Luftkølere og ventilatorer på lager - Se her! - Bliv kølet ned i sommervarmen.

Hvad er HDMI ARC? (Komplet HDMI ARC Guide - Lær det)

Et HDMI kabel har mange funktioner, og i dette indlæg fokuserer vi på en af disse funktioner som forkortet bliver kaldt for “ARC”.

Hvad er HDMI ARC? HDMI ARC er en indbygget teknologi i HDMI kabler. ARC står for “Audio Return Channel” og bruges til at overfører lyd gennem HDMI kabler. På denne måde sikrer ARC altså at HDMI er et optisk kabel som både kan overføre billede og lyd fra en enhed til en skærm med HDMI ARC indgang.

Læs videre i dette indlæg for meget mere info om hvorfor ARC er en vigtig teknologi i dit HDMI kabel!

Hvad er HDMI ARC og hvordan fungerer det?

I gamle dage husker mange af os nok de mange farverige stik som vi brugte til henholdsvis lyd og billede fra fx dvd afspiller til fjernsyn.

I dag bruger de fleste i stedet et HDMI kabel som både kan overføre lyd og billede i et og samme stik.

Teknologien som sikrer lyd overførsel i samme stik som billede kaldes som sagt for “Audio Return Channel”.

Med denne nye teknologi kunne HDMI stik nu overfører lyd og billede både til og fra fjernsyn.

Her er en hurtig sammenligning der viser hvordan HDMI ARC har forbedret forbindelsen mellem lydsystemer og højttalere:

Før HDMI ARC:

Efter HDMI ARC:

Som det kan ses ud fra illustrationerne skulle man altså før i tiden bruge flere kabler når du ville afspille dit fjernsyns lyd på en ekstern højttaler.

Med HDMI ARC kan man ikke blot overfører lyd fra fx en DVD afspiller til sit fjernsyn, men også sit fjernsyn til en tredje ekstern enhed som fx en højttaler eller soundbar i samme kabel.

HDMI ARC er ikke den samme port som et normalt HDMI stik, og du vil på dit fjernsyn ofte se den markeret anderledes end standard HDMI porte.

Kig blot på den label under HDMI outputtet i dit TV og vær sikker på at den siger “HDMI ARC” eller blot “ARC”.

Dermed ved du at dette output kan bruges til at overføre lyd fra dit fjernsyn til en anden enhed.

HDMI ARC er stortset til stede i alle moderne fjernsyn, så du behøver ikke bekymre dig om hvorvidt funktionen følger med når du køber et nyt fjernsyn.

HDMI ARC funktionen kan bruges sammen med et helt normalt HDMI kabel, så du skal heller ikke bekymre dig om at købe et nyt specielt kabel til denne funktion.

Du kan også sagtens bruge HDMI ARC outputtet som en helt normal HDMI forbindelse, da den som sagt passer til et normalt HDMI kabel.

Du vil dog ikke få noget ud af ARC funktionen, da det kræver at begge enheder er kompatible.

Så alt i alt sikrer HDMI ARC at du kun behøver ét enkelt stik til hjemmebiografen, og kan altså igennem et helt normalt HDMI kabel overfører lyd fra dit fjernsyn til et eksternt højttalersystem eller soundbar.

Du sparer dermed en masse besvær og kabelrod, da det hele ordnes igennem det samme optiske HDMI kabel.

HDMI ARC - Banebrydende indenfor lydbranchen!

Med introduktionen af HDMI ARC kunne lyd ikke blot overføres fra en enhed til en skærm, men også fra skærmen til en helt tredje enhed.

På denne måde blev et helt nyt marked skabt inden for de såkaldte soundbars som bruges hyppigt til tv opsætningen i mange hjem.

Disse soundbars er en opgradering til fjernsynets lyd, og bruges i stedet for store højttalere for at give en øget lydkvalitet og dermed bedre oplevelse når du ser fjernsyn.

Ovenstående billede er et eksempel på en meget simpel, men effektiv soundbar som kan øge lydkvaliteten på dit fjernsyn betydeligt.

Du sparer en masse plads i forhold til at bruge store højttalere, og får stadig en udmærket lydkvalitet som er meget bedre end de fleste fjernsyns standard lyd specifikationer.

Hvilke typer enheder udnytter HDMI ARC?

HDMI ARC bliver brugt til at overføre lyd fra et fjernsyn eller anden skærm og til en ekstern lydenhed som fx en højttaler eller en soundbar.

Du kan også sagtens bruge HDMI ARC forbindelsen til at forbinde din spilkonsol, bluray afspiller, dvd afspiller eller anden form for tv-boks til dit fjernsyn.

For at bruge HDMI ARC funktionen skal begge enheder være kompatible, altså både fjernsyn og højttaler/soundbar.

Ofte er funktionen automatisk slået til, men hvis du oplever at der ingen forbindelse bliver oprettet selvom begge enheder er kompatible, skal du aktivere ARC funktionen på dit fjernsyn.

Dette kan gøres i dit fjernsyns lydindstillinger, men findes ikke altid i den samme fane på tværs af fjernsyns mærker og modeller.

HDMI ARC bruges altså helt konkret primært til eksterne lydenheder som forbedrer lyden i dit tv-setup, men kan også sagtens bruges som en normal HDMI forbindelse fra en valgfri kompatibel enhed til dit fjernsyn.

Hvad er HDMI eARC?

HDMI eARC er efterkommeren til HDMI ARC og står for “Enhanced Audio Return Channel”.

Den største ændring i forhold til ARC er en øget båndbredde, hastighed og lydkvalitet.

HDMI eARC har nemlig øget specifikationer som gør HDMI mere kompatible med fx surround sound systemer.

Dette betyder at stort set alle former for lydenheder nu er kompatible med den nye eARC standard, som sikrer den absolut bedste lydkvalitet i tv-opsætningen.

De fleste nye 4K fjernsyn har alle indbygget denne nye standard indenfor HDMI ARC teknologi, så du skal kun forsikre dig at dit højttalersystem eller soundbar system er kompatibelt med den nye HDMI eARC teknologi.

Hvis dette er tilfældet har du nu muligheden for at skabe det ypperste indenfor tv-setup med både et fantastisk billede og tilhørende surroundsound i højeste kvalitet.

Hvad gør HDMI eARC bedre end HDMI ARC?

Hvis du vil have helt konkrete grunde til hvorfor eARC er bedre end de normale HDMI ARC løsninger, så får du svaret lige her og nu!

HDMI eARC er helt simpelt bare bedre på alle punkter i forhold til især hastighed samt lydkvalitet.

Med eARC får du mulighed for endnu bedre lyd, især til surroundsound systemer hvor du med eARC får den absolut bedste lyd kvalitet fra fjernsyn til højttaler eller soundbar.

Her har du en tabel der viser en sammenligning mellem de forskellige kabler:

FunctionHDMI ARCHDMI eARC
Cable usedHDMIHDMI with Ethernet
Stereo SupportYesYes
Compressed 5.1YesYes
Uncompressed 5.1NoYes
Uncompressed 7.1NoYes
High Bitrate up to 192kHz, 24-bitNoYes
Maximum Audio Bandwidth1 Mbit/s37 Mbit/s
DiscoveryCECeARC Data Channel
eARC CapabilityCECeARC Data Channel
Lip Sync CorrectionOptionalMandatory
TV Mutes & Controls VolumeYes (CEC)Yes (CEC)
Powering TV Powers Audio DeviceYes (CEC)Yes (CEC)
ARC FallbackN/AYes

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg