolig høj, helt op til 5000/5000 Mbit for normale personer og endnu højere for virksomheder

Typisk mellem 25 og 100 Mbit

Stabilitet

Utrolig stabilt, meget få data tabt - god stabilitet med mange brugere

Variere meget afhængigt af antal brugere samt forbindelsens styrke

Tilgængelighed

Kræver ofte at husstanden ligger tæt på en større by, dog kraftig udvikling og udbredelse

Mere eller mindre landsdækkende

Priser

Ca. 249 til 549 kr. i måneden afhængig af hastighed

Mellem 200 og 500 kr. afhængig af hastighed

Udbydere

Begrænset(dog i kraftig udvikling)

Stortset alle internet/telefon udbydere

Prisforskellen mellem fibernet og bredbånd bliver mindre og mindre, og det ville ikke være besynderligt, hvis priserne bliver identiske, eller fibernet endda bliver billigere end bredbånd i takt med dens kraftige udvikling.

Fibernet virker helt klart til at være den forbindelsesform, som de fleste udbydere satser på, og dette er den primære årsag til at både priserne og hastighederne bliver optimeret hele tiden.

Hvilke udbydere tilbyder fibernet?

Der findes efterhånden en række udbydere i Danmark, som tilbyder fibernet, dog er det ikke alle udbydere, som kan dække hele landet.

Derfor bør du altid undersøge, hvilken udbyder som dækker dit område, og hvorvidt du overhovedet kan få fibernet dér, hvor du er bosat.

Listen over danske udbyder, der tilbyder fibernet inkludere:

  • Fastspeed
  • Hiper
  • Stofa
  • Waoo/Fibia
  • DanskNet
  • YouSee
  • Kviknet
  • Altibox(nordjylland)
  • MaxSpeed (Telenor)
  • Gigabit

Udbyderne i Danmark er udmærket klar over, at fibernet er fremtiden. Derfor er det nok kun et spørgsmål om tid, inden flere eller alle internetudbydere har fibernet med i deres pakker.

Dette er også grunden til at priserne på fibernet bliver bedre og bedre, da konkurrencen skærpes i takt med, at diverse udbydere integrerer den smarte teknologi.

Afhængig af din lokation kan nogle udbydere tilbyde hastigheder så høje som 5000 Mbps, hvilket er ufattelig højt for en privat husstand.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg