PDS Kabler? Hvad er PDS? - Få den bedste forklaring her!

Der findes forskellige betegnelser for netværkskabler såsom internetkabel, patchkabel, ethernet-kabel og RJ45-kabel. Men hvad er et PDS-kabel nøjagtigt, og hvordan adskiller det sig fra de andre typer netværkskabler?

Hvad er PDS kabler? PDS står for Premises Distribution System og refererer til netværkskabler, der sælges uden monterede stik og i længder, så du selv kan klippe de ønskede længder. Disse kabler leveres normalt på kabeltromler eller i bokse, og du skal købe stikkene separat og montere dem selv.

I dette indlæg, vil jeg give dig en uddybende forklaring på hvad PDS kabler er, og hvordan de er forskellige fra almindelige netværkskabler. 

Hvad er et PDS kabel?

PDS-kabel er betegnelsen for netværkskabler, der sælges uden formonterede stik og i skærbare længder, hvilket giver dig mulighed for at tilpasse kabellængderne efter behov.

Disse kabler leveres typisk på kabeltromler eller i bokse og henvender sig primært til professionelle brugere og installatører, som har brug for at måle og skære præcise kabellængder til deres installationer. Stikkene skal købes separat og monteres af brugeren selv.

PDS-kabler fås ofte i lange længder, f.eks. 100 eller 300 meter, hvilket gør det muligt for brugerne enten at skabe flere mindre kabler eller at lægge en lang kabelføring over store afstande.

Vi har tidligere beskrevet detaljeret, hvordan man monterer et RJ45-stik. I dette indlæg vil vi ikke gentage denne information, men i stedet henvise til vores tidligere artikel om emnet. Læs vores indlæg om montering: Montering af RJ45 stik

Hvis du foretrækker visuel vejledning, har min kollega lavet en video, der demonstrerer, hvordan du monterer stikkene. Du kan se videoen nedenfor. 

Hvad betyder PDS?

PDS, som står for Premises Distribution System, refererer til parsnoede netværkskabler, der er designet til at blive monteret i et struktureret kabelsystem i større bygninger som f.eks. etageejendomme. Dette sikrer ensartede kabelforbindelser i hele bygningen.

Når vi taler om disse kabler, er vi grundlæggende ved at referere til den type netværkskabel, der bruges til at oprette forbindelse mellem enheder som en router og en computer.

De mest almindelige betegnelser, du vil støde på, er netværkskabel, Ethernet-kabel eller internetkabel, som generelle betegnelser for kabler til internetforbindelse. Derudover kan du også støde på betegnelserne patchkabel og RJ45-kabel.

Dog er disse betegnelser typisk brugt til kabler med formonterede RJ45-stik.

Huskeregler for netkabler

  1. Kabler, med betegnelserne patchkabler og RJ45-kabler, er altid udstyret med stik.
  2. Internet kabler, netværkskabler og ethernet-kabler kan have stik (oftes har de stik, med mindre de kommer i meget store længder).
  3. Når man taler om PDS-kabler, indikerer det, at kablerne leveres med løse kabelender og sælges i store længder.

Et patchkabel er typisk et kort kabel, der bruges i et patch panel, hvor mange forskellige kabler er samlet. Disse kabler fås i forskellige farver for at gøre det nemmere at organisere din netværksinstallation.

PDS-kabler er netværkskabler i deres mest enkle form, hvor du selv kan bestemme længden og vælge hvilken type stik, der skal monteres.

PDS-kabler fås også i udendørs versioner, så du kan forbinde lange strækninger, f.eks. mellem to etageejendomme.

Er PDS kabler bedre end almindelige netværkskabler?

PDS-kabler er almindelige netværkskabler – blot uden formonterede stik. Alle de funktioner, du leder efter, når du køber et netværkskabel, gælder også for PDS-kabler.

Det vil sige, at:

  • PDS-kabler er inddelt i kategorier
  • PDS-kabler findes i skærmede og uskærmede udgaver
  • PDS-kabler findes i solid og blød (stranded) udgave

PDS-kabler kan normalt fås i kategorierne Cat 5e, Cat 6 eller Cat 6a, men du kan også finde Cat 7 PDS-kabler, der har en høj ydeevne selv over lange afstande.

Bliv klogere på kategorierne her: Cat 5, Cat 6, Cat 7 eller Cat 8? Komplet Netværkskabel guide

PDS-kabler kan være skærmede eller uskærmede, og du kan aflæse skærmningen på samme måde som ved almindelige netværkskabler.

Et uskærmet PDS-kabel er mærket med "U" for Unshielded, et PDS-kabel med folieafskærmning er mærket med "F" for Foiled, og et PDS-kabel med flettet afskærmning er mærket med "S" for Shielded.

PDS-kabler findes i to typer ledere: en med blød (stranded) leder, der består af flere tynde tråde, og en med én fast leder, der er lidt stivere at arbejde med.

Her får du en hurtig oversigt over kategorier, hastighedsforskelle og båndbredde.

Netværkskabel kategori

Max dataoverførsel

Max båndbredde

Cat5

100 Mbps over 100 m.

100 MHz

Cat5e

1 Gbps over 100m.

100 MHz

Cat6

10 Gbps over 55m.

250 MHz

Cat6a

10 Gbps over 100m.

500 MHz

Cat7

10 Gbps over 100m.

600 MHz

Cat7a

40 Gbps over 30m.

1000 MHz

Cat8

40 Gbps over 30m.

2000 MHz

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg