Hvad er Roaming? 8 Ting du Burde Vide Omkring Roaming

Har du bøvlet med roaming på din mobiltelefon, eller er du i tvivl om reglerne? Jeg har lavet en grundig guide om roaming.

Hvad er Roaming? Roaming er trådløs data- og telekommunikation. Definitionen af roaming er, når man hopper af sit eget mobilselskabs netværk, grundet manglede dækning, og bruger et andet telefonselskabs transmission til at sende og modtage data. Det er gratis at roame i EU.

Derudover kan man bruge gratis roaming i udvalgte lande som Norge, Liechtenstein og Island. Vær dog opmærksom på, at dit dataforbrug ikke er ubegrænset, når du rejser i EU. 

Du vil som hovedregel få en besked med oplysninger omkring databrug, når du krydser en landegrænse.

Jeg har samlet alt du skal vide omkring roaming. Læs med i dette indlæg, hvis du vil se vores roaming guide med 8 ting du burde vide om roaming.

Hvad er dataroaming? 8 vigtige ting om roaming

Ens mobiloperatør har tidligere bestemt, hvilken takst din mobilkommunikation skulle koste, når du rejste til et andet land i EU. Siden d. 15. juni 2017 har en regulering fra Europa-Kommissionen bestemt, at priserne på roaming skal koste det samme når man rejser i EU, som det når man er hjemme.

Jeg har besvaret 8 vigtige spørgsmål, hvis du vil vide mere om roaming.

#1 - Hvad betyder Roaming?

Definitionen af roaming dækker over din mobildata, almindelige telefonopkald og SMS’er. Roaming betyder direkte oversat at strejfe. Når begrebet bliver brugt i forhold til din smartphone og tablet, betyder det, at du bruger en anden mobiloperatørers datatransmission.

#2 - Hvad er dataroaming?

Roaming og dataroaming er i princippet det samme. Dataroaming betyder, at du bruger et andet mobilselskabs datatransmission, og dette gør man primært, når man er i udlandet. Dette skyldes, at de fleste mobilselskaber i Danmark dækker det meste af landet, og det er derfor primært et begreb man støder på, når man rejser.

Alt efter hvor du rejser, kan der være forskellige takster på, hvad prisen er for mobilopkald, SMS, MMS og data.

Vær opmærksom: Mobilopkald hjemmefra og til udlandet er ikke roaming.

#3 - Hvordan virker roaming?

Roaming virker ved, at din mobil bruger et andet netværk end dit eget mobilselskabs, og oversat betyder det, at man strejfer over på et nyt netværk. Ofte sker dette automatisk på din telefon, og du kan se længere nede, hvordan du slår roaming til og fra på smartphone og iPhone.

Det er gratis at roame i Danmark og EU. Skulle det ske, at du overskrider din mobildata grænse, vil du typisk få en tydelig advarsel herom. Det samme gør sig gældende, hvis du rejser til udlandet. Her skal du være opmærksom på, at alt efter hvilket mobilselskab du har, varierer priserne når det kommer til takster og ekstragebyrer.

#4 - Hvor lang tid må man roame?

De generelle regler for roaming i EU blev ændret den 15. Juni 2017. Dette betyder, at man kan roame lige så lang tid, når man rejser i EU, som man kan, når man er hjemme. Denne regel ophører dog, hvis man bruger længere tid i udlandet end man gør i Danmark. Hvis du ikke rejser i EU, påvirker disse regler dig ikke.

Hvis din mobiloperatør ikke har oplyst dig tydeligt omkring, hvor meget data du har til rådighed i EU, gælder hele din normale mængde data, som dit abonnement har som maksimal rådighed af data i forhold til dine indlandstjenester.

Kilde: EC Europa

#5 - Hvorfor virker roaming ikke?

Hvis din roaming ikke virker, kan dette skyldes flere ting. Generelt er der en utrolig god mobildækning i Danmark, og de fleste mobilselskaber dækker mere end 97% af hele landet.

Det kan være, at dækningen ikke er tilfredsstillende, hvis man bevæger sig på et fredet område, hvor der er langt til master, og derfor heller ikke kan roame til en anden frekvens.

Hvis du har deaktiveret din roamingtjeneste under indstillinger, og du befinder dig uden for dit eget mobilselskabs netværk, kan dette også være en grund til, at din dataroaming ikke virker.

Det kan også skyldes problemer med enten dit SIM-kort, din mobiltelefon eller tablet.

Hvis du vil vide mere, kan du eventuelt prøve at læse denne artikel: SIM-kort Guide (Alt om Simkort, tablets og Smartphones)

#6 - Hvad er mobildata? Lær om dataforbrug

Mobildata er din adgang til internettet via dit mobile netværk. Du vælger, hvor meget data du vil have, når du vælger abonnement hos din mobiloperatør. Her fremgår det, hvor meget data man har til rådighed i måneden både i Danmark såvel som i EU. Dette er ikke altid det samme.

Man kan også få abonnementer, som tilbyder fri data, men her er der ofte en grænse på 1000 GB, som også er rigtig meget.

Din telefon bruger data, når den benytter internettet. Det er eksempelvis når du bruger apps, surfer eller streamer. Det er forskelligt, hvor meget data de forskellige tjenester bruger. Man kan finde en oversigt over, hvor meget data de forskellige apps har brugt i løbet af en måned.

Grunden til, at du skal kunne tjekke, hvor meget data du bruger er, hvis du overskrider din grænse for databrug. Her kan man blive beregnet for hver MB man bruger, og dette kan hurtigt blive en dyr affære, hvis man roamer i udlandet.

Tip: HD Streaming af video og film er noget af det, som har det højeste dataforbrug.

#7 - Sådan tjekker du dit dataforbrug

Dit databrug bliver beregnet i KB, MB og GB. Det står for kilobyte, megabyte og gigabyte. Dit abonnement vil typisk have flere GB til rådighed.

Du kan lærer mere om, hvor meget de forskellige enheder svarer til, hvis du læser denne artikel: Gigabit og Gigabyte - Vi har gjort det HELT simpelt at forstå!

Tjek dit databrug

  1. Åbn Indstillinger på din telefon
  2. Vælg Mobilnetværk
  3. Vælg Dataforbrug
  4. Vælg eventuelt Dataforbrug efter app, hvis du vil se, hvor data de forskellige tjenester bruger.
Billede: Dataforbrug på Android. Udarbejdet af avXperten personale.Billede: Dataforbrug på Android. Udarbejdet af avXperten personale.

Der kan være forskellige varianter på, hvordan man finder sit databrug. Til eksemplet ovenfor har jeg brugt en OnePlus Nord 2T. Dit databrug bliver nulstillet hver måned. Her kan du se et eksempel på, hvordan du finder dit databrug på en Android.

#8 - Sådan aktiverer og deaktiverer du roaming på mobilen

Hvis du vil undgå en stor borgmester regning, når du skal rejse uden for EU, kan det være en god idé at slå roaming fra på din telefon. Når du roamer bruger du nemlig data på en anden mobiloperatørs netværk, og her kan der godt være nogle store gebyr.

Det er ganske simpelt at aktivere og deaktivere roaming på både iPad, iPhone, tablets og smartphones.

Dataroaming indstillinger på iPhone og iPad

Bliv klar til din udlandsrejse med dine Appleprodukter således:

  1. Åbn Indstillinger
  2. Vælg Mobilnetværk eller Mobildata
  3. Slå mobildata fra eller til
  4. Vælg Indstillinger for data
  5. Slå dataroaming fra eller til

Dataroaming indstillinger på Android

Det kan variere lidt alt efter, hvilken telefon man har, men der er ikke den store forskel. Sådan har aktivere eller deaktivere du dataroaming på en Android telefon eller tablet. 

  1. Åbn Indstillinger på din telefon
  2. Vælg Mobilnetværk
  3. Hvis du har flere SIM-kort porte, gå til det SIM-kort, som du ønsker at bruge roaming på
  4. Slå dataroaming til eller fra

Til eksemplet nedenfor har jeg brugt en OnePlus Nord 2T.

Billede: Dataroaming på Android. Udarbejdet af avXperten personale.Billede: Dataroaming på Android. Udarbejdet af avXperten personale.

Roaming i Europa og i Udlandet

Den Europæiske Kommission indførte en roaming-regel i EU, der trådte i kraft d. 15 juni 2017. Reglen betyder, at du kan få roaming til samme takst som når du er hjemme.

Der er ofte flere lande, hvor man kan roame ligesom herhjemme, det afhænger af hvilket mobilselskab man har.

Kan jeg ende med at få en kæmpe regning?

Du har sikkert hørt om nogle, der har været ude at rejse, og så er de kommet hjem med en kæmpe regning. Dette sker efterhånden meget sjældent. Du er nemlig beskyttet. Se her, hvad energistyrelsen skriver:

“Du er fortsat beskyttet mod store regninger for datatrafik, da teleselskaberne fortsat automatisk skal spærre for dataforbruget, når dataregningen er på ca. 465 kroner. Når du har opbrugt 80 % af loftet for dataforbrug, det vil sige ca. 372 kroner, vil du få tilsendt en sms, der gør dig opmærksom på, at loftet snart er nået.”

Kilde: Energistyrelsen

Roaming i EU

Med de nye EU-regler kan du bruge dine datatjenester, foretage mobilopkald og sende SMS’er helt trygt i EU. Er du i tvivl om, hvor reglerne gælder, har jeg lavet en liste med alle EU landene. Der er dog ofte, hvor der er flere lande, hvor du kan bruge roaming i uden problemer.

Eksempelvis EØS-landene.

Dette fremgår på din mobiloperatørs hjemmeside, men man modtager ofte en SMS med disse oplysninger, når man krydser en landegrænse. Se eventuelt et eksempel på pris-info længere nede på siden.

Roaming i 27 medlemslande i EU

  • Belgien
  • Bulgarien
  • Cypern
  • Danmark
  • Estland
  • Finland
  • Frankrig
  • Grækenland
  • Irland
  • Italien
  • Kroatien
  • Letland
  • Litauen
  • Luxembourg
  • Malta
  • Nederlandene
  • Polen
  • Portugal
  • Rumænien
  • Slovakiet
  • Spanien
  • Sverige
  • Tjekkiet
  • Tyskland
  • Ungarn
  • Østrig

Prisregulering - den 15. maj 2019

Energistyrelse skriver:

“En ny forordning indfører regler om, hvad din udbyder maksimalt må opkræve, når du foretager opkald eller sender sms’er fra Danmark til andre EU-lande samt de tre EØS-lande – Norge, Island og Liechtenstein.”

Kilde: Energistyrelsen

Roaming Brexit

Storbritannien forlod EU d. 31. januar 2020, men England, Nordirland, og Skotland er fortsat med i EU roaming. Dette betyder, at du fortsat kan bruge din mobiltelefon uden ekstra omkostninger i disse lande.

Jeg anbefaler dog at tjekke roaming reglerne en ekstra gang inden du rejser til Storbritannien, da det selvfølgelig kan ændre sig senere hen.

Se billede for et eksempel på, hvordan en SMS med prisinfo kan se ud, når du besøger England. 

Billede: Data information SMS. Udarbejdet af avXperten personale.Billede: Data information SMS. Udarbejdet af avXperten personale.

Seamless Roaming

Har du hørt om Seamless Roaming? Seamless roaming gør det muligt for dig, at automatisk blive flyttet til det Access Point, der giver det mest optimale signal. Det betyder, at du kan flytte mellem forskellige trådløse netværk uden at opleve nogen afbrydelse i forbindelsen.

Du kan derfor automatisk skifte mellem forskellige Wi-Fi-adgangspunkter eller mobilmaster uden at miste din forbindelse, hvilket giver en jævn og uafbrudt oplevelse. 

Det vil sige, at du automatisk kan blive flyttet fra Wi-Fi til data, hvis dit Wi-Fi signal bliver for ringe, eller at du automatisk flyttes fra TDC’s data signal til CBB’s alt efter hvilken udbyder, der giver dig det bedste signal. 

Dette er nyttigt, når du er i områder, hvor der er flere Access Points, f.eks. kontorbygninger, lufthavne eller offentlige steder.

E-mærket

 

Betalingskort
avXperten
MenuKontaktKurvSøg