Billede af TV taget af avXperten

Hvad er PLASMA TV? - Alle Ulemperne ved Den Gamle Teknologi

I midt 1980’erne og helt op til de tidlige 00’er var det ikke unormalt at se en stor plasmaskærm hænge på et TV-ophæng eller vægbeslag i de fleste hjem.

Denne form for TV var nemlig yderst populær i disse tider, men skærmtypen er ikke blevet produceret siden 2014 i de fleste lande.

Hvad er plasma-TV? Plasma-TV var en populær type fjernsyn i midt 1980’erne og op til de tidlige 00’ere. Plasmaskærme havde en god evne til at skabe naturtro farver og havde mindre skærmstøj, hvilket gjorde dem populære til især sportsbegivenheder. Plasma-TV udgik i 2014 grundet skærpet konkurrence fra især LCD- og OLED-fjernsyn.

Læs videre i dette indlæg hvis du vil have meget mere info omkring plasma-TV, og hvorfor de udgik.

Se også vores video omkring korrekt afstand til dit TV når det gælder de nyere skærme lige her:

Sådan Fungerer Plasma TV

Teknologien bag de nu udgåede plasma-TV minder på sin vis om teknologien i et lysstofrør.

Displayet er bygget op af en række celler, som indeholder ædelgasser.

Denne gas kan man så lede elektricitet igennem i forskellige intervaller, hvilket skaber forskellige farver afhængig af styrken på elektriciteten.

Når man gør dette, skaber gassen i cellerne en form for plasma, som er det stof, der er med til at oplyse skærmen og skabe de fyldige farver.

Displayet på plasmaskærme er forholdsvis lyse, på cirka 1,000 lux eller højere.

Plasmaskærme er især gode til at skabe en bred mængde farver på tværs af hele spektret, hvilket gjorde dem meget populære.

Modsat LCD er plasmafjernsyn lokalt belyst og kræver inget ekstra, ekstern lys. Dette betyder, at deres evne til at skabe sorte farver er bedre end fjernsyn som LCD og på ligefod med fjernsyn som OLED.

Fun fact: Plasmaen brugt i plasma-TV kan blive helt op til 1200 °C varm!

Sådan er en typisk plasmaskærm opbygget:

Kilde: commons.wikimedia.org - Plasma TV opbyggelse

Op til omkring 2007 var plasma-TV hyppigt brugt i de fleste større TV, men mistede en stor del af markedet, da de billige LCD-skærme blev populære.

De fleste producenter stoppede fremstillingen af plasmaskærme tilbage i 2014 med undtagelse af Kina, som stoppede i 2016.

Der findes stadig plasmaskærme i dag, men disse er bare gamle skærme, som stadig sælges grundet deres nu “retro” status, da de ikke produceres længere.

Historien Bag Plasma TV

Helt tilbage i 1936 udviklede en ungarsk ingeniør den første teori samt en prototye for et fladskærmssystem med plasmateknologien som rygrad.

Teknologien blev videreudviklet, men det var ikke indtil 1970, før teknologien, som vi kender den i plasma-TV, blev opfundet.

Burroughs Corporation, som producerede diverse maskiner og computere, udviklede det såkaldte “Panaplex display”, som brugte gas samt elektroniske ladninger til at skabe farver og lys i et plasmadisplay.

I 1983 lancerede IBM et 19 tommer plasmadisplay til deres IBM 3270 computere. Allerede på dette tidspunkt var LCD dog en konkurrent, hvilket gjorde, at IBM lukkede deres fabrik, som var den største producent af plasmaskærme i verden i 1987.

I 1994 blev den første plasmaskærm med farve vist frem af Weber på en messe i San Jose. Panasonic startede samme år et samarbejde med Plasmaco og begyndte at udvikle plasmaskærme med farve.

I 1997 introducerede Phillips et 42 tommer plasmafjernsyn, som var det første plasmafjernsyn, der blev solgt til forbrugerne i USA. 

Prisen var utrolig høj, på hele 14.999 USD, hvilket betød, at disse fjernsyn trods alt var forbeholdt den mere velhavende befolkning.

I 2006 blev plasma for første gang overhalet af LCD-skærmene.

Kun 2 år efter i 2008 var plasma-TV på verdensplan 10 gange mindre solgte end LCD-skærme.

I 2010 udgav Panasonic et nyt 2160p 3D plasmafjernsyn, som boostede salget af plasma-TV på ny.

Efter dette faldt salget af plasmaskærme år efter år, indtil de fleste fabrikanter i 2014 helt stoppede produceringen af plasma-TV.

Den største årsag var simpelthen, at LCD-displays blev den nye standard, som var foretrukket af de fleste, og dermed blev plasma-TV langsomt udfaset, indtil producenterne blev tvunget til at dreje nøglen om.

I dag kan plasmaskærme anses som et nostalgi eller retroprodukt. Da de ikke produceres længere, er de eneste plasma-TV i omløb gamle modeller.

4 Fordele ved Plasma TV

Plasma-TV havde en række fordele, hvilket gjorde dem populære for efterhånden mange år tilbage:

  1. God evne til at skabe helt sorte farver. Grundet plasmafjernsyns evne til at slukke helt for hvert enkelt pixel, kan plasma-TV skabe helt sorte farver.
  2. Realistiske og stærke farver. Plasma-TV har en utrolig god evne til at skabe realistiske og fyldige farver.
  3. Mindre bevægelsessløring. Grunden til at plasma-TV var populære til især sport, var deres lave bevægelsessløring, hvilket gjorde det lettere at følge handlingerne på skærmen.
  4. Bred synsvinkel. Plasma-TV gør det lettere at få et ordentligt billede selv fra de skæveste vinkler, hvilket er fordelagtigt til større selskaber.

5 Ulemper ved Plasma TV

Da plasmaskærme som sagt udgik, er der helt naturligt en række ulemper, som gjorde, at de simpelthen ikke var værd at producere i forhold til andre fjernsynstyper:

  1. Plasmaskærme er meget tunge grundet deres opbygning og indhold.
  2. Plasma-TV var ofte offer for såkaldte “burn-ins”, hvor dele af skærmen blev utydelig, eller hvor alle pixels i et bestemt område konstant var sorte, hvilket ødelagde billedet.
  3. Teknologien i plasma tv skabte en form for forstyrrelse i diverse radiosignaler, hvilket gjorde det vanskeligt at høre radio eller musik tæt på en plasma skærm.
  4. En række plasma-TV, der gjorde brug af fosfor, mistede deres belysningsevne over tid, hvilket gjorde billedet væsentlig mørkere og til sidst helt ubrugeligt.
  5. Plasma TV bruger væsentlig mere strøm end de andre fjernsynstyper, der er tilgængelige i dag.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg