Hvad er et Hotspot? Nyttig Viden om Internetdeling!

Når du er på farten og uden for rækkevidde af internet ved hjælp af internet kabel eller Wi-Fi, så er der heldigvis en løsning i form af hotspot eller internetdeling!

Hvad er et hotspot? Et hotspot er en funktion, der findes i både telefoner, iPads samt Wi-Fi routere. Med hotspot på telefon og tablet kan du bruge enhedens mobilnetværk og omdanne din enhed til en bærbar Wi-Fi-kilde. Du kan dermed koble din computer eller anden enhed på dit hotspot og dermed altid have internet på farten.

Det er forholdsvist nemt at gøre brug af hotspot, men der er nogle vigtige ting, du skal vide, før du bare bruger løs af hotspot/internetdeling på din telefon.

Læs videre i dette blogindlæg for at få alt den info om hotspot, du kunne have brug for!

Hvad er et Hotspot og Hvordan virker det?

Et hotspot er en fysisk kilde af internet, som kan skabes uden brug af faste kabelforbindelser, men derimod ved hjælp af et mobilt netværkssignal.

Et hotspot kan dog også laves ud fra en fast forbindelse, hvor du kan åbne et hotspot på en Wi-Fi router, som folk kan forbinde deres enheder til og dermed få internet.

Et hotspot er altså en funktion, der primært findes på smartphones, tablets og Wi-Fi routere.

Når du bruger hotspot på din telefon eller tablet, omdanner du din enhed til en form for bærbar Wi-Fi router, som du eller dine venner kan koble på.

Helt konkret gør du brug af din telefons mobildata, som er tilgængelig uden brug af internet kabel, og derved har du altid internet på farten til eksempelvis din bærbare computer.

Du skal dog være opmærksom på, om du har et mobilabonnement, som har tilstrækkelig data til, at du bruger din telefon eller tablet som hotspot.

Hvis du ikke har ubegrænset data, skal du være forsigtig, da hotspots og internetdeling ofte bruger en stor mængde data.

Hvis du ikke har ubegrænset data, skal du altid tjekke, hvor meget data du har brugt og sørge for, at du ikke går over din begrænsning, da det kan have ekstra omkostninger.

Du kan også dele din telefons internet ved hjælp af bluetooth, som fungerer på samme måde som regulær internetdeling, men har den ulempe, at den enhed, du skal bruge internettet på, også skal have bluetooth, ellers kan den ikke forbinde til din telefons signal.

Den sidste måde, man kan bruge internetdeling på, er ved hjælp af USB.

Her kan du bruge dit opladningskabel til enten iPhone eller Android og indsætte i din computer, og derved internetdele fra din smartphone ved hjælp af USB-forbindelsen.

Hvad kan man bruge et Hotspot til?

Du undrer dig måske over, hvorfor du skulle have brug for et hotspot, men for mange er det faktisk en vigtig del af deres hverdag.

Her har du nogle eksempler på, hvad man fx kan bruge et hotspot til:

  • Hvis du har et arbejde, som indebærer fx kundebesøg, og du dermed er på farten, kan du med et hotspot altid have internetforbindelse til din computer. Dermed kan du altså arbejde, imens du rejser, hvilket er yderst vigtigt for arbejdsgangen for nogle forretningsfolk.
  • Hvis du vil se film i haven på en lækker sommerdag, men Wi-Fi-forbindelsen ikke helt kan række, kan du bruge et hotspot til at sikre- at din film eller serie spiller, som den skal!
  • Sidder du på en café, som ikke har internet eller måske bare langsomt internet, kan du også her bruge internetdeling på din mobil, så du får en god forbindelse på din computer. At studere kan være kedeligt nok i forvejen, så langsomt internet er et no-go!
  • Hvis dit internet skulle gå ned i hele huset eller lejligheden, kan du bruge hotspots til at komme på nettet. Der er intet mere irriterende, end hvis internettet går ned uden advarsel, her kan du let internetdele fra telefonen og komme online med det samme igen.

Så alt i alt er et hotspot en fantastisk opfindelse, som altid sikrer, at du kan koble dig på internettet, lige meget hvor du befinder dig!

2 Typer af Hotspots

Der findes som udgangspunkt kun 2 forskellige typer af hotspots:

#1: Mobilt Hotspot

Den første er et mobilt hotspot, som er den type hotspot, du kan gøre brug af ved hjælp af en smartphone eller tablet, som har adgang til et mobilt netværk. 

Du kan dermed omdanne disse enheder til et mobilt hotspot, som du kan tage med dig for at sikre, at du altid kan få internetadgang på enheder, som ikke selv har mobilt netværk

#2: Lokal hotspot / offentligt hotspot

Den anden type er en lokal form for hotspot, som ikke bruges på farten. Disse typer hotspot generes som regel igennem en Wi-Fi router, hvor man helt simpelt bare åbner en ny Wi-Fi-forbindelse. 

Denne form for hotspot bruges oftest på offentlige steder som fx biblioteker, restauranter, Cafeér, barer osv. 

Disse former for hotspots åbnes ofte af virksomheder som måske ikke ønsker, at man kobler på deres personlige forbindelse, og derfor giver de i stedet deres kunder mulighed for at få internet igennem et hotspot.

Fordele og Ulemper ved Hotspots

Når det gælder brugen af hotspots, er der mange fordele, men det er også vigtigt at kende til de potentielle ulemper ved brug af hotspots.

3 Fordele ved Mobile Hotspots

  1. Altid internet på farten. Din computer eller tablet, som ikke har indbygget netværk, har med et hotspot rig mulighed for altid at være online, lige meget hvor du befinder dig. Så længe der er forbindelse til mobilnetværk på din telefon, kan du altid bruge den som hotspot og nemt koble på internettet på andre enheder.
  2. Nemt og hurtigt at opsætte. Det kræver ikke mere end et par enkelte tryk på din telefon, før du har opsat dit mobile hotspot. Senere i dette blogindlæg kan du finde konkrete opsætningsguides til både iPhone og Android - nemt og enkelt!
  3. Afhængig af dit abonnement er et hotspot en “uendelig” kilde til internet! Hvis du har et abonnement med fri data, kan du frit bruge hotspot, lige så meget du har lyst uden at løbe tør for data og dermed hastighed. I teorien behøver du ingen fast internetforbindelse, hvis du kan nøjes med et hotspot, dog skal det nævnes, at internethastigheden i hotspots som regel er meget lavere end hastigheden ved faste forbindelser med internet kabel.

3 Ulemper ved Mobile Hotspots

  1. Den klart største ulempe ved brug af mobile hotspots er for de, som ikke har ubegrænset mængder af data. Her kan du hurtigt komme ud for at bruge store mængder data, hvis du ofte bruger hotspot. Et godt råd til dig, som bruger hotspot og ikke har ubegrænset data - aldrig download større filer på hotspots, og undlad at streame for mange film/videoer, da dette opsluger en betydelig mængde data.
  2. En anden ulempe er selve hastigheden. Hotspots har som regel en væsentlig lavere hastighed en normale internetforbindelser. Dette skyldes, at mobilnetværk simpelthen bare ikke kan opnå de hastigheder, som faste forbindelser kan. Teknologien bliver hele tiden forbedret, så det kan sagtens være, at et hotspot er mere end nok for de fleste, men til dig, som ønsker lynhurtigt internet må det siges, at de faste forbindelser er det bedste valg på nuværende tidspunkt.
  3. Sikkerheden i Hotspots kan være ringe. Dette gælder primært, hvis du kobler dig på et hotspot, som ikke er fra din egen telefon. Her kan sikkerheden nogle gange være ringe, hvilket kan være skadeligt for din enhed afhængig af hvilke sider osv, du besøger. Som hovedregel bør du aldrig koble dig på tilfældige personers hotspots men holde dig til dit eget hotspot eller hotspots i offentlige virksomheder/foranstaltninger.

Guide til hotspot på iPhone

At opsætte et hotspot på din iPhone er utrolig nemt og kan oftest gøres på under ét minut.

Hvis det er første gang, du skal bruge hotspot, skal du følge disse trin:

  1. Gå ind i indstillinger på din iPhone
  2. Vælg fanen “Internetdeling”
  3. Under internetdeling kan du aktivere dit hotspot og se eller ændre koden, som du eller andre skal bruge for at koble sig på dit hotspot.

For dig, som er lidt mere til de visuelle guides, kan du også følge illustrationen herunder:

Billede: Screenshot af iPhones indstillingerBillede: Screenshot af iPhones indstillinger

Når du har opsat dit hotspot første gang, kan du på de fleste iPhones bare swipe nedefra og op, og åbne en menu, hvor du kan aktivere dit hotspot med ét enkelt tryk.

Guide til hotspot på Android Telefoner

Opsætning af hotspot på android er meget simpelt og kan gøres indenfor ét minut.

Når du opsætter hotspot på din android for første gang, tager det lidt længere tid.

Følg disse hurtige trin til opsætning på din Android, hvis det er første gang, du gør brug af et hotspot:

  1. Åben alle apps og find din Android telefons indstillinger
  2. Vælg fanen “Forbindelse”, som også er den fane, du normalt tilslutter din telefon til Wi-Fi og styrer din telefons mobile netværk.
  3. Under “Forbindelse” kan du finde fanen “Mobilt Hotspot og internetdeling”. Den findes på nogle telefoner i bunden, så det er ikke sikkert, at den er synlig uden at skulle swipe en smule ned i vinduet.
  4. Under “Mobilt hotspot og internetdeling” finder du opsætningen af dit hotspot. Her kan du både opsætte mobilt hotspot og internetdeling med både mobilt netværk, bluetooth og USB.
  5. Find eller ændre koden til dit mobile hotspot, så du og andre kan koble på ved hjælp af koden. Det er altid en god ide at have en kode på sit hotspot, så fremmede ikke frit kan koble sig på dit netværk.

Du får også lige denne korte guide i en visuel version, hvis du undrer dig over, hvordan de forskellige faner kunne se ud:

Alternativ til Hotspot på Telefon

Denne bærbare router bruger på samme måde som en telefon eller tablet dit SIM-kort og omdanner dit mobilnetværk til et Wi-Fi hotspot.

Det gode ved routere som denne er, at den ofte er istand til at opnå højere hastigheder, end din telefon normalt ville kunne.

Derudover har den sit eget batteri, så du ikke behøver at bruge alt strømmen på at køre dit hotspot på telefonen.

Som et alternativ til hotspot på din egen telefon kan du anskaffe dig en bærbar router som denne:

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg