Alt om RAM » Lær om DDR4, DDR5 og MHz » (Nemt at Forstå)

En af de vigtigste komponenter, når din computer, smartphone eller tablet skal performe, er RAM. Det kaldes også for computerens hukommelse, og RAM er essentielle for, at dit system kører optimalt i dagligdagen.

Jeg har lavet en nem og grundig guide om brugen af RAM i computere.

Hvad er RAM? RAM er et akronym for Random Access Memory. RAM bruges som korttidslagring af informationer, som din computer aktivt benytter, så man hurtigt kan få adgang til dem. RAM arbejder sammen med din computers processor, som kaldes for CPU (Central Processing Unit).

Når du surfer på internettet, redigerer et dokument, eller indlæser andre applikationer på computeren, så giver du computerens hjerne adgang til data via RAM.

RAM: Random Access Memory [GUIDE]

Du kan finde RAM i din computers bundkort. Her installeres de i noget der kaldes for DIMMs, som står for Dual Inline Memory Module. 

På en stationær computer kan du nemt få adgang til dette, og købe ekstra RAM til din computer, hvis du har brug for at opgradere med flere RAM.

I de gode gamle dage blev RAM målt i MB(Megabyte). Bytes bliver brugt til at beskrive kapaciteten på digitale lagringsmedier, og da teknologien hele tiden forbedres, så er det nu muligt at have en større kapacitet af RAM i sin computer.

Det siges ofte, at desto flere RAM din computer har, desto bedre. Der er dog også forskel på, hvilke RAM du bruger, og man kan få så mange RAM, at det hurtigt kan dække mere end ens behov. 

Nu til dags, så beskrives RAM kapaciteten i GB(Gigabyte), hvor det i skrivende stund er mest normalt, at en stationær computer har 8GB, 16GB eller 32GB.

Terminologien for elektronik kan være drilsk. Kunne du tænke dig at vide mere om bits og bytes? Så læs denne artikel herom: Gigabit og Gigabyte

Ligesom det kan være godt at have Mange RAM, så kan det også være godt at have nye og hurtige RAM. Der er lavet forskellige udgaver af RAM, og dem vil jeg nu kigge på.

Ram til PC: Hvad er DDR2,3 og 4? » DDR SDRAM

Skal du ud at have nye RAM til din PC, eller skal du have en ny computer? Så er det godt at vide, hvad de forskellige specifikationer betyder. GB beskriver som sagt kapaciteten af dine RAM, og jo flere jo bedre. Hastigheden har også en betydning, og den angives i MHz (Megahertz).

Megahertz kaldes også for clock rate på engelsk, og det er en angivelse for, hvor mange frekvenser der sendes til computerens processor. MHz beskriver altså overførselshastigheden af data.

Forkortelser: RAM

Der findes mange forkortelser, når du skal købe RAM, som hurtigt kan være forvirrende.

  • RAM = Random Access Memory
  • DRAM = Dynamic Random Access Memory
  • DDR RAM = Double Data Rate Random Access Memory
  • SDRAM = Synchronous Dynamic Random Access Memory
  • DDR SDRAM = Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory

Det kan hurtigt blive meget, og derfor skal du primært kigge efter kapacitet hastighed og version, når du skal vurdere og finde de rigtige RAM. Jeg giver en hurtig forklaring på, hvad nogle af de forskellige forkortelser står for, og hvilke versioner af RAM der er.

Forklaring af RAM

  • DRAM står for Dynamic Random Access Memory. De indeholder elektriske kondensatorer, som bliver brugt til at lagre og læse data. Disse skal være tilsluttet strøm og opdateres hele tiden for at huske informationen, og det er derfor de hedder dynamiske. Det er derfor en anden måde at lagre data på end eksempelvis en harddisk.
  • SDRAM står for Synchronous Dynamic Random Access Memory. Dette er blot en anden og nyere type af RAM, der normalt indsættes i RAM DIMMs i computeren. Synkroniseringen af de nye RAM, betyder også at de er hurtigere.

En bit er den mindste form for data en computer kan læse, og otte bits er lig med en byte. Bits og bytes bliver også brugt til at angive overførselshastighed til digitale enheder med værdierne Mbps eller MB/s.

Hvis du skal omregne 133 MHz om til MB/s, skal du gange 133 MHz med 8 bytes, og så får du 1064 MB/s som står for megabytes per sekund. Grundet nogle skjulte decimaler i 133.33, så bliver det faktisk til 1066 MB/s. Dette kan være brugbart at vide, hvis du selv skal omregne MHz til MB/s.

DDR står for Double Data Rate, og denne nye type RAM sender den dobbelte mængde af data end tidligere RAM.

Versioner af DDR RAM (Vælg de rigtige)

Ligesom med alt mulig andet teknologi, så kommer der nye versioner til de nye generationer. Hver gang der udkommer en ny version, så er der lavet forbedringer.

Ved DDR forbedres hastigheden til omtrent det dobbelte, og de nyere versioner bruger blandt andet mindre strøm.

OBS: Skal du skifte eller have flere RAM i din computer, er det vigtigt, at du kigger efter, hvilke der passer til dit bundkort. Det fremgår af et label på dine RAM, hvilken generation der passer i den pågældende expansion slot/port.

Også selvom to forskellige versioner har det samme antal pins, så passer de stadig ikke i den samme port.

Her er der et overblik over de forskellige generationer af DDR Standarder:

DDR StandarderMHz (Clock rate)Pins
DDR100-200184
DDR2400-1066240
DDR3800-2133240
DDR41600-3200288
DDR52000–4000288

Så du altså skal både være opmærksom på kapacitet, hastighed og version, når du skal ud at handle RAM.

Sådan fungerer din Harddisk, RAM og CPU

Når det kommer til computere, kan man groft sagt dele det op i to: Hardware og software. Software er programmer til computere, og hardware er de fysiske enheder man bruger til eksempelvis IT.

Når man bygger en stationær computer, så finder man typisk et kabinet, hvor der indsættes en komponent der hedder bundkort (motherboard på engelsk). Bundkortet er den enhed, hvor alle interne og eksterne hardware tilsluttes, så de kan arbejde sammen, heriblandt din harddisk, din processor(CPU) og dine RAM.

Hvis du vil forstå, hvad RAM er, og det godt at kende til nogle af de andre hardware i maskinen. Du har måske hørt om en harddisk. Det kan man også godt kalde for hukommelse, men hvor RAM er en form for korttidshukommelse, så er din harddisk langtidshukommelsen.

Harddisken bruges altså til at lagre din data og gemme dit indhold på computeren. Du kan lære mere om harddiske ved at se nedenstående video, eller du kan læse om forskellige typer af harddiske i nogle andre indlæg: Hvad er flash lagring? og Hvad er SSD harddisk?


    RAM kaldes for også for primær hukommelse eller midlertidig lager. Et typisk bundkort har mellem 2-4 DIMMs, hvor du kan indsætte RAM. Når du skal kører dine programmer på din computer, indlæses disse gennem dine RAM. Det vil sige, at hvis du har gemt noget på din harddisk, så sendes det videre til dine RAM.

    Gennem dine RAM kan computerens processor(CPU) få adgang til den data det kræver for at køre et specifikt program.

    CPU står for Central Processing Unit, og det er hjernen bag din computer. De bliver typisk lavet af processor-fabrikanterne Intel eller AMD. Disse fås også i mange forskellige versioner og generationer.

    Computerens CPU får adgang til data og programmer gennem RAM, og desto flere og hurtigere RAM din computer har, desto hurtigere kan din computer køre med krævende programmer.

    RAM er derfor vigtige for, at din computer har den mest optimale ydeevne, og ved at have mange RAM, giver du dit system en større arbejdsflade at virke på, da det er nemmere og hurtigere at få adgang til information.

    E-mærket

     

    Betalingskort
    avXperten
    MenuKontaktKurvSøg