Alt om Koldlaminering - (Forskel på varm og kold laminering)

Har du hørt om en lamineringsmaskine eller en laminator? Med en lamineringsmaskine kan du forsegle vigtige papirdokumenter og fotos mellem to lag beskyttende plastik, der forsegles, så dokumentet er fuldstændigt indesluttet og beskyttet mod væsker og lignende.

Du kan fx laminere opskrifter, så de er lette at tørre af med en våd klud efter brug eller fotos så de kan hænge udendørs.

Der findes to lamineringstyper: Varmlaminering og koldlaminering

Hvis du tænker laminering tænker du sandsynligvis på varmlaminering. Men der findes også noget, der hedder koldlaminering.

Her har vi lavet en guide, der hjælper dig med at forstå forskellen på de to måder at laminere på.

Hvad er koldlaminering? Sådan laminerer du varmt og koldt

En lamineringsmaskine forsegler dine papirdokumenter inde i et stykke plastik. Der findes to former for laminering, som kaldes for varm laminering og kold laminering.

Selvom resultatet gerne skulle blive det samme, er der rent teknisk stor forskel på de to metoder. Ved koldlaminering bruger man lamineringslommer, der indeholder en smule lim, så lommen limes sammen omkring der papir, man gerne vil laminere. Lamineringslommer til varmelaminering indeholder næsten ingen lim, da siderne her smeltes sammen omkring papiret.

Sådan fungerer varmlaminering

Den mest udbredte lamineringsmetode kaldes for varmlaminering. Når man laminerer dokumentet bruges varme til at forsegle plastiklommen omkring papiret.

Processen foregår således:

  1. Du placerer dit papirdokument i en lamineringslomme
  2. Tænd for lamineringsmaskinen og lad den varme op
  3. Når maskinen er varm, placeres lommen/dokumentet i maskinens åbning
  4. Maskinen trækker dit dokument igennem og varmer lamineringslommen op
  5. Dit dokument er forseglet

De varme lamineringsmaskiner er velegnede til generel brug, og kan uden problemer bruges til papirdokumenter, billeder, visitkort og lignende.

Sådan fungerer koldlaminering

Til de lidt mere følsomme dokumenter findes der en alternativ laminering, som kaldes for koldlaminering.

Her bruges der i stedet for varme vægt til at presse plastlagene sammen omkring dokumentet.

Processen her er en anelse anderledes:

  1. Du placerer dit dokument i en lamineringslomme
  2. Dokumentet placeres i maskinens åbning
  3. Her bruger maskinen en “rullefunktion” til at presse de to lag plastik tæt sammen
  4. Dit dokument er forseglet

Den kolde form for laminering kan du med fordel bruge til de elementer, Der ikke tåler varme. Det kan fx være ældre blækdokumenter. Koldlamineringen er blidere ved dokumentet, men har måske også en lille smule lettere ved at gå op i limningen efter et stykke tid.

I praksis er de varme lamineringsmaskiner dog så sikre i dag, at 99% af alle dokumenter tåler processen uden at tage skade. De lamineringsmaskiner vi bruger i dag er mere eller mindre automatiske, hvilket sikrer, at dit lamineringsarbejde bliver perfekt næsten hver gang.

Moderne lamineringsmaskiner er meget bedre til at finde den rette temperatur, og de fleste gør det helt automatisk med forudindstillede funktioner.

Lamineringsguide: Følg disse tre råd

Step 1

Når du laminerer, anbefaler vi, at du fører den lukkede del af lamineringslommen ind i din lamineringsmaskine først, da dette sikrer den bedste laminering, samt formindsker risikoen for, at dit dokument sidder fast i maskineriet.

Step 2

Pas på, at dit dokument ikke bliver ført for hurtigt eller for langsomt igennem maskinen. Lad maskinen følge sit eget tempo, og forsøg ikke at trække eller presse dokumentet hurtigere igennem.

Step 3

Hvis du bruger varmlaminering, skal du sikre dig, at temperaturen ikke er for høj eller for lav. Hvis den er for høj, kan der komme varmebobler i plastikken, eller endda skader på selve dokumentet. Er temperaturen for lav, vil forseglingen ikke holde, hvilket betyder, at du skal starte forfra med lamineringsarbejdet. 

Vi håber dette indlæg var informativt til dine lamineringsopgaver - husk at du altid kan finde en god og billig lamineringsmaskine lige her hos avXperten.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg